Γενικά Μυστικοπάθεια στον χώρο των παραδείσιων εξωτικών πτηνών

Kostaskar

PB Member
Εγγραφή
16 Ιουλ 2019
Μηνύματα
526
Δυστυχώς τα άτομα που ασχολούνται με παραδείσια και εξωτικά πτηνά είναι αρκετά λιγότερα σε σχέση με αυτά που ασχολούνται με καναρίνια και ιθαγενή. Έτσι το πλήθος πληροφοριών για αυτά και οι συμμετοχές σε συζητήσεις είναι σίγουρα λιγότερες. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχω διαπιστώσει ότι άτομα (όχι όλοι) που είναι γνώστες πάνω σε αυτά τα πουλιά δεν συμμετέχουν σε συζητήσεις (δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο φόρουμ). Εγώ μπορώ να το εξηγήσω μόνο ως ανταγωνισμό για επικράτηση στην αγορά. Πείτε μου κι εσείς την γνώμη σας.
[automerge]1577447089[/automerge]
Ίσως και να μην ισχύει εδώ στο φόρουμ το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν γνώστες πάνω σε αυτά τα πτηνά και να είναι η ιδέα μου λόγω του μικρού αριθμού ατόμων του φόρουμ συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες που ασχολούνται με αυτά, αλλά υπάρχει γενικότερα μια μυστικοπάθεια γύρω από αυτά τα πτηνά χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω.
 
έχω διαπιστώσει ότι άτομα (όχι όλοι) που είναι γνώστες πάνω σε αυτά τα πουλιά δεν συμμετέχουν σε συζητήσεις (δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο φόρουμ). Εγώ μπορώ να το εξηγήσω μόνο ως ανταγωνισμό για επικράτηση στην αγορά. Πείτε μου κι εσείς την γνώμη σας.
αλλά υπάρχει γενικότερα μια μυστικοπάθεια γύρω από αυτά τα πτηνά χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω.
Κώστα, μυστικοπάθεια υπάρχει παντού σε κάποιο βαθμό. Αυτή των εκτροφέων εξωτικών δεν είναι μεγαλύτερη από των υπολοίπων, απλώς είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται με αυτά τα πουλιά. Αν υποθέσουμε ότι σε δημόσιες συζητήσεις συμμετέχει το 10% των ατόμων που ασχολούνται με τα πτηνά συντροφιάς, το 10% ως απόλυτος αριθμός των ατόμων που ασχολούνται με εξωτικά, είναι ελάχιστος.

Φαντάσου τώρα ότι είσαι ένας από αυτούς και περιμένεις να προκύψει μια ερώτηση για να βοηθήσεις ή γιατί θέλεις απλά να συζητάς για τα εξωτικά πουλιά. Για πόσο καιρό θα μπορούσες να διατηρήσεις το ενδιαφέρον σου όταν προκύπτει μια ερώτηση κάθε δύο μήνες;

Ο Γιάννης @YannisK είναι ένα από τα άτομα που ενημερώνεται όταν υπάρχουν νέα θέματα στα εξωτικά και μπαίνει για να βοηθήσει, αλλά έτυχες και σε χρονιάρες μέρες.

Επίσης, έχουμε και τον @Γιαννης17 που ασχολείται μεταξύ άλλων και με εξωτικά και βοηθά πάντα όταν προκύπτει θέμα.
 
Δυστυχώς τα άτομα που ασχολούνται με παραδείσια και εξωτικά πτηνά είναι αρκετά λιγότερα σε σχέση με αυτά που ασχολούνται με καναρίνια και ιθαγενή. Έτσι το πλήθος πληροφοριών για αυτά και οι συμμετοχές σε συζητήσεις είναι σίγουρα λιγότερες. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχω διαπιστώσει ότι άτομα (όχι όλοι) που είναι γνώστες πάνω σε αυτά τα πουλιά δεν συμμετέχουν σε συζητήσεις (δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο φόρουμ). Εγώ μπορώ να το εξηγήσω μόνο ως ανταγωνισμό για επικράτηση στην αγορά. Πείτε μου κι εσείς την γνώμη σας.


Μυστικοπάθεια δεν υπάρχει στο χώρο. Ούτε ανταγωνισμό (τώρα ποια όλα τα παραδείσια έγιναν πολύ κοινά και πολύ φτηνά, και ο περισσότερος κόσμος ακόμα δεν είναι έτοιμος να πληρώσει για την ποιότητα.) Απλά είμαστε όντως πολύ λίγοι που έχουμε παραδείσια πουλια και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν θέληση να μάθουν 2-3 πράγματα παραπάνω. Το forum καλύπτει, και πολύ καλά μάλιστα, όλες τις ερωτήσεις των αρχαρίων τύπου "ποτε θα βάλω φωλια", "ποτε θα κάνει αυγό" και πολλά πολλά πολλά άλλα. Τα άτομα που προχώρησαν το hobby λίγο παραπάνω (γενετική, εκθέσεις, εκθεσιακά πρότυπα) πιθανότατα απλά δεν βρίσκουν χρόνο είτε ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στα θέματα που είναι σχετικά απλά και εύκολα. Δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να μοιράζονται. Όμως και στο σεμινάριο που κάναμε με τον Αντώνη "All about Gouldians" και το έχουμε ανακοινώσει στο FB μήνες νωρίτερα, έχουν έρθει μόνο 17 άτομα (ενώ online δηλωσαν ότι θα έρθουν πάνω από 60). Οποτε μυστικά δεν υπάρχουν. Θέληση να έχουμε και όρεξη για γνώση.
 
ο περισσότερος κόσμος ακόμα δεν είναι έτοιμος να πληρώσει για την ποιότητα.)
Καλησπέρα. Ο/Η κάθε ένας/μία από εμάς έχει την δική του/της άποψη και έτσι δεν είναι εφικτό να συμφωνούμε πάντα. Για παράδειγμα εγώ διαφωνώ ότι ο περισσότερος κόσμος δεν είναι έτοιμος να πληρώσει την ποιότητα. Συγκεκριμένα πιστεύω ότι ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει για ένα υπερτιμημένο οποιουδήποτε είδους πτηνό. Παρακάτω θα θέσω ένα παράδειγμα με το οποίο θα προσπαθήσω να κάνω κατανοητή την άποψή μου αυτή σε όλους.
Έστω ότι βρίσκω έναν εκτροφέα ο οποίος έχει στην διάθεσή του τα πουλιά που επιθυμώ και αυτά είναι αξιόλογα δείγματα της ράτσας τους, ας πούμε ότι είναι τα gouldian μιας και αναφερόμαστε σε εξωτικά. Το συγκεκριμένο άτομο θα μου δώσει τα πουλιά σε μια τιμή που ανέρχεται στα 120 € έκαστο εφόσον πρόκειται για μια 'δυσεύρετη' μετάλλαξη. Αν εγώ θέλω να είμαι σωστός και να διαθέσω μετά τους απογόνους προς πώληση, θα πρέπει να αγοράσω 2 ζευγάρια 480€ προκειμένου να μην δώσω αδέρφια σε όποιον προτιμήσει να πάρει πουλιά από εμένα μελλοντικά. Αν προσθέσω δύο μέσες ζευγαρώστρες 50€, 4ποτίστρες μπίλιας/κενού αέρος 10€δύο φωλιές 10€, 400 γραμμάρια υλικό φωλιάς 10€ , 10 κιλά τροφή για τα 2 ζευγάρια 20€ και 50€ περίπου για τα διάφορα πρόσθετα στην διατροφή τους αλλά και τυχόν φάρμακα. Επιπλέον, έστω ότι έχουμε 15 νεοσσούς από τα δύο ζευγάρια, θα χρειαστούμε μια κλούβα πτήσης, έστω ότι κοστίζει 100€. Αν υποθέσουμε ότι δωθούν σε μια ηλικία 5 μηνών θα έχουν καταναλώσει συνολικά 10 περίπου κιλά τροφή 20€ και θα χρειαστούμε άλλα 20€ για την ενίσχυση της διατροφής τους με συμπληρώματα κλπ. Ας προσθέσω 100€ για διάφορα άλλα έξοδα του εκτροφείου. Συνολικά θα έχω ένα μέσο κόστος ανά πουλί που θα ανέρχεται στα 50€ περίπου (πιστεύω ότι φούσκωσα κι όλας τα νούμερα λίγο προς τα πάνω στο συνολικό κόστος για να μην πέσω έξω). Αν εγώ στη συνέχεια διαθέσω προς πώληση τους απογόνους σε μια τιμή η οποία ανέρχεται στα 70€, θα έχω ένα κέρδος που θα ανέρχεται στα 20€ ανά πτηνό. Εκεί λοιπόν θεωρώ πως φαίνεται η διαφορά της αγοράς ενός ποιοτικού πουλιού από έναν χομπίστα εκτροφέα και από έναν εκτροφέα ο οποίος ίσως κοιτάει λίγο παραπέρα από το να κάνει το χόμπι του. Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι η σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας γύρω από τα πτηνά γενικότερα είναι υποκειμενική καθώς επηρεάζεται αρκετά από τον παράγοντα χόμπι και τον παράγοντα κέρδος. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.
 
Δυστυχώς η ευτυχώς η ποιότητα δεν ειναι μόνο το να πάρεις το πιο καλό και ακριβό πουλί και να το βάλεις στο χρυσό κλουβί.

Αν πας σε ενα πολυτελές εστιατόριο και παραγγέλνεις το σπέσιαλ πιάτο του σεφ και σου αρέσει... Μετά επόμενη μέρα όσο και καλά και φρέσκα υλικά και να πάρεις απο την λαϊκή - δεν θα πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Αρα στο εστιατόριο εκτός απο τα υλικά πληρώνεις κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις...
 
Αρα στο εστιατόριο εκτός απο τα υλικά πληρώνεις κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις...
Εκεί ακριβώς αναφερόμουν όταν μίλησα για μυστικοπάθεια. Αυτό το κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις είναι τα μυστικά που δεν μοιράζεται ο σεφ με τον πελάτη προκειμένου να πετύχει κι αυτός το αντάξιο και γιατί όχι καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα γνωστό παράδειγμα γύρω από τα πτηνά και συγκεκριμένα τα κόκκινα λιποχρωμικά καναρίνια είναι αυτό του Άγγλου εκτροφέα Jack Swift ο οποίος πέτυχε να έχει τα πιο κόκκινα καναρίνια στις εκθέσεις που πήγαινε. Τελικά το μυστικό του ήταν η καροφύλλη, το οποίο ανακαλύφθηκε μετά το θάνατό του όταν η σύζυγός του, έδωσε στον αντικαταστάτη του στο σύλλογο που ανήκε το βιβλίο με τις σημειώσεις του. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα ήθελαν να έχουν την δυνατότητα να παράγουν τα τέλεια πουλιά, αλλά όταν αγοράζουν ένα τέλειο δείγμα σε υψηλή τιμή και ο εκτροφέας που τους το πουλά δεν τους βοηθά έτσι ώστε να φτάσουν και οι ίδιοι στην δημιουργία αυτού του αποτελέσματος, τότε σίγουρα χάνεται η έννοια της εκτροφής αλλά και ουσιαστικής βελτίωσης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και ερχόμαστε αντιμέτωποι ουσιαστικά με το εμπόριο μη αξιοποιήσιμων και υπερτιμημένων πουλιών.
 
Καλή Χρονιά σε όλους. Τα τέλεια πουλιά είναι αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας χρόνων και μόνον τότε το αποτέλεσμα έχει διάρκεια και αναγνωρίζεται η προσπάθειά του κάθε εκτροφέα. Διαφορετικά είσαι σαν κομήτης, πέρασες και δεν ξαναφάνηκες.
Η εμπειρία που αποκτά ο καθένας μας είναι σύνολο γνώσης, αισθήσεων, πολλών συζητήσεων με άλλους εκτροφείς και όλα αυτά μπλέκονται σε μία μίξη μοναδική για τον καθένα. Οι έτοιμες λύσεις είναι πρόσκαιρες. Θυμάμαι πριν 2-3 χρόνια που είχαν κλέψει από το Rezzio ένα gouldian Ιταλού εκτροφέα που είχε βγει πρώτο. Αυτός που το πήρε αν δεν είχε αντάξια πουλιά απλά το κατέστρεψε.

Τώρα, μέσα σε όλο αυτό το ταξίδι να έχεις και ένα μυστικό δεν είναι κακό :} .
 
Back
Top