Αναπαραγωγή Μωρά red siskin

armagedwn

PB New Member
Εγγραφή
21 Απρ 2009
Μηνύματα
131
Πόλη
Αθήνα
Και να τα δύο πρώτα μωρά red siskin! Είναι απίστευτα εύθραυστα! Καμία σχέση με τα μικρά καναρίνια!

Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις μου και χωρίς να είμαι ιδιαίτερα ειδικός, θα μεταφέρω εδώ την εμπειρία μου από τους μαυροκέφαλους σπίνους Βενεζουέλας ούτως ώστε αν κάποιος θέλει να έχει κάποιες περαιτέρω εμπειρικές πληροφορίες. Κατ'αρχάς όταν απόκτησα (αρκετά ακριβό το ζευγάρι) το είχαν σε ένα πολύ μικρό κλουβάκι και έμοιαζαν να ασφυκτιούν (καθόσον εξαιρετικά ζωηρά και αεικίνητα πουλιά).

Τα ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά!

Έχουν πανέμορφα χρώματα και ταμπεραμέντο και διαφωνώ με όσους λένε ότι το θηλυκό red siskin είναι λιγότερο εντυπωσιακό γιατί ο συνδυασμός των (πιο θαμπών) χρωμάτων του είναι μοναδικός. Ευτυχώς το υπέροχο αυτό ζευγάρι μου έγινε δώρο! Τα έβαλα σε μεγαλύτερο κλουβί όπου και αμέσως ζευγάρωσαν και έφτιαξαν φωλιά αλλά δυστυχώς δεν βγήκε κανένα μικρό (τα αυγά ήταν άσπορα 😉.

Βέβαια παρατηρούσα ότι ήταν ακόμα εξαιρετικά νευρικά και στην αρχή όταν πλησίαζα πάθαιναν πανικό! Δεδομένου ότι ζουν μέσα στο σπίτι είχα τεράστιο πρόβλημα και με το γεγονός ότι τρόμαζαν και κυρίως με το χώρο. Αποφάσισα όμως να τα βάλω σε ένα πολύ μεγάλο κλουβί ώστε να έχουν χώρο κι ας μίκρυνε ουσιαστικά ο δικός μου χώρος...

Ε, από τότε αν και για 2-3 μέρες τα έβλεπα "μαγκομένα", σιγά σιγά άρχισαν να είναι παραδόξως πιό ήρεμα, ξανάφτιαξαν φωλιά (το θηλυκό αποκλειστικά) και δεν τρόμαζαν με την παρουσία μου ( το κλουβί είναι αρκετά ψηλό αφού γενικά αισθάνονται πιο ασφαλή σε ψηλά σημεία). Η δεύτερη γέννα (πάλι 4 αυγά) ήταν και αυτή που μας έδωσε τα 2 μικρά. Το ένα αυγό άσπορο ενώ το άλλο είχε ένα έμβρυο που είχε πεθάνει μάλλον τις πρώτες μέρες.

Τα red siskin δεν αγγίζουν σχεδόν καθόλου την τροφή για καναρίνια (μόνο κάτι πολύ μικρούς μαύρους σπόρους), τρελαίνονται για niger αλλά και ηλιόσπορο που επειδή δε μπορούν να τον ανοίξουν ούτε μπορώ να βρω καθαρισμένο, σπάω (με μια ολόκληρη διαδικασία) τους σπόρους κι εκείνα τους ανοίγουν τελικά. Επίσης τρώνε το καναβούρι αν και δεν καταφέρνουν πάντα να το σπάσουν!

Τρώνε πολύ και λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι και κυρίως μπρόκολο). Δεν δοκιμάζουν το μήλο και από το αυγό τρώνε κυρίως το ασπράδι ειδικά τώρα που ταϊζουν τα μικρά. Πίνουν άφθονο νερό! Επίσης τους αρέσει εξαιρετικά το μπάνιο (ιδιαίτερα στο αρσενικό!) και ο ήλιος ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του κόκκινου χρώματός τους! Διάβασα σε ένα site ότι αν δεν έχουν επαφή με τον ήλιο σιγά σιγά εξασθενεί το χρώμα τους! Ίσως να έχει το όλο να κάνει με την απορρόφηση της καροτίνης. Σαφώς δεν τα αφήνει καθόλου αδιάφορα το κόκκαλο σουπιάς.

Στη συμπεριφορά τους γενικά δε θα έλεγα ότι μοιάζουν με τα καναρίνια. Σε καμία περίπτωση δε τα φαντάζομαι σε μικρό χώρο (ούτε βέβαια και τα καναρίνια!) και αυτό διαπιστώθηκε από το ότι ηρέμησαν στο μεγαλύτερο χώρο τους. Είναι πολύ φοβιτσιάρικα αλλά σιγά σιγά συνηθίζουν την ανθρώπινη παρουσία.

Νομίζω ότι πιά με γνωρίζουν και δεν κάνουν χαμό ούτε όταν πλησιάζω τη φωλιά για να δω τα μικρά! Το θηλυκό είναι πολύ αφοσιωμένο στη φωλιά και τα μικρά. Έφτιαχνε και χάλαγε πολλές φορές τη φωλιά μέχρι να γεννήσει. Η φωλιά είναι πολύ προσεκτικά φτιαγμένη και νομίζω ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το γνωστό λευκό νήμα και θα σας πω τους λόγους. Την πρώτη φορά την έφτιαξαν με το νήμα το κλασικό το λευκό.

Παρατήρησα όμως ότι επειδή είναι μικρή, και αυτά αεικίνητα, η φωλιά χάλαγε εύκολα μετά ακόμα και την τοποθέτηση των αυγών, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα αυγά να μην μπορέι να τα σκεπάσει πλήρως. Για τη δεύτερη φωλιά, έκοψα κομματάκια σπάγκου σε διάφορα μήκη (με τα οποία έφτιαξε ένα σκληρό περίβλημα) και της έδωσα και κανάβη (το νήμα που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί!). Η φωλιά έγινε πολύ στέρεη και τα αυγά τα σκέπαζε πια πλήρως (ίσως γι'αυτό η πρώτη γέννα δεν είχε και επιτυχία). Επίσης παρατήρησα ότι η φωλιά είναι πολύ στενή στην υποδοχή της και κατάλαβα επίσης το γιατί.

Τα μικρά (και τα δύο) όταν βγήκαν ήταν πάντα σχεδόν ανάποδα! το γεγονός της μικρής υποδοχής βόλευε στο να τα φέρει η μητέρα τους σε κανονική στάση αλλά και να μην μπορούν να αναποδογυρίσουν εύκολα! Αυτά μέχρι στιγμής από την εμπειρία μου από αυτά τα υπέροχα αλλά όχι και τόσο εύκολα πλάσματα...

000_0001.webp000_0007.webp
 
Τι προσεγμένη φωλίτσα και τι μικροσκοπικά αλλά καλοταϊσμένα μωρα! Να σου ζήσουν! Περιμένουμε να τα βλέπουμε καθώς θα μεγαλώνουν!
 
Eυχαριστώ παιδιά! Η Νυχτεριδούλα (η μαμά siskin) έκανε μέρες να φτιάξει τη φωλιά! Τη χάλαγε, την ξανάφτιαχνε και φτου κι από την αρχή! Τα μικρά είναι πλέον 5 ημερών αλλά συνεχίζουν να είναι πολύ μικροσκοπικά και γυμνά αν και αχόρταγα! Όταν γεννήθηκαν ήταν απίστευτα μικρά σε βαθμό που σκεφτόμουν πώς είναι δυνατόν να ζήσουν! Αν σκεφτεί όμως κανείς ότι τα red siskin είναι από τα εξαιρετικά μικρόσωμα πουλιά δε φαντάζει τελικά τόσο περίεργο που οι νεοσσοί είναι τόσο μικροσκοπικοί! Θα βάζω ανά τακτά χρονικά διαστήματα φωτογραφίες τους!
 
Πολυ ομορφοι και οι γονεις και τα παιδια.

Καλα κανεις κι εχεις επενδυσει το κλουβι με συτα για τα αρπακτικα.
 
ευχαριστώ Francisco!



Φώτη το έβαλα κυρίως για να μην το σκάσουν γιατί είναι ένα μεγάλο κλουβί με μεγάλο περιθώριο στα κάγκελα, μιας και ζουν μέσα στο σπίτι! Αλλά και για τις φορές που τα βγάζω έξω είναι χρήσιμο ούτως ή άλλως γιατί έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα από αρπακτικά!
 
Υπεροχο το ζευγάρι σου! Πρώτη φορά βλέπω τόσο όμορφη Νυχτεριδούλα!:D
 
Μπράβο Γιώργο, συγχαρητήρια για το ζευγάρι σου. Είναι από τα είδη που συναντούμε πιο σπάνια και καλό είναι να βλέπουμε τέτοια ζευγάρια. Και να μαθαίνουμε τυχόν ιδιαιτερότητες των πουλιών ή δυσκολίες στην αναπαραγωγή τους. Να τα χαίρεσαι.
 
Ναι Georgina, είναι πολύ συμπαθητική και πολύ προστατευτική με τα μικρά της! Ο Νυχτεριδούλης ασχολείται έμμεσα με την ανατροφή των μικρών αφού δεν τα ταϊζει ο ίδιος αλλά ταϊζει τη Νυχτεριδούλα η οποία τα στουμπώνει στο φαγητό!
Βασίλη αυτό που μέχρι τώρα έχω παρατηρήσει είναι ότι τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ηλιόσπορους (που τους σπάω εγώ), καναβούρι και niger. Τρώνε μαρούλι, σπανάκι και μπρόκολο (τρελαίνοντια για μπρόκολο). Δεν αγκίζουν το κεχρί ακόμα κι αν πεινάνε πολύ και επιλέγουν κάποια μικρά μαύρα σποράκια (που δεν ξέρω πως λέγονται) από την τροφή για καναρίνια. Είναι γενικά αρκετά νευρικά πουλιά και συνέχεια σε κίνηση. Ο αρσενικός κελαϊδάει συνέχεια (μοιάζει με την καρδερίνα η φωνή αν και με περισσότερα γυρίσματα νομίζω). Αρχικά ήταν αρκετά άγρια αλλά επειδή ζουν στο σπίτι και με βλέπουν συνέχεια έχουν συνηθίσει και δεν ταράζονται πλέον τόσο. Η πρώτη γέννα της Νυχτεριδούλας δεν είχε πουλάκια. Στη δεύτερη μόνο 2 από τα 4 εκκολαύθηκαν (το ένα έσπασε ενώ το άλλο που έβγαλα σήμερα είχε μια υποψία εμβρύου που δεν μεγάλωσε ποτε). Αυτά προς το παρόν!
 
Πολυ ομορφα τα πουλια σου! Να τα χαιρεσαι! 😉

Δεν εχω δει ουτε σε μαγαζι εδω... Να μας βαζεις συχνα φωτογραφιες για να παρακολουθουμε κι εμεις την αναπτυξη τους!
 
Ευχαριστώ Φοίβο! Ναι γενικά είναι αρκετά σπάνια στο εμπόριο. Εγώ πρώτη φορά τα είδα στην Αθήνα (αν και κάνω συχνές επισκέψεις σε μεγάλα pet). Και σαφώς με το που το είδα τα απόκτησα. Βέβαια έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και υβρίδια με την έννοια ότι "δημιουργούν" red siskin με άλλα χρώματα που τελικά καταργούν ακόμα και την προσωνυμία τους ως red ή και μαυρόκεφαλοι σπίνοι κλπ πράγμα με το οποίο διαφωνώ καθέτως.
 
Καλά είναι πανέμορφα, δεν είχα ξαναδεί αυτά τα πουλάκια καλά έκανες και έβαλες φωτό. Να βάλεις κι άλλες να τα βλέπουμε καθώς μεγαλώνουν. Να σου ζήσουν και να είναι πάντα γάμάτα υγεία και ζωντάνια.
 
Όμορφο το ζευγαράκι σου, μπράβο που είναι και καλοί γονείς! Καλορίζικα και τα μωρούλια τους! Να τα χαίρεσαι και ευχαριστούμε!
 
...Βέβαια έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και υβρίδια με την έννοια ότι "δημιουργούν" red siskin με άλλα χρώματα που τελικά καταργούν ακόμα και την προσωνυμία τους ως red ή και μαυρόκεφαλοι σπίνοι κλπ πράγμα με το οποίο διαφωνώ καθέτως.

Μηπως εννοεις οτι εμφανιζονται στα μαγαζια πουλια με χρωματικες μεταλλαξεις; 😕;)
 
Eυχαριστώ πολύ παιδιά! Τ μικρά μεγαλώνουν εντυπωσιακά γρήγορα αν και ακόμα είναι γυμνά και τυφλά! Ναι Φοίβο αυτό εννοώ τις χρωματικές μεταλλάξεις. Ας πούμε είδα ένα εντελώς κόκκινο siskin το οποίο μου φάνηκε απόλυτα αποτέλεσμα χρωστικών. Κυρίως στις ΗΠΑ έχουν παράγει μεταλλάξεις τύπου Ιζαμπέλα, αχάτης κλπ κλπ. Προσωπικά αν και ξέρω ότι από τη διασταύρωση με καναρίνι θα είχα ενδιαφέροντα πουλιά (και μάλλον γόνιμα), αποφεύγω κάτι τέτοιο γιατί είναι τόσο όμορφο έτσι όπως είναι και δε θέλω σε καμία περίπτωση να χαλάσω το είδος του
 
Back
Top