Αναπαραγωγή Μόνο δύο αυγά από την κανάρα μου

georgetlf

PB New Member
Εγγραφή
16 Δεκ 2019
Μηνύματα
30
Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη σε όλους!

Πριν κάποιους μήνες μου δώρισαν ένα αρσενικό καναρίνι (το πρώτο μου) το οποίο ήταν ενός έτους απ’ότι μου είπαν. Του αγόρασα πολύ καλή συσκευασμένη τροφή, άρχισα να του βράζω φρέσκα ντόπια αυγά, έβαζα λαχανικά και φρούτα μέρα παρά μέρα και έτσι γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Πολύ Κινητικό και ζωηρό όπως και πάρα πολύ καλός τραγουδιστής!
Στα μέσα του Μάρτη περίπου αποφάσισα να αγοράσω και ένα θηλυκό για να ζευγαρώσουν αλλά και για παρέα.
Πήγα σε πετ σοπ, τους έδειξα φωτογραφία του αρσενικού (με ρώτησαν αν κελαηδάει πολύ κ. Α.) και έτσι μου διάλεξαν ένα κατάλληλο κατ’αυτούς Θηλυκό ενός έτους, όπως μου είπαν.
Το αγόρασα λοιπόν όπως και όλα τα απαραίτητα που έχω διαβάσει εδώ μέσα ότι χρειαζόμαστε για την αναπαραγωγή και την ίδια μέρα τα έβαλα στη ζευγαρώστρα με Χώρισμα στη μέση, σε εσωτερικό χώρο.
Από την επόμενη μέρα άρχισαν τα φιλάκια μέσα από τα κάγκελα και φαίνονταν να τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά.
Άρχισα εντατική διατροφή και στα δύο και μετά από 8-10 μέρες έβγαλα το χώρισμα. Δεν είχαμε τσακωμούς οπότε όλα καλά, έτσι έβαλα εξωτερική φωλιά και νήμα. Παρατηρούσα ότι το αρσενικό προσπαθούσε να καταφέρει τη θηλυκιά αλλά δεν του καθόταν με τίποτα (τουλάχιστον όσες ώρες τα έβλεπα). Σιγά σιγά και χωρίς εγώ τουλάχιστον να έχω δει να ζευγαρώσουν, άρχισε η θηλυκιά να φτιάχνει φωλιά με αρκετά αργούς ρυθμούς θα έλεγα. Μετά από 10 μέρες περίπου και ενώ είχε τελειώσει τη φωλιά της, βρήκα ένα αυγό στον πάτο του κλουβιού, το οποίο δεν είχε κέλυφος αλλά μόνο τον κρόκο με το ασπράδι. Εδώ να πω ότι από την πρώτη μέρα της έδινα βραστό αυγό με το τσόφλι (το οποίο τσόφλι το έτρωγε), σουσάμι ωμό, μπρόκολο κ. Α. Και βέβαια υπήρχαν δυο κόκαλα σουπιάς μέσα στη ζευγαρώστρα.
Με ανησύχησε το γεγονός και έτσι αγόρασα σκεύασμα ασβεστίου διαλυόμενο στο νερό και το έβαλα άμεσα στις ποτίστρες. Τις επόμενες μέρες δεν έκανε κάποιο αυγό αλλά μετά από περίπου 4-5 μέρες έκανε ένα κανονικό αυγουλάκι μέσα στην φωλιά.
Την επόμενη έκανε και δεύτερο και άρχισε πολύ εντατικά να τα κλωσάει. Με τον αρσενικό τα πάνε πάρα πολύ καλά και αρκετές φορές τον έχω πετύχει στη φωλιά να την ταΐζει.
Σήμερα είναι 9 μέρες από το πρώτο αυγό που έκανε στη φωλιά και σηκώνεται σπάνια και για μικρό χρονικό διάστημα.
Μείναμε όμως στα δύο αυγά, δεν έκανε άλλο.
Είναι φυσιολογικό αυτό όταν το θηλυκό είναι μικρό; (Γιατί ίσως είναι μικρότερο απ’ότι μου είχαν πει, είναι αρκετά μικρόσωμο αλλά πολύ κινητικό με όρεξη για φαγητό και παιχνίδια).
 
.. Στα μέσα του Μάρτη περίπου αποφάσισα να αγοράσω και ένα θηλυκό για να ζευγαρώσουν...
...όπως και όλα τα απαραίτητα που έχω διαβάσει εδώ μέσα...
... Και την ίδια μέρα τα έβαλα στη ζευγαρώστρα...
Χρόνια Πολλά και σε εσένα!

Θεωρώ πως δεν διάβασες με τη δέουσα προσοχή και έχεις... κενά. 😉

Δεν παίρνουμε τελευταία στιγμή ένα πουλάκι και περιμένουμε να αποδώσει τα δέοντα...
Ποτέ μα ποτέ δεν φέρουμε ένα νέο πουλάκι αμέσως σε επαφή με αυτά που ήδη έχουμε αλλά κρατάμε την απαραίτητη καραντίνα...
Χωρίς να ξέρουμε τι προετοιμασία έχει κάνει ένα πουλάκι, που μάλλον ξέρουμε ότι ΔΕΝ έχει κάνει, μπουκώνοντάς το για 10 ημέρες μην περιμένουμε να γίνει turbo...
Συνήθως τα ενώνουμε μόλις μισοετοιμάσει το θηλυκό τη φωλιά...
[automerge]1587551287[/automerge]
Ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στα αντίστοιχα άρθρα μην τα ξαναγράφω και όλα θα πάνε καλά...
 
Σαφώς και έχω κενά λόγο απειρίας!
Την επόμενη φορά θα είμαι πιο διαβασμένος.
Μέχρι τότε θα τα προσέχω και θα τα περιποιούμαι πάρα πολύ όπως κάνω και τώρα.
Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση!
 
Όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι, κανείς μάλλον δεν είναι σε θέση να σου πει με ακρίβεια τι μπορεί να συμβαίνει, αλλά πράγματι, έτσι όπως περιγράφεται η κατάσταση μπορεί το καναρινάκι να είναι όντως μικρό ή ανέτοιμο από διατροφική άποψη (αν πριν δεν τρεφόταν σωστά, δεν αρκούν δυο εβδομάδες για να ανταποκριθεί σωστά) ή μπορεί κάτι άλλο να έχει...Αλήθεια, φοράει δαχτυλίδι μεταλλικό κλειστού τύπου στο οποίο αναγράφονται στοιχεία; Αν ναι, τότε αφού θα έχει ολοκληρώσει το μεγάλωμα των μικρών (στο εύχομαι) θα μπορούσες να το πιάσεις και να μας πεις τα στοιχεία που γράφει το δαχτυλίδι. Αν όχι, είναι απροσδιόριστη η ηλικία του.
Το ότι έκανε αυγό χωρίς τσόφλι είναι ζήτημα διατροφικής έλλειψης - τι χρώμα είναι το θηλυκό;
Προς το παρόν θα την άφηνα να κλωσήσει και στις 14 ημέρες από τη γέννα του τελευταίου αυγού, αν ήδη δεν είχα νεοσσούς θα έκανα ωοσκόπηση για να διαπιστώσω ότι τα αυγά είναι άσπορα, οποτε σε αυτήν την περίπτωση θα τα πετούσα, θα χάλαγα τη φωλιά (αφαιρούσα) και θα περίμενα οπωσδήποτε δύο εβδομάδες.
Σαφώς και έχω κενά λόγο απειρίας!
Καλά, αυτό που γράφεις δεν είναι κι ακριβώς έτσι. Κι οι υπόλοιποι που είμαστε "έμπειροι" σε κάποια σημεία οπωσδήποτε έχουμε κενά, αν όχι πλήρη άγνοια, καθότι δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα.
 
Δαχτυλίδι δεν φοράει, οπότε..
Το χρώμα του Θηλυκού είναι σταχτοπράσινο και του αρσενικού κιτρινοπράσινο.
Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου μετά τις 14 μέρες.
Σε ευχαριστώ πολύ!
 
66620247-B954-4F53-8D56-6C4FC001A9A1.webp66620247-B954-4F53-8D56-6C4FC001A9A1.webp
[automerge]1587936763[/automerge]
Και σήμερα λοιπόν κατά τις 18:30 το απόγευμα και ενώ είναι η 13η μέρα από τη γέννηση του πρώτου αυγού είδα αυτό που βλέπετε στη φωτό παραπάνω..
[automerge]1587936910[/automerge]
Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας από δω και στο εξής..
Σταματάω λαχανικά και φρούτα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, σωστά;
 
Σήμερα Δευτέρα 27/04 έσκασε και το δεύτερο αυγό και έτσι έχω δύο νεοσσούς.
Έχω σταματήσει λαχανικά, φρούτα κλπ και δίνω μόνο μείγμα σπόρων και φρέσκο καθαρισμένο βραστό αυγό καθημερινά.
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!
 
Αυτή την φορά στάθηκες τυχερός και χαίρομαι για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα που έχεις. Με το καλό να βγει και το άλλο πουλάκι και να τα δεις στο κλαρί. Προσπάθησε σε παρακαλώ να διαβάσεις χρήσιμα πράγματα που υπάρχουν εδώ για το καλό των πουλιών σου.
Σταμάτα τα λαχανικά και τα φρούτα για περίπου δύο εβδομάδες. Καθημερινά πρωί απόγευμα αβγό καλά βρασμένο και για λίγη ώρα στο κλουβί.
Σου εύχομαι τα καλύτερα.
 
Back
Top