Αναπαραγωγή Νέα γέννα ενώ υπάρχουν αυγά

Fathergkav

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαϊ 2020
Μηνύματα
168
Πόλη
Αλιβέρι
Παίδες καλησπέρα,
Τα Ζεβρακια μου έχουν κάνει αβγά κ είναι στις μέρες για να βγουν σιγά σιγά οι νεοσσοί αλλά σήμερα είδα ότι έφτιαχναν νέα φωλιά στην αβγοθηκη.. Ξέρεις κανείς τι να κάνω για να μην εγκαταλείψουν τα ήδη υπάρχων αβγα;
Να χαλάσω την νέα φωλιά;να ξεχωρίσω το αρσενικό με το χώρισμα της ζευγαρωστρας ώστε ο καθένας να αναλάβει ξεχωριστά καθηκοντα;ξέρεις κάνεις να μου πει;
Ευχαριστω
 
@Giorgos_finches να σου πω την αλήθεια τα είδα τις προάλλες που έκαναν την "πράξη " αλλά δεν έδωσα σημασία κ σήμερα είδα ότι είχαν πάρει υλικό από την ήδη υπάρχουσα φωλιά κ είχαν βάλει στην αβγοθηκη τι να σου πω.. Εικασίες κάνω κ εγώ.. αλλά θέλω να προλάβω το κακό
 
Τελικά πηρα την απόφαση Αφού μίλησα πρώτα με μια φίλη κτηνίατρο της Νομαρχίας.. Και τα χώρισα για να δω μπας κ το θηλυκό περιβάλλον μα κάτσει με τα αβγά της... Προς το παρόν ο αρσενικός της τραγουδάει στα κάγκελα... Ο έρωτας δεν κρύβεται 😀, αλλά κ εγώ θέλω τα ζεβρακια μου οπότε ας κάνουν λίγο υπομονή.. Έκανα λάθος λετε;
 
Βασίλη καλησπέρα.
Συνήθως το θηλυκό κάνει την 2η ωοτοκία 30 περίπου ημέρες από την 1η.
Έχεις κάνει ωοσκόπηση;
Αν τα υπόλοιπα αυγά είναι άσπορα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η συμπεριφορά τους.
 
Καλησπέρα στην παρέα
Αυτό που έπαθε ο Fathergkav μου συνέβει και εμένα με το ζευγάρι τα πιγκουινάκια μου. Μετά απο διατροφική προετοιμασία,
βλέποντας οτι έσχιζαν και κουβαλούσαν χαρτιά και αφού τα είδα αρκετές φορές να ζευγαρώνουν στις 1/4/2020 τους έβαλα
φωλιά. Απο 2/4 ξεκίνησε το θηλυκό να γεννάει. Μέχρι 13/4 είχε κάνει 9 αυγά. Απο κεί και πέρα ενώ κλωσσούσε κανονικά
όποτε άνοιγα την φωλιά (μεσαία ξύλινη τύπου παπαγάλων) έβλεπα καινούργιο αυγό και 3-4 παρατημένα στην άκρη.
Τα παρατημένα τα έπερνα κι αυτή συνέχιζε το ίδιο. Νομίζω μπέρδεψε τις γέννες της. Αφού το πουλάκι συνέχισε τα ίδια
και κλωσσούσε ήδη 1,5 μήνα φοβήθηκα μην πάθει τίποτα και αφαίρεσα την φωλιά με τα αυγά. Το πουλάκι έκανε σε σύνολο
15-17 αυγά (ΈΧΑΣΑ ΤΟ ΜΈΤΡΗΜΑ) γι αυτό φοβήθηκα πολύ μην πεθάνει. Το ζευγάρι είχαν ξαναγίνει γονείς πέρισυ. Απο 9 αυγά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κανονικά 7 πουλάκια. Θα ήθελα την αποψή σας στο αν θα πρέπει μετά απο κάνα μήνα να ξαναβάλω φωλιά η να το αφήσω για του χρόνου.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ καλησπέρα Γιάννη,
Έχω κανει κ ήταν όλα όσα άφησα γόνιμα τα άσπορα τα έχω βγάλει. Γι'αυτό δεν καταλαβαίνω γιατιβτο κάνουν αυτό... Θα τα αφήσω κάνα 3 μέρες ακόμη γιατί μετά θα έχουν περάσει πολλές μέρες κ θα κάνω έλεγχο κ αν δω ότι έχει διακοπεί θα τα αφαιρέσω, αλλά προς το παρόν όπως είπα πιο πάνω.. έβαλα το χώρισμα κ έχω χωρίσει το ζευγάρι.. απλά δεν μπορώ μα καταλάβω αν έχω κανει κάτι λάθος εγώ..
[automerge]1590433193[/automerge]
@ARNIA καλησπέρα Arnia,
Εμένα στην 1η γέννα έκανα 7 αβγά κ κανένα δεν ολοκληρώθηκε τώρα στην 2η έκανα 7 πάλι κ προς το παρόν έσκασαν 2 αλλά δεν τα κατάφεραν.. μάλλον δεν τα τάιζαν.. έχω διαβάσει ότι είναι πολύ καλοί γονείς αλλά σε μένα προς το παρόν δεν μου έχουν δείξει κάτι τέτοιο... Εχω διαβάσει ότι είναι είδος που γεννάει συνέχεια αλλά καλό είναι ν μας κάνουν το χατήρι να ολοκληρώσουν μια γέννα ωστε να μην ταλαιπωρούνται τα καημένα...
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Fathergkav , @ARNIA ίσως έγινε λόγω απειρίας των γονιών. Μπορεί να νόμιζαν ότι τα αυγά δεν θα έβγαιναν και να προχώρησαν σε νέα γεννά. Τώρα Βασίλη, κάθονται στα αυγά ή θα έχουν χαλάσει; Αν τα παράτησαν τελείως δεν μπορείς κάτι να κάνεις, αφού όσο ξέρω αντέχουν δύο ώρες χωρίς τους γονείς από πάνω. Προχωράς σε νέα γεννά πολύ προσεκτικά και αν συμβεί κάτι αντίστοιχο λέω να τα χωρίσεις για λίγο καιρό και ξανά προσπαθείς αργότερα.
 
@Giorgos_finches πριν λίγο που πήγα να τα ελέγξω η θηλυκια καθόταν μέσα στην φωλιά οπότε Γιώργο θα δω κ αύριο τι θα κάνει αλλιώς θα τα ελέγξω κ θα τα αφαιρέσω δυστυχώς.. κ θα προχωρήσω σε νέα γέννα κ τελευταία ώστε να μην τα ταλαιπωρώ άλλο.. αλλά επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ελπίζω να μην πήγε ο κόπος τους άδικος γιατί μέχρι να σπάσει το 1ο αβγο δεν έφευγαν από την φωλιά τους παρα μονο όπως είπα Όταν έσκασε το 1ο. Σ ευχαριστώ όμως πολύ για την συμβουλή!
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ του βάζω λίγο στις βιταμίνες δηλ το ανακατεύω έτσι μου είχαν πει.. Αλλά έχω μόνιμα σουπιοκοκαλο. Γιατί όμως με Ρωτάς αυτο;Είσαι ο 1ος που με ρωτάει κατι τέτοιο πάνω στο ερώτημα που έχω θέση προς συζήτηση.. Σε ρωτάω μήπως τελικά είναι εκεί το πρόβλημα κ δεν το είχα καταλαβει
 
του βάζω λίγο στις βιταμίνες δηλ το ανακατεύω έτσι μου είχαν πει
Όταν υπάρχουν νεοσσοί οι τροφές πρέπει να είναι μαλακές και εύπεπτες, προσωπικά έχω μόνο σπόρους, βραστό αυγό (χωρίς το τσόφλι) και αυγοτροφή.
Αν οι γονείς ταΐσουν νεοσσούς με grit αυτά μπουκώνουν και μάλλον πνίγονται.
Η γνώμη μου είναι ότι grit και άμμος δεν πρέπει να υπάρχουν στο κλουβί όσο οι νεοσσοί είναι μικροί και μέχρι τον απογαλακτισμό.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ κ εγώ βάζω ακριβώς όσα αναφέρεις με την διαηορα ότι έχω κ μπάνιο ώστε να βοηθάει στην υγρασία.. αλλά θα αφαιρέσω grit-άμμο.. Αλλά το θέμα μου Γιάννη είναι ότι δεν ασχολούνται με τα αβγά τις τελευταίες 2 μέρες δηλ δεν κλοσανε όπως τις προηγούμενες μερες κ δεν βλέπω εγώ τουλάχιστον να τάιζαν τα 2 αβγά π είχαν σκάσει με αποτέλεσμα να μου πεθάνουν..
 
δεν βλέπω εγώ τουλάχιστον να τάιζαν τα 2 αβγά π είχαν σκάσει με αποτέλεσμα να μου πεθάνουν.
Το πρώτο 24ωρο οι νεοσσοί είναι καλυμμένοι διατροφικά από το ίδιο το αυγό τους, μετά οι γονείς ταΐζουν σε μικρές ποσότητες.
Αν τα μικρά μπούκωσαν από το grit θα σταμάτησαν να ζητάνε φαΐ με αποτέλεσμα οι γονείς να τα εγκαταλείψουν.
δεν ασχολούνται με τα αβγά τις τελευταίες 2 μέρες δηλ δεν κλοσανε
Σε μία δυο μέρες αφαίρεσε τα αυγά τα οποία θα πρέπει να ελέγξεις, θα σπάσεις προσεκτικά το φαρδύ σημείο του αυγού με κάτι αιχμηρό για να δείς αν υπάρχει η μεμβράνη και μετά θα ανοίξεις το αυγό για να δεις αν είχε αναπτυχθεί το έμβρυο.
 
Back
Top