Γενικά Νέος παπαγάλος στο σπίτι, της ίδιας ράτσας με αυτόν που υπάρχει ήδη

Xrisi9025

PB New Member
Εγγραφή
2 Δεκ 2020
Μηνύματα
109
Πόλη
Σαντορίνη
Καλησπέρα.θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο άρθρο πάνω σε αυτό το θέμα η αν γνωρίζετε κάτι.οταν φέρνεις ένα καινούργιο παπαγάλο ίδιας ράτσας στο σπίτι υπάρχει περίπτωση το ήδη υπάρχων να αλλάξει συμπεριφορά?να πέσει σε κατάθλιψη πχ?ακόμα κι αν είναι σε ξεχωριστά κλουβιά?
 
Καλησπέρα! Άρθρο σκέτο δεν μου ερχεται στο μυαλό, ίσως οι παλαιότεροι να θυμούνται, αλλά ναι, πάντα υπάρχει μια αλλαγή στην συμπεριφορά όταν φέρνουμε ένα νέο πουλάκι στο σπίτι. Τι είδους αλλαγή εξαρτάται τόσο από το είδος, όσο και τον χαρακτήρα του κάθε πτηνού.

Υποθέτω πως έχετε κοκατίλ από την φωτογραφία στο άβατάρ σας. Τα κοκατίλ είναι αγελαία και κατά συνέπεια πολύ κοινωνικά πτηνά. Τους αρέσει η παρέα, είτε ανθρώπινη είτε παπαγαλίσια, και αντιθέτως μελαγχωλούν αν η παρέα τους αλλάξει σπίτι ή πεθάνει. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι εγγυημένο ότι το παπαγαλάκι που έχετε θα τα πάει καλά με το καινούργιο πουλάκι. Αρκετοί αντικειμενικοί παράγοντες, περαν των προσωπικοτήτων των δύο πτηνών, παίζουν ρόλο. Οι θηλυκοι παπαγάλοι είναι αρκετά χωροκτητικοί και επιθετικοί, και αντιδρούν κάπως άσχημα κατα μεσο όρο στις αλλαγές. Αν το κοκατίλ το έχετε χρόνια και είναι πολύ δεμένο με εσάς, ίσως να μην ενδιαφέρεται για άλλα πτηνά. Μπορεί αντιθέτως, που είναι και το πιο πιθανό, το αγελαίο ενστικτο να υπερνικήσει και να αρχίσει να προτιμά την νέα του παπαγαλένια παρέα για συντροφιά αντί της ανθρώπινης. Συνηθως πάντως η καταληξη είναι κάπου στην μέση, με μια προδιάθεση προς το τελευταίο σενάριο.

Αυτό που εχει σημασία όταν φέρνουμε ένα καινούργιο πτηνό στο σπίτι, ανεξαρτήτως είδους, είναι η 40ήμερη καραντίνα σε άλλο κλουβί σε άλλο δωμάτιο, με κανένα κοινό αξεσουάρ και καλό πλύσιμο χεριών μεταξύ φροντίδας του κάθε πτηνού. Έτσι, αν το καινούργιο πουλάκι πάσχει από κάποια ασθένεια, δεν θα την μεταδώσει στα υπόλοιπα, και η θεραπεία είναι διαχειρίσιμη. Επιπλέον, για κοινωνικά είδη που σκοπεύουμε να έχουμε στον ίδιο χώρο ελεύθερα, όπως παπαγάλους κάθε μεγέθους, ειναι σημανικό να γνωριστούν αρχικά εξ αποστάσεως, μέσω των βοκαλισμών τους. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και στην φύση, σε σμήνη δέκαδων ή και εκατοντάδων πτηνών, τα μέλη αναπτύσσουν ειδικούς βοκαλισμούς για το ταίρι, τα μωρά και "φιλικά πρόσωπα", κάτι σαν ονόματα. Πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε στο νέο πουλάκι να προσαρμοστεί και να ξεπεράσει το σοκ της αλλαγής περιβάλλοντος, και στο παλιό να γνωρίσει το καινούργιο, ώστε όταν πια βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο, να μην είναι σαν να του φέρνουμε έναν άγνωστο συγκάτοικο, αλλά έναν εξ αποστάσεως φίλο. Αυτοί οι πρώτοι μήνες είναι που σε κάποιο βαθμό θα καθορίσουν το πώς θα βλέπουν τα δύο πουλιά το ένα το άλλο, κι εμείς οφείλουμε στην συνέχεια να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για μια όσο το δυνατόν πιο αρμονική συμβίωση.

Τέλος, καλό θα ήταν αν παίρνατε παπαγαλάκι από εκτροφέα, όχι πετσόπ, ώστε να είναι πιο φροντισμένο, να έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά και λοιπά. Σίγουρα υπάρχουν αξιόπιστοι άνθρωποι στις Κυκλάδες, ίσως να είναι και μέλη του φόρουμ.
 
@Nausicaa Το αρσενικό το πήρα από αλλά χέρια ταλαιπωρημενο με κομμένα τα φτερά με ψαλίδι.τα έχω σε διαφορετικά κλουβιά αλλά η δικιά μ κάθεται φουσκωμένη κοιμάται όλη μέρα.αλλα όταν είναι πάνω μ έχει το χαρακτήρα π είχε πάντα.Αρρωστη δεν μ φαίνεται τρώει κανονικά.μηπως έπεσε λόγω του αρσενικού?
 
@Xrisi9025 Καλά κάνατε και το υιοθετήσατε, αν και, όσο και να διαφωνούμε για το κόψιμο φτερών, πάντα με ψαλίδι γίνεται, ακόμα και από γιατρό, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θα ξαναβγουν όμως, δεν είναι θέμα, αρκεί να μην έχει γίνει νευρολογική ζημιά.

Το βασικό ερώτημα είναι η καραντίνα. Ένα ταλαιπωρημένο, ενδεχομένως κακοφροντισμένο ζώο εύκολα υποθέτει κανείς ότι είναι φορέας ασθενειών και παρασίτων. Το ότι το ίδιο δεν έχει συμπτώματα δεν σημαίνει ότι είναι υγιές. Το ίδιο ισχύει και για το θηλυκό παπαγαλάκι, που, αν καταλαβαίνω καλά, είναι αυτό που είχατε πάρει πρώτο. Το ότι τρώει και κελαηδάει δεν σημαίνει ότι δεν έχει κάτι. Τα αγελαία, φυτοφάγα ζώα πάντα κρύβουν τις ασθένειές τους μέχρι τελικής πτώσεως, διοτι τα άρρωστα, αδυναμα και ηλικιωμένα είναι που καταλήγουν στόχος και βορά των αρπακτικών. Δεν επαναπαυόμαστε ποτέ για την υγεία ενός πτηνού από το ότι το παπαγαλάκι τραγουδαέι και τρώει. Το ότι είναι νυσταγμένη κια φουσκωμένη είναι ανησυχητικό θέμα. Καταλήγουμε στις ψυχολογικές εξηγήσεις μόνον εφόσον αποκλείσουμε φυσικά αίτια, τόσο σε εμάς, όσο και στα κατοικίδιά μας.
 
@Nausicaa τι να κάνω που δεν έχω πτηνιατρο εδώ??κοντεύω να σκάσω είμαι κ εγκυος κ με αγχώνει πολύ που είναι ετσι
 
@Xrisi9025 Καταρχάς μιλήστε με τους ανθρώπους στην Κομοτηνή, μπορείτε να στείλετε δειγμα άυριο πρωι-πρωι και να μιλήσετε ακόμα και τώρα, έχουν προσωπικό ασφαλείας όλες τις ώρες και ημέρες, τους έχω πάρει και ανήμερα του Πάσχα, και μετά τα μεσάνυκτα για άρρωστο παπαγαλάκι, δεν θα διαμαρτυρηθούν, ενδιαφέρονται πραγματικά για τα ζώα και θα σας καθοδηγήσουν, ειδικά δεδομένης της κατάστασής σας. Θα πρότεινα να μην έρχεστε σε άμεση επαφή με κανένα από τα δύο πουλιά σε πρώτη φαση αν μπορείτε.

Τελικά καραντίνα έγινε?
 
@Nausicaa πως θα επικοινωνήσω μαζί τους?υπάρχει κάποιο τηλέφωνο?και τι δείγμα του στέλνω?
[automerge]1652211545[/automerge]
@Nausicaa καραντίνα όχι δεν έγινε γιατί το πήρα νια μέρα πριν φύγω από πειραια για σαντορινη οπότε αναγκάστηκα κ τα Βάλα μαζί κ τα χώρισα στο σπίτι.αλλα επειδή ο αρσενικός ουρλιάζει όταν την αποχωρίζεται τα χω κοντα
 
Επικοινωνήστε με το παρακάτω διαγνωστικό για να στείλετε ταχυδρομικώς κουτσουλιές για εξέταση.
 
@Xrisi9025 Σε πρώτη φάση θα σας ζητήσουν δείγματα κοπράνων, αλλά μπορεί και άλλα πράγματα αν κρίνουν ότι χρειάζονται. Υπάρχει σελίδα για το εργαστήριο στην λίστα πτηνιατρων. Τα τηλέφωνα δεν είμαι σίγουρη ότι είναι τα σωστά, αν δεν απαντούν, στείλτε μου μνμ και θα τα φτιάξουμε και στην σελίδα.
 
@Nausicaa αύριο πρωί θα τους καλέσω κ αν δεν απαντήσουν θα σας στείλω μνμ κατευθείαν.ευχαρισυω πάρα πολύ για το ενδιαφέρον κ την βοήθεια.τα έκανα όλα λάθος μ φαίνεται κ νοιώθω τύψεις για καλό πήγαινα κ ίσως βγήκε σε κακό για την Πιπη μου που δύο χρόνια τώρα ήταν υγιεστατη μέσ την ενέργεια όλη μέρα δίπλα μ.αλλα κ τον ρόκο τον λυπάμαι κ αυτόν δεν γινόταν να τον αφήσω εκει
 
@Xrisi9025 Τι να κάνουμε, μας πιάνει καμιά φορά το συναίσθημα. Είναι και υπερβολικά χνουδωτά, που να πάρει! Ακόμα και να έχουν κάτι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να λύνονται όλα σχετικά εύκολα και γρήγορα, και στο μέλλον θα ξέρετε και για το κέντρο και ό,τι άλλο. Δεδομένης της εγκυμοσύνης ίσως χρειαστεί να βοηθήσει κάποιος με την θεραπεία, δεν ξέρω, αλλά και πάλι, εφόσον το πιάσουμε νωρίς και είμαστε στοιχειωδώς οκ με τις οδηγίες έχετε τις πιθανότητες με το μέρος σας.
 
@Xrisi9025 Είναι η εποχή, έδεσε το γλυκό και να και το κερασάκι. Αυτό και μόνο είναι καλός λόγος να έχει τις μαύρες της και να κοιμάται αρκετά. Αλλά καλύτερα προσεκτικοί, παρά όχι.
 
@Nausicaa Με σώσατε!υπέροχος άνθρωπος ο κύριος π μίλησα θα στείλω τα περιττώματα κ τον δύο ονομάστηκαν ξεχωριστά κ θα δώσω σταγόνες που μ είπε μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις. Σας χιλιο ευχαριστώ
 
Back
Top