Εκπαίδευση Νέος στους παπαγάλους και πήρα κόκατιλ

Καλησπέρα σε όλους
Νέος στους παπαγάλους και εδώ και 3 εβδομάδες έχω κόκατιλ.
Ενώ άκουσα ότι είναι πολύ φιλικός και "ευκολος" για αρχάριους σε παπαγάλους ακόμα δεν έχει εξοικειωθεί μαζί μου. Είναι φυσιολογικό? Με φοβάτε πού ειδικά όταν του βάζω φαγητό (βάζω τα χέρια μου μέσα). Ασχολούμε μαζί του ειδικά όποτε φωνάζει. Δεν ξέρω αν χρειάζετε χρόνο ακόμα. Θα ήθελα να φτάσω στο σημείο να τον έχω ελεύθερο στο σπίτι αλλα δεν ξέρω πότε να το κάνω και αν είναι εφικτό με τα κόκατιλ να γίνει ποτέ.
Επίσεις άκουσα ότι καλό είναι να του σκεπάζω το κλουβί την νύχτα γιατί τον βοηθάει να ξεκουραστεί. Ισχύει ή το τραυματίζω το ζωντανό?
Τέλος κάπου διάβασα ότι τα κόκατιλ ποτέ δε πρέπει να τα έχουμε μόνα τους γιατί θέλουν παρέα (πέραν του ανθρώπου) αλλά κάπου αλλού διάβασα ότι αν έχουν και άλλο κόκατιλ παρέα τότε δε δένονται με τον ανθρωπο. Μπερδέυτικα και δε ξέρω τι να κάνω.. Να του πάρω παρέα ή όχι?
Θα ήθελα πολύ να μου πείτε αν κάνω κάτι λάθος ή υπάρχει κάτι που δεν κάνω

Συνημμένα

• 1743936016075.webp
    1743936016075.webp
    16 KB · Προβολές: 11
Καλωσήρθες στην παρέα μας Ανδρόνικε.
Στο θέμα μας τώρα. Το πουλάκι αρχικά και είναι βασικός κανόνας αυτός, θα πρέπει να τηρεί το πρόγραμμα ύπνου Ανατολής - Δύσης. Θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος μακριά από φώτα, φασαρία και να κοιμάται με την δύση και να ξυπνά με την ανατολή του ηλίου. Αν δεν τηρηθεί το πρόγραμμα αυτό το πουλάκι θα αρχίσει να έχει όλο και περισσότερο στρες και με τον καιρό θα κάνουν την εμφάνιση τους και οι ανίατες ασθένειες, αλλά και οι λοιμώξεις. Τέλος υπάρχει πιθανότητα να κάνει την εμφάνιση της και η ανεπιθύμητη πτεροροια (η διαδικασία με την οποία τα πτηνά αλλάζουν πούπουλα, με την φυσιολογική ή με την παθολογική πτεροροια.) Δεύτερον όπως όλα τα ψιττακοειδή έτσι και τα κοκατιλ, έχουν ανάγκη είτε την συντροφιά του είδους τους είτε του αφεντικού τους. Αν δεν σκοπεύεις να του βρεις ταίρι τότε καλό είναι να ασχολείσαι μαζί του όσο περισσότερο γίνεται για να εξοικειωθείς και εσύ μαζί του αλλά και αυτό με εσένα. Θέλει υπομονή και επιμονή. Τις ώρες που λείπεις μπορείς να του βάζεις ήχους στο ράδιο με άλλα κοκατιλ. Τέλος οι κινήσεις σου πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές γιατί η σχέση σας τώρα αναπτύσσεται και θέλει προσοχή.

Καλημέρα.
Για την εξοικείωση....είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή κι επιμονή εκ μέρους σου. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα. Ξεκινάς από το να κάθεσαι μαζί του, κοντά στο κλουβί, τόσο όσο να μην βρίσκεται το πουλί μονίμως στο πιο ακραίο σημείο προκειμένου να σε αποφύγει. Σταδιακά μειώνεις την απόσταση, έως να κάθεσαι σχεδόν σε επαφή με το κλουβί κι αυτό να δείχνει άνετο. Εννοείται ότι κάθεσαι πολύ ήσυχος, μιλώντας του χαμηλόφωνα. Το επόμενο στάδιο είναι να κρατάς ένα μικρό τσαμπί κεχρί μίλλετ, το χέρι σου έξω από το κλουβί, το κεχρί μέσα. Όταν θα καταφέρεις επί κάμποσες φορές το πουλί να έρχεται να τσιμπά το κεχρί, βάζεις το χέρι σου μέσα στο κλουβί ακίνητο και περιμένεις πάλι να φτάσεις στο ίδιο σημείο, το πουλί δλδ να πηγαίνει στο κεχρί που κρατάς. Ακολούθως βάζεις μερικά τέτοια σποράκια στο χέρι και περιμένεις το κοκατίλ να ανέβει επάνω για να τα φάει. Έπειτα τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.
Για πτήσεις έξω από το κλουβί, ο χώρος θα πρέπει να είναι ασφαλής. Κουρτίνες στα παράθυρα, όχι σημεία στα οποία μπορεί να εγκλωβιστεί, καλυμμένοι καθρέφτες, κάπου να μπορεί να σταθεί...διάβασε αυτό που σου επισυνάπτω και το "σχετικό περιεχόμενο" που βρίσκεται κάτω από το πρώτο κείμενο.
Ασχολούμε μαζί του ειδικά όποτε φωνάζει.
Θα έλεγα να μην το κάνεις, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο το πουλί λαμβάνει θετική ενίσχυση στα έντονα κρωξίματα που κάνει, το οποίο όπως καταλαβαίνεις πιθανά θα ενισχυθεί και θα γίνει στο τέλος ενοχλητικό.
Επίσεις άκουσα ότι καλό είναι να του σκεπάζω το κλουβί την νύχτα γιατί τον βοηθάει να ξεκουραστεί. Ισχύει ή το τραυματίζω το ζωντανό?
Αν το πτηνό μπορεί να ξεκουράζεται ανεμπόδιστα τη νύχτα, μετά το σούρουπο δλδ και να ξυπνά την αυγή, δεν χρειάζεται να το σκεπάζεις. Λόγω του ότι τα κοκατίλ παθαίνουν σχετικά συχνά νυχτερινούς πανικούς και τραυματίζονται στα κάγκελα του κλουβιού, καλό θα ήταν επίσης να υπάρχει ένα φωτάκι νυκτός. Τέλος κάποια μέλη σκεπάζουν τα κλουβιά αλλά όχι εξ' ολοκλήρου, προκειμένου να μπαίνει φως. Τα σκεπάζουν δλδ αφήνοντας την πρόσοψη ξεσκέπαστη.
Τέλος κάπου διάβασα ότι τα κόκατιλ ποτέ δε πρέπει να τα έχουμε μόνα τους γιατί θέλουν παρέα (πέραν του ανθρώπου) αλλά κάπου αλλού διάβασα ότι αν έχουν και άλλο κόκατιλ παρέα τότε δε δένονται με τον ανθρωπο. Μπερδέυτικα και δε ξέρω τι να κάνω.. Να του πάρω παρέα ή όχι?
Θα ήθελα πολύ να μου πείτε αν κάνω κάτι λάθος ή υπάρχει κάτι που δεν κάνω
Όπως καταλαβαίνεις, είναι πολύ φυσικό να προτιμά την παρέα ενός του είδους του, παρά την παρέα του ανθρώπου. Επομένως κατά αυτήν την έννοια, ναι, είναι προτιμότερο να του πάρεις ένα άλλο και μάλιστα αν δεν σκοπεύεις σε αναπαραγωγή, του παίρνεις ένα του ιδίου φύλου. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση το κλουβί που θα στεγάσει και τα δύο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα άνετο και όσο το δυνατό μεγαλύτερο. Επίσης το νέο πουλί θα πρέπει να κρατηθεί σε καραντίνα περίπου 40 ημέρες. Και εννοείται ότι θα μειωθούν οι πιθανότητες να δεθεί μαζί σου. https://community.petbirds.gr/threads/Καραντίνα-στα-πτηνά.17677/
Πολύ όμορφο είναι. Να το χαίρεσαι!

Τα διάβασα όλα και σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο!
Με τις συμβουλές σας με βοηθάτε πάρα πολύ να κατανοήσω αυτή τη ψυχούλα και να του χαρίσω μια ωραία διαμονή στο σπίτι μου. (ευτυχώς δεν έχω ως τώρα πρόβλημα με τους γείτονες)
Θα χαρώ αν γνωρίζετε κάποιο επιπλέον τιπ να το μοιραστείτε μαζί μου
🙂

Τα διάβασα όλα και σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο!
Κανένας κόπος. Χαρά μας είναι να συμβάλλουμε όσο το δυνατό στην ευζωία και των δύο σας.

Για αρχή μην του πάρεις παρέα. Φρόντησε πρώτα να εξοικειωθεί μαζί σου και αργότερα αν θες πάρε. Η παρέα που θα του πάρεις όμως δεν θα εξοικειωθεί μαζί σου.

Back