Ασθένειες Να χωρίσω καναρίνι με πτερόρροια από τα υπόλοιπα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης billio
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

billio

PB Member
Εγγραφή
1 Μαϊ 2008
Μηνύματα
120
Πόλη
Βύρωνας
Καλησπερα σε ολες και σε ολους.
Εχω ενα καναρινακι το οποιο εχει πτεροροια και του δινω το εξης φαρμακο''Mutaplum forte" της εταιριας "Raff".
Ρωτησα τον κυριο που εχει το petshop εαν πρεπει να χωρησω το πουλακι απο τα υπολοιπα και ειπε οτι δεν χρειαζετε και μου ειπε επισης οτι και να πιουν και τα αλλα δεν πειραζει!
Θελω να με συμβουλεψει καποιος γιατι δεν ξερω τι να κανω!
Ευχαριστω.
 
Το πρόβλημα όταν είναι μαζί με άλλα πουλιά δεν είναι αν θα πιουν από την βιταμίνη. Το πουλί που έχει πτερόροια δαπανεί τεράστια ποσά ενέργειας για την δημιουργία του φτερώματος. Όταν το έχουμε μαζί με άλλα πουλιά θα πρέπει να ανταγωνιστεί μαζί τους για την τροφή, το νερό και το κούρνιασμα. Αυτό δημιουργεί κάποιο στρες στο πουλί που κατά τη διάρκεια της πτερόροιας είναι ότι χειρότερο.
 
Η πτερόρροια αυτήν την εποχή δεν είναι φυσιολογική. Καλύτερα να ψάξεις να βρεις την αιτία που την προκαλεί και μετά να ασχοληθείς με τη "θεραπεία"
Κι εγώ έχω 2 πουλιά (gloster) με πτερόροια που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες. Υπέθεσα ότι λόγω της τρέλας του καιρού φέτος ξεκίνησαν κάπως νωρίς.
 
Εγω αρχισα κ τους βαζω σταγονες στο νερακι τους. Και αυτες ειναι οι pterophene solution της tafarm. Τις ξερετε; Καθε μερα πρεπει να αλλαζω το νερο, σωστα;
 
Όταν έχει το πουλί πτερόρια, το μπάνιο του επιτρέπετε;🙄


Πιστευω πως ισα ισα το συχνο μπανιο σε αυτην ειδικα την περιοδο το βοηθαει. Μαλακωνει το δερμα και το ανακουφιζει απο την ενοχληση των νεων φτερων που βγαινουνε μεσα απο το δερμα. :)
 
Κατα τη διαρκεια της πτεροροιας ειναι καλυτερα τα πουλια να ειναι μονα τους η σε ομαδες σε κλουβες πτησης;
 
Η κλούβα πτήσης βοηθάει, στην γρήγορη απομάκρυνση
των παλαιών φτερών, δυναμώνει τούς μύες αλλά και τονώνει
το ανοσοποιητικό.Αρκεί ο αριθμός των πουλιών να είναι μικρός
ώστε να υπάρχει άνεση χώρου. Είναι ο κατάλληλος χώρος
γι' αυτήν την δύσκολη περίοδο.
 
Το πουλί που έχει πτερόροια δαπανεί τεράστια ποσά ενέργειας για την δημιουργία του φτερώματος. Όταν το έχουμε μαζί με άλλα πουλιά θα πρέπει να ανταγωνιστεί μαζί τους για την τροφή, το νερό και το κούρνιασμα. Αυτό δημιουργεί κάποιο στρες στο πουλί που κατά τη διάρκεια της πτερόροιας είναι ότι χειρότερο.
Υπαρχει κι αυτο οπως μας λεει ποιο πανω ο Βασιλης!
Αρα εμεις ποιο θα κανουμε αυτο ή τη κλουβα πτησης;
Εγω παντως τα εχω σε κλουβες πτησης για τους λογους που αναφερει ο mgerom που κατα τη γνωμη μου ειναι και το σωστο!
 
Eγώ φροντίζω, όταν ακολουθώ αυτήν την διαδικασία,(την μεταφορά στίς
κλούβες) να μην υπάρχουν οι αντιξοώτητες που αναφέρει ο Βασίλης και νομίζω οτι μέχρι τώρα (αρκετά χρόνια)το έχω καταφέρει.
-Βέβαια αν υπάρχει κάποιο πουλάκι που έχει δείγματα ασθένειας τότε
η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.
 
Υπαρχει κι αυτο οπως μας λεει ποιο πανω ο Βασιλης!
Αρα εμεις ποιο θα κανουμε αυτο ή τη κλουβα πτησης;
Εγω παντως τα εχω σε κλουβες πτησης για τους λογους που αναφερει ο mgerom που κατα τη γνωμη μου ειναι και το σωστο!

Αυτό ποιο πάνω το είπα καταρχήν γιατί ένα πουλί μόνο του σε μια κλούβα είχε πτερόρροια. Αυτό το γεγονός το έκανε σίγουρα στόχο για τα υπόλοιπα τα οποία σίγουρα ήταν πιο ζωηρά και μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε. Όταν όλα τα πουλιά είναι σε πτερόρροια είναι πιο εύκολα τα πράγματα αφού δεν έχουν όρεξη για καυγάδες. Το καλύτερο είναι όπως είπε και ο Μάκης να πετάει το πουλί. Από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα τις συνθήκες του, κρίνει και αποφασίζει. Και σε ζευγαρώστρα μεγάλη το πουλί πετάει. Κάποιος που έχει λίγα πουλιά και είναι όλα σε μεγάλα κλουβιά μόνα τους δεν χρειάζεται κλούβα πτήσης. Από την άλλη αν έχουμε μικρά κλουβιά τουλάχιστον την εποχή πριν την πτερόρροια όλα τα πουλιά και την εποχή λίγο πριν την αναπαραγωγή οι θηλυκές επιβάλεται να μπουν σε κλούβα πτήσης. Άλλη μια περίπτωση είναι να έχουμε μικρά που τα προορίζουμε για εκθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η κλούβα πτήσης απαγορεύεται γιατί θα τους δημιουργήσει ψεγάδια στο φτέρωμα (λόγω τσιμπημάτων).
 
Η πτερόρροια αυτήν την εποχή δεν είναι φυσιολογική. Καλύτερα να ψάξεις να βρεις την αιτία που την προκαλεί και μετά να ασχοληθείς με τη "θεραπεία"

Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος

Η Διατροφή και η συμβολή της στην καλή υγεία των πουλιών

Φιλε Σταυρο,

Ποτε ειναι η εποχη της πτερορροιας; γιατι το αρσενικο που εχω, ειναι η δευτερη φορα, στα δυο χρονια που το εχω, που αυτη την εποχη εχει πτερορροια. Η θηλυκια, τωρα αρχιζει και χανει μερικα πουπουλα.
Καποιος μου ειπε οτι με την πτερορροια τα πουλια πονανε πολυ, Αληθευει;

Προς γενικη ενημερωση, οσο τα ειχα στην Πετρουπολη, ο αρσενικος ηταν ολο νευρα, πολυ κακοκεφος. Απο την προηγουμενη εβδομαδα τα μετεφερα στην Ακρατα, δειχνει πιο ευθιαθετος. Οχι αλλο τσιμεντο...😱
 
Το απόσπασμα που παρέθεσες έχει ημερομηνία 13/6. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρομαι :)
Ποτε ειναι η εποχη της πτερορροιας;
Σε φυσιολογικές συνθήκες ξεκινά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και διαρκεί 2 μήνες max. Στα ιθαγενή ξεκινά συνήθως αργότερα.
Καποιος μου ειπε οτι με την πτερορροια τα πουλια πονανε πολυ, Αληθευει;
Λέγεται ότι είναι επώδυνη διαδικασία. Σε ποιο βαθμό ακριβώς, δεν γνωρίζω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Περιοδικότητα πτερόροιας

Κάθε χρόνο έχουν πτερόροια τα πουλιά;
Σε τι ποσοστό μπορεί να φτάσει; Δηλαδή μπορεί να μείνει χωρίς φτερά ή ουρά και να μη μπορεί να πετάξει;
Το δικό μου τελευταία το είδα καμιά δυό φορές να μη φτάνει καλά μέχρι το απέναντι κλαδάκι και να πέφτει.
 
Κάθε χρόνο.

Το πτέρωμα αντικαθίσταται σταδιακά. Κάποιες φορές όντως, η πτώση των φτερών γίνεται με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η πτήση.

Για να αντιμετωπιστούν επιτυχώς όλες οι παρενέργειες της πτερόρροιας, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε τα πουλιά μας να δέχονται τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα, σωστή διατροφή με πρωτεΐνες, αμινοξέα και βιταμίνες, συχνά μπάνια και όσο το δυνατόν περισσότερη άσκηση.

Μερικές βασικές πληροφορίες στο άρθρο Διαχείριση της Πτερόρροιας
 
.. Σε τι ποσοστό μπορεί να φτάσει; Δηλαδή μπορεί να μείνει χωρίς φτερά ή ουρά και να μη μπορεί να πετάξει;
...

Σε μια φυσιολογικη πτεροροια οχι αυτο δε συμβαινει.:) Στη φυση τα αγρια πουλια θα γινοτανε ολα τους ευκολα θηραματα αν συνεβαινε αυτο... 😉
 
Back
Top