Αναπαραγωγή Νεκρά πουλάκια μέσα στο αυγό

Στην αναπαραγωγή των καναρινιών είναι δυστυχώς σχετικά συχνό φαινόμενο να βρίσκουμε νεκρά πουλάκια μέσα στο αυγό. Μάθετε για ποιους λόγους συμβαίνει και πως θα αποφύγετε τέτοια περιστατικά.

Γιατί βρίσκουμε νεκρά έμβρυα μέσα στα αυγά​

Ο θάνατος των νεοσσών μέσα στο αυγό μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια. Θα κάνω μια μικρή αναφορά στη μορφολογία του αυγού για να γίνουν περισσότερο κατανοητά.

Το κέλυφος του αυγού είναι μια πορώδης επιφάνεια γεμάτη μικροσκοπικές τρύπες μέσω των οποίων εισέρχεται η υγρασία αλλά δυστυχώς και τα βακτήρια. Μέσω αυτής της πορώδους επιφάνειας, το έμβρυο "εξαερίζεται" και λαμβάνει την απαραίτητη υγρασία.


Επομένως οι πιο πιθανές αιτίες του προβλήματος είναι η βακτηριακή λοίμωξη και η έλλειψη υγρασίας. Οι περισσότεροι θάνατοι που οφείλονται σε μικροβιακή λοίμωξη, εμφανίζονται στο πρώτο μισό του διαστήματος της επώασης. Αυτού του είδους οι θάνατοι εμβρύων είναι ασυνήθιστοι σε ξηρές φωλιές με καθαρά αυγά.

Καθορισμός του σημείου διακοπής της ανάπτυξης​

Ο καθορισμός του σημείου της ανάπτυξης στο οποίο εμφανίζεται ο θάνατος, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος στην διάγνωση της αιτίας. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνεται περιοδικά ωοσκόπηση με μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτή την αναστάτωση.

Στάδια ανάπτυξης​

Οι φλέβες που εμφανίζονται ήδη από για την 3-4 μέρα πρέπει σταδιακά να αυξάνουν το μέγεθός τους. Αργότερα πρέπει να αρχίσει να εμφανίζεται το σχήμα του εμβρύου, το οποίο αυξάνεται και αυτό σταδιακά. Το αυγό σκουραίνει, δεδομένου ότι ο νεοσσός καταλαμβάνει όλο και περισσότερο από τον διαθέσιμο χώρο.

Οι πρώτες 4-5 ημέρες είναι η κρισιμότερη περίοδος. Όταν ένα αυγό “κρυώσει” κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το έμβρυο συχνά συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά αποτυγχάνει να σπάσει τον αεροθάλαμο και πεθαίνει χωρίς να εκκολαφθεί. Αν “κρυώσει” τις 4-5 τελευταίες ημέρες, συνήθως δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην εκκόλαψη.

Ο αεροθάλαμος του αυγού​

Ο αεροθάλαμος (ο κενός χώρος στο πίσω μέρος χωρισμένος με μία μεμβράνη από το υπόλοιπο αυγό) πρέπει να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και να παρουσιάσει με μια μικρή αύξηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου τρίτου της επώασης.

Μια μεγάλη αύξηση στο μέγεθος του αεροθαλάμου ή μια αλλαγή στο χρώμα του κελύφους σε θαμπό γκρίζο, είναι ένδειξη νεκρού εμβρύου.

Ενδοσκόπηση και νεκροψία​

Όταν υπάρχει νεκρό πουλάκι στο αυγό, το ανοίγουμε προσεκτικά από το πίσω μέρος όπου βρίσκεται ο αεροθάλαμος. Μια μικρή μεμβράνη χωρίζει το χώρο αυτόν από το έμβρυο. Εάν αυτήν η μεμβράνη δεν είναι σπασμένη, ο θάνατος προκλήθηκε πιθανότατα επειδή το αυγό "κρύωσε" κατά τη διάρκεια της επώασης.

Εάν η μεμβράνη του αεροθαλάμου έχει σπάσει, εξετάζουμε προσεκτικά το έμβρυο. Αν η αιτία του θανάτου είναι η ανεπαρκής υγρασία, το πουλάκι εμφανίζεται κολλημένο στο τοίχωμα του αυγού.

Όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο χώρο, το πουλάκι κολλάει στο κέλυφος, αδυνατεί να περιστραφεί και να προκαλέσει την έξοδό του από αυγό. Σε αυτή την περίπτωση, το πουλάκι εμφανίζεται πλήρως αναπτυγμένο αλλά το υγρό που τον περιβάλλει έχει συχνά μια παχύρευστη, κολλώδη εμφάνιση.

Σχετικό περιεχόμενο​

Εμβρυϊκή νέκρωση στα πτηνά
Γιατί δεν εκκολάπτονται τα αυγά των καναρινιών
Απώλεια εμβρύων καναρινιών λόγω διατροφικών ελλείψεων
 
Δεν ήξερα ότι το αυγό έχει πόρους. Τώρα κατάλαβα γιατί λένε ότι άμα η θηλυκιά κουτσουλίσει το αυγό, τότε το έμβρυο πεθαίνει μέσα στο αυγό γιατί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Κάνω λάθος ή αυτός είναι ο λόγος;
 
Μου έχει τύχει όταν άνοιξα τα αυγά να τα δω (φυσικά μετά από την ημερομηνία που ήταν να βγουν τα μικρά), υπήρχε ένα μαύρο πράγμα. Υπέθεσα ότι δεν πρόλαβαν οι νεοσσοί να αναπτυχθούν και ψόφησαν τις πρώτες μέρες. Σου έχει τύχει κάτι τέτοιο;
 
Εμένα μου έτυχε σε ένα αυγό φέτος αυτό το πράγμα.
 
lizard είπε:
Δεν ήξερα ότι το αυγό έχει πόρους. Τώρα κατάλαβα γιατί λένε ότι άμα η θηλυκιά κουτσουλίσει το αυγό, τότε το έμβρυο πεθαίνει μέσα στο αυγό γιατί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Κάνω λάθος ή αυτός είναι ο λόγος;
Αν γίνει τέτοιο πράγμα (λερωθεί το αυγό), δεν είναι εύκολο στην κανάρα να το γυρίσει, όπως κάνει συχνά όταν κλωσάει. Το αποτέλεσμα συχνά καταλήγει σε θάνατο του νεοσσού στο αυγό.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ είπε:
Μου έχει τύχει όταν άνοιξα τα αυγά να τα δω (φυσικά μετά από την ημερομηνία που ήταν να βγουν τα μικρά), υπήρχε ένα μαύρο πράγμα. Υπέθεσα ότι δεν πρόλαβαν οι νεοσσοί να αναπτυχθούν και ψόφησαν τις πρώτες μέρες. Σου έχει τύχει κάτι τέτοιο;
Αυτό που είδες ήταν μια αποσυντεθειμένη (σάπια) μάζα.

Το πρώτο συμπέρασμα, ότι κάτι υπήρχε (δεν ήσαν άσπορα).

Το δεύτερο ότι ήταν πολύ καιρό που είχε σταματήσει η εκκόλαψη.
 
mgerom είπε:
Αν γίνει τέτοιο πράγμα (λερωθεί το αυγό), δεν είναι εύκολο στην κανάρα να το γυρίσει, όπως κάνει συχνά όταν κλωσάει. Το αποτέλεσμα συχνά καταλήγει σε θάνατο του νεοσσού στο αυγό.
Όταν λερωθεί το αυγό, βρέχουμε βαμβάκι και με προσεκτικές κινήσεις το καθαρίζουμε. Αν έχει ξεραθεί η ακαθαρσία είναι δύσκολος ο καθαρισμός. Θα σπάσει το αυγό. Την έχω πατήσει έτσι.
 
  • Like
Αντιδράσεις: lizard
Εγώ φέτος στην πρώτη γέννα είχα και τις δύο περιπτώσει που λέει ο Σταύρος.

Από σύνολο 4 αυγά, τα δύο εκκολάπτικαν κανονικά και τα αλλά δύο όχι. Το ένα από τα δύο που δεν εκκολάπτικε είχε αρχίσει η επώαση αλλά είχε σταματήσει κατά τις πρώτες μέρες, ενώ στο δεύτερο ο νεοσσός ήταν πλήρως αναπτυγμένος αλλά δεν κατάφερε να βγει.
 
Μήπως θα έπρεπε, όταν είμαστε 100% σίγουροι για την ημερομηνία που ξεκίνησε το κλώσημα, να σπάμε το αβγό και να ελευθερώνουμε το έμβρυο εμείς, ώστε να μην έχουμε απώλειες από τα παγιδευμένα πουλάκια που δεν μπορούν να σπάσουν το κέλυφος; Βέβαια μετά το πέρας της 14ης ημέρας.

Έχει τύχει σε κάποιον να σώσει πουλάκι έτσι;
 
Λίγο δύσκολο να το κάνουμε αυτό γιατί διακινδυνεύουμε πολλά.

Υπάρχουν φορές που τα μωρά αργούν μια μέρα να σκάσουν και εμείς να σπάσουμε το αυγό και να χάσουμε το μωρό άδικα. Εγώ κατά την γνώμη μου αυτό θα το έκανα μόνο άμα έβλεπα το αυγό να κουνιέται και το μωρό να μην μπορεί να βγει, πράγμα που δεν ξέρω άμα γίνετε. Επίσης νομίζω ότι άμα περάσει το όριο το μωρό σκάει (πεθαίνει) μέσα στο αυγό γιατί ζορίζετε και δεν καταφέρνει να βγει.
 
Σήμερα βρήκα 3 στα 5 νεκρά έμβρυα μέσα στο αυγό. Από το μέγεθος τους κατάλαβα ότι ήταν λίγο πριν βγουν. Τα αυγά ήταν πεντακάθαρα αλλά πρέπει να ήταν κάπως χοντρό το τσόφλι σε σχέση με άλλες καναρες. Τα άλλα 2 αυγά ήταν άσπορα.
 
Υπερβολικά σκληρά αυγά; Μειωμένη υγρασία; Λάθος θέση του εμβρύου; Κάτι απο αυτά θα είναι η αιτία της αποτυχίας να βγούν.

Κρίμα, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη γέννα. Βλέπεις προμηνύεται ζεστό καλοκαίρι.
 
Ακόμα μια γέννα θα την αφήσω να κάνει. Έχει δροσιά μέσα το σπίτι και αυτή θα είναι η τρίτη και τελευταία της. Και στην πρώτη γέννα είχα από αυτήν την καναρα ψόφιο νεοσσό μέσα σε ένα αυγό.
 
Ξανασκέψου το. Για να πάρεις πουλιά θα πρέπει να μεσοκοπήσει ο Ιούλιος. Θα έχουν ξεκινήσει πτερόρροια απο τα μέσα Ιουνίου. Θα είναι δύσκολο να βγάλουν και τα μικρά.
 
Έχεις δίκιο κ Μάκη, μέχρι να μεγαλώσουν φτάσαμε στον Ιούλιο αρά τέλος για φέτος. Ευχαριστώ.
 
Παιδιά, έκανα ωοσκοπηση στο αυγό την 16 ημέρα και το μισό ήταν σκούρο και το άλλο μισό είχε υγρό. Το έχει ξαναδεί αυτό κανείς; Έχω τη συμβουλή ενός φίλου αλλά θα ήθελα και άλλες γνώμες-εμπειρίες.
 
Έχω τη γνώμη ότι το αυγό είχε σπόρο και η εκκόλαψις είχε προχωρήσει αρκετά, ώστε να σχηματιστεί ένα αρκετά μεγάλο έμβρυο. Για κάποιο λόγο νεκρώθηκε, και επειδή μεσολάβησαν αρκετές μέρες μέχρι να το δεις, άρχισε η αποσύνθεση που εμφανίζεται με την μορφή υγρού.
 
Back
Top