Αναπαραγωγή Νεκροι νεοσσοι ζεμπρα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ria
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ria

PB Member
Εγγραφή
3 Οκτ 2008
Μηνύματα
77
τα ζεμπρακια μου γεννησαν 4 αυγα... Ενω ηταν πολλοι υπευθυνοι γονεις και μια κλωσσαγε η θηλυκια μια ο αρσενικος, εφτασε η στιγμη να σκασουν τα αυγα! Ο πρωτος νεοσσος βρεθηκε στον πατο του κλουβιου πεταμενος..φαινοταν οτι ηταν νεκρος.. Τους ειχε πεσει ενα αυγουλακι επισης και το ξαναεβαλα πισω στη φωλια..σημερα ειχαμε και δευτερο μικρο το οποιο επεσε καταλαθος το πρωι απο την φωλια καθως ηταν ζωντανος και ροζ εντονο.. Τον ξαναεβαλα πισω στη φωλια και παρατηρουσα που και που μηπως τους ξαναπεσει.. Πριν απο λιγο βρηκα τη θηλυκια στον πατο του κλουβιου και το μικρο μαζι στο στομα της αυτη την φορα το μικρο ηταν νεκρο! Η φωλια ειναι του εμποριου αλλα σαν να εγερνε και λεω μηπως και τους πεφτουν τα μικρα επειδη βγαινουν ατσαλα.. Εβαλα κατι απο κατω τωρα για να μην γερνει προς τα μπροστα και βλεπουμε.. Δεν εχω καταλαβει αν ο αρσενικος ή η θηλικια θελει να χαλασει την φωλια καθως κλωσσανε συνεχεια.. Δεν ξερω τι φταιει!😕
 
Ρια το πιθανοτερο ειναι ενας απο τους 2 γονεις να πεταει τα μικρα εξω απο την φωλια συνηθως λογω απειριας. Καλα εκανες και τα ξαναβαλες πισω στην φωλια. Οι επομενες λυσεις ειναι παραμανες ή ταισμα στο χερι. Την πιθανοτητα να εχουν πεσει μονα τους την αποκλειω γιατι πολυ πιο ευκολα θα επεφταν ως αυγα εκτος φωλιας. Το τι ακριβως φταιει κανεις δεν μπορει να το πει με σιγουρια αν δεν γνωριζουμε τις ακριβεις συνθηκες της γεννας.
 
ναι την εχω και σκεφτηκα τα 2 αυγα να τα βαλω εκει.. Και μολις βγουν να προσπαθησω να τα ταισω εγω!
 
Δεν ειχα ποτε παραδεισια αλλα εχω δει οτι σε αυτα βαζουν κλειστου τυπου φωλιες. Για περισσοτερα καλυτερα να πει ο Οδυσσεας και τα αλλα μελη με εμπειριες αναπαραγωγης σε παραδεισια...

εντιτ : και ο Βασιλης βεβαια!
 
τωρα ειναι στην κλειστη φωλια απλα ειπα να τα βαλω στην ανοιχτη μπας και τα ταισω εγω! Καταλαβα ευχαριστω για το ενδιαφερον
 
Αν η φωλιά έγερνε μπροστά όπως λες υπάρχει και η πιθανότητα να τους έπεφταν βγαίνοντας από τη φωλιά. Κυρίως αν είναι πολύ επίπεδη μέσα. Μόνο παρατηρώντας θα καταλάβεις τι συμβαίνει. Για να τα ταΐσεις από την πρώτη μέρα της ζωής τους είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία της κρέμας, στις μολύνσεις και γενικά στα πάντα. Δεν ξέρω κάποια περίπτωση που να μπόρεσαν να ζήσουν με αποκλειστικό τάισμα από την πρώτη μέρα.
 
Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω και επειδή μου έχει συμβεί και εμένα παρόλο που είχα κλειστή φωλιά θα σε συμβούλευα να βάλεις κάτω από τη φωλιά κάποιο κομμάτι μαλακό ύφασμα διπλωμένο αρκετές φορές ή ένα πάγκο χαρτοπετσέτες ώστε αν ξαναπέσει κάποιο πουλάκι να πέσει τουλάχιστον στα ''μαλακά'' - το δικό μου νομίζω αυτό το έσωσε
 
ρια καλησπερα θελω να σου πω οτι ειχα ακριβως το ιδιο προβλημα με σενα. Τα ζεμπρακια μου εκαναν αυγα και οταν ηταν ετοιμα να βγουν τα εβλεπα στον πατο του κλουβιου. Αυτο συνεβει σε 2 περιπτωσεις που ειχαν κανει αυγα. Τελικα καταλαβα οτι τα νεογνα τα εριχνε κατω η θηλυκια! Ειχα απελπιστει και δεν ηξερα τι να κανω. Τελικα την 3 φορα που εκανε αυγα η θηλυκια, μια -δυο μερες προτου βγουν τα νεογνα απο τα αυγα εβγαλα τον αρσενικο απο το κλουβι και τον εβαλα διπλα σε αλλο κλουβι ετσι ωστε να την τιμωρησω κατα καποιο τροπο. Τελος παντων το νεογνο στη συνεχεια γεννηθηκε και την ιδια μερα βρηκα παλι το νεογνο στο πατο ζωντανο. Το πηρα και το εβαλα στη φωλια και στη συνεχεια εβαλα το κλουβι σε ενα σημειο του σπιτιου ωστε να μπορω νατα βλεπω συνεχως και εβαλα μεσα και τον αρσενικο. Απο εκεινη την μερα προσεχουν και οι 2 το μικρο ζεμπρακι το οποιο σημερα εγινε 15 ημερων. Δεν ξερω πραγματικα τι εγινε και αλλαξε συμπεριφορα η θηλυκια. Καλη επιτυχια σου ευχομαι.
 
κοιτα τα υπολοιπα 2 αυγα δεν ηταν γονιμοποιημενα! Οποτε τωρα τους εχω αλλαξει φωλια εβαλα μια αυτοσχεδια πιο μεγαλη να μην γερνει μπροστα αν εφταιγε αυτο! Και περιμενω να κανουν καποια νεα προσπαθεια! ας ελπισουμε οτι θα ειναι καλυτερα τα πραγματα!
 
να ρωτησω κατι τα ζεμπρακια μου εχουν τωρα 4 νεοσσους 5 ημερων οι 3 και 2 ημερων ο ενας.. Δυστυχως ο τελευταιος πρεπει να ειναι και νεκρος.. Οι αλλοι 3 φαινονται μια χαρα προς το παρον.. Αν οντως ειναι νεκρος πως μπορω να τον αφαιρεσω χωρις να τραυματισω κατα λαθος τα αλλα;υπαρχει περιπτωση να τον αφαιρεσουν οι γονεις; Πρεπει να αφαιρεθει αμεσα;υπαρχει περιπτωση να δημιουργηθει καποιο προβλημα με τους γονεις ή τα υπολοιπα μικρα;συγνωμη για την πολυλογια αλλα πρωτη φορα αναπαραγω τα συγκεκριμενα πουλια και με αλλες γενες πουλιων δεν εχω αντιμετωπισει νεκρους νεοσσους!
 
Πολύ προσεχτικά θα πιάσεις το νεκρό νεοσσό και θα τον βγάλεις. Πρέπει να βγει γιατί αν μείνει κινδυνεύει όλη η φωλιά με μολύνσεις. Τα υπόλοιπα μην τα φοβάσαι δεν παθαίνουν κάτι με το άγγιγμα, απλά να κάνεις προσεχτικές και απαλές κινήσεις.
 
ευχαριστω πολυ θα προσπαθησω..
ελπιζω να πανε ολα καλα..
 
Back
Top