Φροντίδα Νεκρό μικρό ζεμπράκι

βάσω

PB New Member
Εγγραφή
17 Ιουλ 2008
Μηνύματα
98
Πόλη
Βέροια
Καλημέρα κι από μένα..σήμερα το πρωί βρήκα νεκρό το ένα απο τα δύο μικρά μου! Αλλά καλύτερα να σας πω την ιστορία του απο την αρχή. Γεννήθηκε πριν μια εβδομάδα, την προηγούμενη Κυριακή,έτυχε να είμαι σπίτι όλη μέρα και το βρήκα πεσμένο στον πάτο του κλουβιού 2-3 φορές, φυσικά το έπερνα και το ξαναέβαζα στη φωλιά αλλά δεν ήταν πολύ ζωηρό! Δεν κατάλαβα πως έπεφτε ή αν το πετούσαν έξω αλλά απο την άλλη μέρα όλα ήταν καλά,έτρωγε και μεγάλωσε πολύ! Πολύ περισσότερο μάλιστα απο το δεύτερο, που γεννήθηκε μια μέρα αργότερα. Σήμερα, μέτα απο μια εβδομάδα το βρήκα νεκρό,έξω απο τη φωλιά, είχε ένα σημείο στο λαιμό του που ήταν αρκετά μαύρο και υγρό αλλά δεν ήταν αίμα.. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία, είναι η δεύτερη φορά που βάζω φωλιά στα πουλιά,την πρώτη φορά πήγαν όλα τόσο καλά! Και κάτι άλλο, δεν βλέπω καθόλου κουτσουλιές στα πλαινά της φωλιάς, όπως έβλεπα την προηγούμενη φορά. Υπάρχει κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία απο μένα που να μου πει τι μπορεί να συνέβη; Α.. Μια μέρα πριν πεθάνει το μικρό, κάποιο από τα δύο μεγάλα πήγε να χαλάσει τη φωλιά,υπέθεσα οτι ήταν το αρσενικό αλλά κατα τα άλλα συμπεριφέρεται φυσιολογικά,ταίζει.. Κάθεται στη φωλιά.. Καμιά ιδέα τι μπορεί να συνέβει;
 
Βασω μαλλον το πετουσανε εξω οι γονεις... ☹ δεν μπορω να καταλαβω τους λογους απο οσα περιγραφεις... ισως οι πιο εμπειροι με τα παραδεισια και την εκτροφη τους να μπορεσουνε να σε βοηθησουνε περισσοτερο! 😉
 
Δυστυχώς πέθανε και το δεύτερο... Μάλλον απ'την πείνα. Κρίμα, γιατί τα κάνουν αν δε θέλουν να τα μεγαλώσουν; Είμαι έξαλη, δεν τους ξαναβάζω φωλιά..
 
Βάσω μην είσαι έξαλλη. Δεν διάλεξαν αυτά να αναπαραχθούν με 36+ βαθμούς θερμοκρασία. Όταν βάζουμε φωλιά σε ένα ζευγάρι ζέμπρα θα ζευγαρώσουν και θα κάνουν αυγά σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται επειδή αυτό τους λέει το ένστικτό τους να κάνουν. Τέτοια εποχή είναι δύσκολο να έχεις επιτυχία στην αναπαραγωγή ακόμη και με τα ζέμπρα. 3 είναι οι λόγοι που μπορεί τα ζέμπρα να παρατήσουν τα μικρά τους.
1. Να μην ταιριάζουν οι γονείς σαν ζευγάρι ή να είναι αδιάφορη η μάνα (σπάνια περίπτωση). Από τη στιγμή που σου έβγαλαν ήδη μια γέννα αυτό δεν ισχύει.
2. Ψείρα στη φωλιά σε βαθμό που να την χαλάσουν και μαζί με αυτή να πετάξουν και αυγά ή νεοσσούς.
3. Εξάντληση των πουλιών. Αυτό μπορεί να προέρχεται από πολλές γέννες συνεχόμενες αλλά και από δύσκολες συνθήκες αναπαραγωγής όπως η ζέστη.

Τέλη Ιουνίου έχασα και εγώ 2 μικρά λίγο πριν βγουν από τη φωλιά με παρόμοιο τρόπο. Το ζευγάρι είχε κάνει άλλες 2 γέννες από 2 μικρά η κάθε μία με απόλυτη επιτυχία. Αλλά με τις ζέστες αρχίζουν πάντα τα προβλήματα. Από τέλη σεπτεμβρίου (αν έχουν κάνει μόνο μια γέννα μέχρι τώρα) μπορείς να τους ξαναβάλεις φωλιά για να κάνουν δύο γέννες περίπου μέχρι νοέμβρη πριν αρχίσουν δηλαδή τα πολλά κρύα.
 
Kρίμα, λυπάμαι Βάσω...
δε ξέρω τι θερμοκρασίες έχει εκεί επάνω, πάντως με τη ζέστη, δύσκολο να κρατηθούν τα μικρά ζωντανά και να τα περιποιηθούν οι γονείς όπως πρέπει!
Αστο, απο Σεπτέμβρη μέχρι Νοέμβρη είναι καλύτερη περίοδος.όπως είπε και ο Βασίλης.
σκέψου μόνο οτι το πουλάκι ΄(η μάνα)έχει τη δική της υψηλή θερμοκρασία, συν την εξωτερική...50 βαθμοί, πάει βράσανε όλα μαζί!
... Και πάλι λυπάμαι για τα μωράκια, ελπίζω την άλλη φορά να πάνε όλα καλύτερα!
 
Βάσω λυπάμαι για αυτό που συνέβη, εύχομαι την επόμενη φορά να πάνε όλα κατ' ευχήν
 
Η ζέστη! Τώρα που το σκέφτομαι.. Τα πουλιά μου τα έχω 2,5 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που τα βγάζω στο μπαλκόνι. Έχω πιατάκια με τροφή και έρχονται σπουργίτια, δεκαοχτούρες και διάφορα άλλα και τρώνε και δεν έβγαζα τα δικά μου έξω γιατί δεν ήξερα αν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα ελεύθερα πουλιά για καμιά ασθένεια..Φέτος αποφάσισα να τα βγάλω και μου φάνηκαν πολύ χαρούμενα έξω. Δε σκέφτηκα πως η προηγούμενη γέννα ήταν μέσα στο σπίτι που έχει 7-8 βαθμούς λιγότερους απο έξω!36-37 ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία μέχρι τώρα, αλλά η Βέροια έχει υπερβολική υγρασία. Το 36 εδώ είναι κάτι σαν το 42 στην Αθήνα και ίσως χειρότερα. Κρίμα, τώρα νιώθω ακόμα πιο άσχημα γιατί πολύ απλά φταίω εγώ!
 
Στο 90% των αποτυχιών μας με τα πουλιά φταίμε εμείς. Το συναίσθημα που νιώθεις κράτα το και χρησιμοποίησε το ώστε να αποφύγεις το λάθος την επόμενη φορά. Αν σε παρηγορεί καθόλου, όλοι έχουμε κάνει τέτοια λάθη και μάθαμε μέσα από αυτά. Είναι μαθήματα που μας βοηθάνε στην πορεία να προσφέρουμε το καλύτερο στα πουλιά μας.
 
Έχεις δίκιο, να ρωτήσω κάτι άλλο, αν τους έχω μαζί, είτε έχουν είτε δεν έχουν φωλιά, γεννάει συνεχώς αυγά(στον πάτο του κλουβιού). Δεν είναι καλύτερα να βάλω το διαζύγιο(έτσι λέω το διαχωριστικό)έτσι ώστε να μη συμβαίνει αυτό, γιατί μάλλον εξαντλείται; Τρελαίνονται λίγο, δεν το θέλουν αλλά δεν είναι καλύτερα να'ναι χώρια για λίγο καιρό?
 
απλα η καναρα σου ειναι πυρωμενη! Δωσε της σπορια χωρις πολλα πολλα για να ξεπιρωσει χωρισε τα αλλα χωρις να βλεπονται!
 
Καλά τι είναι τούτη!12 μήνες το χρόνο "πυρωμενη"είναι! Μπράβο! Να μη βλέπονται; Κι εγώ που νόμιζα πως είναι καλό να βλέπονται.. Τι να κάνω, να τη βάλω σε άλλο κλουβί, σε άλλο χώρο;
 
Άφησέ τα λίγο καιρό μαζί και αν γεννάει ασταμάτητα χώρισέ τα. Από κανένα αυγό είναι φυσιολογικό να βρίσκεις όλο το χρόνο. Τα καθημερινά αυγά μόνο θα την εξαντλήσουν. Αν κάνει 1 αυγό την εβδομάδα για παράδειγμα δεν υπάρχει πρόβλημα κι εγώ στα δικά μου βρίσκω συνήθως. Είναι πολύ παραγωγικά πουλιά και συνήθως είναι δύσκολο στα θηλυκά να σταματήσουν να γεννούν.
 
Ευχαριστώ για τη βοήθεια, οχι δε γεννάει κάθε μέρα, περίπου ένα με δύο αυγά το μήνα(αν δεν έχει φωλιά)
 
Εντάξει για ζεμπράκι είναι φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να τα χωρίσεις και σίγουρα δεν εξαντλείται. Απλά πάντα διαθέσιμο σουπιοκόκαλο στο κλουβί.
 
Σουπιοκόκαλο; Γιατί;Εγώ τους δίνω μόνο άμμο, μια άσπρη. Έχω το εξής πρόβλημα,όσες φορές πάω στο μαγαζί που τα αγόρασα και ρωτάω τον... Τι άλλο να πάρω για τα ζεμπράκια, μου λέει,"τίποτα"δε με βοηθάει όμως αυτό να μάθω τις ανάγκες τους. Για σουπιοκόκαλο ρώτησα όταν τα πήρα, μου λέει "δε χρειάζεται"... Να πάρω ε;
 
Τα ζεμπράκια το τρώνε περισσότερο από κάθε άλλο πουλί. Διάφορα συμπληρώματα μπορείς να τους δώσεις. Κάνε μια αναζήτηση αν θες και θα βρεις αρκετά. Αν περιμένεις από τον πετσοπά να σου πει τι χρειάζεται το πουλί το μόνο που θα σου δώσει θα είναι σκόνες (Μπισκότο) κίτρινες και στικς. Σουπιοκόκαλο, άμμος για χώνεψη, φρούτα και λαχανικά και αυγοτροφή για εξωτικά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των πουλιών. Προσοχή μόνο στην αυγοτροφή γιατί παχαίνει, αν τα πουλιά σου δεν έχουν χώρο να πετάνε βάζε ένα κουταλάκι του γλυκού μία φορά την εβδομάδα ή και τις 10 μέρες τώρα που δεν είναι σε αναπαραγωγική περίοδο.
 
Η κίτρινη σκόνη δεν τους αρέσει, πήρα μια φορά και την πέταξα, λαχανικά τρώνε, τα φρούτα όμως τα κοιτάζουν απο μακριά και δεν πλησιάζουν,ίσως πρέπει να τους τα προσφέρω πιο συχνά. Τους αρέσει το σουσάμι, που τυχαίνει να το έχω σε αφθονία αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να τους δίνω συχνά. Για το αυγό τρελαίνονται αλλά ουτε αυτό το δίνω συχνά. Το κλουβί τους είναι ζευγαρώστρα (40χ60 ή 60χ40 πως είναι το σωστό?).Αλήθεια αυτές οι διαστάσεις "χωράνε" άλλο πουλάκι μέσα;Έχουμε ''ξεφύγει"λίγο:)
 
Back
Top