Γενικά Νεο budgie δεν τρώει την τροφή του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης alek
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

alek

PB New Member
Εγγραφή
10 Νοε 2013
Μηνύματα
151
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα παιδιά!

Μόλις έχω το νέο μέλος, θηλυκό Budgie (απ'ότι μου είπαν, και μάλλον έτσι είναι).

Για αρχή το πήρα μόνο του, θα δω αν δεν την παλέψει, ίσως πάρω και το ταίρι. Θα προτιμούσα όμως να αντέξει :)

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έχει πολύ μικρότερο κεφαλάκι από όλα τα προηγούμενα που είχα, και είναι πολύ μικροκαμωμένο... έχει μεγάλα καθαρά μαύρα μάτια και είναι ζωηρό.. ανταποκρίνεται σε κάθε τι που βλέπει, είναι γεμάτο περιέργεια (λες και ανακαλύπτει το κόσμο).. αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν είναι άγριο... ίσα ίσα είναι ήμερο με όλα, απλά είναι περίεργο και "ψάχνεται" ότι βλέπει.

Αυτό που με στεναχωρεί είναι που δεν τρώει και δεν πίνει! Μα είναι δυνατόν; Για αρχή έχω βάλει φαγητό (κλασσικό που βρίσκεις στα pet shop) και βιταμίνες. Δεν έχω βάλει ακόμα φρούτα κλπ.. Να δω αν θα αγγίξει αυτά! αλλα τπτ! Ελάχιστα τσόφλια βρίσκω κατω.. και όλη την ώρα κοιτάει έξω το κάθε τι και σιγά σιγά αρχίζει κ κράζει με το καθε τι :) επίσης πετάει σαν παλαβό... Τι να πω

Να δω πόσο θα αντέξει την απεργία πείνας του
 
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Είναι αργά. Άφησέ το σε ένα ήσυχο μέρος και μόλις εξοικειωθεί με το περιβάλλον, θα φάει.
 
Γεια σου, πότε το πήρες σήμερα; Γιατί αν είναι έτσι, είναι σοκαρισμένο από την αλλαγή περιβάλλοντος και είναι φυσικό να μην έχει βρει ακόμα τους ρυθμούς του.
Βάλε μας μια φωτογραφία να την δούμε.
Επίσης οι βιταμίνες όπως λέγονται που πουλάνε στα μαγαζιά είναι άχρηστες. Συν τω χρόνω θα μιλήσουμε αναλυτικά για την σωστή και πλήρη διατροφή του.
Να σου ζήσει.
 
Ευχαριστώ Μαρία! Η αλήθεια είναι ότι γενικά "ψάχνεται"! Χτες το πήρα ναι, σήμερα που γύρισα βλέπω λίγα σπόρια.. καμία σχέση με το τι τρώγανε τα προηγούμενα.. Της είχα βάλει και μήλο που φυσικά ούτε που το άγγιξε.. Πάντως είναι πολύ ζωηρό, δλδ πετάει συνέχεια μέσα στο κλουβί.. ειδικά όταν βλέπει κάποιο πουλί να πετάει.. μου έχετε βάλει την ιδέα για 2ο και το λυπάμαι, ότι θα μαραζώσει.. Μαρία γτ λες ότι οι βιταμίνες είναι άχρηστες; Ποιες πρέπει να πάρω; Τις κλασσικές ανάμεικτες που πουλάνε παίρνω.. Επίσης, έχω διαβάσει στο φόρουμ για διάφορα περι διατροφής, αλλά όσες φορές να έχω προσπαθήσει να φάνε φρούτα τα Budgies, δε τα έχω καταφέρει...
Πάντως ακόμα δε μου έχει κάνει τη τιμή να την δώ να τσιμπάει σπόρι ή να πίνει νερό, με τα μάτια μου.. μόνο στο μαγαζί έτρωγε..
 
πετάει συνέχεια μέσα στο κλουβί.. ειδικά όταν βλέπει κάποιο πουλί να πετάει...
το έχεις σε εξωτερικό χώρο ή έχεις κι άλλα πουλάκια; Πως βλέπει πουλί;
Σε γενικές γραμμές η διατροφή είναι
  • καλή ποικιλία συσκευασμένων σπόρων
  • αυγοτροφή δική σου ή σκέτο αυγό μια φορά την εβδομάδα
  • χόρτα εποχής (σπανάκι, αντίδια, βλίτα κτλ)
  • αρωματικά βότανα χλωρά (ρίγανη, βασιλικό, δενδρολίβανο, μαϊντανό, δυόσμο κτλ)
  • φρούτα
  • σουπιοκόκαλο για ασβέστιο
  • κεχρί για λιχουδιά (αυτό στο τσαμπί όχι τα σπόρια)
Διάβασε κάποια άρθρα αυτής της κατηγορίας Αρθρα για τη Διατροφή των Πουλιών
Ότι δεν δοκιμάζει με την πρώτη δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματάς. Διστάζουν σε ό,τι δεν ξέρουν.
ΔΕΝ δίνουμε στικς με υποτιθέμενες λιχουδιές και "βιταμίνες" βρώσιμες.
Αν θελήσεις να δώσεις κάποια συμπληρώματα βιταμινών αν αμφιβάλλεις για την ορθότητα της διατροφής, θα αγοράσεις υγρό συμπλήρωμα που μπαίνει στο νερό.
Ξεκίνα με τα χόρτα και μετά συνέχισε με τα φρούτα τα χόρτα τα δοκιμάζουν πιο εύκολα.
 
Thanks Μαρία! Έχω κάποιες "αρχάριες" απορίες, μιας κ αποφάσισα να ακολουθήσω σωστή διατροφή στο πουλί. Γτ παλιά έδινα τα βασικά...

Sorry αν είναι χαζές οι ερωτήσεις... επίσης δε ξέρω αν πρέπει να ανοίξω thread στο λινκ που μου έστειλες, αλλά είναι αρκετά εξειδικευμένα εκεί :)

α) τα στικς τα έτοιμα, γιατί να τα αποφεύγω; θυμάμαι όλα τα πουλιά τρελαινόντουσαν γιαυτά! Κάπου έχω διαβάσει είναι λιπαρά πολύ.. Ούτε μία φορά την βδομάδα;
β) τα χόρτα που λες, να είναι βρασμένα; ή ωμά κ απλά πλυμένα καλά; Επίσης, τη ρίγανη κλπ που γράφεις σε άλλο thread, έτσι ωμά τα δίνουμε;
γ) δλδ τις βιταμίνες που πουλάνε στο εμπόριο δεν κάνουν; δεν είδα να τις αναφέρεις πουθενά! Επίσης, τις βιταμίνες τις βάζω σε αυγοθήκη, να τις βάζω σε κεσεδάκι όπως τους σπόρους;
δ) όταν λες καλή ποικιλία; Εχετε κάποια εταιρία να μου προτείνετε; ή απλά αυτά που πουλάνε (μείγμα) απλά να είναι συσκευασμένο; Τους σπόρους τους πετάτε κάθε μέρα εσείς, και βάζετε καινούργιους; ή απλά συμπληρώνετε και 1 φορά τη βδομάδα τα πλένετε;

ΑΑΑ και sorry αν σας ζάλισα.. αλλά τα φρούτα που τα βάζετε; Στο κάγκελο; έχετε καμία καλή ιδέα; Της είχα βάλει μήλο στο κεσεδάκι όρθιο και το βρήκα πεταμένο, ή που πήγε να φάει και της έπεσε ή που θα το ριξε εν ώρα "πτήσεων" στο κλουβί
 
Μην ανησυχείς, δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις, μόνο χαζές απαντήσεις κι ελπίζω να μην είναι οι δικές μου :)
Τα στικς υποτίθεται ότι είναι λιχουδιές, έχουν άλευρα και σάκχαρα και σπόρια. Γι' αυτό παχαίνουν. Επειδή δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση πολλές φορές δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκα και αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν έχεις κανένα λόγο να τα δίνεις.
Τα χόρτα θα είναι ωμά, πολύ πολύ καλά πλυμένα και θα τα κρεμάς αφού έχουν στεγνώσει. Τώρα τον χειμώνα που αργούν να στεγνώσουν, μπορείς να τα ταμπονάρεις απαλά σε χαρτί κουζίνας.
Την ρίγανη την δίνουμε ωμή καθώς και βασιλικό, θυμάρι και όλα τα μυρωδικά. Μπορείς να τα αγοράζεις από σούπερ μάρκετ ή το καλύτερο να έχεις γλαστράκια σπίτι σου να κόβεις λίγο κάθε φορά. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο η περιποίησή τους μόνο νερό και θα βάζεις και στο φαγητό σας.
Μπορείς φυσικά και ξερή ρίγανη κτλ να προσθέτεις στις αυγοτροφές σου.
Αυτά τα χρωματιστά προιόντα που ονομάζουν βιταμίνες και έχουν κίτρινο και κόκκινο χρώμα δεν έχουν ιδιότητες βιταμινών. Είναι άχρηστα και μην χαλάς χρήματα για τέτοια προϊόντα, μπορείς να τα δίνεις για καλύτερες πατήθρες ας πούμε.
Βιταμίνες αν νομίζεις πως πρέπει, (που αν κάνεις σωστή διατροφή σπάνια θα χρειαστείς), θα παίρνεις υγρό σκεύασμα και θα βάζεις στο νερό.
Ως φόρουμ δεν προτείνουμε κάποια ειδική μάρκα, οι περισσότερες συσκευασμένες είναι αρκετά καλές. Όχι χύμα.
Θα δεις με τον καιρό τις τροφές καλό είναι να μην έχουν μέσα αυτά τα χρωματιστά μπισκοτάκια παρά μόνο σπόρια.
Όταν αλλάζεις μάρκα τροφής θα κρατάς και την παλιά για να μην κάνεις την αλλαγή απότομα αλλά για λίγο καιρό θα δίνεις κι από τις δύο.
Φροντίζω να βάζω τόσους για περίπου μιάμιση μέρα και αν περισσέψουν τους φυσάω και πετάω τα τσόφλια και συμπληρώνω.
Τα χόρτα τα κρεμάω με μανταλάκι από τα κάγκελα.
Τα φρούτα κανονικά δεν πρέπει στα κάγκελα αλλά κι εγώ έχω μερικά που δεν τα τρώνε από τα κύπελλα. Υπάρχουν και κάτι ειδικά δοχεία για φρούτα.
Αυτά ελπίζω να απάντησα σε όλα :)
fruit bird.webp
 
😀 απάντησες σε όλα! Είσαι αστέρι μαρία! Με κάλυψες. Το μόνο που με προβληματίζει είναι που λες πως δεν υπάρχει λόγος να δίνω τις κοκκινοκίτρινες βιταμίνες.. κι ότι δε κάνουν τπτ.. με έστειλες, γιατί από τότε που με θυμόμουν, αυτές οι βιταμίνες ήταν στάνταρ! Και φοβάμαι πως τα φρούτα δε θα τα αγγίξει ποτέ.. btw λίγο πριν κοιμηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την είδα να τσιμπολογάει.. Πολύ λιτοδίαιτο είναι πάντως, έτσι όπως τρώει θα θελει 1 κυπελλάκι το μήνα.. είναι και αρκετά μικρούλη, δε ξέρω αν θα μεγαλώσει κι άλλο ή είναι επειδή δε τρώει.. αύριο θα ανεβάσω και φώτο να μου πείτε γνώμες!
 
Είναι καινούργια στον χώρο, θα τα κάνει όλα με την ώρα τους. Εσύ το πρόγραμμά σου :)
 
Καλημέρα παιδιά,

το έχω αφήσει τόσο καιρό να δω πως θα πάει.. Να μη σας ζαλίζω.. ακολουθώ πιστά αυτά που λέτε στo forum.. Δλδ:
- δε βάζω κοκκινοκίτρινες βιταμίνες
- δε βάζω τα στικς που πουλάνε στην αγορά

Το πρόβλημα είναι ότι τόσο καιρό δεν αγγίζει τπτ από ότι της βάζω.. κάθε μέρα της έχω αυγό, ή μήλο, ή πορτοκάλι, ή μαρούλι, συνέχεια... είτε ολόκληρο, είτε κομματάκια, είτε το βάζω στη τροφοθήκη μέσα.. Τα έχω δοκιμάσει όλα... ενώ δε τα φοβάται, δε τα αγγίζει...

Σουπιά την έχω εκεί, πάλι δεν αγγίζει..

Το μόνο που τρώει συνέχεια είναι τη τροφή (την βασική), παίρνω συσκευασμένους σπόρους της vitakraft (vitalife) που έχει διάφορα μέσα.. Τα θερίζει όλα.. αλλά αρκεί αυτό; Φοβάμαι ότι η διατροφή είναι χάλια.. και τη προηγούμενη βδομάδα της έβαλα στο νερό το πολυβιταμινούχο (vitakraft).. αλλά να σας πω την αλήθεια δε μαρέσει που της βάζω φάρμακα για να πάρει βιταμίνες. Υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα (σαν τις κοκκινοκίτρινες βιταμίνες) να δοκιμάσω; Τσάμπα της βάζω κάθε μέρα όλα αυτά.

Η συσκευασμένη τροφή είναι αρκετή; (βλέπω στη συσκευασία είναι πλούσια σε διάφορα πράγματα)

Τα στικς που έχω είναι πάλι της vitakraft, δεν είναι αξιόπιστα; λέτε ότι παχαίνουν, αλλά έξω γράφει ότι έχουν αυγό, ή μέλι, ή φρούτα, τουλάχιστον να πάρει βιταμίνες από εκει..

Έχω ψιλοαπελπιστεί με το συγκεκριμμένο θέμα. Πάντως, μέχρι στιγμής το βλέπω ακμαιότατο.. Δεν έχω ξαναδεί πουλί να πετάει τόσο πολύ :)

Τέλος, (άσχετο), ενώ ακολουθώ αυτά που γράφετε εδώ για εκπαίδευση, δλδ δε βάζω χέρι μέσα παρα μόνο για το φαγητό, με βλέπει 2-3 ώρες από κοντά, κλπ κλπ, ενώ εμένα σαν άνθρωπο δε με φοβάται, φοβάται τα χέρια μου και θορύβους. και το χειρότερο είναι ότι όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει! Δλδ τώρα φοβάται με το που θα πιάσω το κλουβί να τη μεταφέρω, ενώ πριν δε φοβόταν... Δλδ κάνω βήματα πίσω.. Τι κάνω λάθος; Μήπως πρέπει να βάζω το χέρι στο κλουβί πιο συχνά; Το "παραχαιδεύω" με το να είμαι τόσο προσεχτικός; Εντωμεταξύ είναι απρόβλεπτο, της αλλάζω φαγητό, μπορεί τη μία μέρα να με κοιτά απλά και να χαζεύει ήρεμο, την επόμενη μπορεί να γίνεται χαλασμός μέσα 😵

Τεσπά, το θέμα του φαγητού με απασχολεί περισσότερο:)
 
Μην απογοητεύεσαι!
Καλά έκανες και της έβαλες βιταμίνες στο νερό για συμπλήρωμα. Δεν την βλάπτουν, αντίθετα της προσφέρουν κάποια απαραίτητα στοιχεία μέχρι να εξοικειωθεί με όλα τα τρόφιμα.
Όσο και αν μας φαίνεται παράλογο και γελοίο, βάζε χόρτα και λαχανικά, φρούτα κτλ και αν δεν τα τρώει μετά από 8 ώρες (6 το καλοκαίρι) τα αφαιρείς.
Κάποια στιγμή θα δοκιμάσει και μετά θα τα περιμένει εναγωνίως.
Το ίδιο πρόβλημα είχαμε όλοι στην αρχή.
Για τον φόβο που μεγαλώνει, δεν μεγαλώνει αντίθετα.
Όταν το πήρες στην αρχή ήταν πολύ φοβισμένο, στρεσσαρισμένο από την αλλαγή διαμονής και φοβόταν ν' αντιδράσει. Τώρα νοιώθει το κλουβί σπίτι του και το χέρι σου ενίοτε εισβολή, ανάλογα και με την στιγμή, την δική του αλλά και την κίνηση την δική σου.
Να κοιτάς τα δάχτυλά σου να μην είναι πολύ ανοιχτά όταν τα βάζεις στο κλουβί και το χέρι σου όχι πολύ ανοιχτό από τα πλευρά σου, γιατί το εύρος του όγκου σου μεγεθύνεται και τρομάζουν.
Να προτιμάς να αφήνεις το χέρι σου στο πορτάκι για κάποιο χρόνο, περιμένοντας να σε συνηθίσει.
Το κάθε πουλάκι έχει τον χρόνο του.
Όχι δεν χρειάζονται τα στικς και οι "βιταμίνες" είναι σαν τα ταίζεις το μωρό σου σαντιγύ επειδή δεν τρώει την φρουτόκρεμα.
 
Γιατί πιστεύεις ότι αφού έκοψες τις πολύχρωμες σκόνες και τα "γλειφιτζούρια" η διατροφή του είναι χάλια; Το αντίθετο θα έπρεπε να αισθάνεσαι.

Επίσης, γιατί πιστεύεις ότι από τη στιγμή που δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, ο καλύτερος τρόπος για να αντικατασταθούν είναι να δώσεις μια άλλου είδους πολύχρωμη σκόνη ή γλειφιτζούρι;

Η κύρια τροφή αυτών των πουλιών είναι οι σπόροι. Τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν πολύ καλό όπως κάνουν και στην ανθρώπινη διατροφή. Εάν εσύ δεν μπορούσες ή δεν ήθελες να τρως φρούτα και λαχανικά, τι θα σκεφτόσυν; Ας κάνω ένα καλό στον εαυτό μου και στην υγεία μου και αφού δεν θέλω φρούτα και λαχανικά, ας κόψω τα Μακντόναλντς κι ας τρώω καθημερινά πίτσες και σουβλάκια;

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθείς καθημερινά από λίγο και αν δεν τρώει δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Και μόνο το ότι δεν επιβαρύνεις την υγεία του με τροφές σκουπίδια, μπορεί να θεωρηθεί προσφορά.
 
Σας ευχαριστώ και τους 2 παιδιά, γτ είχα αρχίσει να απογοητεύομαι! Κ αισθάνομαι άσχημα που της βάζω μόνο σπόρους και από ένα φρούτο/λαχανικό που δεν αγγίζει. Γτ είχα συνηθίσει με τα άλλα που τα φόρτωνα τις πολύχρωμες "βιταμίνες" και τα στικς και νομίζω τώρα ότι το παραμελώ :) θα συνεχίσω να επιμένω λοιπον 🙂

Και έχει λογική αυτό που λες μαρία, με το χέρι, όντως 2 μέρες τώρα που βάζω το χέρι με κλειστή χούφτα, είναι πολύ πιο άνετη :) τελικά είχα τα δάχτυλα ψιλοανοιχτά και δε το είχα προσέξει :)
 
Back
Top