Φροντίδα Νοιώθω πως είναι μικρό το κλουβί για το καναρίνι μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elenie
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Elenie

PB Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
440
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα, νέο μέλος εδώ. Γράφτηκα για να πω λίγο τον πόνο μου σε άτομα που θα με καταλάβουν περισσότερο γιατί ο περίγυρος βαρέθηκε να ακούει για κλουβιά και πούπουλα.
Πρόσφατα αγόρασα ένα καναρίνι και το έχω σε ένα κλουβί 50χ30χ40 περίπου. Αλλά νοιωθω πως είναι μικρό. Ισχύει ή είναι στο μυαλό μου; Έχω δει μια ζευγαρωστρα γύρω στους 70χ40χ40 (στο περίπου). Να την πάρω ή δε θα έχει καμία ιδιαίτερη διαφορά; Να σημειώσω εδώ πως δεν έχω σκοπό να ζευγαρώσω το καναρίνι μου. Απλά απολαμβανω τη συντροφιά του.
Σας ευχαριστώ.
 
έχω σε ένα κλουβί 50χ30χ40 περίπου. Αλλά νοιωθω πως είναι μικρό
Ένας γενικός κανόνας για τα κλουβιά: Το μεγαλύτερο που μπορεί να παρέχει κανείς, είναι το καλύτερο για το πουλί. Το συγκεκριμένο που αναφέρεις, είναι καταρχήν καλό. Ένα μεγαλύτερο όμως θα ήταν ακόμη καλύτερο.
Έχω δει μια ζευγαρωστρα γύρω στους 70χ40χ40 (στο περίπου). Να την πάρω ή δε θα έχει καμία ιδιαίτερη διαφορά
Είναι καλή. Ανέβασε καμία φωτογραφία της για να τη δούμε κιόλας.
 
Πολύ ενδιαφέρον το ερώτημά σου Ελένη. Γενικά για τα πουλιά - ζώα που είναι περιορισμένα σε έναν χώρο ισχύει το μεγαλύτερο είναι και το καλύτερο. Στην δική σου περίπτωση λοιπόν το μεγαλύτερο, αφορά κυρίως στο μήκος του κλουβιού σου, και συγκεκριμένα στο μήκος του ελεύθερου - ωφέλιμου θα λέγαμε χώρου που απομένει στο πουλάκι σου για να ανοίγει τα φτερά του.
Θα σου έλεγα λοιπόν τα ακόλουθα: Ελέγχεις τον χώρο στον οποίο έχεις / θα έχεις το καναρίνι. Ο χώρος αυτός θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι απάγκιος, να έχει στη μία του πλευρά τοίχο, στον οποίο θα εφάπτεται το κλουβί που θα επιλέξεις, αν είναι μάλιστα δυνατό το κλουβί να βρεθεί σε γωνία, δλδ να έχει τοίχο και κατά μήκος (πίσω πλευρά της πρόσοψης) και κατά πλάτος (μία πλαϊνή πλευρά) τότε ακόμη καλύτερα. Το μέρος επίσης θα πρέπει να είναι ήσυχο, χωρίς οσμές, και χωρίς ρεύματα αέρα, που να επιτρέπει στο πουλί να κοιμάται με τη δύση και να ξυπνά με την ανατολή του ηλίου. Αυτά τα τελευταία φυσικά ισχύουν για εσωτερικούς χώρους, ενώ για εξωτερικό, π.χ. μπαλκόνι, ισχύουν τα ίδια με τη διαφορά ότι θα πρέπει το πουλάκι να έχει και εξωτερική του κλουβιού προστασία από ιπτάμενα και μη αρπακτικά και από ζωύφια (ειδικά κουνούπια, αλλά αυτό το τελευταίο λύνεται με τούλι για κουνουπιέρα).
Όσον αφορά στην εσωτερική διάταξη του κλουβιού, καλό θα ήταν να υπάρχουν μέσα δύο μόνο πατήθρες (κλαράκια) - για το είδος θα μας πει η eva vrs , και μάλιστα τοποθετημένες έτσι ώστε η μία να είναι σχετικά ψηλά, ενώ η άλλη χαμηλά, βαλμένες κοντά στα άκρα του κλουβιού, αλλά σε τέτοια απόσταση από αυτά, ώστε να μην ακουμπά η ουρά του πουλιού στα κάγκελα (όταν αυτό κάθεται στην πατήθρα). Επίσης οι ταΐστρες θα πρέπει να επιλέγεται να τοποθετούνται πάλι κοντά στα άκρα του κλουβιού, γιατί κι αυτές συνήθως έχουν κάποιο "πάτημα"

Κλουβιά που σου προτείνω:
https://www.pet4u.gr/bird-cage-white-wire-9670.html, αν και το θεωρώ πολύ ακριβό για αυτό που προσφέρει
https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9672.html, είναι μια μικρή βελτίωση όσον αφορά στις διαστάσεις σε σχέση με αυτό που έχεις, αλλά είναι εύχρηστο και καθαρίζεται πολύ εύκολα
https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9673.html, νομίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό όσον αφορά στις διαστάσεις του.
Λάβε υπόψη σου ότι αν επιλέξεις κάποιο από τα παραπάνω, θα πρέπει να δεις και άλλα διαδικτυακά καταστήματα τα οποία θα έχουν ακριβώς τα ίδια κλουβιά, σε λίγο, ενδεχομένως διαφορετικές τιμές. Π.χ. το petsupermarket προσφάτως σε μία έκθεση τα είχε με έκπτωση, όχι και τόσο ευκαταφρόνητη.
Να χαίρεσαι τα πουλάκια σου, και ό,τι απορία έχεις, άνοιγε θέμα και τα λέμε.
 
Συμπληρωματικά στις σωστές συμβουλές που έλαβες ανωτέρω, ρίξε μια ματιά και στα ανάλογα άρθρα του φόρουμ, ίσως σε βοηθήουν ή και σου δημιουργήσουν νέες απορίες :)
https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-θέσης-κλουβιού-στο-σπίτι.25549/
https://community.petbirds.gr/threads/Κλουβιά-για-καναρίνια.29088/
https://community.petbirds.gr/threads/Τα-καναρίνια-ως-κατοικίδια-πλήρης-οδηγός.26056/
https://community.petbirds.gr/threads/Φροντίδα-καναρινιών-ολόκληρο-τον-χρόνο.31037/
Επιπλέον, διάβασε και όσα θέματα αφορούν κάποια επικίνδυνα για τα πουλιά μας προϊόντα καθημερινής χρήσης
όπως αυτό
https://community.petbirds.gr/threads/Πιθανοί-κίνδυνοι-του-σπιτιού-για-τα-πουλιά.18158/
 
Πω, πω... ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Λοιπόν το κλουβί που έχω δει είναι το πρώτο που μου ανέβασες στο λινκ σου. Δε μου φάνηκε τόσο γερό, αλλά είχε το μήκος που μου αρεσε. Τα κλουβάκια τα έχω τώρα στο μπαλκόνι με προσανατολισμό ανατολικό προς δυτικό. Δηλαδή βλέπουμε και την Ανατολή και τη Δύση του ηλίου. Και αυτό καταλαβαίνω πως ευνοεί τα πουλιά. Είναι στα σκαριά μια κατασκευή που θέλω να κάνω, κάτι σαν ραφιερα για να βάλω τα κλουβιά το ένα πάνω στο άλλο και να τα προστατέψω από τις πλευρές και την οροφή με κάτι σαν πλεξιγκλάς τον χειμώνα για τα ρεύματα και το καλοκαιρι να το αφαιρώ. Αυτό σχεδιάζω τώρα και έχω κολλήσει λίγο στα μέτρα γιατί θέλω να ξέρω τις τέλειες διαστάσεις των κλουβιών μου τελικά. Ο χώρος που μπορώ να διαθέσω στο μήκος για τα ράφια είναι περίπου 80 πόντοι. Ό,τι απορία έχω θα σας συμβουλευτω και πάλι, επίσης οποία διευκρίνιση από μέρους σας είναι καλοδεχούμενη. Αυτό με τα κουνούπια δεν το είχα σκεφτεί καθόλου. Δεν ήξερα καν ότι παίζει θέμα.
Συγγνώμη που γράφω χωρίς συνοχή, γράφω βιαστικά αλλά ελπίζω να έγινα κατανοητή.
 
Ελένη, σκέφτομαι ότι θα πρέπει να προσέξεις τα ακόλουθα:
  1. Το γεγονός ότι (αν δεν σε μπερδεύω με άλλο μέλος) θα πρέπει να συμπεριλάβεις έναν όροφο ακόμα στην κατασκευή σου για τα πιγκουινάκια. Το ύψος όμως στο οποίο θα πρέπει να βρίσκεται το κάθε κλουβί δεν μπορεί να είναι χαμηλό. Οπότε ίσως να χρειαστεί να υψώσεις με κάποιον τρόπο την κατασκευή που σκέφτεσαι, και αν γίνεται να της βάλεις και ροδάκια κάτω ώστε να τη μετακινείς για να καθαρίζεις, ακόμα καλύτερα. Δεν μπορείς να φανταστείς που μπορεί να πηγαίνουν τα πούπουλα και οι σπόροι.
  2. Την προστασία για τα αρπακτικά (εναέρια και έρποντα). Η προστασία θα πρέπει να αποτελείται από δίχτυ το οποίο να μην είναι ελατό σε άσκηση δύναμης, και πίστεψέ με μερικά πουλιά έχουν δύναμη που ούτε να τη φανταστούμε μπορούμε. Οπότε, σου συνιστώ κουνελόσυρμα που να μην λυγίζει εύκολα, και βρόγχου 1χ1 ή 1χ2, γαλβανιζέ για να μην σκουριάζει και πολύ καλά στερεωμένο στην κατασκευή σου. Αυτό θα πρέπει να προϋπάρχει στον σχεδιασμό σου, ανεξάρτητα από το πλεξιγκλασ, για όταν τουλάχιστον βελτιωθεί ο καιρός.
  3. Τη φωτεινότητα του ηλίου, διότι π.χ. ενώ τον χειμώνα καλά είναι να εκτίθενται και λίγο σε άμεσο ηλιακό φως, στην ίδια θέση το καλοκαίρι μπορεί και να πεθάνουν, οπότε τα ροδάκια ίσως σε βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση, αναλόγως και της θέσης που θα επιλέξεις.
  4. Την κατεύθυνση του αέρα, ώστε όταν υπάρχουν άνεμοι, να χτυπούν τα κλουβιά από κλειστές / καλυμμένες πλευρές και όχι από την πρόσοψη
  5. Τις διαστάσεις της κατασκευής. Με 80 εκατοστά μήκος, και δεδομένου ότι από την προστασία που θα βάλεις θα πρέπει να υπάρχει κενό (μεταξύ αυτής και του κλουβιού) τουλάχιστον 8 εκατοστά (θα έλεγα 10 γιατί όπως και να έχει σύρματα κλπ, λυγίζουν συν τω χρόνω), οπότε μάλλον το 80 εκ, δεν κάνει για κλουβί 76 εκατοστών.
  6. Τις χειμερινές θερμοκρασίες που αντέχουν τα άλλα είδη πουλιών (εκτός των καναρινιών που είναι ανθεκτικά, στο κρύο) διότι, η θερμοκρασία εντός της κατασκευής θα είναι πάνω - κάτω ίδια με την εξωτερική.
    Αυτό με τα κουνούπια δεν το είχα σκεφτεί καθόλου. Δεν ήξερα καν ότι παίζει θέμα.
    Τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό της ευλογιάς στα καναρίνια, ιός που είναι πολύ διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια και προκαλεί ασθένεια που δεν μπορείς να προβλέψεις την κατάληξή της, η οποία συχνά είναι ο θάνατος.
 
Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο που μου διαθέτεις. Λοιπόν για την κατασκευή έχω σκεφτεί ροδάκια, ναι. Να είναι περίπου είκοσι εκατοστά από το έδαφος για να μπορώ να σφουγγαρίσω ευκολα και το μπαλκόνι. Για αρπακτικά αν είναι ανησυχώ κυρίως για τα ιπτάμενα, όποτε ένα πλέγμα θα είναι χρήσιμο ναι. Δηλαδή σε ογδονταρι ράφι δε χωράει το κλουβί; Γιατί έχω περιθώριο για το πλέγμα κι άλλους πόντους, απλά έθεσα όριο το ογδόντα για να μη βγει τεράστια η κατασκευή. Για τις θερμοκρασίες τώρα, υποθέτω ότι τα πτηνά που έχω επιλέξει μπορούν να βγάλουν έναν χειμώνα χωρίς ακραία φαινόμενα. (Σε αυτή την περίπτωση μεταφέρω τα κλουβιά στην σκάλα της εισόδου)
Στην πρόσοψη έχω συνεχώς κατεβασμένη τη τέντα όποτε κόβει τα ρεύματα.
Γι αυτό δυσκολεύομαι με την κατασκευή πρέπει να σκεφτώ πολλά πράγματα και θέλω να την κάνω όσο πιο σωστή γίνεται για να μη τρέχω μετά.
Άσχετο, σε δυο τρία πετ σοπ που ρώτησα για κλουβί όλοι οι πωλητές ήταν κάθετοι ότι πρέπει να βάλω το καναρίνι μου σε μικρό κλουβί για να κελαηδάει, και να μην πάρω μεγαλύτερο και ότι ήδη το πενηνταρι είναι μεγάλο. Τους είπα ότι μου φαίνεται παράλογο και ότι τα λυπάμαι, αλλά μου είπαν ότι έτσι είναι. Τι να πω...
 
Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο που μου διαθέτεις
Μην σε απασχολεί καθόλου ο χρόνος που διατίθεται...είμαστε εδώ για να συζητάμε και όταν μπορούμε να βοηθά ο ένας τον άλλον. Εγώ, έτυχε να έχω τον χρόνο σήμερα, όμως και άλλα μέλη ανταποκρίνονται το ίδιο και καλύτερα - στο μέλλον μπορεί κι εσύ να κάνεις κάτι ανάλογο.
Δηλαδή σε ογδονταρι ράφι δε χωράει το κλουβί; Γιατί έχω περιθώριο για το πλέγμα κι άλλους πόντους, απλά έθεσα όριο το ογδόντα για να μη βγει τεράστια η κατασκευή.
Εφόσον το έθεσες η ίδια, θα ήταν καλύτερα να θέσεις το μήκος του ραφιού στο ένα μέτρο, ώστε να μπορείς να πάρεις μεγαλύτερα κλουβιά. Άλλωστε, θα πρέπει να υπάρχει κενό μεταξύ της προστασίας και της κάθε εκτεθειμένης πλευράς του κλουβιού. Αν το κενό είναι 10 πόντοι ακόμη καλύτερα. Εσύ λοιπόν που θα έχεις την πρόσοψη μπροστά ανοικτή, εκεί δλδ που θα βάλεις την προστασία, μια και η πίσω πλευρά και τα πλαϊνά θα καλυφθούν από το έπιπλο, θα πρέπει να δεις και το πλάτος (βάθος) του κλουβιού που θα επιλέξεις και να αφήσεις από αυτό την απόσταση από την προστασία. Αυτό, διότι τα ράμφη των καρακαξών ας πούμε δεν θα πρέπει, ακόμα κι αν μπαίνουν μέσα στον βρόγχο, δεν θα πρέπει να φτάνουν μέσα στο κλουβί, αλλά κι επίσης διότι σε κάποια επίθεση θα ασκηθεί πίεση που μοιραία θα σπρώξει το πλέγμα προς τα μέσα, όσο κι αν είναι αλύγιστο. Επίσης, αν και δεν ενδιαφέρεσαι για την αναπαραγωγή, ενδεχομένως να ενδιαφερθείς σε λίγα χρόνια και αν ό,τι πάρεις - φτιάξεις χωράει τα κλουβιά τσίμα - τσίμα, δεν θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις στα πλαϊνά φωλιές ή ακόμα κι αν θελήσεις τις μπανιέρες που μπαίνουν από τις πλαϊνές πόρτες.
Για τις θερμοκρασίες τώρα, υποθέτω ότι τα πτηνά που έχω επιλέξει μπορούν να βγάλουν έναν χειμώνα χωρίς ακραία φαινόμενα. (Σε αυτή την περίπτωση μεταφέρω τα κλουβιά στην σκάλα της εισόδου)
Τα καναρίνια ναι, μπορούν να βγάλουν τον χειμώνα υπό κανονικές συνθήκες διότι αν ήδη διαμένουν έξω από την αρχή του Φθινοπώρου (ή έστω κατά την πτερόρροια) έχουν "ντυθεί" κατάλληλα. Φυσικά, αρκεί να μην εκτείθενται σε ρεύματα αέρος. Το παπαγαλάκι, νομίζω ότι δεν έχει τόση αντοχή και για τα πιγκουινάκια δεν γνωρίζω, οπότε άνοιξε ένα θέμα γενικό στα πουλιά για να ρωτήσεις και για τα δύο ή ένα θέμα για το κάθε είδος.
Στην πρόσοψη έχω συνεχώς κατεβασμένη τη τέντα όποτε κόβει τα ρεύματα.
Η τέντα κόβει τον αέρα, πράγματι. Αλλά εδώ μιλάμε για ρεύματα αέρα, δηλ. Θα πρέπει να υπάρχει κενό στις δύο πλευρές του κλουβιού (στη διεύθυνση του μήκους ή του πλάτους) ώστε να υπάρξει ρεύμα αέρα. Φαντάσου το σαν να κάθεσαι ανάμεσα σε δύο παράθυρα. Αυτό εννοώ ότι θα πρέπει να αποφευχθεί.
Άσχετο, σε δυο τρία πετ σοπ που ρώτησα για κλουβί όλοι οι πωλητές ήταν κάθετοι ότι πρέπει να βάλω το καναρίνι μου σε μικρό κλουβί για να κελαηδάει, και να μην πάρω μεγαλύτερο και ότι ήδη το πενηνταρι είναι μεγάλο. Τους είπα ότι μου φαίνεται παράλογο και ότι τα λυπάμαι, αλλά μου είπαν ότι έτσι είναι. Τι να πω...
Κι εγώ δεν ξέρω τι να πω. Τα δικά μου κελαηδούν το ίδιο είτε σε 40ρι είτε σε 60ρι είτε σε 90ρι κλουβί. Μάλιστα τα μικρά αρσενικά, ελλείψη χώρου, τα βάζω κανένα δίμηνο σε 40ρι κλουβί το καθένα και ίσως επειδή δεν έχουν τι να κάνουν είναι λίγο πιο προσεκτικά στο κελάηδημα. Αλλά, στην πορεία φυσικά τα αλλάζω. Όσο μεγαλύτερο το μήκος, τόσο πιο πολύ ασκείται το πουλάκι, και τόσο πιο υγιές και μάλλον ευτυχές είναι. Το να τα απομονώνεις σε μικρό χώρο, έχει να κάνει με μια διαδικασία εκμάθησης που βασίζεται στο να είναι προσεκτικά στα ακούσματά τους καθώς θα παραμένουν απερίσπαστα, μια και ούτε να πετάξουν δεν θα μπορούν.
 
Back
Top