Γενικά Νόμος περί αιχμαλωσίας - θήρας και εκμετάλλευσης άγριων πτηνών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Ο νόμος που αφορά στην αιχμαλωσία, τη θανάτωση, την κατοχή και τις αγοραπωλησίες άγριων ιθαγενών πτηνών.

Με την υπ’ αρ. 2009/147/ΕΚ οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλιου της 30ής Νοεμβρίου 2009, που αποτελεί κωδικοποίηση της υπ’ αρ. 79/409/ΕΟΚ οδηγίας, η οποία μέχρι την κωδικοποίησή της είχε υποστεί σωρεία τροποποιήσεων, τονίζεται άλλη μια φορά η υποχρέωση προς διατήρηση όλων των ειδών πτηνών που ζουν εκ φύσεως σε άγρια κατάσταση στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών στο οποίο εφαρμόζεται η συνθήκη.

Υ.Α. 37338/1807/Ε.103 περί αιχμαλωσίας, θήρας και εκμετάλλευσης άγριων πτηνών​

Σε συμμόρφωση προς την ανωτέρω οδηγία, οι Υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας εξέδωσαν την υπ’ αρ. Η.Π. 37338/1807/Ε.103 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1495/Β/06-09-2010), η παράβαση των διατάξεων της οποίας συνιστά παράνομη συμπεριφορά σύμφωνα με την περίπτωση (αα) της παραγράφου α΄ του άρθρου 2 και του παραρτήματος Ά του N. 4042/2012.

Αιχμαλωσία, κατοχή άγριων πουλιών και συλλογή φωλιών - αυγών​

Για την άσκηση της θήρας, τη σύλληψη ή τη θανάτωση πτηνών, απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε μέσου, εγκατάστασης ή μεθόδου μαζικής ή μη επιλεκτικής σύλληψης ή θανάτωσης ή μέσου που μπορεί να προκαλέσει τοπικά την εξαφάνιση ενός είδους.

Για τη θήρα ορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις και όρια χρονικά και τοπικά για την άσκηση αυτής, και με την επιφύλαξη των διατάξεων αυτών, απαγορεύεται ο από πρόθεση φόνος ή σύλληψη των άγριων πτηνών με οιονδήποτε τρόπο, η από πρόθεση αφαίρεση και η ολική ή μερική καταστροφή των φωλιών και των αυγών τους, η συλλογή των αυγών τους από το φυσικό περιβάλλον και η κατοχή τους έστω και κενών, η κατοχή, η διατήρηση σε αιχμαλωσία, η έκθεση σε κοινή θέα και η ταρίχευση των ειδών των οποίων απαγορεύεται η θήρα και η σύλληψη, καθώς και η έκθεση σε κοινή θέα νεκρών πτηνών.

Ενόχληση άγριων πτηνών​

Απαγορεύεται επίσης η σκόπιμη ενόχλησή τους, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησης τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών, όταν η δραστηριότητα αυτή έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε σχέση με τους αντικειμενικούς σκοπούς της παρούσας.

Χρήση παγίδων, διχτυών, ιξού (ξόβεργων)​

Επίσης, κατά το δασικό κώδικα ν.δ. 86/1969 (διατάξεις περί θήρας άρθρα 251 επ.) απαγορεύεται η τοποθέτηση και η χρήση παγίδων, δηλητηρίων, δικτύων, βρόχων, ιξού ειδικών καθρεπτών, αγκίστρων και παντός είδους ελκυστικών φώτων ή οργάνων ή άλλων αναλόγων μέσων, που σκοπό έχουν τη θανάτωση, σύλληψη ή νάρκωση αγρίων πτηνών, όπως και η εμπορία, κατασκευή και η εκ του εξωτερικού εισαγωγή των οργάνων αυτών.

Αγοραπωλησίες άγριων πουλιών​

Απαγορεύεται για όλα τα άγρια πτηνά η εμπορική εκμετάλλευσή τους, η αγοραπωλησία, εισαγωγή, εξαγωγή, επανεξαγωγή, η εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μεταφορά προς πώληση και η κατοχή προς πώληση ζώντων ή νεκρών αγρίων πτηνών καθώς και οιουδήποτε μέρους ή προϊόντος που προέρχεται από άγριο πτηνό και που αναγνωρίζεται εύκολα.

Ποινές​

Για τους παραβάτες των διατάξεων της υπουργικής απόφασης προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, χρηματική ποινή καθώς και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 1.000 ευρώ. Τα πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές μπορεί να διπλασιαστούν όταν πρόκειται για συγκεκριμένα είδη όπως ο αγριόκυκνος, ο μπούφος, η γαλιάντρα, η αλκυόνη και πολλά ακόμα είδη που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της υπουργικής απόφασης. Σε περίπτωση δε που από τη μη λήψη των μέτρων που προβλέπονται στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης επέλθει οικολογική διατάραξη ή υποβάθμιση, το ύψος του προστίμου μπορεί να ανέλθει μέχρι και 500.000 ευρώ.
 
Back
Top