Γενικά Νόμος 4830/2021 για κατοικίδια

ΜΙΧΑΛΗΣ1989

PB New Member
Εγγραφή
20 Ιουν 2021
Μηνύματα
77
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα. Αυτός είναι ο νέος νόμος 4830/2021 για κατοικίδια. Βέβαια ως είθισται πουθενά λόγος για πτηνά ή αλλά κατοικίδια εκτός από σκύλους και γάτες.

Το θετικό από την άλλη είναι ότι δεν σε περιορίζει ως προς τον αριθμό των κατοικίδιων ανά διαμέρισμα/μονοκατοικία παρά μόνο αν το λέει ο κανονισμός της πολυκατοικίας και αυτό πάλι με κατώτατο αριθμό τα 3 κατοικίδια.

Νόμος 4830/2021 ΦΕΚ Τεύχος A’ 169/18.09.2021 Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις.

Άρθρο 15 Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες​

1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.

2. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:

(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.

(δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου

3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.2.

Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.

4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

5. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 3 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
 
Το θετικό από την άλλη είναι ότι δεν σε περιορίζει ως προς τον αριθμό των κατοικίδιων ανά διαμέρισμα/μονοκατοικία παρά μόνο αν το λέει ο κανονισμός της πολυκατοικίας και αυτό πάλι με κατώτατο αριθμό τα 3 κατοικίδια.

Τα 3 ειναι ο ανωτατος και οχι ο κατωτατος αριθμος.
 
@Tony Forpus ναι εφόσον ψηφιστεί απαγόρευση από την πολυκατοικία.
εγώ έτσι όπως το έγραψα εννοώ ότι δεν μπορούν να σου επιβάλουν να έχεις λιγότερα άσχετα με το τι γράφει ή θα γράφει ο κανονισμός της πολυκατοικίας.
οπότε με απλά λόγια αν δεν θέλουν κατοικίδια στην πολυκατοικία ο ανώτερος αριθμός είναι τα 3 ανά διαμέρισμα εφόσον πλήρεις τις άλλες προϋποθέσεις
 
@ΜΙΧΑΛΗΣ1989

Καταλαβα τι εννοεις αλλα επειδη κανεις παρουσιαση του νομου καλο ειναι να γινει κατανοητο τι οριζει και οχι τι δεν οριζει ο νομος.
Οριζει λοιπον ανωτατο και οχι κατωτατο οριο.
Δεν οριζει κατωτατο γιατι πρωτον δεν ειναι υποχρεωμένος καποιος να εχει κατοικιδιο και δευτερον εκ του νομου προκυπτει οτι αν δεν τηρουνται καποιες διαταξεις δεν θα επιτρεπεται να εχει καποιος ουτε ενα κατοικιδιο.

Ο κανονισμος της πολυκατοικιας δύναται να ορισει ΜΟΝΟ ανωτερο αριθμο του 3 και δεν μπορει να απαγορευσει κατι.
[automerge]1632161267[/automerge]
Ειδικοτερα σε οτι αναφορα την αλλαγη στον κανονισμο μιας πολυκατοικίας,αυτη ειναι εφικτη μονο αν υπαρχει παμψηφια (100%).

Σε οποιαδηποτε αλλη περίπτωση η αλλαγη του κανονισμου γινεται μονο μεσω δικαστικης αποφασης εφόσον υπαρχει ελαχιστη πλειοψηφία του 60% των ιδιοκτητων.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εδώ υπήρχαν υπήρχαν περιστατικά που η πολυκατοικία απαγόρευε στους ανθρώπους να ταΐζουν τα αδέσποτα. Τώρα με τους νέους νόμους δεν μπορούν να πουν τίποτα. Άσχετο αλλά το τσιπάκι αφού δεν μπορούμε να το ελέγξουμε εμείς ποιος το ελέγχει?
 
Άσχετο αλλά το τσιπάκι αφού δεν μπορούμε να το ελέγξουμε εμείς ποιος το ελέγχει?
Το τσιπάκι δεν είναι για να ελέγχεται από εμάς αλλά από τις αρμόδιες αρχές ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες όταν εντοπίζονται τα ζώα τους παρατημένα ως αδέσποτα πλέον.
 
@Stavros Έχουν ένα ειδικό μηχάνημα επίσης που το περνάνε από το αυτί και αυτό ελέγχει αν έχει το σκυλί πχ το τσιπ η όχι.
 
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο 2β απαγορεύει βεράντες ή ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ( που πολύ καλά κάνει) αλλά αφήνει νόμιμες τις ταράτσες και μάλιστα τις φέρνει και ως παράδειγμα στο 2α.
Έναν νόμο χωρίς παραθυρακια δεν πρόκειται να φτιάξουν πότε.
 
@Panosfros Αμα ειναι στην ταράτσα και τρώει όλο το κρυο η τον ήλιο και είναι πολυ εκτεθημένο. Ασε που μπορεί να πέσει αμα βγεί από την αλυσίδα...
 
@Ameli γι'αυτό το είπα και εγώ.
Οκ στην ταράτσα ίσως έχει πιο πολύ χώρο να ασκηθεί από ένα μπαλκόνι, αλλά και πάλι μου φαίνεται τελείως ακατάλληλος χώρος για ένα ζωντανό.
 
Γι αυτο ακριβως ο νομος αναφέρει ως προυποθεση την ευζωία για τις περιπτωσεις που οι ταρατσες δεν θα εχουν την καταλληλη υποδομη.

Δεν μπορει ο νομος να αποκλεισει ταρατσες και κοινόχρηστους χωρους που εχουν καταλληλη υποδομη.
 
Back
Top