Ασθένειες Νόσος διάτασης προλόβου των πτηνών - PDD

Τι είναι η νόσος διάτασης προλόβου των πτηνών ή Proventricular Dilatation Disease (PDD) όπως είναι γνωστή στα αγγλικά, πως προκαλείται, ποια είδη πτηνών προσβάλει και πως αντιμετωπίζεται.

Νόσος διάτασης προλόβου των πτηνών - Proventricular Dilatation Disease (PDD)​

Η νόσος διάτασης προλόβου των πτηνών είναι μια σχετικά άγνωστη νόσος στους κατόχους παπαγάλων και άλλων πτηνών. Η νόσος PDD ανακαλύφθηκε το 1978 σε παπαγάλο MACAW, από τον δόκτορα Hannis. L. Stoddard III. Στην αρχή η νόσος ονομάστηκε "macaw wasting syndrome" κάτι που με τον καιρό άλλαξε.

Η νόσος δεν αφορά όμως αποκλειστικά παπαγάλους macaw αλλά σχεδόν όλα τα είδη ψιττακόμορφων με περισσότερη συχνότητα στους Macaw, cockatoo, conures, αλλά και σε είδη όπως χήνες, toucans, καθώς και σε πουλιά της κατηγορίας υφάντρων.

Ο ιός διατάσει τον πρόλοβο και τον καταστρέφει σε βραδύ χρονικό διάστημα τα λεπτά έντερα, με αποτέλεσμα την μη σωστή πέψη των τροφών. Οι τροφές που παραμένουν στον πρόλοβο και στο παχύ έντερο, προκαλούν λοιμώξεις και ανάπτυξη βακτηριδίων.

Ενδείξεις​

Η απώλεια βάρους, παρά την καλή διατροφή και την όρεξη του πτηνού, οι αχώνευτες τροφές στα περιττώματα, η δυσκολία αναπνοής, λόγο διάτασης του πρόλοβου, όπως και οι συχνοί έμετοι, μπορεί να είναι μερικά από τα συμπτώματα της PDD. Αρκετές φορές δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ασθένεια που λειτουργεί ύπουλα στον οργανισμό.

Μετάδοση​

Η μετάδοση του ιού ως προς το πρωτεύων ασθενή δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, μιας και σε ζεύγος πτηνών μόνο το ένα φύλο να είναι φορές του ιού. Μελέτες δείχνουν ότι τα πιο ευάλωτα πτηνά είναι αυτά με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, και ότι η μετάδοση γίνεται από το ένα πτηνό στο άλλο του ιδίου φύλλου, χωρίς να έχει εξακριβωθεί επισήμως.

Η διάρκεια επώασης του ιού είναι 8 περίπου εβδομάδες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις οξείας επώασης της νόσου. Η νόσος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρατηρηθεί ακόμα και σε άτομα με ηλικία των 10 εβδομάδων.

Διάγνωση​

Η διάγνωση γίνεται αποκλειστικά σε εργαστήριο με εξέταση των περιττωμάτων καθώς και σε δείγματα στομάχου και προλόβου με αναρρόφηση. Σε θανόντα πτηνά γίνεται με βιοψία του πρόλοβου και των εντέρων.

Θεραπεία​

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την Proventricular Dilatation Disease. Προληπτικά μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Στα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου εντάσσεται και η ευθανασία του πτηνού με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσής της.

Πρόληψη​

Η συχνή και σωστή παρακολούθηση του πτηνού καθώς και η συνεχής αξιολόγηση περιττωμάτων, όπως φυσικά και ο τακτικός έλεγχος (τσεκ απ) από κάποιον ειδικό, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Σχετικό περιεχόμενο​

PBFD - Ασθένεια του πτερώματος και του ράμφους των παπαγάλων
 

Συνημμένα

  • prolovos-neossou-papagalou.webp
    prolovos-neossou-papagalou.webp
    13,5 KB · Προβολές: 13.853
Να σας ρωτήσω κάτι; Και αν κάποιος γνωρίζει παρακαλώ ας μου απαντήσει...

Ο προλοβός είναι το σημείο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το "σαγόνι" του παπαγάλου; Δηλαδή, εκείνο το λεπτό στρώμα από δέρμα που μοιάζει σαν να υπάρχει μία τρύπα τοποθετημένη ακριβώς κάτω από το σαγόνι του;
 
Γρηγόρη 1000 ευχαριστώ! Πρώτον γιατί πρέπει όλοι να ξέρουμε, και δεύτερον γιατί η Λόρα μου έχει παρουσιάσει ένα φουσκωματάκι κάτω από το σαγονάκι της και διαβάζοντας το άρθρο καταλαβαίνεις ότι τρομοκρατήθηκα.

Εν πάσει περιπτώσει την πήγα στο γιατρό και πρόκειται για φλεγμονή, χρειάζεται αντιβίωση. Παρόλα αυτά, καλό είναι να γνωρίζουμε για τυχόν ασθένειες προτού μας χτυπήσουν την πόρτα μας.
 
Η διάταση του προλόβου, δεν είναι εξωτερική, δυστυχώς, για να φανεί και να θεραπευτεί έγκαιρα (αν στο μεταξύ υπάρξει θεραπεία)!

Γίνεται στο σημείο που ενώνεται ο πρόλοβος με το στομάχι και μέχρι να το καταλάβει ο ιδιοκτήτης του άτυχου πουλιού, η μόλυνση είναι ήδη υπαρκτή!
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sydney
Ο Σκρουτζάκος μας μάλλον πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Δεν έχουμε κάνει ακόμα το τεστ, αλλά τόσο η πτηνίατρος όσο κι εμείς, βλέπουμε πως τα συμπτώματα ταιριάζουν. Γλυκόπικρη απάντηση μετά από τόσους μήνες έρευνας. Και πολύ κρίμα που δεν ξέρουμε πολλά για την ασθένεια.
 
Back
Top