Ασθένειες Ξαφνική ασθένεια και θάνατος κανάρας

Γιωργος Λαμ.

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουλ 2017
Μηνύματα
95
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Αγαπητοι φιλοι, μετα από αρκετο καιρο επανέρχομαι για θεμα ξαφνικη ασθενεια και θανατος καναρας. Πριν από 28 μερες, φιλος με χαρισε κλουβι ζευγαρωστρα (60χ40 εκ.) με ένα ζευγαρι καναρινια ηλικιας περιπου 17 μηνων χωρισμένα με το διαχωριστικο. Στη διαρκεια το αρσενικο αρχισε να κελαιδα και παρατηρησα ότι η καναρα εδειχνε σημεια πυρωσης. Με πολύ επιφυλαξη λογω του τελους Ιουλιου αρχες Αυγουστου πηγα αγορασα εξωτερικη φωλια και το σχετικο νημα και τα εφερα σε επαφη χωρις να παρατηρησω σχετικη δραστηριοτητα. Εκανα 2 χωρισμούς και στη τελευταια επανενωση περιπου πριν 12 ημερες παρατηρησα δραστηριοτητα ενωσης. Μετα από 3 ημερες λογω ανηλημενης απουσιας μου εφυγα για 5 ημερες και την επιτηρηση την αφησα σε δικο μου ανθρωπο, αφου προηγουμένως αφησα τροφη για αρκετες ημερες, μονο για ν'ανανεωνει το νερο. Μια μερα πριν την επιστροφή μου μ'ενημερωνει ότι καναρα εκανε αυγο στη φωλια και με τη επιστροφή μου παρατηρω ότι η καναρα δεν κλωσσα και πριν 3 ημερες παρατηρησα ότι αρχισε να φουσκωνει και σιγα σιγα να μειωνει την κινητικοτητα της. Εχθες 23/08/18 τη μεταφερω με ξεχωριστο κλουβι σ'ενα Pet shop στη περιοχη που παραθερίζω και μολις την ειδε, αφου εξετασε μηπως ειχε καποιο αυγο που δεν μπορουσε να αποβαλλει με αρνητικη εξελιξη μου ότι εχει ψειρες η ακαρεα και πιθανον θα πεθανεικαι μαλιστα την εκανε με σπρει στο λαιμο δεν γνωρίζω τ'ονομα, εχει κοκκινο χρωμακαι εάν εχω Αβιομισιν να της δωσω απευθειας και μεσα στο νερο εφόσον μπορει να πιεικαι εάν δειχνει κουρνιασμενη να της ριχνω μερικες σταγονες. Τελικα εγιναν ολες αυτές οι ενεργειες αλλα δυστυχως το απόγευμα κατεληξε. Συγνωμη για την λεπτομερή αναφορα αλλα το ερωτημα μου είναι εάν ένα καναρινι μπορει να πεθανει από ψειρες η ακαρεα(δεν ειχα παρατηρησει βραχναδα η άλλο) σε τοσο συντομο χρονικο διάστημα η εάν αυτά προειπηρχαν; Σημειωνω ότι οι τελευταίες κουτσουλιες ηταν ελαφρως υδαρεις και πρασινες
 
Φυσικά, ενήλικα θηλυκά απο ψείρες δεν πεθαίνουν μέσα σε μερικά 24ωρα. Εχεις εμπειρία απο καναρίνια; Είσαι σε θέση να βεβαιώσεις οτι το πουλάκι δεν είχε "δεμένο" αυγό που με τους χειρισμούς στο μαγαζί έσπασε με το γνωστό αποτέλεσμα;Είσαι σίγουρος οτι είχε τα απαραίτητα εκείνα εφόδια σαν γενική εικόνα,ώστε να πάει σε κανονική γέννα; Δηλαδή ήταν απόλυτα υγειές, είχε το απαραίτητο σωματικό βάρος και πάχος, είχε την ανάλογη διατροφή με ιχνοστοιχεία και ασβέστιο; Εχεις γνώση αν είχε περάσει την Ανοιξη απο μια προληπτική αγωγή για έσω και έξω παράσιτα; Ολα αυτά είναι παράγοντες που πρέπει να είναι γνωστοί για να έχει κανείς μια πλήρη εικόνα και να μπορεί να δώσει απαντήσεις για το τί έφταιξε!
 
Ευχαριστω για τις πληροφοριες, αλλα το πουλακι το ειχα τον τελευταιο όπως ειπα μηνα χωρις να γνωρίζω το ιστορικο του. Στη διαρκεια της διαμονης του ηταν ζωηρο, λιγο παχυ και η διατροφή του ηταν με σπορους μιξ της εταιρειας ΗΛΙΟΣ συσκευασμένους, εχει στο κλουβι σουπιοκοκκαλο, ανα 2-3 ημερες τους εδινα αυγο καλα βρασμενο όπως λιγο αγγουρακι,ξυνομηλο. Η εμπειρια μου είναι μικρη και δεν μπορω ν απαντησω για το "δεμενο " όπως αναφέρεστε.Ως προς τη γεννα όπως εχω γραψει ειχα αρκετες επιφυλάξεις για τη χρονικη περιοδο και πραγματι εξεπλάγην για το αυγο πουεκανε. Η διαβιωση τους είναι καθαρη και προστευμενη από καιρικες συνθήκες. Ευχαριστω και αναμενω.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top