Ασθένειες Ξεθωριασμένο το νέο πτέρωμα των τιμπράντο μου

EleftheriaKar

PB New Member
Εγγραφή
17 Ιαν 2021
Μηνύματα
14
Πόλη
Φάρσαλα
Καλημέρα σας!
Έχω τιμπράντο καναρινάκια. Το ένα από αυτά θεωρώ ότι φέτος είχε δύσκολη πτερόρροια διάρκειας πάνω από δύο μήνες. Τα νέα φτερά του δεν είναι τόσο έντονα σε χρώμα όπως τα περασμένα χρόνια. Μιλάμε για το κλασσικό πράσινο που τώρα γκριζάρει ελαφρώς. Στη διατροφή τους και γενικότερα στην φροντίδα τους δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τι μπορεί να ευθύνεται;; 🤔
 
Γεια σας!! Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πληροφοριες για το τι περιλαμβανει η διατροφή τους??
Κατά την διάρκεια της πτερορροιας τα πουλακια έχουν μεγαλυτερες διατροφικές ανάγκες, όποτε χρειάζονται καθημερινά λαχανικά τα οποία ειναι πλουσια σε βιταμίνες, αυγό βραστό η αυγοτροφη συχνότερα, μέρα παρα μέρα και Σουπιοκοκαλο το οποία πρεπει να ειναι μόνιμα στο κλουβί τους.
 
Ελευθερία, έχει ολοκληρωθεί η πτερόρροια τους; Ποιο πρόγραμμα ακριβώς ακολούθησες κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας; Ποια είναι η διατροφή τους και σε τι χώρο βρίσκονται τα πουλιά;
 
Ναι βέβαια! Σουπιοκόκκαλο και μιξ με όστρακα υπάρχει όλο το χρόνο στο κλουβί. Μέρα παρά μέρα δύο σταγόνες βιταμίνες Vitamix plus στο νερό κ μία φορά την εβδομάδα λίγες σταγόνες ασβέστιο. Μπρόκολο μέρα παρά μέρα αλλά πιπεριά ή κάτι άλλο σπανιότερα... Φρέσκια αυγοτροφή τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα αν όχι κάθε μέρα. Φρουτάκι για δύο ωρίτσες γτ μετά το αφαιρώ. Εκτός της τροφής με σπόρους βάζω το απόγευμα λίγο σνακ prestige snack της versele-laga με άγριους σπόρους και βότανα. Μπάνιο με μηλοξυδο κάθε πρωί. Εννοείται προσεκτικός καθαρισμός κλουβιού κάθε πρωί.
 
Καλησπέρα! Εκτός απ' τη διατροφή και κάποια συμπληρώματα βοηθάει πολύ και το καθημερινό μπάνιο (εγώ βάζω μηλοξυδο).
[automerge]1663233092[/automerge]
Μόλις είδα το τελευταίο σχόλιο σου ,όταν ξεκίνησα να γράφω δεν είχες αναφέρει το μπάνιο ,μπήκε πελάτης στη δουλειά και όταν σχολίασα το είχες γράψει ήδη..!
 
@EleftheriaKar Ποια τροφή δίνετε??βρίσκω την διατροφή τους μια χαρά πάντως, σίγουρα θα μπορουσαν να προστεθούν κάποια λαχανικά παραπανω που έχουν σημαντικές βιταμίνες όπως για παράδειγμα το καρότο.
Τα φρουτα δεν δίνουν τίποτα ιδιαίτερο από βιταμίνες,προσωπικη μου άποψη αν το τρώνε φυσικά το καλύτερο ειναι το μηλο καλυτερα το πρασινο γιατί έχει λιγότερα σάκχαρα.
Το μπάνιο που κάνετε με μηλόξυδο όντως βοηθάει.
Ίσως κάποιος πιο εμπειρος από εμένα να μπορουσε να προσθεσει κάτι παραπάνω στο θέμα που εμένα μπορεί να μου διαφεύγει.
 
@Anna Maria Mp Ευχαριστώ πολύ! Ναι πράσινο μήλο βάζω. Απλά προτιμώ μπρόκολο γτ το λατρεύουν και επίσης έχω παρατηρήσει πιο υγρές κουτσουλιές με τα υπόλοιπα λαχανικά. Το καρότο δυστυχώς δεν το πλησιάζουν 🤦
 
@EleftheriaKar Δεν τολμω καν να μπω συμβουλευτικα στο θεμα γιατι δεν εχω καμια γνωση.
Παραθετω ομως ενα πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικο αρθρο για το θεμα που σας απασχολει. Ο συντακτης του ειναι μελος της κοινοτητας εδω. εγω στο θεμα αλλαγης προσβασης σε ηλιακο φως απο ποσοτητα ποιοτητα και διαρκεια θα εβαζα σαν αστερισκο γιατι δεν αναφερετε αλλαγες στην διατροφη, και ισως και ο παραγοντας ηλικια. Ομως σαν καναρινι φωνης που ειναι ,εχει και εκει καποια αλλαγη το τελευταιο διαστημα περα του αναμενομενου λογω πτερορροιας ? και πρακτικα αφου τρεφονται ολα το ιδιο και το κανει μονο ενα..δεν μπορει να φταιει λογικα η διατροφη.
Ευχαριστω

 
@Stavros Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Τα έχω αναφέρει όλα λεπτομερώς. Ζουν σε εσωτερικό χώρο κοντά σε σημείο με φυσικό φως και θέα φυσικά. Πολύ λίγες ώρες σε μπαλκόνι όταν πίνω καφέ μαζί τους 🙋
[automerge]1663237742[/automerge]
@φιλομαθης Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Πολύ σωστή η σκέψη σας! Θα είχαν επηρεαστεί και τα υπόλοιπα αν ήταν η διατροφή. Τραγουδάει μια χαρά γενικά αλλά όχι σε πτερόρροια εννοείται. Γενικά προβληματίστηκα γτ είμαστε με όλα μου τα καναρίνια μαζί τρία χρόνια και δεν άλλαξα κάτι στον τρόπο που τα χειρίζομαι. Πώς προέκυψε αυτό; 🤔 Βέβαια δεν παρατηρώ άλλη περίεργη συμπεριφορά...
 
Τελευταία επεξεργασία:
@EleftheriaKar καποια "ελλειψη" δομικου συστατικου του πτερωματος θα μπορουσε ισως να δικαιολογησει το συμπτωμα? δεν γνωριζω.Αυτο θα χρειαστει παρεμβαση απο ατομο με εξειδικευμενες γνωσεις.
Επειδη υποθετω εχετε φωτογραφιες του απο τα προηγουμενα χρονια σε διαφορες καταστασεις πτερωματος θα βοηθουσε μια αντιπαραθεση εδω.2020 -2021 vs 2022 . η ηλικια του ειναι 3 ετων + αν καταλαβαινω σωστα .το φυλο του?Αν ειναι θηλυκο εχει περασει απο πολλες αναπαραγωγες ?
Αυτο που ρωτησε ο @Stavros ειναι μια ερωτηση που θα εκανα και εγω. ειστε σιγουρη οτι τελειωσε η πτερορροια και αυτα τα φτερα που βλεπετε ειναι ολα τα νεα του ? Η ειναι σε εξελιξη και βλεπετε μερος των "παλιων" ?


Are molts the only reason why a bird's plumage changes?​

Wear is another way. In autumn, the gorgeous Snow Bunting molts into a buff and white plumage. But during the winter, those buffy tips rub away to reveal the underlying black and white breeding suit of the male.

Are wear and fading the same thing?​

There's a small, but important difference between the two terms. Wear is mechanical deterioration from flapping and environmental elements that causes the feather tips to fray. Generally, paler plumes wear more quickly because they lack melanin, a pigment that strengthens cells and protects them from damage. Fading, on the other hand, is a photochemical reaction, where UV radiation from the sun breaks down a feather's structure. Lice and bacteria also contribute to feather loss.
 
Ζουν σε εσωτερικό χώρο κοντά σε σημείο με φυσικό φως και θέα φυσικά. Πολύ λίγες ώρες σε μπαλκόνι όταν πίνω καφέ μαζί τους
Καλό είναι να δοκιμάσεις να τα βλέπει για λίγη ώρα το φως του ήλιου, είτε απευθείας, είτε εξ αντανακλάσεως. Όχι πίσω από τζάμια.

Ανέβασε αν θέλεις καμία φωτογραφία τους για να τα δούμε.
 
@EleftheriaKar από ότι καταλαβαίνω το πουλάκι δεν έχει ολοκληρώσει την πτερόροια του. Τι ηλικία έχει σε σχέση με τα υπόλοιπα; Χωρίς να το συνδέσω με το χρώμα των φτερών, θα σου έλεγα να προσθέσεις κ άλλα λαχανικά στην διατροφή τους, όπως αρακά, γλυστριδα, σπανάκι.
 
@MARY58 Γεννημένος Ιούνιο του 2020 και ίδια ηλικία με τη σύντροφό του. Η άλλη είναι η κόρη γεννημένη Φεβρουάριο φέτος.
[automerge]1663240670[/automerge]
@Stavros Ναι! Τέτοια εποχή δεν είναι πίσω από τζάμι.
[automerge]1663240808[/automerge]
@φιλομαθης Όχι δεν είμαι σίγουρη. Ίσως δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη. Αρσενικό γεννήθηκε Ιούνιο 2020. Θα κοιτάξω όλα τα άρθρα. Ευχαριστώ πολύ!
 
Καλησπέρα. Στην περίπτωση που δεν έχουν ανοίξει όλα τα φτερά, ενώ πολλά έχουν "ξεμυτίσει" θα βλέπεις τις ακίδες (καρφάκια) ή το υπόλειμμα αυτών πάνω στο πτέρωμα. Απίθανο μεν, μια και το πουλάκι κάνει καθημερινά μπάνιο, αλλά έλεγξέ το αν θέλεις. Κατά τα άλλα η ηλικία (αλλά συνηθέστερα σε μεγαλύτερες από αυτές των τριών ετών) μπορεί να παίζει και τον ρόλο της, καθώς και όπως σου είπαν η μη επαφή με απευθείας διάχυτο ηλιακό φως (τζάμια).
 
ενα ακομα χρησιμο αρθρο εδω

 
@EleftheriaKar , ναι είναι επικίνδυνο το να αφήνει κανείς τα πουλιά απευθείας στον ήλιο. Μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατό τους. Για αυτόν τον λόγο ανέφερα το διάχυτο φως, δλδ να μην πέφτει ο ήλιος (ηλιακές ακτίνες) κατευθείαν επάνω τους, αλλά να έχουν επαφή με το ηλιακό φως χωρίς τη μεσολάβηση τζαμιού.
Καλησπέρα. Στην περίπτωση που δεν έχουν ανοίξει όλα τα φτερά, ενώ πολλά έχουν "ξεμυτίσει" θα βλέπεις τις ακίδες (καρφάκια) ή το υπόλειμμα αυτών πάνω στο πτέρωμα. Απίθανο μεν, μια και το πουλάκι κάνει καθημερινά μπάνιο, αλλά έλεγξέ το αν θέλεις. Κατά τα άλλα η ηλικία (αλλά συνηθέστερα σε μεγαλύτερες από αυτές των τριών ετών) μπορεί να παίζει και τον ρόλο της, καθώς και όπως σου είπαν η μη επαφή με απευθείας διάχυτο ηλιακό φως (τζάμια).
 
Ευχαριστώ πολύ! Αυτό δεν το γνώριζα. Ωστόσο τώρα το καλοκαίρι δεν θα τολμούσα να τα αφήσω στον ήλιο εκτεθειμένα άμεσα. Είναι καυτός. Δεν είναι επικίνδυνο;
Ναι είναι πολύ. Όταν λέμε να το χτυπάει άμεσα για λίγη ώρα ο ήλιος εννοούμε από μερικά μόνο λεπτά μέχρι κανένα μισάωρο το χειμώνα.
 
Back
Top