Ξεκίνημα mini εκτροφείου Gouldians

pitsiovic

PB New Member
Εγγραφή
19 Σεπ 2021
Μηνύματα
14
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Γεια σας από εμένα

Νέος στο χόμπυ,θα ήθελα να σας παρουσιάσω το πρότζεκτ μου για ένα μίνι εκτροφείο αυτών των πανέμορφων πτηνών...

Αρχικά ο χώρος είναι ένα δωμάτιο από το δώμα που έχω πάνω από το σπίτι.

Επειδή δεν είχε ρεύμα τράβηξα μια προέκταση από κάτω και έχω βάλει πάνω τα φώτα και θέρμανση... Βρύση έχω τραβήξει στο μπαλκονακι του για καθάρισμα και νερό.

Η βάση που είναι τα πρώτα κλουβιά είναι dexion 1.20μ* 50Π*1.80Υ. Η κάθε κλούβα είναι 60αρα.

Από φωτισμό αν και έχει μια μεγάλη μπαλκονόπορτα το δωμάτιο επειδή διάβασα ότι αγαπάνε τον ήλιο και το πλούσιο φως, πρόσθεσα τεχνητό με χρονοδιακόπτες. Αρχικά στις 7 και μισή ανάβει μια μικρή λάμπα η οποία σβήνει και τελευταία στις 9 το βράδυ. Στις 8 και μισή με 7 και μισή ανάβουν 2 Τ8 950 που έχω βάλει στο ταβάνι με σκαφακι. Και στις 10 με 6 ανάβουν και φωτιστικά λεντ που έχω βάλει σε σειρά πίσω από κάθε ράφι του dexion.Οι ώρες σιγά σιγά αυξάνονται και θέλω να φτάσω στις 13-14.

Από θέμα θερμοκρασίας με θερμοστάτη πρίζας και μια σόμπα αλογόνου κρατάω το δωμάτιο σταθερά στους 20-23 βαθμούς. Νομίζω πως και μέσα στο χειμώνα δεν θα πέσει παρακάτω απλά θα ανάβει πιο συχνά η σόμπα.

Το σχέδιο είναι να μπει ακόμα ένα dexion δίπλα στο υπάρχον και από την απέναντι μεριά του δωματίου να κάνω μια μεγάλη κλούβα πτήσης 2*1* 1.80υ για να φιλοξενεί τα μικρά όταν θα είναι έτοιμα να αποχορηστουν τους γονείς.

Καθώς προχωράω το πρότζεκτ θα ενημερώνω και εδώ με φωτογραφίες και λεπτομέρειες...

Οποιαδήποτε παρατήρηση, σχόλιο ευπρόσδεκτο.
 

Συνημμένα

  • IMG_20211020_094937.webp
    IMG_20211020_094937.webp
    63,5 KB · Προβολές: 62
Καλησπέρα και καλή αρχή από εμένα.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω τελείως εγκυκλοπαιδειακα.
Για ποιο λόγο τα πουλάκια να μην ακολουθούν το ωράριο του ήλιου και να είναι συνεχώς σε 13-14 ώρες ημέρας;
Επίσης από ότι διάβασα οι κοινές λάμπες δεν αντικαθιστούν τον ήλιο αλλά φωταγωγουν τον χώρο. για τυχόν αντικατάσταση ή συμπλήρωση του ηλιακού φωτός απαιτούνται λάμπες UV.
Παρατηρώντας τους παπαγάλους σε ποια θερμοκρασία νιώθουν άνετα αλλά να είναι όσο το δυνατόν σε πιο φυσικές θερμοκρασίες είναι από 14 έως 18 βαθμούς, με προσωπική εκτίμηση πάντα, χωρίς να γνωρίζω αν ισχύει το ίδιο φυσικά στα δικά σου.
(Φιλικά πάντα ρωτάω ή γράφω)
 
Χωρίς να έχω εμπειρία καθαρά από αυτά που διάβασα και από πληροφορίες που πήρα από πιο έμπειρους χομπίστες στο συγκεκριμένο είδος.
Τα γκουλντιανς κατά την περίοδο αναπαραγωγής , στην οποία έχουν μπει, χρειάζονται αρκετές ώρες φωτισμού και θερμοκρασίες 25+. Αυτά ουσιαστικά έχουν και στη φύση τέτοια περίοδο... Είναι είδος από το Νότιο ημισφαίριο οπότε οι εποχές διαφέρουν με το δικό μας...
Όσο αφορά τον ήλιο και την ακτινοβολία uv είναι σημαντικότατη. Οι λάμπες που έχω βάλει είναι από 5000 έως 6500 Κέλβιν. Δεν αγόρασα τις λάμπες από πετ που είναι για πουλιά και ερπετά καθως και αυτές μετά από κάποια απόσταση 10-15 cm δεν προσφέρουν κάτι διαφορετικό από τις κοινές φθορίου. Δεν φτάνει η uv απ' όσο το έψαξα...
 
Η αληθεια ειναι οτι οι λαμπες UV πρεπει να τοποθετηθουν με πολυ συγκεκριμενο τροπο ωστε να αποδωσουν και επισης η διαρκεια ζωης τους υπολογιζεται στους 6 μηνες με οτι αυτο συνεπαγεται για το κοστος της εκτροφης.
 
Back
Top