Διατροφή Ξυδόνερο, σκορδόνερο και διάφορες χρήσεις

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dtse
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Dtse

PB New Member
Εγγραφή
22 Δεκ 2015
Μηνύματα
199
Διαβάζοντας στο Φόρουμ είδα και κατάλαβα πόσο πολύ μας βοηθάει το Σκορδονερο και το ξυδονερο. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω καταρχάς τον τρόπο Παρασκευής τους ακριβώς με ποσότητες κλπ. Επίσης ήθελα να ρωτήσω διάβασα αυτά τα διαλύματα μπορουμε να τα χρησιμοποιήσουμε και στις ποτιστρες των πτηνών μας για την καταπολέμηση μικροβίων κλπ, σε τι ποσότητες και πόσο συχνά ομως; Το ξυδονερο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε πχ για να καθαρίζουμε την σχάρα η τα κάγκελα του κλουβιού ενώ είναι τα πτηνά μας μέσα σε αυτό με μια πετσέτα πχ η με οδοντόβουρτσα όπως έχει γραφτεί ξανα; Και τέλος όσων αφορά το detol σε σπρέι μπορούμενα ψεκάζουν σε ένα πανάκι και με αυτό να καθαρίζουμε το κλουβί ενώ πάλι είναι το πτηνό μας μεσα; Και κυρίως ρωτάω για παπαγάλους οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα καγκελα; Ξέρω πολλές ερωτήσεις αλλά νομίζω θα βοηθηθούν και τα καινούργια μέλη να είναι όλα συγκεντρωμένα για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η καθαριοτητα-υγιεινή. Ευχαριστώ! 🙂
 
  • Like
Αντιδράσεις: Irene
Ως διατροφικά συμπληρώματα και προληπτικές θεραπείες, δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει τα δύο παρακάτω θέματα (στα οποία αναφέρονται κάποια ακόμα):
Το μηλόξυδο το χρησιμοποιούμε σε σταγόνες 2-3 στο νερό της ποτίστρας μια φορά στον 1-1,5 μήνα, για δυο τρεις μέρες.
https://community.petbirds.gr/threads/Μηλόξυδο-στα-πτηνά.17813/
Το σκορδόνερο, χρησιμοποιούμε το νερό που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, στην ποτίστρα.
https://petbirds.gr/article/garlic-in-birds-diet/
Όταν τα χρησιμοποιούμε, δεν βάζουμε μπανιέρες με σκέτο νερό.

Όσον αφορά την καθαριότητα, μπορείς να χρησιμοποιείς και ξύδι απλό, εγώ παίρνω το πιο φθηνό που κυκλοφορεί και το έχω πάντα στον νεροχύτη μαζί με το σαπούνι πιάτων. Φυσικά μπορείς να το χρησιμοποιείς παρόντος του πουλιού.
Άλλα καθαριστικά όπως σαπούνια, χλωρίνες, dettol, ποτέ παρουσία του πουλιού και πάντα πολύ-πολύ καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα των αντικειμένων.
Εγώ προσωπικά δεν συστήνω την χρήση του dettol, δεν υπάρχει λόγος σε ένα κλουβί που δεν παραμένει για καιρό βρώμικο, εκτός αν κάποτε αναγκαστικά ή υποκειμενικά παραμείνει.
 
Νομιζω καλυτερο απο το ξυδι για τα πουλια ειναι το μηλοξυδο.
Προσωπικα καθαριζω το κλουβι με σαπουνι, ξυδι και καυτο νερο και μετα το αφηνω στον ηλιο να στεγνωσει και μια φορα το μηνα ψεκαζω και με ντετολ (οποτε πλενω το κλουβι το πουλι δεν ειναι εννοειται μεσα, εκτος απο την καθημερινη αλλαγη χαρτιου που κανω στον πατο).
Παντως ωραιο θεμα, θα παω να διαβασω κι εγω τα αρθρα γιατι δεν ηξερα για το σκορδονερο.
 
Απόλυτα κατατοπιστικά
Πάντα!

Πάντως γενικά καλό το ξύδι και το νερό αλλά χρειάζεται και το σαπούνι.. Τόσο στο κλουβί όσο και στις ταίστρες. Γι αυτό το καλύτερο είναι να έχουμε διπλό εξοπλισμό!
 
το μηλόξιδο από μονο του δεν είναι φάρμακο. Δεν μπορεί να γιατρέψει ένα άρρωστο πτηνό, δεν μπορεί να σκοτώσει ένα πλήθος "κακών" βακτηρίων αν έχουν αναπτυχτεί υπερβολικά.

Το μηλόξιδο το δίνουμε με σκοπό να χαμηλώσει το PH του νερού του δίνουμε στα πουλια μας. Με αυτό το τρόπο αποτρέπουμε τη γρηγορη ανάπτυξη βακτηρίων στο νερο. Πίνοντας τέτοιο νερό ρυθμίζεται το εσωτερικό μπάλανς HP στο σώμα του πουλιού, έτσι αποτρέπει (μάλλον περιορίζει) την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Η φλόρα μέσα στο έντερο γίνετε μην φιλικό προς αυτά. Έτσι το μηλόξιδο είναι καλή και φτηνή τρόπος πρόληψης.

Όμως αν το δίνουμε μια φορά το μήνα για 2 μέρες πιστεύω δεν αλλάζει κάτι.

Προσωπικά το δίνω σε ποσότητα 1-2 ml μηλόξιδο ανά 250ml νερού... Τουλάχιστον 2 φορες τη εβδομάδα, όλο το χρόνο (εναλλάξ με ριγανέλαιο)... Δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν βάζω απλό νέρο από τη βρύση. Ειδικά τώρα που τυχαίνει να λείπω καμια μέρα και να αφήνω νερό για 2 μέρες χωρίς να το αλλάξω, το μηλόξιδο κάνει τη δουλειά του.

... Και από όσα μπορώ να κρίνω από τα δικά μου πουλια, προστατεύει καλά από τα πρωτόζωα όπως ψευδομονάδα. Επίσης πάλι από προσωπική μου εμπειρία παρακολουθώ μια τάση καλύτερου μεταβολισμού που το βλέπω τελευταία χρονια που δεν έχω παχιά πουλια. (δεν είμαι σίγουρη βεβαια ότι οφείλειται σε μηλόξιδο, αλλα δεν το αποκλείω)

...όσο αφορά το σκόρδο που έχει αντιβιοτική δράση το βάζο σε μικρή ποσότητα σε μείγμα αυγοτροφης που φτιάχνω και υπάρχει σε ξεχωριστές ταΐστρες όπου έχει αποξηρομενα βότανα, φύκια, κάποια μπαχαρικά και σκόνη από σκόρδο.
 
Προσωπικά το δίνω σε ποσότητα 1-2 ml μηλόξιδο ανά 250ml νερού... Τουλάχιστον 2 φορες τη εβδομάδα, όλο το χρόνο
Επιφυλάσσομαι για μια τόσο συχνή χρήση, δεδομένου ότι παρά τα οφέλη του, αντενδείκνυται σε πουλιά με ευερέθιστο βλεννογόνο εντέρου αλλά και κατά την περίοδο της ωοτοκίας των θηλυκών.
Στα υπόλοιπα που αναφέρεις φυσικά συμφωνώ, αναφέρονται και στο άρθρο και σε όλη την βιβλιογραφία.
Επίσης να συμπληρώσω, αφού επεκταθήκαμε, ότι δεν πρέπει να τοποθετείται σε μεταλλικές ποτίστρες και ότι ο ιδανικότερος τρόπος προσφοράς είναι ως σως στα λαχανικά, με 1/4 του κουταλιού του γλυκού για τα μικρά πουλιά, με μέγιστο για τους μεγάλους παπαγάλους το 1/2 κουταλάκι του γλυκού.

...όσο αφορά το σκόρδο που έχει αντιβιοτική δράση το βάζο σε μικρή ποσότητα σε μείγμα αυγοτροφης που φτιάχνω και υπάρχει σε ξεχωριστές ταΐστρες όπου έχει αποξηρομενα βότανα, φύκια, κάποια μπαχαρικά και σκόνη από σκόρδο.
Εδώ υπάρχει πρόβλημα, το σκόρδο σε τάχιστο διάστημα μετά τον τεμαχισμό του, χάνει τις ωφέλιμες ιδιότητές του, γι αυτό ακόμα και κατά τον τεμαχισμό στην παρασκευή σκορδόνερου, το τεμαχίζουμε εντός του νερού και όχι πριν το προσθέσουμε σ' αυτό.
Μπορείς να διαβάσεις αν θέλεις https://petbirds.gr/article/garlic-in-birds-diet/ .
 
Επιφυλάσσομαι για μια τόσο συχνή χρήση, δεδομένου ότι παρά τα οφέλη του, αντενδείκνυται σε πουλιά με ευερέθιστο βλεννογόνο εντέρου αλλά και κατά την περίοδο της ωοτοκίας των θηλυκών.
Η @Christina Doukaki πάντως μου συνέστησε γενικά αλλά και ειδικά για την Αλίκη, μηλόξυδο 15ml σε 1L για πάντα. Το αναφέρει μάλιστα και στα video των σεμιναρίων. Τώρα,όταν έδινα πρόσθετα(πχ βιταμίνες) δεν το χορηγούσα όπως επίσης δεν κάνει όταν θέλουμε το πτηνό να λαμβάνει πιο πολύ ασβέστιο.
 
@Deukalion Δημήτρη μου και την εμπειρία της Πωλίνας την κράτησα στο μυαλό μου και πολύ περισσότερο φυσικά της γιατρού. Είπα και πάλι θα πω επιφυλάσσομαι, γιατί δεν ταιριάζει στην λογική μου να κρατάμε σταθερά το ΡΗ του στομάχου ενός πλάσματος σε επίπεδα κατώτερα των φυσιολογικών τιμών.
Είναι διαφορετικό η από καιρού εις καιρόν χρήση, διαφορετικό η μόνιμη πάγια χρήση και διαφορετικό η συχνή χρήση.
Είδες που σου είπε περί ασβεστίου; Όταν περνάμε μια αντίληψη περί μόνιμης χρήσης, τι θα πούμε μετά όταν αυξηθούν τα φαινόμενα δυστοκίας;
Είμαι κάπως σχολαστική ίσως αλλά όλη η επιστήμη είναι γεμάτη "ήξεις αφήξεις" και έτσι υποστηρίζω το μέτρο σε όλα.
 
και ειδικά για την Αλίκη,
Μπερδεύομαι συνέχεια νομίζω πως μιλάς για μένα! 😛

Η @Christina Doukaki πάντως μου συνέστησε γενικά αλλά και ειδικά για την Αλίκη, μηλόξυδο 15ml σε 1L για πάντα.
Κάθε μέρα;
Εγώ πάντως για δοσολογία ξέρω 1-2 σταγόνες στην ποτίστρα των 100ml.
 
Μάλλον μπερδεύτηκα με το γάλα γαιδουράγκαθου! 20 σταγόνες ιτ ιζ 😛
Δικαιολογημένη και η αναστάτωση σε τέτοιες περιπτώσεις...😛
Το γαιδουράγκαθο πάει ανάλογα με την εταιρεία.
 
Το γαιδουράγκαθο πάει ανάλογα με την εταιρεία.
Μου μαθες τώρα και εσύ και πολλές εταιρείες με γάλα από γαιδουράγκαθο και αναλόγως εταιρείας πάει και η δοσολογία! Το σωστό όμως είναι της Natures Plus και βάζουμε μια σταγόνα σε 100 ml. Άντε γιατί πολύ αέρα πήρες! 😛
 
Εγώ τούς βάζω νερό με μηλόξυδο για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα όπως για 1-2 εβδομάδες συνεχόμενα, διακοπή για 1-2 εβδομάδες και ξανά πάλι. Προσθέτω περίπου 5-6 μλ στο λίτρο νερού με στόχο να δημιουργήσω ένα ελαφρύ όξινο διάλυμα.

Το πόσο μηλόξυδο πρέπει να προσθέσει κάποιος εξαρτάται από το νερό που χρησιμοποιεί. Βάζουμε τόσο ώστε το τελικό διάλυμα να έχει ph < 7 δηλαδή να είναι όξινο διάλυμα αλλά όχι υπερβολικά όξινο (περίπου ph=6).
Αν το νερό μας δηλαδή είναι σκληρό τότε χρειάζεται παραπάνω μηλόξυδο και αντιστρόφως.

Ειδικά το καλοκαίρι το μηλόξυδο συντηρεί το νερό ''καθαρό'' περισσότερες μέρες και είναι ιδανικό αν κάποιος θέλει να λείψει.

Η @Christina Doukaki πάντως μου συνέστησε γενικά αλλά και ειδικά για την Αλίκη, μηλόξυδο 15ml σε 1L για πάντα. Το αναφέρει μάλιστα και στα video των σεμιναρίων. Τώρα,όταν έδινα πρόσθετα(πχ βιταμίνες) δεν το χορηγούσα όπως επίσης δεν κάνει όταν θέλουμε το πτηνό να λαμβάνει πιο πολύ ασβέστιο.
15 ml/lt μου φαίνεται πολύ, είσαι σίγουρος; Υπάρχει κάπου αυτό το βίντεο;
 
Back
Top