Γενικά Οδηγίες για τη φροντίδα ορφανών άγριων πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης niva2gr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

niva2gr

PB Member
Εγγραφή
20 Ιουλ 2008
Μηνύματα
965
Πόλη
Λιβαδειά
Λοιπόν, θα σας πω την ιστορία απο την αρχή. Την περασμένη Δευτέρα κάτω απο έναν πλάτανο κοντά στη δουλειά μου βρήκα έναν νεοσσό καρακάξας. Αμέσως επικοινώνησα με την ΑΝΙΜΑ ( ANIMA - Αρχική ) για να με συμβουλεύσουν τί μπορώ να κάνω. Αυτοί μου είπαν τα εξής:

1. Να ελέγξω το κεφάλι, τα φτερά και τα πόδια του πουλιού για τυχόν τραυματισμούς.
2. Αν είναι χτυπημένο να το βάλω σε ένα κουτί άμεσα και να τους το στείλω. Αν είναι καλά να προσπαθήσω να το ξαναβάλω στη φωλιά.
3. Αν δεν φτάνω τη φωλιά να το βάλω σε ένα κουτί με εφημερίδες ή άχυρο για κουνέλια και να τοποθετήσω το κουτί όσο πιο ψηλά φτάνω ώστε να το ταΐζουν οι γονείς.
4. Αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν αρκεί να το στείλω σε αυτούς για να το φροντίσουν.

Εγώ λοιπόν, λόγω οτι δεν έφτανα τη φωλιά το έβαλα σε μία κούτα και προσπάθησα να τη στηρίξω σε ένα χαμηλό κλαδί. Οι γονείς ήταν εκεί ακόμα. Έκραζαν και πετούσαν με άγχος πάνω απο το κεφάλι μου.
Την άλλη μέρα το πρωι που πήγα να τσεκάρω το κουτί ήταν κάτω, το πουλάκι παγωμένο αλλά ζωντανό και τους γονείς άφαντους. Φυσικά πήρα το κουτί στο γραφείο μέχρι να μπορέσω να πάω για να το στείλω. Ο προλοβός του πουλιού ήταν άδειος, η καρίνα πεταγόταν πολύ έντονα κα γενικώς έδειχνε πολύ αδύνατο. Μολις επέστρεψα σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες απο την ΑΝΙΜΑ του έδωσα να φάει λίγο βραστό αυγο, απο το οποίο έφαγε το μισό. το βράδυ πέρασε ήσυχα και το άλλο πρωί το έστειλα με το ΚΤΕΛ στους ειδικούς της ΑΝΙΜΑ. Σήμερα που τους πήρα τηλέφωνο μου είπαν οτι το πουλί ζει και οτι μάλλον θα επιβιώσει.

Λοιπόν, επανέρχομαι στο αρχικό θέμα της δημοσίευσής μου. Είναι αλήθεια οτι ιδιαίτερα το καλοκαίρι αυξάνονται οι περιπτώσεις ανακάλυψης άγριων ορφανών πουλιών ή ζώων. Όση εμπειρία και να έχουμε κάποιοι με κατοικίδια ζώα καλό είναι όλοι να έχουμε στο νου μας οτι μόνο κάποιοι ειδικοί άνθρωποι και κτηνίατροι μπορούν να ασχοληθούν με αυτά. Γι' αυτό αν κάποιος βρει κάποιο άγριο πουλί, καμιά κουκουβάγια, ή πιθανόν ασβό, αλεπού, ή άλλο άγριο ζώο που χρειάζεται βοήθεια πολύ καλύτερα είναι να απευθυνθεί σε κάποιον οργανισμό, ή σωματείο που ειδικευεται σε αυτά. Τέτοια σωματεία είναι τα εξής:

ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) ANIMA - Αρχική
ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων) Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (για λύκους, τσακάλια, αρκούδες) www.arkturos.gr
ΜΟm (για τη φώκια monachus-monachus) MOm Website
 
Back
Top