Γενικά Οδηγός διαχείρισης και εκτροφής καρδερίνας

Ένας πλήρης οδηγός που αποτελείται από πέντε κεφάλαια και περιλαμβάνει όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε γύρω από την εκτροφή της καρδερίνας.

Διαχείριση και εκτροφής καρδερίνας​

Οδηγός εκτροφής καρδερίναςΗ καρδερίνα είναι ένα αξιαγάπητο και πασίγνωστο στρουθιόμορφο πουλί, που ανήκει στις σπίζες του γένους carduelis, με ιδιαίτερη απήχηση στους εκτροφείς καρδερίνας της Ευρωπαϊκής αλλά και Ελληνικής επικράτειας. Στη χώρα μας μάλιστα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο το "δικό μας" υποείδος balcanica, που πιθανότητα κατέχει τα σκήπτρα των φωνητικών ικανοτήτων, σε σχέση με τα υπόλοιπα υπείδη καρδερίνας (carduelis carduelis, niedecki, major, himalayan, parva).

Δείτε ποια είναι τα υποείδη της καρδερίνας.

Πως όμως διαχειριζόμαστε το συγκεκριμένο πουλί, όταν αποφασίσουμε να το συμπεριλάβουμε στο κουμάσι μας; Οι ανάγκες του είναι ίδιες η παραπλήσιες με των γνωστών μας καναρινιών; Συχνά ψάχνουμε πουλιά εκτροφής μέσω αγγελιών ή από Pet Shops. Είναι ασφαλής και σίγουρη αυτή η επιλογή;

Κατ' αρχάς πολλές φορές ξεκινάμε από το ερώτημα, καρδερίνα πιασμένη ή εκτροφής; Το ερώτημα φυσικά τίθεται γιατί η σχέση τιμής είναι μεγάλη (απόλυτα φυσικό αφού οι μεν δε στοιχίζουν σχεδόν τίποτα -εκτός από την ανυπολόγιστη ζημιά στη φύση και στην ισορροπία της-ενώ οι δε χρειάζονται αρκετό κόπο, χρόνο και χρήμα για να αναπαραχθούν).

Με δεδομένο ότι η καρδερίνα στη φύση διανύει πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, καταναλώνει αρκετή ενέργεια και διαλέγει τροφή μεταξύ 100-150 διαφορετικών φρέσκων σπόρων και φυτών, οι συνθήκες γι αυτήν στο μικρόκοσμο του εκτροφείου μας είναι τελείως διαφορετικές, πολλές φορές ανθυγιεινές και σίγουρα στρεσσογόνες.

Εδώ είναι υποχρεωμένη να τρώει -στην καλύτερη περίπτωση- από 20-30 σπόρους, πολλές φορές να διαλέγει την τροφή ανάμεσα από τις κουτσουλιές της, να πίνει χλωριωμένο και ίσως "ξεχασμένο" νερό, να διαβιώνει σε μερικά εκατοστά κλουβιού και συχνά να συνωστίζεται παρέα με αρκετά πουλιά του είδους της.

Η καρδερίνα, σε αντίθεση με τα καναρίνια που παρουσιάζουν αρκετά αναπνευστικά προβλήματα, από τη φύση της εμφανίζει περισσότερα εντερικά προβλήματα. Οι 3 τουλάχιστον στις 4 θηλυκές (πιασμένες) καρδερίνες, δεν έρχονται ποτέ σε φάση αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία, ενώ τα γνωστά μας κοκκίδια (μονοκύτταροι μικροοργανισμοί κυρίως του γένους isospora) λόγω των καταστάσεων στρες, αλλαγής διατροφής, περιβάλλοντος και συνηθειών, κυριολεκτικά "θερίζουν" τα πουλιά ειδικά τον 1ο χρόνο της ζωής τους.

Εν ολίγοις, η επιλογή πουλιών εκτροφής είναι μονόδρομος για μια επιτυχημένη εκτροφή.

Κεφάλαια οδηγού​

  1. Αγορά καρδερίνας, ζευγαριών ή μεμονωμένων πουλιών
  2. Η διατροφή της καρδερίνας σε συνθήκες εκτροφής
  3. Αναπαραγωγή καρδερίνας σε κλουβί
  4. Πτερόροια Καρδερίνας
  5. Προληπτικές αγωγές στις καρδερίνες

Media gallery Καρδερίνας​


Σχετικό περιεχόμενο​

Εκτροφή και αναπαραγωγή καρδερίνας
 
Το κάθε πουλί έχει τη δική συμπεριφορά όπως τον άνθρωπο. Σας το λέω γιατί ασχολούμαι από μικρο παιδί με τα άγρια πουλιά.
 
Δεν είπε κανείς το αντίθετο Σταύρο. Ένα άρθρο, μόνο γενικό μπορεί να είναι. Δεν μπορεί να συμπεριλάβει την ιδιαιτερότητα κάθε πουλιού.
Αν θέλεις, γράψε μας τα δικά σου συμπεράσματα, μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα ''άγρια''. Εδώ είμαστε για να ανταλλάσσουμε απόψεις και να μοιραζόμαστε γνώσεις και εμπειρίες.
 
Back
Top