Αναπαραγωγή Οι κανόνες μου για την αναπαραγωγή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης thanmar78
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

thanmar78

PB Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2007
Μηνύματα
240
Πόλη
Ρούτσι
Με αφορμή το περιστατικό φίλου με προβλήματα στην αναπαραγωγική διαδικασία θα αναφέρω τι κάνω εγώ στο εκτροφείο μου.

1) Αποπαρασίτωση εσωτερική με το LEVOPLIX και εξωτερική με το ARDAP, στις φωλιές βάζω και σκόνη PUBEX πριν την ένωση των ζευγαριών.
2) Απολύμανση με το BACTAZOL πριν την ένωση των ζευγαριών.
3) Κόψιμο νυχιών λίγο πριν την ένωση των ζευγαριών
4) Χορηγώ το σκεύασμα GROG NEW της εταιρείας PANTEX HOLLAND by Dr. Coutteel (για τα σημεία πώλησης επικοινωνήστε με τον εισαγωγέα Culpret Ltd.) κατά του Black Spot από την αρχή που ενώνω τα ζευγάρια έως τον απογαλακτισμό.
5) Μειώνω την όχληση στο ελάχιστο, δεν αλλάζω θέση στις ζευγαρώστρες για ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ, ταΐζω, ποτίζω ελέγχω φωλιές όσο μπορώ πιο γρήγορα αλλά πάντα με προσοχή.
6) Τις φωλιές όταν περιμένουμε αυγά τις ελέγχουμε μια (1) φορά την ημέρα, όταν επωάζουν μια (1) φορά κατά την ωοσκόπηση και όταν βγουν οι νεοσσοί δύο (2) φορές τη μέρα το πολύ (πρωί - απόγευμα, εγώ προσωπικά τις ελέγχω μόνο το απόγευμα).
7) Δαχτυλιώνω τα μικρά όταν εμφανίζεται η φύτρα του πούπουλου στα φτερά τους και όχι με την ημέρα από την εκκόλαψή τους.
8) Για 2-3 μέρες μετά την δαχτυλίωση ελέγχω κυρίως το πρωί τις φωλιές για τυχόν αφαίρεση του δαχτυλιδιού ή άλλων προβλημάτων π.χ. ρήψη νεοσσού από τη φωλιά.
9) Δεν βάζω τα χέρια μου μέσα στο κλουβί για καθάρισμα κλπ κλπ καθ' όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγής εκτός αν κινδυνεύει η υγεία των πουλιών.
10) Καθαρίζω το κλουβί στην 10η ημέρα των νεοσσών και ΟΧΙ διεξοδικά, τα πολλά πολλά που λέμε, ταυτόχρονα ελέγχω την καθαριότητα των ποδιών των γεννητόρων.

Υ. Σ. Αν οι εμπορικές ονομασίες που αναφέρω θεωρηθούν διαφήμιση οι διαχειριστές μπορούν ελεύθερα να τροποποιήσουν αναλόγως το κείμενο μου.
 
Μπραβο, λειτουργειτε πολυ μεθοδικα!
[automerge]1585765028[/automerge]
Το κοψιμο των νυχιων γιατι το αναφερατε; Τον υπολειπο χρονο δεν το εχετε στο προγραμα;
Το κάνω δύο φορές το χρόνο απλά είναι βασικό πριν την αναπαραγωγή.
 
Το κάνω δύο φορές το χρόνο απλά είναι βασικό πριν την αναπαραγωγή.
Δυο μονο! Εγω τουλαχιστον τεσσερεις και λιγη βαζελινη για τυχον ακαρεα!
 
Πολύ ωραία όλα Θάνο, μου φαίνονται σωστά και τα περισσότερα αναγκαία. Η μόνη μου ένσταση βρίσκεται στο 4, δηλαδή την προληπτική χορήγηση του Grog New. Το λόγο και την άποψή μου την έχω γράψει σε σχόλιο του Grog New.

Το κοψιμο των νυχιων γιατι το αναφερατε; Τον υπολειπο χρονο δεν το εχετε στο προγραμα;
Δες εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Κόψιμο-νυχιών-καναρινιών-πριν-το-ζευγάρωμα.1626/
 
Μιλώντας αποκλειστικά για εκτροφές, η προληπτική θεωρείται απαραίτητη και χρησιμοποιείται κατα κόρον σε εκτροφές που έχουν παρουσιάσει θανάτους νεοσσών την προηγούμενη χρονιά απο blackspot , μεγαβακτήριο ή ατοξοπλάσμωση. Οι θάνατοι απο αυτά, αντιπροσωπεύουν το 95% των θανάτων των νεαρών πουλιών απο παθολογικά αίτια. Φυσικά η προληπτική γίνεται, όχι με την βεβαιότητα οτι οι γεννήτορες είναι υγιείς, αλλα με την ανησυχία μήπως υπάρχουν κάποιοι ασυμπτωματικοί, που κατά την ωοτοκία ή το τάισμα περάσουν κάτι απο τις "κρυφές" αρρώστιες στα μικρά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνεται προληπτικά αιματολογικός έλεγχος και εάν αυτός θα έδειχνε τα μικρόβια σε πουλιά που δεν ασθενούν, ώστε να γίνεται επιλεκτική θεραπευτική αγωγή. Βέβαια η επιλεκτική, είναι κάτι δύσκολο σε διαχείριση, μιας και τα περισσότερα πουλιά (ιδιαίτερα θηλυκά), βρίσκονται πριν την αναπαραγωγή σε κλούβες πτήσης.
 
Back
Top