Γενικά Οι παπαγάλοι της Αθήνας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης patileta
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

patileta

PB New Member
Εγγραφή
19 Μαρ 2022
Μηνύματα
27
Πόλη
βουλα
Με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος απο αποικίες παπαγάλων στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Βέβαια οι παπαγάλοι είναι ευπροσάρμοστα πουλιά γιατί καταφέρνουν να ζουν όχι ΄μόνο σε τροπικά κλίματα αλλά και σε εύκρατα όπως η Αθήνα και τα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Θυμάμαι την πρώτη μου εντύπωση από την Κάμπερρα της Αυστραλίας όταν ανοιξα το πρωϊ το παράθυρο και είδα να βόσκουν στο γκαζόν ένα κοπάδι από άσπρα πτηνά τα οποία λόγω μεγέθους στην αρχή τα πέρασα για ,.. ασπρες κοινές όρθνιθες. Τελικά στον πρώτο θόρυβο σήκωσαν τα κίτρινα λοφία και αποδείχθηκαν κακαντού. Υποθέτω λοιπόν ότι έτσι και ελευθερωθεί ένα τέτοιο ζευγάρι στις περιοχές όπως Βούλα Γλυφάδα Βουλιαγμένη που βρίθουν από ευκαλύπτους αυτά θα θριαμβεύσουν διότι τρέφονται νομίζω και από ευκάλυπτο. Δεν είμαι βέβαιη γι΄ αυτό. Επίσης μου έχει κάνει εντύπωση ότι σε μερικά αρθρα αναφέρουν τα κοπάδια που ζουν στον Πειραιά δεν έρχονται σε επαφή με αυτά της Αθήνας, ήτοι ειναι εδαφικά πολύ περιορισμένοι. Το ζήτημα ειναι εάν απειλούν κάποια από τα δικά μας είδη, όπως τα κοτσίφια (αρκετά υποφέρουν από τις γάτες). Επίσης διάβασα ότι επιβιώνουν κάποια είδη που ειναι σχετικα μεγαλόσωμα και όχι τα μικρόσωμα που έχουν στα σπίτια μας. Γιατί άραγε?
 
Επίσης διάβασα ότι επιβιώνουν κάποια είδη που ειναι σχετικα μεγαλόσωμα και όχι τα μικρόσωμα που έχουν στα σπίτια μας. Γιατί άραγε?
Γιατί τα μικρόσωμα δεν μπορούν να ανοίξουν και να φάνε μεγάλους σπόρους, έτσι καταλήγουν να ψάχνουν τροφή στο έδαφος που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για αυτά.
 
Επίσης διάβασα ότι επιβιώνουν κάποια είδη που ειναι σχετικα μεγαλόσωμα και όχι τα μικρόσωμα που έχουν στα σπίτια μας. Γιατί άραγε?

Εαν με τον "όρο" μικρόσωμα εννοείς τα μπάτζι τότε το πρόβλημα είναι το κλίμα καθώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο κρύο. Επίσης είναι πρόβλημα και η εύρεση κατάλληλης τροφής μιας κι είναι σχεδόν αποκλειστικά σποροφάγα και δεν τρέφονται κατά βάση με καρπούς. Εκτός της Αυστραλίας έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μόνο στη Φλόριντα κι ίσως κάποια ελάχιστα στο Ν. Τέξας και στην Καλιφόρνια. Με άλλα λόγια σε περιοχές χωρίς καθόλου χειμώνα.
 
Εκτός της Αυστραλίας έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μόνο στη Φλόριντα κι ίσως κάποια ελάχιστα στο Ν. Τέξας και στην Καλιφόρνια. Με άλλα λόγια σε περιοχές χωρίς καθόλου χειμώνα.
Δηλαδή εάν κάποιο budgie το έσκαγε θα επιβίωνε μόνο Κρήτη, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα;
 
@JTE Εαν κατάφερνε να βρει την κατάλληλη τροφή ίσως. Που και σε αυτά τα μέρη μια στα δέκα χρόνια (π.χ.) ρίχνει ένα καλό χιόνι. Επίσης στα μέρη που προανέφερα ταΐζονται κατά κύριο λόγω απο ανθρώπους σε ταΐστρες κήπων με μίγμα για μπάτζι.
 
Back
Top