Αναπαραγωγή Ολημερις το χτιζανε το βραδυ γκρεμιζοταν

dragonfly

PB New Member
Εγγραφή
13 Απρ 2017
Μηνύματα
6
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα σας αγαπητοι συνφορουμιτες. Να συγχαρω πρώτα απο ολα ολους τους διαχειριστες και ολα τα μελη για την αριστη δουλεια και προσπαθεια που εχουν κανει για το σαϊτ και το φορουμ.

Εχω ενα θεμα με τα καναρινια μου.
Ο σκουφατος, το οποιο υποπτευομαι ειναι το αρσενικο, φτιαχνει τη φωλια, και μετα απο λιγο παει, ενδεχομενως, η θηλυκια και την χαλαει, πετωντας τα νηματα εξω.
Να τονισω επισης οτι εχει γεννησει μεχρι τωρα 3 αυγα και ολα τα γεννησε εκτος φωλιας και σπασανε ολα.

Οταν τα ενωσαμε ο σκουφατος τραγουδαγε περισσοτερο, τωρα ειναι πιο σιωπηλος και τραγουδαει περισσοτερο η υποτιθεμενη θηλυκια.
Επισης δεν κοιμουνται στη φωλια ή μαζι κοντα-κοντα, αλλα σε διαφορετικα κλαδια.
Παραθετω και καποιες φωτογραφιες των καναρινιων.

20170413_172602.webp 20170413_172623.webp 20170413_172604.webp 20170413_172614test.webp 20170413_172711.webp
 
Φίλε μου καλησπέρα όταν λες ότι το αρσενικό σταμάτησε να τραγουδά και κελα'ι'δα τώρα το θηλυκό σου ακούγονται ίδια τα κελα'ι'δισματα η του αρσενικόυ ήταν διαφορετικό; υποπτεύομαι ότι έχεις δυο θηλυκές γιαυτό στο ρωτάω. στην φωλιά τι έχεις βάλει και φαίνεται σαν ξύλο για να κλείσεις τα κενά; να προμηθευτής τσόχα από κάποιο πετ και κλωστές για καναρίνια. Και αν μπορείς βγάλε κοντινές φωτογραφίες από τα κεφάλια τον πουλιών σε προφίλ και αν είσαι τυχερός για να μην τα πιάσεις να τα δουμε απο κατω να καταλάβουμε από την γραμμή του ραμφους με το μάτι αν είναι αρσενικό η θηλυκό.
 
Σε προσθήκη όσων έχει αναφέρει πιο πάνω ο Νίκος, με τα οποία πλήρως συμφωνώ, θα έλεγα να παρεις επισης μία φωλιά εσωτερική και μία εξωτερική άλλου τύπου, που να ειναι πιο κλειστή, ώστε το θηλυκό, αν ειναι το,ένα βέβαια, να νιώσει πιο προφυλαγμένο, κι επομένως πιο ασφαλές. Ακόμα περιέγραψε μας, το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κλουβι. Είναι ας πούμε μέσα στο σπίτι, με πολυκοσμία, τεχνητό φωτισμό κλπ ή έξω σε καποια γωνία προφυλαγμένο...
 
Καλησπέρα. Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις σας.

Στην φωλιά εχω βαλει ξυλαρακια απο αμπέλι αντί για τσόχα. Στην αρχή δεν είχα βάλει τίποτα και δεν το πλησιάζανε καν, αφου έβαλα τα κλήματα έδειξαν ενδιαφέρον, προτίνεται να βάλω μόνο τσόχα και να βγάλω τα κλαδιά; Επίσης για νήμα έβαλα καννάβη και μερικές βαμβακερές κλωστές.
Του σκουφάτου το κελαϊδισμα μου ακουγεται λίγο πιο μελωδικό.
Το κλουβί βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο στη βεράντα, βλέπουν αρκετό πράσινο και σε καποιες ώρες το μεσημέρι τα πιάνει και ο ήλιος σε καποια σημεία του κλουβιού, όχι πολύ φασαρία, ιδιαιτέρως τις βραδινές ώρες.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι τον σκουφάτο τον βρήκε ο πατέρας μου στον κήπο και τον μάζεψε. Πριν περίπου έναν μήνα τον πήγε σε pet shop, για να βεβαιωθεί οτι θα του δώσουν το αντίθετο φύλο. Και απο ότι του είπε ο άνθρωπος εκεί, ο σκουφάτος είναι αρσενικό και του έδωσε μια θηλυκιά. Αλλά δεν τους επετρεψε να γνωριστούν με διαχωριστικό πλέγμα, αλλα τα έβαλε και τα δύο μαζι στο ίδιο κλουβί κατ'ευθείαν.
Αργότερα θα προσπαθήσω να τραβίξω και τις φωτογραφίες που πρότεινε ο nikosk1 σε προφίλ.
 
Ναι, βγάλε τις κληματοβεργες, βάλε τσόχα, δώσε και νημα σισαλ και λίγο βαμβάκι, τοποθέτησε και εσωτερική φωλιά με τσόχα μέσα στο κλουβί, κάνε την κατάλληλη διατροφή, εννοειται κόκκαλο σουπιας να υπαρχει, και τα νήματα μην τα βάζεις κάτω, αλλά φρόντισε κάπου να κρέμονται. Δεν χρειάζεται να τα λερώνουν και μετά να τα χρησιμοποιούν. Μην μετακινεις το κλουβι καθόλου, μην το σκεπάζεις, αν και θα πρεπει άμεσα να φροντίσεις για την προστασία των πουλιων απο αρπακτικά. Βρες εδώ ανάλογα θέματα ή αφού διαβάσεις σχετικά, άνοιξε ενα δικό σου.
Τα πουλιά έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα επι 40 ημερες, για λογους ασφάλειας. Δεν έγινε, αλλά είχε το στο νου σου για επόμενη φορά.
Επίσης διάβασε άμεσα για διατροφική προετοιμασία, υπάρχουν άρθρα στο φόρουμ, όπως και για αναπαραγωγή.
Τέλος πιάσε το καθε πουλί, βρέξεις με χλιαρό νερό τα πούπουλα της κοιλιάς και του στερνου, διαχώρισε τα με τα δαχτυλά σου, ώστε να φαίνεται το δέρμα, βγάλε φωτογραφίες κοντινές, καθαρές, και με τα πουλιά ανάσκελα σε οριζόντια θέση, στα σημεία: στήθος, αμάρα, κοιλιά, πόδια, και ανεβάσε τες εδώ. Απο αυτές της αμάρας θα δούμε αν προκειται για πυρωμενα, και ίσως και το φύλο τους. Από τις υπόλοιπες ίσως πάρουμε ενδείξεις για την υγεία τους.
Αλήθεια τσακώνονται;
 
Ωραια, θα πάω να παρω και μια εσωτερική, τσόχες, κόκκαλο. Αλλα θα δημιουργηθεί κάποιο θέμα που θα του χαλασω την φωλια που εφτιαξε; γιατι πηγαίνει και κάθετε που και που. Τα νήματα τα κρέμαγα σε κουτάκι, αυτά κάτω ειναι αυτά που έριξε η τσαπερδόνα. Απο αρπακτικά δεν νομιζω να έχω θέματα, καθώς είναι αρκετά καβατζωτά το κλουβί. Τα έχω ξεκινήσει και αυγοτροφή.

Τσακώνονται μόνο σε φάση να έχω βάλει λίγο μήλο και πάει πρώτα ο σκουφάτος και θέλει και η άλλη και τσιμπολογιούνται λίγο στο ράμφος, ή ο σκουφάτος ανοίγει κάπως τα φτερά του και το ράμφος και κινείται προς την άλλη, αλλά όχι να "πιαστούν στα χέρια". Και η άλλη δεν ξεκινάει ποτέ κάτι, μόνο ο σκουφατος αν κάνει κίνηση μια στο τόσο.

Φωτογραφίες θα τραβήξω αργότερα όταν προλαβαίνω.
 
Απο αρπακτικά δεν νομιζω να έχω θέματα, καθώς είναι αρκετά καβατζωτά το κλουβί.
Αυτό δεν έχει σημασία, άμα είναι να έρθει το "αρπακτικό" την δουλειά του την κάνει και χωρίς να ρίξει το κλουβί, γι'αυτό καλό θα ήταν να πάρεις μέτρα προστασίας για τα πουλάκια σου.
 
Απο χθες εχουν φτιαξει τα πραγματα, πλεον καθονται και μαζι στη φωλια και εχουμε και ενα αυγουλακι. Δεν θελω να τους καταστρεψω τη φωλια, οποτε θα την αφησω ως εχει, μπορει να παρω και μια εσωτερικη.
Φωτογραφιες για ταυτοποιηση φυλου και υγειας θα παρω οταν μου δωθει η ευκαιρια.
Ευχαριστω ολους για την βοηθεια.
 

Συνημμένα

  • avgo.webp
    avgo.webp
    38,7 KB · Προβολές: 28
  • zeugos.webp
    zeugos.webp
    35 KB · Προβολές: 31
  • zeugos2.webp
    zeugos2.webp
    35,3 KB · Προβολές: 33
Καλησπέρα σε όλους.
Μάλλον είχατε δίκιο στο ότι ειναι και τα δύο θηλυκά, γιατι εξέτασα τα αυγά και δεν είναι γονιμοποιημένα.
Τους πήρα και μια δεύτερη φωλιά, εσωτερική με τσόχα και νήμα, σουπιοκόκαλο. Πήρα και ένα αρσενικό το οποίο έχω σε καραντίνα.
Το θέμα είναι τώρα ότι έχουν "κατσικωθεί" και οι δύο πέρδικες σε μια φωλιά, εχουν και 6 αυγά και δεν κουνανε ρούπι. Τι προτείνεται οτι μπορώ να κάνω;
Παραθέτω και μερικές φωτογραφίες τους.
 

Συνημμένα

  • kano2.webp
    kano2.webp
    32,9 KB · Προβολές: 27
  • skouf1.webp
    skouf1.webp
    35,4 KB · Προβολές: 23
Πρόκειται για φωτό από το ίδιο καναρινι, έτσι δεν ειναι; Φαίνεται όντως για θηλυκο, σχεδόν 100%, αλλά με τις φωτό ποτε δεν μπορεις να εισαι και σίγουρος.
 
Πρόκειται για φωτό από το ίδιο καναρινι, έτσι δεν ειναι; Φαίνεται όντως για θηλυκο, σχεδόν 100%, αλλά με τις φωτό ποτε δεν μπορεις να εισαι και σίγουρος.

Στις φωτογραφιες ειναι τα δυο θηλυκα, στο ενα διακρυνεται το δαχτυλιδι, ενω το αλλο δεν εχει δαχτυλιδι.

Προτεινετε να τους παρω τα αυγα οταν τα ενώσω με το αρσενικό ή να τα αφήσω;
Το καναρινι που πηραμε τωρα για αρσενικο εχει και το "εξογκωμα" ή ψευδοπέος στην κοιλια, εχει μακρύτερο μεσαιο δάχτυλο και τραγουδάει δυνατότερα και πιο μελωδικά απο τα προηγούμενα.
 
Άστα τώρα να κλωσήσουν τα αυγά για λίγες ημέρες, έλεγξε τον αρσενικό και κάνε του διατροφική προετοιμασία, βγάλε τη φωλιά όταν θα σηκωθούν οι κανάρες και έπειτα επιλέγεις μία και τη βάζεις μαζί. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν κρατήσεις 40 ημέρες καραντίνα, στην καλύτερη περίπτωση προλαβαίνεις μόνο μία ένσπορη γέννα, γιατί μετά έρχεται καλοκαίρι και η εποχή δεν ευνοεί ζευγαρώματα, έρχεται και η πτερόρροια και τα πουλιά από αναπαραγωγή σε πτερόρροια είναι πολύ εξαντλημένα και ίσως αρκετά αδύναμα και κινδυνεύει η υγεία τους.
 
και έπειτα επιλέγεις μία και τη βάζεις μαζί.
Δυστυχως μονο η μια θα ζευγαρωσει για φετος. Υπαρχει και η μεθοδος που ενα αρσενικο ζευγαρωνει με 2 ή και περισσοτερα θηλυκα αλλα δε θα την προτεινα ποτε σε εναν αρχριο για πρωτη αναπραγωγη.

Για το αλλο θηλυκο ολο και καποιος φιλος σου θα εχει ενα αρσενικο να σου δανεισει! 😉
 
Για το αλλο θηλυκο ολο και καποιος φιλος σου θα εχει ενα αρσενικο να σου δανεισει! 😉
Πράγματι πολύ καλή ιδέα αυτή. Ψάξε λοιπόν είτε για δανεικό γαμπρό είτε να δανείσεις ο ίδιος τη νύφη. Αλλά ψάξε γρήγορα. Αν δεν βρεις, ίσως θα μπορούσες κι εδώ να βάλεις αγγελία, στο αντίστοιχο πεδίο.
 
Αν ο φίλος να δανειστεί ένα πουλί δεν θα πρέπει να μείνει 40 μέρες καραντίνα όπως σωστά επεσήμανε κι ο Γιάννης;
Και θα μπει σε αναπαραγωγή πότε;
Αν ακολουθηθεί η συμβουλή θα μπει σε αναπαραγωγή μέσα Ιουνίου, τα πουλάκια θα εκκολαφτούν αρχές Ιουλίου και θα τα ταΐζουν μέχρι αρχές Αυγούστου...
Δυστυχώς για μένα ή θα πρέπει να μείνει με ένα ζευγάρι... Που δεν το βρίσκω και κακό λόγω μικρής εμπειρίας ή θα πρέπει να κολυμπήσει στα βαθιά με διπλό ζευγάρωμα στο ένα αρσενικό που διαθέτει.
Ας θυμηθούμε και το άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD.25987/
 
Back
Top