Ολοκλήρωσα την κατασκευή του κλουβιού νοσοκομείου μου

Deukalion

PB Known Member
Εγγραφή
24 Μαϊ 2015
Μηνύματα
3.964
Ολοκλήρωσα την κατασκευή το περασμένο καλοκαίρι. Δυστυχώς νομίζω δεν πληρούνται οι προυποθέσεις που θα καθιστούσαν αυτό το νοσοκομειακό κλουβί λειτουργικό. Βασική και κύρια αστοχία είναι η πολύ υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κόντρα πλακέ στήριγμα ένος υποτιθέμενου άρρωστου πτηνού.Χωρίς να έχω κάνει επιφανειακή μέτρηση, εκτιμώ οτι αυτή κυμαίνεται γύρω στους 40 βαθμούς κελσίου.

Στις άλλες αδυναμίες ανήκει το ίδιο το τζάμι ή πλεξιγκλάς. Δεν γνωρίζουμε ποιά θα είναι η συμπεριφορά του πτηνού ως προς αυτά, δημιουργείται κλειστή και αποπνικτική ατμόσφαιρα ενώ η μυρωδιά των ξύλων είναι πολύ έντονη.

Συμπληρωματικά δεν υπάρχει μέριμνα τοποθέτησης σκευών νερού/τροφής/φαρμάκων και παρουσία τζαμιού, ο χώρος εναπόθεσης αυτών, ορίζεται πάνω στο καυτό κόντρα-πλακέ στήριγμα.

Τέλος ο χώρος διαμονής αποτελούμενος με δύο πάτηθρα και σκεύη παροχής γίνεται ελάχιστος.

Η δική μου κατασκευή ακολουθεί πιστά το άρθρο εκτός του οτι είναι λιγο μεγαλύτερη και έχει προστεθεί συρτάρι στη βάση του κλουβιού. Εχει ντίμερ και με λάμπα 42W σε πλήρη λειτουργία, το καλοκαίρι, με 25-27 βαθμούς περιβάλλοντος ανέβαζε την θερμοκρασία στους 30-31 μέσα σε μισή ώρα.

Δεν κατάφερα να μειώσω την θερμοκρασία του στηρίγματος ενώ έκανα χρήση θερμομονωτικών, ανακλαστήρων ακόμα και λευκών πλεξιγκλάς.

Για την πρόσοψη κατασκεύασα δύο πατούρες, χωνευτές των πλαινών, έτσι ώστε να κάνω ταυτόχρονη εγκατάσταση σταθερού πλέγματος απο κουνελόσυρμα αλλά και τζαμιού.Αυτό ήταν κάτι πολύ χρήσιμο, ειδικά αφού μπορούσα να μεταβάλω το "ελέυθερο" τμήμα της πρόσοψης ανάλογα με την περίσταση. Τα οφέλη ήταν η καλύτερη ανανέωση αέρα, η εναέρια στήριξη των σκευών στο πλέγμα, ο έλεγχος και η ασφάλεια.

Είναι σημαντικό οτι δεν παρατήρησα καμία διαφοροποίηση ούτε στον ρυθμό αύξησης ούτε στην τελική τιμή της γενικής θερμοκρασίας στο κλουβί, με αυτήν την παράλληλη χρήση.

Υπο συνεχή επίβλεψη και ρύθμιση θα έκανα χρήση της κατασκευής μου. Το εσωτερικό ύψος του συρταριού, στο κέντρο του οποίου τοποθετείται η λάμπα, είναι 12 εκατοστά. Κάθε νέα προσπάθεια κατασκευής πρέπει να αυξήσει αυτή τη διάσταση. Στο υπάρχον κλουβί, μπορούν να προστεθούν πατούρες που να συγκρατούν το πλέγμα και κόντρα-πλακέ στήριγμα, σε πιο ψηλό σημείο, δημιουργώντας έτσι, δύο στάθμες ύψους, ανάλογα της περιπτώσεως.

Στο υπάρχον σχέδιο προτείνω την αύξηση του όλικού ύψους, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ειδική λάμπα θέρμανσης στην οροφή, με την κατάλληλη προστασία φυσικά. Η παράλληλη χρήση με την κάτω λάμπα πιστεύω πως θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ικανό να το εμπιστευτούμε.

Οι εγκοπές των πλαινών δεν κυρτώνουν και ας έβαλα βερνίκι μόνο στις εξωτερικές επιφάνειες.

Σε σημερινή μέτρηση με 17-18 βαθμούς περιβάλλοντος, η εσωτερική θερμοκρασία ανέβηκε στους 29-30 βαθμούς ύστερα απο 45 λεπτά. Σε αφημένο αισθητήρα πάνω στο κόντρα-πλακέ στήριγμα, η ένδειξη έγραψε 42 βαθμούς στην μιάμιση ώρα χρήσης.

Η κατασκεύη υπάρχει, για όποιον την χρειαστεί.

1-nosokomiako-klouvi.webp2-nosokomiako-klouvi.webp3-nosokomiako-klouvi.webp4-nosokomiako-klouvi.webp5-nosokomiako-klouvi.webp6-nosokomiako-klouvi.webp

Ευχαριστώ την maria p για το μικρόβιο της δημιουργίας και τις παρατηρήσεις.
 
Σαν σκέψη και κατασκευή είναι πολύ καλή. Τώρα, ως προς το θέμα θερμοκρασία μπορείς να βάλεις ένα ντίμερ για φωτιστικά, ώστε να αυξομειώνεις τη θερμοκρασία από την λάμπα αλογόνου και την φωτεινότητα.
 
Back
Top