Φροντίδα Ολοκληρωμένη φροντίδα καναρινιών

Ο στόχος κάθε εκτροφέα καναρινιών είναι να βελτιώσει τα πουλιά του. Δυστυχώς, οι περισσότεροι επενδύουν χρόνο και ενέργεια απλά για να κρατήσουν τα πουλιά ζωντανά και όχι για την βελτίωσή τους.

Ολοκληρωμένη φροντίδα καναρινιών​

Τα μέτρια αποτελέσματα αναπαραγωγής, πολύ συχνά γίνονται αποδεκτά ως κανόνας, αποκλείοντας από τον εκτροφέα τη δυνατότητα βελτίωσης των πουλιών του.

Οι αριθμοί είναι σημαντικοί στην εκτροφή καναρινιών. Το συχνά προτεινόμενο, μικρό αλλά υψηλής ποιότητας κοπάδι, είναι μη πρακτικό. Ακόμη και ένας καθιερωμένος εκτροφέας, παράγει μόνο ένα μικρό ποσοστό πουλιών κορυφαίας ποιότητας.

Κατά συνέπεια, για να πάρει μια ποσότητα υψηλής ποιότητας νεοσσών, είναι απαραίτητο να αναπαραχθεί ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός μέτριων πουλιών.

Ο Δαρβίνος, στη μνημειώδη εργασία του, σημείωσε ότι η εξέλιξη προχωρά πολύ πιο γρήγορα στους μεγάλους πληθυσμούς. Επίσης, το μικρό κοπάδι γίνεται γρήγορα ιδιαίτερα εγγενές, αναγκάζοντας τον εκτροφέα να επιδιώκει συνεχώς εξωδιασταυρώσεις ή να υποστεί μείωση της ποιότητας.

Σε αυτό το άρθρο θα δώσω τη μέθοδο με την οποία διατηρώ και εκτρέφω τα πουλιά μου. Αν και προορίζεται κυρίως για εκτροφείς καναρινιών, αυτοί οι κανόνες μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν για να περιλάβουν όλα τα σποροφάγα πουλιά.

Η εκτροφή πουλιών απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια και λίγες πληροφορίες που είναι απολύτως απαραίτητες. Αυτές τις πληροφορίες μπορώ να τις προτείνω, αλλά ο κάθε εκτροφέας θα πρέπει να παρέχει την εργασία του.

Ο παράγοντας διατροφή στην εκτροφή καναρινιών​

Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος τομέας της εκτροφής πουλιών. Σε κάθε καναρίνι πρέπει να παρέχεται ένα ενισχυμένο μείγμα σπόρων καναρινιών, κεχρί, βρώμη, σπόροι γαϊδουράγκαθου, λινάρι, σουσάμι και κανναβούρι. Αυτό το μείγμα μπορεί να είναι ακριβότερο από τα συνηθισμένα αλλά, μακροπρόθεσμα γίνεται απόσβεση των χρημάτων.

Τα πουλιά που καταναλώνουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και μείγματα εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη, παράγουν γόνιμα αυγά, ταΐζουν καλύτερα τους νεοσσούς, είναι λιγότερο πιθανό να μαδήσουν τα φτερά των νεοσσών και είναι ανθεκτικότερα στις ασθένειες. Οι επιπλέον νεοσσοί, μπορούν να ξεπληρώνουν τα λίγα σεντς ημερησίως, που κοστίζει ένα μείγμα τροφής κορυφαίας ποιότητας.

Τα μίγματα σπόρων όλων των πουλιών πρέπει να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Όσοι ασχολούνται με τα πουλιά, θα πρέπει να παίρνουν τις βιταμίνες στα σοβαρά. Οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τις μεταβολικές λειτουργίες όλων των έμβιων όντων. Όταν οι σπόροι δεν είναι ενισχυμένοι με βιταμίνες, τα πουλιά δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλες τις διατροφικές τους ανάγκες μέσα από την τροφή.

Η εμπλουτισμένη με βιταμίνες τροφή, είναι αναγκαία για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη, τη συντήρηση, την αναπαραγωγή, και την υγεία.

Η διατροφή στη φύση των σποροφάγων πουλιών, αποτελείται πολύ σπάνια από ξηρούς σπόρους. Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, όλα τα σποροφάγα πουλιά καταναλώνουν φρέσκους σπόρους κατευθείαν από τα φυτά. Αυτοί οι σπόροι είναι οι θρεπτικότεροι. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ακόμη και του καλύτερα επεξεργασμένου σπόρου, είναι κατώτερη ή ανεπαρκής να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή διατροφή.

Φυσικοί παράγοντες όπως η ξηρασία, τα έντομα, η υπερβολική υγρασία, οι ασθένειες και η μούχλα, καθιστούν τα επίπεδα βιταμινών στους σπόρους αβέβαια. Η αποθήκευση, η μεταφορά, και η επεξεργασία της τροφής, συμβάλουν στην μείωση του επιπέδου των βιταμινών στους σπόρους.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, η συμπλήρωση βιταμινών στους σπόρους είναι αναγκαία για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα.

Οι κοκκοποιημένες τροφές (pellets), δίνουν φαινομενικά την απάντηση στο πρόβλημα. Τα pellets έχουν υψηλή θέση -όπως και τα συμπληρώματα- στην εμπορική παραγωγή.

Εάν λέγοντας “πλήρη διατροφή”, οι παρατασκευαστές εννοούν ότι τα πουλιά είναι σε θέση να επιζήσουν και να αναθρέψουν νεοσσούς με τα προϊόντα τους, τότε έχουν δίκιο. Εάν με το “πλήρη”, εννοούν ότι δεν είναι δυνατόν να ανατραφούν ακμαίοι πρωταθλητές, χωρίς την προσθήκη βιταμινών, φρούτων, λαχανικών, ή αυγών στη διατροφή, τότε τα pellets αποτυγχάνουν οικτρά.

Κανένας δεν ξέρει την ακριβή ποσότητα των διατροφικών στοιχείων που απαιτούνται σε μια διατροφή για πουλιά σε αιχμαλωσία. Μόνο το παπαγαλάκι Budgerigar έχει αποτελέσει αντικείμενο πρόσφατης πανεπιστημιακής έρευνας.

Η ανθρώπινη διατροφή, που μελετάται εντατικά για χιλιετίες, αναθεωρείται συνεχώς και ενημερώνεται. Μια διατροφή για καναρίνια που βασίζεται αποκλειστικά σε pellets, ιδιαίτερα στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα, δημιουργεί τραχύ φτέρωμα.

Τα περιττώματα των καναρινιών που διατρέφονται με pellets, είναι συχνά υδαρά.

Η χορήγηση των σπόρων​

Οι σπόροι πρέπει να δίνονται στα πουλιά σε βαθύ σκεύος. Οι ταΐστρες στο στυλ ποτίστρας, ενθαρρύνουν τα πουλιά για να διαλέγουν μόνο τους αγαπημένους τους σπόρους. Αυτό είναι σπάταλο και οδηγεί σε μια μη ισορροπημένη διατροφή.

Η τροφή πρέπει να ανανεώνεται μόνο όταν καταναλώνονται όλοι οι σπόροι. Οι φλούδες πρέπει να απομακρύνονται καθημερινά.

Φρούτα και λαχανικά​

Τα πουλιά πρέπει επίσης να λαμβάνουν με τη διατροφή τους μια μικρή ποσότητα φρούτων, λαχανικών.

Χρησιμοποιώ μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, πράσινες πιπεριές, κονσερβοποιημένο καλαμπόκι, φρέσκο καλαμπόκι, βρασμένο μπρόκολο, ωμό σπανάκι, ωμές πικραλίδες, ωμό λάχανο, αχλάδια, ροδάκινα, φράουλες, και κεράσια.

Τα μούρα επίσης είναι πολύ καλά, ειδικά για τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα, αν και τα φρούτα αυτά είναι πολύ ακριβά.

Το μαρούλι είναι άχρηστο διατροφικά και δεν πρέπει να δίνεται.

Το ιδανικό θα ήταν, όλα τα προϊόντα να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τα οργανικής παραγωγής φρούτα και λαχανικά, δεν περιέχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα και τα οποιαδήποτε πιθανά έντομα, δίνουν ένα πρόσθετο συμπλήρωμα πρωτεΐνης που τα πουλιά απολαμβάνουν.

Ξεπλύνετε καλά τα μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά, σε μια προσπάθεια, αν και συχνά μάταια, για να αφαιρέσετε όλες τις χημικές ουσίες.

Φύτρα - μουλιασμένοι σπόροι​

ΡοβίτσαΟι μουλιασμένοι σπόροι είναι απολύτως αναγκαίοι για την θηλυκιά που ταΐζει αλλά και για τους πρόσφατα “απογαλακτισμένους” νεοσσούς. Είναι μια απόλαυση για όλα τα πουλιά. Το μούλιασμα χωρίζει τους σύνθετους υδατάνθρακες, καθιστώντας το σπόρο πιο εύγευστο και ιδιαίτερα εύπεπτο.

Η παρασκευή τους γίνεται με την προσθήκη δύο μερών νερού, μέσα σε μείγμα σπόρων ειδικών για μούλιασμα και την τοποθέτησή τους στο ψυγείο. Αφήστε τους για τουλάχιστον εικοσιτέσσερις ώρες.

Ξεπλύνετε καλά και στραγγίστε πριν τους προσφέρετε.

Οι φυτρωμένοι σπόροι δεν είναι το ίδιο πράγμα με τους μουλιασμένους. Δεν μπορούν όλοι οι σπόροι να βλαστήσουν. Στους περισσότερους σπόρους για πουλιά, προστίθενται συντηρητικά και βιταμίνες και γι’ αυτό δεν μπορούν να βλαστήσουν.

Οι σπόροι φυτρώματος πρέπει να παρασκευάζονται χωριστά το κάθε είδος, γιατί κάποια είδη φυτών απαιτούν διαφορετικούς χρόνους βλάστησης. Εκτός από τους κανονικούς σπόρους πουλιών, διατίθενται στα καταστήματα και σπόροι φυτρώματος.

Η συμπάθειά μου είναι η ροβίτσα (mung beans), που είναι πολύ εύκολο να βλαστήσει και είναι πολύ εύγευστο για τα πουλιά.

Έχω χρησιμοποιήσει επίσης φασόλια σόγιας για φύτρωμα. Τα πουλιά μου δεν συμπαθούν τους φυτρωμένους σπόρους τριφυλλιού.

Ο φυτρωμένος σπόρος είναι ο απλούστερος τρόπος να παρέχετε στα πουλιά σας φρέσκο “πράσινο”. Για λίγα μόνο πουλιά, ένα τέταρτο του φλιτζανιού από σπόρους είναι αρκετό. Οι σπόροι αυξάνουν πολύ τον όγκο τους όταν βλαστάνουν.

Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο. Γεμίστε με νερό βρύσης και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για εικοσιτέσσερις ώρες. Ξεπλύνετε και στραγγίστε καλά.

Επαναλάβετε το ξέπλυμα και το στράγγισμα καθημερινά έως ότου να βλαστήσει ο σπόρος. Εάν αναπτυχθεί δυσάρεστη μυρωδιά ή μούχλα, πετάξτε τους. Το καλό και συχνό ξέπλυμα και στράγγισμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί να αποτρέψει την αλλοίωση.

Αν περισσέψουν φυτρωμένοι σπόροι, μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες.

Δείτε Φύτρα σπόρων στα πουλιά

Τροφή νεοσσών​

Η κατάλληλη τροφή νεοσσών είναι πολύ σημαντική. Το καλύτερο πράγμα για τον αρχάριο είναι να αγοράζει ξηρή τροφή νεοσσών καλής ποιότητας, όμοια με αυτήν που πολλοί τοπικοί εκτροφείς πετυχαίνουν καλά αποτελέσματα. Έχω βρει οικονομικά ασύμφορη, καθώς επίσης και χάσιμο χρόνου την παρασκευή δικής μου τροφής.

Ένα μικρό μέρος ξηράς τροφής νεοσσών, πρέπει δίδεται στα πουλιά πάντα. Αυτό χρησιμεύει ως απόλαυση και ως πρωτεϊνικό συμπλήρωμα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα πουλιά εκπαιδεύονται επίσης στο να τρώνε την τροφή για νεοσσούς.

Τις καινούργιες τροφές, τα πουλιά τις αγνοούν για μερικές ημέρες. Εάν περιμένετε έως ότου εκκολαφτούν οι νεοσσοί για να δώσετε την τροφή, τα μωρά θα λιμοκτονήσουν μέχρι να αποφασίσουν οι γονείς να την δοκιμάσουν.

Όταν τα πουλιά θα αποκτήσουν τους νεοσσούς τους, δώστε όση τροφή νεοσσών θέλουν.

Η τροφή για νεοσσούς μπορεί επίσης να αναμειχθεί με αυγό. Σε τέσσερα φλιτζάνια ξηρής τροφής νεοσσών, προσθέστε 450 γραμμάρια τριμμένα καρότα, και δώδεκα σκληρά βρασμένα αυγά τριμμένα στο μπλέντερ. Αυτή η ποσότητα είναι για περίπου πενήντα μητέρες.

Βράστε τα αυγά για δώδεκα έως δεκατέσσερα λεπτά, για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα μεταδοθεί κάποια ασθένεια στα καναρίνια.

Αυτό το μείγμα πρέπει να δίνεται σε τόση ποσότητα, όση μπορούν να καταναλώσουν τα πουλιά σε μια ώρα. Όλα τα πουλιά πρέπει να παίρνουν ένα φλιτζάνι την ημέρα από το συγκεκριμένο μείγμα.

Ο ανεφοδιασμός στα πουλιά που ταΐζουν νεοσσούς, πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η τροφή για νεοσσούς με αυγό χαλάει πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα ήταν καλύτερα να παρασκευάζετε φρέσκια κάθε ημέρα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να βάζετε αμέσως όση περισσεύει στο ψυγείο.

Έχει ειπωθεί ότι τα πουλιά πεθαίνουν από υπερκατανάλωση μαλακιάς τροφής. Αυτά είναι ανοησίες. Το ότι τα πουλιά μπορεί να πεθάνουν από φρέσκια θρεπτική τροφή, είναι το αποκορύφωμα της γελοιότητας.

Είναι αλήθεια ότι τα πουλιά πεθαίνουν, αλλά από κατανάλωση χαλασμένης τροφής. Ακριβώς όπως τα τροπικά ψάρια, τα πουλιά πεθαίνουν όχι από υπερκατανάλωση τροφής αλλά από υπερβολικό τάισμα.

Πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν υπάρχει μια διατροφή για το ενήλικο πουλί, μια για την μητέρα, μια για το νεαρό πουλί, και μια άλλη για το πουλί με πτερόρροια. Κάθε πουλί πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή κάθε ημέρα του έτους. Είναι ανόητο να θεωρηθεί ότι τα πουλιά μπορούν να τραφούν με μια διατροφή από σπόρους και νερό μόνο.

Προσπαθήστε να τραφείτε μόνο με ψωμί και νερό εσείς οι ίδιοι. Είναι γελοίο να ταΐζετε ένα πουλί με σπόρους και νερό για εννέα μήνες και έπειτα να “φορτσάρετε” για την αναπαραγωγική περίοδο.

Αυτή λανθασμένη μέθοδος οικονομίας, είναι η αιτία για την πλειοψηφία των αναπαραγωγικών αποτυχιών: θηλυκές που δεν έρχονται σε κατάσταση αναπαραγωγής, αδυναμία γέννησης του αυγού (δυστοκία), νεκρά πουλάκια στα αβγά, θηλυκές που δεν ταΐζουν.

Το ποσοστό της πρωτεΐνης στη διατροφή, πρέπει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας και της ανατροφής νεοσσών, αλλά ο κατάλογος των στοιχείων στη διατροφή δεν πρέπει να ποικίλει.

Δεν δίνω καθόλου γάλα στα πουλιά μου, αλλά προσθέτω μικρές ποσότητες γιαουρτιού στην αυγοτροφή των νεοσσών. Το μουσκεμένο με γάλα ψωμί είναι πολύ “ερασιτεχνική” τροφή για νεοσσούς. Έχω αμφιβολίες για το αν τα πουλιά μπορούν να αφομοιώσουν εντελώς το γάλα.

Η βασική διατροφή των πρώτων καναρινιών σε αιχμαλωσία ήταν φρεσκοσυλλεγμένοι ζουμεροί σπόροι. Το σινάπι, οι σπόροι τσουκνίδας, του ραδικιού, του γαϊδουράγκαθου και άλλοι, έχουν αποτελέσει τροφή καναρινιών.

Η φτώχεια που είχε χτυπήσει τα παλιά χρόνια τους Βρετανούς ανθρακωρύχους και αγρότες, ήταν η αιτία για να έχουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια τέλεια υγεία, αφού ήταν αναγκασμένοι να τα υποβάλλουν σε μια τέτοια διατροφή. Μόνο με τη συλλογή και προσφορά αυτής της τροφής, ήταν δυνατόν να αντέξουν οικονομικά την εκτροφή των πουλιών.

Σήμερα, δεν μας επιτρέπεται μια τέτοια πολυτέλεια. Τα φυτά στις αγροτικές και αστικές περιοχές επιβαρύνονται από τις εξατμίσεις των μηχανών, τους καπνούς των εργοστασίων και από τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Η σίτιση με φυτά από τις άκρες των δρόμων μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να προσφέρετε φρέσκια πράσινη τροφή, είναι να την δημιουργήσετε εσείς οι ίδιοι. Προσωπικά σπέρνω σπόρους ηλίανθων για αυτόν το λόγο. Αυτά τα φυτά μπορούν να βρεθούν και στο περιβάλλον.

Οι σπόροι μπορούν να συλλεχθούν και να καλλιεργηθούν σε μια περιοχή που γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλής. Αυτή η τροφή είναι πολύ πλούσια και πρέπει να προσφέρεται σε μικρές ποσότητες.

Χώροι διαμονής των πουλιών​

Η πρακτικότερη κατοικία για τα καναρίνια, είναι τα συρμάτινα κλουβιά που διατίθενται στο εμπόριο, με μεταλλικούς πάτους. Οι ταΐστρες και οι ποτίστρες πρέπει να που βρίσκονται προσαρμοσμένες στο μπροστινό μέρος.

Αυτό το είδος του κλουβιού επιτρέπει την εύκολη διαχείριση, χωρίς να ενοχλούνται τα πουλιά. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα για δύο χωρίσματα, ένα αδιαφανές και ένα συρμάτινο. Δεδομένου ότι όλη κατασκευή είναι από μέταλλο, αυτό το κλουβί αποστειρώνεται εύκολα.

Τα κλουβιά τύπου ξύλινων κουτιών, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αλλά χωρίς κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα. Μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ρεύματα, ένα κλουβί με στερεές ξύλινες πλευρές, θα είχε κάποιο πλεονέκτημα. Τα κλουβιά “κουτιά”, δεν είναι πλέον η καλύτερη επιλογή.

Το υλικό για την κατασκευή αυτών των κλουβιών κοστίζει περισσότερο από τα συμβατικά μεταλλικά κλουβιά. Η κατασκευή τους είναι σπατάλη χρόνου και κόπου. Είναι επίσης δύσκολο να αποστειρωθούν και απαιτούν περισσότερη συντήρηση.

Δείτε Κλουβιά για Καναρίνια

Κλούβες πτήσης​

Προσωπικά πιστεύω πως οι κλούβες πτήσης είναι περιττές. Υποτίθεται ότι τα πουλιά στις κλούβες πτήσης είναι πιο υγιή γιατί ασκούνται περισσότερο. Αυτό δεν είναι όμως το θέμα. Στις κλούβες, τα πουλιά τείνουν να κάθονται σε ένα σημείο όλη την ημέρα. Είναι δύσκολο για αυτά να τριγυρνούν, γιατί καθένα τους έχει την τάση να “περιφρουρεί” μια συγκεκριμένη περιοχή.

Σε ένα κλουβί διατηρούνται πιο ενεργά, πηδώντας από πατήθρα σε πατήθρα όλη την ημέρα. Τα καναρίνια ζουν καλύτερα σε ένα κλουβί περίπου 60εκ μήκος με 25εκ, ένα πουλί σε κάθε κλουβί, εκτός φυσικά από την αναπαραγωγική περίοδο.

Τα νεαρά και τα θηλυκά πουλιά, μπορείτε να τα βάλετε σε κλούβες πτήσης. Τα αρσενικά όμως, άνω του ενός έτους δεν πρέπει. Μπορεί να επιτεθούν και να σκοτώσουν το ένα το άλλο.

Οι θηλυκές και τα μικρά, μπορούν επίσης να καβγαδίζουν και να τσιμπιούνται. Σε κάθε περίπτωση, οι κλούβες πρέπει να παρακολουθούνται, μήπως κάποιο πουλί έχει πέσει ή έχει αδυνατίσει. Οι μεγάλοι πληθυσμοί πουλιών, δημιουργούν εντάσεις και τραυματισμούς σε ορισμένα πουλιά.

Συνήθως τα πιο αδύναμα πουλιά, θα πληγούν πρώτα. Τοποθετήστε τα σε μεμονωμένα κλουβιά και θα ανακάμψουν σύντομα. Παρ’ όλες τις προφυλάξεις, περιστασιακές και ανεξήγητες απώλειες, θα εμφανίζονται σε κάθε κλούβα.

Ο χώρος εκτροφής των πουλιών του Doctor Travnicek​

Πρέπει εδώ να αναφέρω το επαναστατικό σύστημα εκτροφής για παπαγαλάκια του Doctor Travnicek. Χρησιμοποιεί συρμάτινα κλουβιά, με κάγκελα που έχουν απόσταση μισή ίντσα το ένα από το άλλο. Το νερό παρέχεται με αυτόματες ποτίστρες, μια συσκευή που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα εργαστήρια με τρωκτικά.

Είναι σημαντικό το ότι ολόκληρο το κλουβί είναι συρμάτινο, συμπεριλαμβανομένης της βάσης. Οι τροφές και τα περιττώματα πέφτουν κάτω σε ένα φύλλο νάιλον μιας χρήσης. Δεδομένου ότι οι ποτίστρες είναι αυτόματες, τα πουλιά δεν είναι δυνατόν να λερώσουν το πόσιμο νερό τους.

Στο δωμάτιο εκτροφής των πουλιών, πρέπει να υπάρχει σχετικά ξηρό και ήσυχο περιβάλλον. Τα πουλιά θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση από το έδαφος και μακριά από φώτα και θορύβους τη νύχτα.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από μας αναγκαζόμαστε να τοποθετήσουμε τα κλουβιά μας, σε μικρή απόσταση από κλάματα μωρών και μουσική ροκ. Το ότι τα πουλιά επιζούν και αναπαράγονται υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ένα θαύμα!

Θερμοκρασία στον χώρο εκτροφής​

Η θερμοκρασία στον χώρο εκτροφής των πουλιών, πρέπει να είναι μεταξύ 16 και 19 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή, πρέπει να αυξάνεται βαθμιαία μέχρι τους 23 βαθμούς έως την εποχή αναπαραγωγής.

Τα καναρίνια μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά με μικρότερα ποσοστά επιβίωσης. Επομένως, δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες που μπορούμε να τους παρέχουμε.

Ο τεχνητός φωτισμός στον χώρο εκτροφής​

Ο τεχνητός φωτισμός στον χώρο εκτροφής των πουλιών, πρέπει να γίνεται με λάμπες φθορισμού ευρέως φάσματος. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με μια αυτόματη συσκευή, ρυθμισμένη στις οκτώ ώρες φωτός ημερησίως.

Δείτε Φωτισμός εκτροφείου πτηνών

Η διάρκεια αυτή θα πρέπει να αυξάνεται αργά, έως τις δεκατέσσερις ώρες μέχρι την εποχή αναπαραγωγής. Τα πουλιά θα αρχίσουν τότε να παρουσιάζουν επιθυμία για ζευγάρωμα από τις δεκατρείς ώρες ημερησίου φωτός περίπου, χωρίς όμως να είναι πραγματικά έτοιμα ακόμη.

Εάν ζευγαρώσουν πάρα πολύ σύντομα, ολόκληρος ο πρώτος κύκλος αναπαραγωγής, μπορεί να παράγει άγονα αυγά.

Τα πουλιά πρέπει να οργανωθούν σε ζευγάρια στις δεκατρείς ώρες φωτός. Η μικρή αυτή αναμονή είναι απαραίτητη, για να διασφαλιστεί η γονιμότητα. Οι δεκατέσσερις ώρες φωτός, δίνουν στην θηλυκια αρκετό χρόνο για να ταΐσει τους νεοσσούς.

Περισσότερα για την αναπαραγωγή καναρινιών.

Τα πουλιά πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για ξεκούραση. Το συνεχές άναμμα και σβήσιμο των φώτων, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.

Συστήνεται συνήθως η αύξηση της διάρκειας του ημερήσιου φωτός, μόνο για λίγα λεπτά κάθε ημέρα. Με τα μηχανικά χρονόμετρα αυτό δεν είναι δυνατόν, δεδομένου ότι αυτές οι συσκευές ρυθμίζονται μόνο ανά μισή ώρα.

Τα παλαιού τύπου χρονόμετρα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά, να ρυθμίζονται και να συντηρούνται. Σήμερα, υπάρχουν πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά χρονόμετρα με τηλεχειριστήριο.

Αυτές οι υπερσύγχρονες συσκευές λειτουργούν με ακρίβεια λεπτού και μπορούν να ελέγχουν πολλές ανεξάρτητες λειτουργίες. Μπορούν επίσης να εξασθενίζουν βαθμιαία τον φωτισμό. Αυτό επιτρέπει την εφαρμογή προσομοίωσης αυγής - σουρουπώματος.

Δείτε Σύστημα ανατολής - δύσης με Arduino

Η υγιεινή των πουλιών​

Η υγιεινή δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το υπόστρωμα υγιεινής στους πάτους πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν μπορείτε συχνότερα, ακόμα καλύτερα.

Όλες οι ποτίστρες και οι ταΐστρες πρέπει να πλένονται καθημερινά και να αποστειρώνονται τακτικά. Το πλυντήριο πιάτων είναι ότι χρειάζεται για αυτήν την περίπτωση. Το πάτωμα του δωματίου εκτροφής πρέπει να διατηρείται σκουπισμένο και καθαρό.

Μαζί με την υγιεινή, συνδυάζεται και η πρόληψη για τον έλεγχο των ασθενειών. Γράφω την πρόληψη και τον έλεγχο επειδή η θεραπεία μπορεί να γίνει μόνο υπό την επίβλεψη ενός κτηνιάτρου.

Όλα τα άρρωστα πουλιά πρέπει να απομονώνονται και στη συνέχεια να ζητείται επαγγελματική βοήθεια. Με το να “πυροβολείτε” αδιακρίτως με φάρμακα, αντιβιοτικά, βιταμίνες, και ένας Θεός ξέρει τι άλλο, μπορεί να σκοτώσετε τόσα μικρόβια όσα και πουλιά.

Αγορά νέων πουλιών​

Όταν αγοράζετε καινούργια πουλιά, πρέπει να βρίσκονται για κάποιο διάστημα σε καραντίνα. Το κλουβί και τα εξαρτήματα ενός άρρωστου πουλιού, πρέπει να τρίβονται καλά και να απολυμαίνονται. Όλα τα ξύλινα εξαρτήματα, όπως οι πατήθρες πρέπει να αντικαθίστανται.

Τα ακάρεα, οι ψείρες, και οι μύγες μπορούν να ελεγχθούν με τον ψεκασμό διαλύματος 05% pyrethrum. Ο ψεκασμός μπορεί να γίνει με ειδική συσκευή και από απόσταση 45εκ. Ένα ισχυρότερο μίγμα, 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πατώματα και τους τοίχους του δωματίου, αλλά όχι για τα πουλιά.

Το Ivermectin, χρησιμοποιείται από τους κτηνιάτρους, για να την θεραπεία των ακάρεων και των ψειρών.

Οι εκτροφείς πρέπει να προσπαθούν να απαλλάσσουν τα πουλιά τους από τα κουνούπια. Αυτά τα παράσιτα, είναι το λιγότερο μια πηγή ενόχλησης αλλά το σημαντικότερο είναι μια πολύ σοβαρή πηγή μόλυνσης. Μέσω αυτών, τα πουλιά μας μπορούν να μολυνθούν με τη νόσο του Νιούκαστλ, ή την ορνίθωση.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες μπορεί ο καθένας να οδηγηθεί στην πετυχημένη εκτροφή καναρινιών. Εναπόκειται τώρα στον κάθε εκτροφέα να τις εφαρμόσει.

Σχετικό περιεχόμενο​

Τα καναρίνια ως κατοικίδια (πλήρης οδηγός)
Φροντίδα καναρινιών, βασικές οδηγίες
Φροντίδα καναρινιών ολόκληρο τον χρόνο
 
Εξαιρετικό άρθρο. Από τα καλύτερα που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα.
 
Back
Top