Αναπαραγωγή Ομαλός χωρισμός ζευγαριού

TZANNSPY

PB Member
Εγγραφή
25 Σεπ 2016
Μηνύματα
1.707
Πόλη
Άγιος Δημήτριος
Ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να χωρίσουμε το ζευγάρι μας;
Στην περίπτωση μου ο αρσενικός είναι πολύ καλός και μεγάλωσε με πολύ φροντίδα και στοργή τα προηγούμενα μικρά τους.
Αυτή τη στιγμή έχουν νεοσσούς στη φωλιά. Ημερομηνία εκκόλαψης πρώτου αυγού 06/06.
Κάπου εδώ διάβασα πως στην 12η ημέρα ξαναβάζουμε το συρμάτινο πλέγμα, χωρίζοντας έτσι το ζευγάρι μη αφήνοντας να ξαναζευγαρώσει.
Εγώ όμως έχω παρατηρήσει ζευγαρώματα ακόμη και στην 1η εβδομάδα μετά την εκκόλαψη.
Να πράξω έτσι ή να τα αφήσω μαζί μέχρι τον απογαλακτισμό των μικρών χωρίς να προσφέρω νέα φωλιά και υλικό; Παρατηρώντας τα φυσικά για τυχόν επιθέσεις στα μικρά.
Δεν με πειράζει η ηθική πλευρά του να πετάξω "πιασμένα" αυγά ή να γεννηθούν στον πάτο της ζευγαρώστρας αλλά η λιγότερο στρεσογόνα διαδικασία για τα πουλιά, γονείς και νεοσσοί...
 
Εμένα, επειδή με πειράζει να πετάξω πιασμενα αυγά, θα χώριζα το ζευγάρι άμεσα, ώστε αν υπάρξουν αυγά να έχουν μικρότερες πιθανότητες να ειναι ενσπορα. Φυσικά θα τα άφηνα κι αυτά να εκκολαφθούν, με όσους κινδύνους αυτο συνεπάγεται για τη μητέρα τους.
Σε σχέση όμως με αυτο που ρωτάς, θεωρω οτι η λιγότερο στρεσογόνα διαδικασία για τα ήδη υπάρχοντα πουλιά, μικρά και μεγάλα, ειναι οι γονείς να μείνουν μαζί και να τα μεγαλώσουν παρέα, μεχρι τον πλήρη απογαλακτισμό τους. Έτσι οι ευθύνες διαμοιράζονται μεταξύ τους και οι γεννήτορες κουράζονται λιγότερο, τα δε μικρά πιθανά θα τραφούν πιο σωστά και θα μεγαλώσουν λίγο πιο γρήγορα.
 
Θα σου πω Σπύρο @TZANNSPY τι εφαρμόζω εγώ για την ομαλή διακοπή της αναπαραγωγής στην εκτροφή μου χωρίς να υπάρχουν σε βάθος πολλών χρόνων προβλήματα ή σοβαρές επιπλοκές.
Όταν το θηλυκό ξεκινήσει τη νέα φωλιά... ενώ το ζευγάρι μου βρίσκεται στη δεύτερη και τελευταία γέννα του... Τοποθετώ χώρισμα με τον πατέρα από τη μεριά των νεοσσών (συνήθως είναι μεγαλύτερα από 2-3 εβδομάδων) και τη μητέρα μόνη. Τοποθετώ το υλικό φωλιάς και αφού ολοκληρωθεί... Περιμένω το πρώτο της αυγό.
Καθημερινά αφαιρώ το αυγό που γεννά και στη θέση του αφήνω κάποιο ομοίωμα αφού φυσικά δώσω και συμπλήρωμα ασβεστίου για να καλύψω το θηλυκό.
Τα αυγά των καναρινιών είτε έχουν σπόρο είτε όχι τα πετώ... η ζωή μέσα τους άλλωστε δεν έχει ξεκινήσει και δε διαφέρουν ούτε στο ελάχιστο από τα αυγά της κότας που τρώμε κι έχουν σπόρο.
Μερικές μέρες αργότερα που έχει ολοκληρωθεί ο απογαλακτισμός των νεοσσών... Τους βάζω σε ανεξάρτητο κλουβί, τον πατέρα σε ατομικό και τη μητέρα στην κλούβα μαζί με τις υπόλοιπες μητέρες για να ανακτήσει τις δυνάμεις που απαιτούνται για να περάσει όσο το δυνατό άκοπα από την πτερόρροια που θα ακολουθήσει.
 
Back
Top