Διατροφή Οξαλικό οξύ

Η συζήτηση στην διεθνή κοινότητα περί του τρόπου λειτουργίας του οξαλικού οξέως στον οργανισμό και των επιπτώσεών στην υγεία από κατανάλωση τροφών πλούσιων σε οξαλικά οξέα, είναι έντονη, αν και φαίνεται να θεωρούνται δεδομένα κάποια στοιχεία που δεν τεκμηριώνονται επαρκώς από μελέτες.

Λέγεται ότι:
  • Το οξαλικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο και τον σίδηρο, δυσκολεύει τον μεταβολισμό τους στον οργανισμό.
  • Είναι υπεύθυνο για την δημιουργία πέτρας στα νεφρά.
Εφόσον δεν είμαστε σε θέση να τεκμηριώσουμε εμείς ή να απορρίψουμε αυτές τις απόψεις, θα λειτουργήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την καλύτερη υγεία των πτηνών μας.

Κατ’ αρχήν οι τροφές που περιέχουν οξαλικά είναι αυτές που κατά τεκμήριο είναι επίσης πολύ υγιεινές και περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι τα οξαλικά, μειώνονται κατά τουλάχιστον 25% με τον βρασμό.

Για να μην μπούμε σε αδιέξοδη διαδικασία άγχους περί των τροφίμων, η λογική (αλλά και πολλοί γιατροί) συνιστά την ποικιλία ως μοναδική επιλογή ισορροπίας.

Γιατί ναι μεν το πολύτιμο σπανάκι είναι πλούσιο και σε οξαλικά αλλά πόσο σπανάκι και με ποια συχνότητα θα δώσουμε στα πουλιά μας ώστε να καταστεί βλαβερό για την υγεία τους;

Η εναλλαγή των τροφίμων με ένα πλούσιο διαιτολόγιο, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τα πάντα, φρέσκα, στην εποχή τους.
Για την αναπαραγωγική περίοδο, καλό είναι να τα αποφεύγουμε, προσφέροντας τα τις υπόλοιπες εποχές.

Παραθέτουμε για την διευκόλυνση σας κάποια λαχανικά από αυτά που θεωρείται πως έχουν αυξημένες τιμές και τις περιεκτικότητές τους σε οξαλικό οξύ:

Οι τιμές αφορούν g/100g
  • Αγγούρι, 0.02 – Αμάρανθος 1,09 – Αντίδι 0.11 – Αντράκλα 1.31
  • Γλυκοπατάτα 0.24 – Γογγύλι 0.21 – Γογγύλι χόρτα 0.05 – Γουλί 0.03
  • Καλαμπόκι 0.01 – Καλέ 0.02 – Καρότο 0.50 – Κασάβα 1.26 – Κιχώριο 0.21 – Κόλιανδρο 0.01 – Κολοκύθα 0.02 – Κουνουπίδι 0.15 – Κρεμμύδι 0.05
  • Λαχανάκια Βρυξελλών 0.36 – Λαχανίδες 0.45 – Λάχανο 0.10
  • Μαϊντανός 1.70 – Μαρούλι 0.33 – Μελιτζάνα 0.19 – Μπάμιες 0.05 – Μπιζέλι 0.05 – Μπρόκολο 0.19
  • Νεροκάρδαμο 0.31 – Ντομάτα 0.05
  • Πατάτα 0.05 – Παστινάκι 0.04 - Πιπέρι 0.04
  • Ραπανάκι – 0.48
  • Σέλινο – 0.19 - Σκόρδο 0.36 – Σπανάκι – 0.97 – Σπαράγγια 0.13 – Σχοινόπρασσο 1.48
  • Φασολάκια πράσινα 0.36 – Φύλλα τεύτλων (παντζάρια) 0.61.
 
Back
Top