Φροντίδα Ορτύκια για κατοικίδια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης tzanetos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

tzanetos

PB New Member
Εγγραφή
20 Απρ 2015
Μηνύματα
1
Πόλη
Ζάκυνθος
Καλισπερα λεγομαι Τζανέτος και μόλις απέκτησα ενα ζευγαρι ορτύκια. Μένω Ζάκυνθο και θα ήθελα καποιες πληροφορίες σχετικα με τι κλήμα την τροφή και την αναπαραγωγή τους τα πήρα για κατοικίδια και δεν έχω καθόλου πείρα με το ειδος αυτό. Παλιότερα είχα παπαγάλους αλλά απο όσο διάβασα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους σαν οικόσιτα. Παρακαλώ βοήθησε με με την πειρα και τις γνώσεις σας
 
Καλισπερα λεγομαι Τζανέτος και μόλις απέκτησα ενα ζευγαρι ορτύκια. Μένω Ζάκυνθο και θα ήθελα καποιες πληροφορίες σχετικα με τι κλήμα την τροφή και την αναπαραγωγή τους τα πήρα για κατοικίδια και δεν έχω καθόλου πείρα με το ειδος αυτό. Παλιότερα είχα παπαγάλους αλλά απο όσο διάβασα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους σαν οικόσιτα. Παρακαλώ βοήθησε με με την πειρα και τις γνώσεις σας
Χρειάζεσαι μεγάλο υπαίθριο χώρο...
Τα ορτύκια όπως και οι φασιανοί, πέρδικες και γενικά το ορνιθόμορφα πουλιά συμπεριφέρονται σωστά μόνο όταν πατούν στη γή, έχουν μεγάλο χώρο και αρκετό ύψος στον κλωβό τους. Το ύψος θα πρέπει να το προσέξεις γιατί τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια να πετάξουν χτυπούν το κεφάλι τους στην οροφή και τραυματίζονται σοβαρά.. Μια λύση είναι να τοποθετήσεις πάνω δίχτυ θερμοκηπίου (το πράσινο) που αποτρέπει τους τραυματισμούς.
Για τη διατροφή τους χρειάζεσαι ειδικό φύραμα, σιτάρι, σπασμένο καλαμπόκι και μια ποικιλία άλλων σπόρων όμως αυτά που προανέφερα είναι τα βασικά.
Καθημερινή αλλαγή νερού που θα το τοποθετήσεις κάτω και το λερώνουν εύκολα...
Κλαδιά, πατήθρες κλπ είναι άχρηστα για τα ορτύκια γιατί δεν πρόκειται να τα δεις να στέκονται πάνω τους ποτέ.
Τους είναι αρκετά μερικά κεραμίδια τοποθετημένα στη γη ώστε να δημιουργούν τρύπες και εσοχές για να κρύβονται... και πιθανόν να γεννούν τ' αυγά τους.
Μιλάς για ζευγάρι ορτυκιών οπότε το αρσενικό, αυτό που έχει κάπως πιο κόκκινο φτέρωμα στο λαιμό θέλει στην αρχή προσοχή για να μην είναι επιθετικά προδιατεθειμένο προς το θηλυκό..
Καλή συνέχεια...
 
Έχω διαβάσει πως μια σωστή αναλογία είναι ένα αρσενικό προς τρία θηλυκά, διαφορετικά πιέζεται πολύ το ένα θηλυκό. Δεν πάνε ζευγάρια αυτά τα πουλιά.
 
Θα συμφωνήσω με την Μαρία. Τα ορτύκια ζουν με αναλογία 1 αρσενικό προς 3 θηλυκά. Μπορούν να ζήσουν σε κλούβα 2μετρα χ 1 μέτρο. Αν θέλεις μπορείς να διαμορφώσεις το έδαφος της κλούβας ανάλογα ώστε να μοιάζει με την φύση. Στα ορτύκια (άγριο ιταλικό ) αρέσει πολύ να σκάβει στο χώμα.

Προσοχή :

1. Τα ορτύκια κάνουν πτήσεις όταν φοβούνται.
2. Προσοχή στο φύραμα να υπάρχει αλάτι. ( κανιβαλισμός )
3. Καθαριότητα στο νερό.
4. Προσεχουμε την αναλογια αρσενικου & θηλυκου
 
Βάζουμε αλάτι για να μην κανιβαλιζουν η με το αλάτι κανιβαλιζουν;
 
Πάντως σήμερα που είχα βάλει στη μεγάλη κλούβα με την πέρδικα τα 3 μικρά αρσενικά ορτύκια που τα είχε τσιμπησει το 4ο ειδα να συμμεχουν τα 2 και τελικά βρήκα το πιο αδύναμο σκοτωμένο και ψιλό κανιβαλισμενο
 
Η αναλογία στα ορτύκια πρέπει να είναι 1 αρσενικό προς 3 θηλυκά.
 
Βάζουμε αλάτι για να μην κανιβαλιζουν η με το αλάτι κανιβαλιζουν;

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο φύραμα που τα ταΐζεις. Πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε αλάτι για να μην γίνεται κανιβαλισμός.

Αν θες περιέγραψε λίγο, ηλικία, ράτσα, ποσότητα και που μεγαλώνουν.
 
την αναλογία την είχα σωστή και με το παραπάνω, αλλά έτυχε και μου έδωσαν και άλλα 3 αρσενικά λόγω ότι φίλος δεν ήξερε τι να τα κάνει και θα τα ελευθέρωνε με αποτελεσματα καταστροφικά για αυτά. Πρόκειται για το ιταλικό και η ηλικία τους είναι 3 μηνών περίπου.
 
Πρέπει να φτιάξεις άμεσα την αναλογία. Τα χτυπημένα πρέπει να τα απομονώσεις για λίγες μέρες.

( ποτέ 2 αρσενικά μαζί αν δεν υπάρχουν τα ανάλογα θηλυκά )
 
ααα, για αλάτι δεν ήξερα, και τα δικά μου όλο τσιμπιοδουσαν δεν προλάβαινα να γιατρεύω τις πληγές ( κι ελεγα φταιει το "μικρο" κλουβι 1,5 μετρα.
Αλλα είχα μονο ένα ζευγάρι, ήξερα πως πρέπει να είναι πιο πολλά θηλυκά αλλα φοβήθηκα να αυξάνω το πληθυσμό των πουλιών μου... ίσος κι αυτό έπαιξε μεγάλο ρολο.

 
Τι ράτσα είναι αυτά στη φωτο;όμορφα ειναι
 
Κινεζικα ορτύκια - Chinese Painted Quail ή Βutton Quail (Coturnix chinensis)

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
Το ήμερο αρσενικό μου... εγκολαφτικε από τη κλωσσομηχανη μου και ήταν πολύ γλυκό κι ήμερο πουλάκι.
 
Επειδή όλα τραυματιζόταν (τσιμπιόντουσαν) τα έδωσα σε έναν φίλο μου που έχει τεράστιες κλούβες και αλλα ορτύκια. Αλλα απ όσα έμαθα κι αυτός τα έδωσε μετά από κάποιες μήνες. Δεν ήμουνα έτοιμη να κρατάω στο σπίτι 5-6 οτρυκια (που έτσι πρέπει να ζούνε - ένας αρσενικός και 3-5 θηλυκά). Και επειδή δεν μπορούσα να τους προσφέρω κάτι καλύτερο αποφάσισα να τα δώσω.

Έτσι από πολύ μικρή μου εμπειρία από τα ορτύκια θα έλεγα ότι χρεάζονται χώρο και να τα κρατάτε σε μικρά σμήνη κι όχι σε ζευγάρια. Το γραφει κι σε κάθε ενημερωτικό site που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Αλλα χρεαζόταν να τα δω με τα ματια μου για να πιστέψω.
 
Σήμερα τα μικρουλια μου μου έκαναν ενα μικρο αυγουλακι σε μέγεθος Ρίγας σταφυλιού. Μοτ φαίνεται πως είναι πολυ νεαρά για ωοτοκία.
 
Να του δίνεις φυραμα ωοτοκίας σε μορφή πέλετ. Αν δεν αλλάξεις κάτι στο περιβάλλον που ζούνε κάθε μέρα θα κάνει ένα αυγό. Μην ξεχάσεις την αναλογία αρσενικού - θηλυκού.
 
Ξανα προβλή! Ατα στο κοτέτσι.

Το αρσενικό σκότωσε το 1 από τα 3 θηλυκά και πελεκησε άλλο ένα.
Το εβγαλα το αρσενικό από κει και το έβαλα με τα αλλά 2 αρσενικά όπου του επιτέθηκαν κι έτσι το χω απομόνωση.
Σε αυτές περιπτώσεις τι μπορώ να κάνω; Κι ακόμα δεν Έιμι σίγουρος για την τύχη που θα έχει το άλλο θυλυκο.

Μέχρι σήμερα με είχαν γεμίσει αυγά, βέβαια μικρούλια και μερικά κλουβια
 
Back
Top