Ασθένειες Ο Άλεξ (καναρίνι) μαδάει

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Vagos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Βόλος
Γεια σε όλους. Παρατήρησα πούπουλα κ' λίγα φτερά στον πάτο του κλουβιού του Άλεξ. Είναι ζωηρότατος, κελαηδάει, τρώει κανονικά. Σημαίνει κάτι αυτό ή να μην ανησυχώ;

Γεια σου Βαγγέλη! Να υποθέσω οτι ο Αλεξ είναι καναρίνι;

Γραψε μας αν θες τις συνθήκες διαβίωσής του: Ζεί μονος σε μονό μικρό κλουβί ή σε κλουβα; σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο; Σε τι θερμοκρασία;

Ο Άλεξ είναι ένα αρσενικό κίτρινο,''ανοιξιάτικο''(απ'ότι μου είπε ο πετ σοπάς που τον αγόρασα), καναρίνι.Ζει σε μονό ευρύχωρο κλουβί(μόνος του). Τον τελευταίο καιρό λόγω κρύου,τον έχω μέσ'το σπίτι(μαζί με τα υπόλοιπα δύο καναρινάκια μου),όλη μέρα. Τρέφεται με καναβούρι, τροφή της extravitale, κελαηδίνη verse-laga, αυγοτροφή, φρούτα, βραστό αυγό. Είναι υγιέστατος κ' ζωηρός(και λίγο φοβιτσιάρης). Η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι γύρω στους 20-22 βαθμούς.

Αν από έξω το έβαλες μέσα λόγω κρύου λογικό είναι να πέσουν φτερά λόγω μεγάλης αλλαγής θερμοκρασίας. Ειδικότερα αν τον έχεις και κοντά σε καλοριφέρ τότε ο μικρός υποφέρει.
Αυτό κρατά μέχρι να συνηθήσει τη θερμοκρασία του χώρου και να αποβάλει το επιπρόσθετο πτέρωμα. Για παθολογικά αίτια είναι νωρίς νομίζω να μηλίσουμε ακόμα. Ίσως μετά από 1 εβδομάδα.

Η πτώση των φτερών συνεχίζεται. Σε κάθε πέταγμα από πατήθρα στην άλλη,του φεύγουν πούπουλα. Έχει απογυμνωθεί μέρος των φτερούγων του και φαίνονται σαν ματωμένες πληγές. Εξακολουθεί να είναι ζωηρό,τρώει κανονικά μα δεν κελαηδάει. Εχθές του έβαλα Pulmosan σαν μέρος της θεραπείας που ξεκίνησα προ εννέα ημερών μετά από συμπτώματα ακάρεων σε άλλο καναρίνι. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Του χορηγώ πολυβιταμίνες στο νερό, μια φορά την εβδομάδακαι εχθές του έβαλα, δεν θυμάμαι την ονομασία, κάτι σαν προληπτική αντιβίωση.
Please help!

... Έχει απογυμνωθεί μέρος των φτερούγων του και φαίνονται σαν ματωμένες πληγές...

Αυτο δεν ειναι γνωρισμα πτερορροιας. Νομιζω πως πρεπει να το δει γιατρος. Δεν αξιζει να ταλαιπωρειται και να προσπαθεις να αντιμετωπισεις κατι με υποθεσεις για το περι τινος προκειται.

https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/

Συμφωνώ με τον Ανέστη, καθώς όντως δεν είναι φυσιολογική πτερόροια.
Έχει απογυμνωθεί μέρος των φτερούγων του και φαίνονται σαν ματωμένες πληγές. Εξακολουθεί να είναι ζωηρό,τρώει κανονικά μα δεν κελαηδάει.
Μπορεί να οφείλεται στο άκαρι που λόγω κνησμού από μόνο του να αφαιρεί φτερά και πούπουλα μπορεί να είναι άλλο εξωπαράσιτο (ψείρα ή κόκκινη ψείρα) μπορεί όμως και να είναι και μύκητας που αναπτύχθηκε λόγω αδυναμίας του οργανισμού. Στην πρώτη περίπτωση είναι απαραίτητη η αντιβοίωση για αποφυγή άσματος, στη δεύτερη όχι απαραίτητη στην τρίτη όμως περίπτωση η αντιβοίωση χειροτερεύει κατακόρυφα την κατάσταση.

Βρές επειγόντως γιατρό, κάνε εξέταση για μύκητα αν δεν είναι άκαρι ή ψείρα ή κόκκινη ψείρα και εννοείται τα άλλα καναρίνια σε άλλο δωμάτιο... από χθες. Διάβασε λίγο και εδώ:
Ακάρεα της Τραχείας

Back