Φροντίδα Ο Παπαγάλος μου δαγκώνει το δάκτυλό του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Macouti
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Macouti

PB New Member
Εγγραφή
7 Ιουλ 2017
Μηνύματα
3
Πόλη
Χανιά
Εχω ενα Ζακο,6 χρονων και τωρα τελευταια δαγκωνει το δακτυλο του αριστ. Ποδιου.σε σημειο να ματωνει. Εχει αλλαξει η συμπεριφορα του απεναντι μου, κι προσπαθει να με δαγκωσει, πηγασε γιατρο του εβαλε αιμοστατικοκαι αντιβιωτικο σπρει, τυλιξατο δακτυλο με γαζα, αλλα κρατησε μονο 2 μερες. Εβγαλε την γαζα, εχει κλεισει η πληγη, αλλα συνεχιει να τσιμπαει το δακτυλο.
 
Διάβασε αυτό το άρθρο Ο κανιβαλισμός στα πτηνά συντροφιάς
και περιέγραψέ μας τον χώρο που ζει (μέγεθος κλουβιού-σε τι δωμάτιο), την διατροφή του, αν τον βλέπει ο ήλιος, αν του έχεις παιχνίδια στο κλουβί, πόση ώρα ασχολείσαι μαζί του, είναι άγριο πουλί ή ταισμένο στο χέρι;
Είναι τόσες πολλές οι αιτίες (οργανικές-ψυχολογικές κτλ) που μπορεί να ευθύνονται και δυστυχώς δεν έχουν όλες λύση...
 
Γεια σου,Σισσυ, λοιπον τον εχω περιπου 6 χρονια, ειναι μονιμα σε φωτεινο σαλονι, το κλουβι 1,60Χ 60Χ60., με ροδακια, αρκετα μεγαλο, με σχαρα και δισκο κατω. Τα καλοκαιρια τον βγαζω μερικες ωρες πρωι στη βεραντα. Του ειχα κορμους απο λεμονιακαι παιχνιδια στο κλουβι, τα εβγαλα την προηγουμενη εβδομαδα, φοβουμενος μη αυτοτραυματισθει λογω,του στρεσαρισματος του. Τον αγορασα απο Πετ,1 χρονου, δυστυχως δεν τον εμαθα εξω απο το κλουβι, αλλα εβαζα συνεχεια το χερι μου μεσα και τον χαιδευα. Μιλαει παρα πολυ, μας φωναζει με τα ονοματα μας, πολλες φρασεις, μιμιται τιςφωνες μας καθε ενος διαφορετικα. Καμια φορα ηταν υπερβολικος δεν σταματουσε, να μας φωναζει και να μιλαέι. Του δινω τις καλλιτερες τροφες απο διαφορους σπορους και αλλα, τρωει καλαμποκι, μπιζελια, καροτο, σταφυλια, καρπουζι [τρελενεται για τα σπορια,]αγγουρι,ρογδι, πιπερια, βασικα τρωει καλα, χωρις προβλημα. Εως την προηγουμενη εβδομαδα, που ειδα να τσιμπαει το 1 δακτυλο Αρ. Ποδιουκαι να βγαζει επιδερμιδα, εως που εγινε πληγη. Τον επιασα,2 φορες με πετσετα και γαντια, ηταν πολυ επιθετικος, εκανα οτι περιγραφω παραπανω, πηγα σε γιατρο[δυστυχως στα Χανια δεν εχουμε ειδικο γιατρο για παπαγαλους]καναμε οτι καναμε, ηρεμησε καπως 2 μερες, πεταξε χθες την γαζα απο το δακτυλοκαι αρχισε να το. Τσιμπαει παλι. Δεν εχει ματωσει αυτη την φορα αλλα προβλεπω να γινεται παλι. Δεν ξερω τι να κανωκαι βασικα τι τον ενοχλει, να τον βοηθησω.
 
Μπορείς να σκεφτείς αν άλλαξε κάτι το τελευταίο διάστημα στο σπίτι σας; δηλ οι συνθήκες ζωής σας είναι οι ίδιες; Πχ ήρθαν ή έφυγαν άνθρωποι, ζώα κτλ
Η καθημερινότητα και η συνθήκες διαβίωσης του ''δυστυχώς'' είναι καλές όπως τις περιγράφεις (εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι το τελευταίο διάστημα). Πιθανόν να παίζουν ρόλο οι ορμόνες του. Το ερώτημα βέβαια είναι τι μπορείς να κάνεις, αφού εκεί στην Κρήτη πάσχετε από γιατρούς αλλά κι εδώ εμείς που έχουμε 2-3 δεν γνωρίζω αν πραγματικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Γνωρίζω βέβαια μια ''ανάλογη'' υπόθεση με ένα μονκ το οποίο έφτασε σε τέτοιο σημείο που χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν το πόδι αλλά νομίζω πως μετά έζησε-ζει; ήρεμα (πάνε χρόνια από τότε) Αν θυμάμαι καλά ο κύριος Ποσάντζης γιατρός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου τον είχε αναλάβει.
Δες εδώ Πτηνίατροι, Ειδικευμένοι στα Πτηνά Κτηνίατροι
όσους γιατρούς έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε και προσπάθησε έστω να επικοινωνήσεις με κάποιους μήπως και σε βοηθήσουν.
Δεν σου κρύβω πως κατά την γνώμη μου τα πράγματα είναι σοβαρά (αρχή είναι ακόμα) και στην θέση σου θα έκανα τα αδύνατα δυνατά ώστε να φέρω το πουλί στην Αθήνα για να τον δει κάποιος από τους γιατρούς
(εγώ αυτούς συνιστώ)
Αχιλλέας Ακρίβος, Κτηνίατρος
Patricia Gray, Κτηνίατρος
Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο ώστε να σε βοηθήσω, εύχομαι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα τώρα που είστε ακόμα στην αρχή... Καλή τύχη
 
καλησπερα και απο εμενα. Θα σου πω κι'εγω την γνωμη μου. η σισσυ εχει δικιο οτι πρεπει να το δει τον ζακο ενας πτηνιατρος τωρα που ειναι η αρχη. το θεωρω κι'εγω επικυνδινο σταδιο. Δεν θελω να σε τρομαξω αλλα φοβαμε αυτο το σταδιο της αυτοκαταστροφης. σου ειπε η σισσυ εαν αλλαξε κατι το τελευταιο διαστημα στον χωρο που ζη η στο σπιτι, δωσε λιγο βαση. εαν και φοβαμε οτι κουραζω θα σου πω απο την εμπειρια μου συμβιωσης με ζακο δεκα εξι χρονια, οτι ειναι πολη περιεργα πουλια στο τι μπορει να τους ενοχληση η το τι θελουν. εγω προσωπικα τον αφουγραζομε συνεχεια, και πιστεψεμε εχω αρχηση να καταλαβενω καποιες φορες το τι θελει. το τελευταιο εξαμηνο μου εχει βγαλει ενα χουι μεσα στο μαυρο σκοταδι κατευενη απο ψιλα που κοιματε στο κατω κλαρι και περιμενη χαδια. Δεν τα γραφω για να σου πω τι κανει ο παπαγαλος μου, αλλα γιατι αυτο που μαθενω καθε μερα ειναι οτι θελουν ασχολια μαζι τους, και κατι παρακυνδινευμενο εαν το θετω σωστα, να τους διαβαζης, ενοωντας τις αντιδρασεις τους. η περιγραφη κλουβιου φαγητου ειναι ιδανικες. ευχομε περαστικα, και να ξερεις κατι σε νοιωθουμε.
 
...Αν θυμάμαι καλά ο κύριος Ποσάντζης γιατρός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου τον είχε αναλάβει.
... Και μη φανταστείς ότι μπορούσε να κάνει ''πολλά''... Κολάρο του είχε φορέσει και κάτι κρέμες στο πόδι (που τελικά δεν σώθηκε).
 
ναι σισσυ εχεις δικιο. Οσο υπεροχα πλασματα ειναι οι παπαγαλοι, οταν τους ποιανουν οι τασεις καταστροφης, δεν ξερεις τι να κανεις. ειναι η μεγαλητερη απαγοητευση.
 
Αγαπητοι φιλοι, ευχαριστω για τις συμβουλες σας και τα καλα σας λογια. Σχετικα με αλλαγη, στον χωρο του, οχι, τιποτα δεν εχει αλλαξει.Ιδια κσταστασι εδω και 5 χρονια που τον εχω. Η μονη διαφορα μπορω να πω,το καλοκαιρι μας βλεπει και μιλαμε πιο λιγο, απο οτι τον υπολοιπο χρονο.λογω μπανιων, εξοδοι, βσικα μας βλεπει πιο λιγο. Κατα τα αλλα ολα νορμαλ οπως πρωτα. Επισης τρωει, τους σπορους του,τα φρουτα του αλλα οχι οπως πρωτα, που μας φωναζε συνεχειακαι μας τρελλεναι με τις φωνες του και τα λογια του. Καποιος γνωστος μου ειπε οτιισως ειναι, ορμονικοκαι εποχης ζευγαρωματος, μπορει να ισχυει κατι τετοιο;Να φερω το πολι στην Αθηνα, στη καταστασι που ειναι[επιθετικος, στρεσσαρισμενος]το βλεπω δυσκολο, οχι οικονομικα, αλλα θα ταλαιπωρηθει το πουλι.Αν μπορειτε να με συμβουλεψετε, αν μπορω να παρω γνωμη ειδικου, εστω απο μακρια, με φωτος, η ζωντανη συζητησι στο ιντερνετ, με το αζημιωτο βεβαια, να αμοιφθει ο γιατρος εστω και για τις συμβουλες του. Και καταφερουμε να σωσουμε τον Μαλου;
 
*Καποιος γνωστος μου ειπε οτιισως ειναι, ορμονικοκαι εποχης ζευγαρωματος, μπορει να ισχυει κατι τετοιο;
**Να φερω το πολι στην Αθηνα, στη καταστασι που ειναι[επιθετικος, στρεσσαρισμενος]το βλεπω δυσκολο, οχι οικονομικα, αλλα θα ταλαιπωρηθει το πουλι.
***Αν μπορειτε να με συμβουλεψετε, αν μπορω να παρω γνωμη ειδικου, εστω απο μακρια, με φωτος, η ζωντανη συζητησι στο ιντερνετ, με το αζημιωτο βεβαια, να αμοιφθει ο γιατρος εστω και για τις συμβουλες του. Και καταφερουμε να σωσουμε τον Μαλου;

*Τα ορμονικά προβλήματα δεν είναι απλό θέμα. Διότι δεν πρόκειται για θέμα ενός χρονικού διαστήματος και μετά... Πάει τελείωσε αυτό ήταν! Όταν κάτι γίνει συνήθεια, στην προκειμένη περίπτωση να δαγκώνει το πόδι του, αυτό σταματά (αν σταματήσει) πολύ δύσκολα, ιδιαίτερα όταν τα πουλιά αρχίσουν και γεύονται το αίμα τους. Ο Λέλος υπήρξε μια ανάλογη περίπτωση που δυστυχώς κατέληξε Ο Λελος πεθανε
Επιμένω πως ένα ορμονικό θέμα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο δηλ και δεύτερο πουλί αντιθέτου φύλου να πάρεις, κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως το πρόβλημα θα λυθεί... (σου γράφω δυστυχώς διότι έχω εμπειρία).
**Κανένα στρες δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό που περνά και πρόκειται να περάσει.
Μ΄ένα καλά σκεπασμένο κλουβί κατά την είσοδο σας στο πλοίο (μπορείτε να του μιλάτε, ώστε να σας αισθάνεται) και μετά σε καμπίνα ή όχι (με ξεσκέπασμα, μόνο της μιας πλευράς του κλουβιού).
Πιστεύω πως δεν θα κανένα πρόβλημα, άσε που μπορεί να του αρέσει όλο αυτό!
*** Στο ποστ #4 σου έχω ήδη γράψει γιατρούς
(πατώντας στα πορτοκαλί γράμματα θα βρεις τηλέφωνα-διευθύνσεις ώστε να επικοινωνήσεις μαζί τους)
 
Οι ζακο οσο καλα πουλια ειναι, ειναι και περιεργα! Πολλες φορες μπορει να τα επηρεασει κατι μηδανινο που ομως θα τα κανει να αλλαξουν συμπεριδορα! Δυστυχως ναι στα Χανια δεν εχουμε κτηνιατρους να ασχολουνται με πτηνα! Παρολα αυτα δε χανεις τιποτα να παρεις ενα τηλεφωνο σε καποιον απο τους κτηνιατρους που σου εβαλαν πιο πανω τα παιδια! Εστω και τηλεφωνικα μπορει να σου δωσε καποια οδηγια-βοηθεια! Η μπορει να σου πει οτι πρεπει να τον πας Αθηνα! Δε χανεις τιποτα να τους κανεις ενα τηλεφωνο!
 
Ο γιατρός που το πήγες έλεγξε καλά το πόδι του και το σημείο που δαγκώνει ο μικρός;
Μήπως κάτι το ενοχλεί εκεί;
Μήπως κάποια ακίδα από τα ξύλα που πατάει;
Μήπως έχει κάποιο "κάλο" από τη πίεση που δέχεται το πόδι με το ξύλο;

Σκέψεις και σημεία που θα έψαχνα πρώτα και φυσικά όπως έπραξες κι εσυ θα ζητούσα βοήθεια γιατρού.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να το ξεπεράσετε το συντομότερο.
 
Back
Top