Αναπαραγωγή Ο ιδανικός πατέρας καναρινιών

Σε μια επιτυχημένη αναπαραγωγή καναρινιών, παίζουν ρόλο πολλά πράγματα. Η επιλογή ζευγαριού και ειδικά η στάση του αρσενικού καναρινιού σε ρόλο "ιδανικού πατέρα" είναι από τα σημαντικότερα.

Ο ρόλος του αρσενικού στην αναπαραγωγή των καναρινιών​

canary-pair.jpg

Το πως διαχειρίζεται την κατάσταση ένα αρσενικό καναρίνι από την πρώτη επίβαση, μέχρι και την ανεξαρτητοποίηση των νεοσσών, είναι θέμα χαρακτήρα που είναι διαφορετικός σε κάθε πουλί. Ένα αρσενικό μπορεί να είναι ήρωας ή και "δολοφόνος".

Όλα αυτά βέβαια υπάρχουν στα γονίδια που κληρονομούνται από τις προηγούμενες γενιές. Γι αυτό είναι σημαντικό να καταγράφουμε συμπεριφορές, όσο αστείο και αν ακούγετε.

Η ανάδειξη του σωστού αρσενικού​

Από τη πρώτη επίβαση (βάτεμα). Για να γίνει αυτό όμως πρέπει ο αρσενικός να προκαλέσει το ενδιαφέρον τη θηλυκιάς με το τραγούδι του για να τη φέρει σε αναπαραγωγικό οίστρο. Η κανάρα ξεκινάει το χτίσιμο της φωλιάς και εδώ ο αρσενικός την βοηθάει κουβαλώντας νήματα.

Με αυτή τη κίνηση καταλαβαίνουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα με τα αυγά ή κάποια άσχημη συμπεριφορά απέναντι στα μικρά.

Όταν η κανάρα κάτσει στη φωλιά​

Η θηλυκιά έχει αρχίσει την επώαση, αυτός τρέχει και προσπαθεί να βρει τροφή για να την ταΐσει. Όταν καμιά φορά η κανάρα σηκώνεται να ξεμουδιάσει τότε αυτός τρέχει και κάθεται μέσα στη φωλιά ή κυνηγάει τη θηλυκιά όταν έχει ξεχαστεί με τις περατζάδες.

Όταν σκάσουν μύτη οι νεοσσοί​

Μέχρι την 4-5 μέρα ο σωστός πατέρας κουβαλάει τροφή και ταΐζει τη μητέρα ώστε αυτή να μη σηκώνεται (όσο είναι δυνατόν) από τη φωλιά αλλά να ταΐζει με τη σειρά της τα μικρά. Τις επόμενες ημέρες αρχίζει και ταΐζει η ίδια απευθείας τους νεοσσούς.

Την 10-11 ημέρα το έργο του γίνεται πιο δύσκολο. Οι νεοσσοί έχουν μεγαλώσει και ζητούν πιο μεγάλες ποσότητες φαγητού. Η θηλυκιά αυτό το διάστημα χαλαρώνει λίγο, κόβει τις πολλές βόλτες και γενικώς κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να προετοιμαστεί να μπει στη 2 γέννα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ταΐζει, αλλά το βάρος πέφτει πιο πολύ στον πατέρα.

Αρχίζουν τα πεταρίσματα​

Ήρθε η ώρα όπου τα μικρά αρχίζουν τις βόλτες. Η μαμά έχει χτίσει ή χτίζει τη καινούργια φωλιά ή έχει ήδη αυγά. Ο καλός πατέρας έχει βοηθήσει στο χτίσιμο και έχει ανταπεξέλθει στα συζυγικά του καθήκοντα, αλλά ακόμα τρέχει πανικόβλητος.

Πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, όπου ακούει ότι ζητάνε την βοήθειά του. Τα μικρά έχουν βγει στο κλαρί και περιμένουν το πατέρα να τα ταΐσει, μέχρι να αρχίσουν να τρώνε μόνα τους. Τότε είναι και η στιγμή που τα μικρά φεύγουν και αυτός χαλαρώνει λίγο.

Οι μόνες του υποχρεώσεις πλέον είναι να ταΐσει τη μαμά που κάθεται και να εκπαιδεύσει τα μικρά με τα τραγούδια του.

Έτσι κάπως είναι ο ιδανικός πατέρας. Βοηθάει τους πάντες, μαζί και εμάς και μας γλυτώνει από πολλά προβλήματα.

Όλα τα παραπάνω προέρχονται από δικές μου καταγραφές και παρατηρήσεις των πουλιών μου. Επίσης, όλα αυτά αναφέρονται σε καναρίνια. Ελπίζω να έδωσα το ερέθισμα και σε άλλους να καταγράφουν τις κινήσεις των δικών τους καναρινιών.

Σχετικό περιεχόμενο​

Η αναπαραγωγή των καναρινιών
Από την πρώτη γέννα καναρινιών στη δεύτερη
 
Back
Top