Γενικά Ο μικρός γκιώνης δεν τα κατάφερε

Εγγραφή
3 Φεβ 2009
Μηνύματα
25.696
Χθες ήταν μια δύσκολη νύχτα.
Φίλος σε περιοχή έξω από την Κατερίνη και σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από την περίφραξη του κτήματός του, βρήκε το βράδυ έναν νεοσσό στο έδαφος κάτω από ένα δέντρο.
Τον περισυνέλεξε και τον έβαλε σε μία χαρτόκουτα.
https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p526x296/13516479_510278495839112_6826804980500039533_n.jpg?oh=47a163f2ec663894973e7027d1bc54cf&oe=57FAC305
Παρότι έμπειρος με ζώα της φάρμας, δεν ήταν σίγουρος για την αναγνώριση του είδους, πιστεύοντας κατ' αρχήν πως πρόκειται για μπούφο.
Μέσω μιας ανάρτησης στο facebook και πριν προλάβω να δω εγώ τα μηνύματά του, έκανε μια επαφή με την οργάνωση http://www.drasi-agriazoi.gr/index.php/, απ' όπου έγινε και η αναγνώριση του πτηνού και του συνέστησαν απλά φύλαξη σε σκοτεινό σημείο και έλεγχο των δεδομένων της περιοχής που βρέθηκε, ώστε να γίνει πιθανή επιστροφή του στο σημείο.
Μετά την επικοινωνία μας, ήρθε σε επαφή μέσω του κινητού έκτακτης ανάγκης με την ΑΝΙΜΑ.
Σε μια αγωνιώδη διαδικασία ερωτηματικών αν πρέπει να ταΐσει, να δώσει νερό με ηλεκτρολύτες, να επιστρέψει τον νεοσσό και πως, στο πιθανολογούμενο δέντρο που ίσως έπεσε, οι συμβουλές όλων ήταν κάθετες να μην χορηγήσει τίποτα.
Στις ερωτήσεις του αν πρέπει να προσπαθήσει να το γυρίσει πίσω και ποια ώρα, δεν υπήρχε σαφής απάντηση και από τα τρία συνολικά άτομα που μίλησε, όχι προφανέστατα γιατί δεν ήθελαν να συμβουλεύσουν αλλά γιατί πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που η απάντηση δεν είναι ποτέ απλά, ναι ή όχι και εμπεριέχει ρίσκο.
Έπρεπε δηλαδή την απόφαση να την πάρει ο ίδιος.
Καθότι νυκτόβια αρπακτικά, το πουλάκι μετά τα μεσάνυχτα άρχισε να καλεί τους γονείς του, κάνοντας έναν ήχο απ' ότι μου περιέγραψε σαν παλιό ρολόϊ.
Βλέποντας το πουλάκι σε αγωνία και πείνα, βγήκε έξω γύρω στις 2 το πρωί, ελπίζοντας να δει τους γονείς κοντά στο σημείο που το βρήκε και όντως τους εντόπισε να κάνουν πτήσεις αναζήτησης.
Πήρε λοιπόν μια σκάλα και αφού μερεμέτισε κάπως την κούτα, πήγε στο δέντρο και την τοποθέτησε στο πιο ψηλό δυνατό κλαδί, ασφαλίζοντάς την και ελπίζοντας οι γονείς να καταφέρουν να ταΐσουν τον νεοσσό τους.
Οι γονείς παρά που είναι άγρια ζώα, καθ' όλη την διάρκεια έκαναν πτήσεις κοντά του, χωρίς να τον ενοχλούν.
Ανατριχιάζω και που τα γράφω...
Άφησε λοιπόν τον νεοσσό, ευχηθήκαμε όλοι καλή τύχη και σήμερα αξημέρωτα ακόμα, πήγε να δει πως πάει...
... Δυστυχώς ο νεοσσός δεν τα είχε καταφέρει. ☹
Τον μάζεψε και του παρείχε μια αξιοπρεπή ταφή.
Όπως μου είπε γεμάτος πίκρα, "με τα άγρια ζώα, έχω καταντήσει νεκροθάφτης" ☹
Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο έργο η σωτηρία ενός νεοσσού που πέφτει από φωλιά. Πιθανότατα υφίστανται και τραυματισμούς αλλά και χωρίς αυτούς έντονο στρες και φόβο.
 
Τα ''διάφορα'' θέματα πτώσεων που έχουν προκύψει και συζητάμε τελευταία, με κάνουν να αναλογιστώ:
Ισχύει άραγε η περίπτωση (παλιά ''έλεγαν'') ότι κάποια πουλάκια τα οποία δεν είναι υγιή, τα ρίχνουν από την φωλιά οι ίδιοι οι γονείς;
Αν ναι (που έτσι πιστεύω), άρα όλοι οι νεοσσοί που εντοπίζονται εκτός φωλιάς, λογικά δεν είναι πρέπει να είναι και υγιείς,
άρα εκτός των υγιών πουλιών και των τραυματισμών που λογικά προκύπτουν από τις πτώσεις, υπάρχουν και τα ήδη αδύναμα-άρρωστα πουλιά (και αυτά με τραυματισμούς πτώσεων), που λογικά κατά την άποψη μου, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και δεν τα καταφέρνουν...
 
Ισχύει εν μέρει και αυτό Σίσσυ μου, όταν οι νεοσσοί είναι λίγων ημερών. Όμως παρατηρούμε νεοσσούς σχετικά ανεπτυγμένους, που αυτό παραπέμπει σε αστοχία πρώτων πτήσεων ή αταξία των νεοσσών.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top