Γενικά Ο μύθος του γκιόνη

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης inca1099
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

inca1099

PB Known Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
2.542
Πόλη
Ιωάννινα
Ο γκιόνης πρόκειται για μια μικρή κουκουβάγια με μέγεθος περίπου 20 εκατοστών. Το όνομά του προέρχεται από την μονότονη κραυγή που βγάζει ''γκιον''.

Το πτέρωμά του είναι ανοιχτόχρωμο γεμάτο με στίγματα και γραμμώσεις γκριζοκαφέ χρώματος. Το σώμα του και η ουρά του είναι μεγαλύτερο και το κεφάλι του μικρότερο σε αναλογία με την κουκουβάγια. Πάνω απο τα αυτιά του υπάρχουν δεξιά και αριστερά μικρές τούφες τις οποίες ανασηκώνει σε περιπτώσεις φόβου, θυμού όπως συμβαίνει και με τον μπούφο που ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Είναι είδος αποδημιτικό και συναντάτε στην Αφρική και Νότια Ευρώπη. Τακτικός επισκέπτης στην χώρα μας απο την άνοιξη. Όπως συμβαίνει με όλα τα πτηνά της οικογένεις είναι νυχτόβια πουλιά και σπάνια θα τον δούμε στο φως της ημέρας.
Την νύχτα βγαίνει για κυνήγι και τρέφεται με έντομα, μικρά ποντίκια, φίδια κτλ και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος και ωφέλιμος στην γεωργία. Φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων, εγκαταλειμμένες φωλιές άλλων πτηνών και κουφάλες δέντρων.
Τον συναντάμε αρκετά συχνά σε κατοικημένες περιοχές, φυτείες και κήπους.

Υπάρχει μια πολύ γνωστή ιστορία, που προσπαθεί να εξηγήσει το κελάηδισμα του γκιόνη. Ήταν, κατά την παράδοση δύο αδερφοί. Τον έναν, που λεγόταν Αντώνης, τον σκότωσε ο άλλος, που μεταμορφώθηκε από τη λύπη του (ή τον μεταμόρφωσε μετά από δική του παράκληση ο Θεός) σε πουλί, που κλαίει τον αδικοχαμένο αδερφό του: "Γκιον! Γκιον!" (και σε παραλλαγές: "Ντον! Ντον!").

Σχετικό περιεχόμενο
 
Όταν ήμουν μικρή άκουγα αυτό το πουλί, ποτέ δεν είχα δει πως είναι! Μάλιστα παλιότερα έλεγαν πως όταν άκουγες τον γκιόνη σήμαινε πως ο καιρός θα βελτιωνόταν! Ευχαριστώ Γρηγόρη!
 
Έτσι λένε και εδώ στα Γιάννενα οτι θα βελτιωθεί. Να συμπληρώσω οτι ο μύθος που επικρατεί, στα Γιάννενα είναι διαφορετικός ώς προς το όνομα. Γιάννης λεγόταν ο αδερφός που χάθηκε.
Φιλικά
 
γρηγορη τον μυθο τον ξερω ολο που ειναι σαν ποιημα και ειναι πολυ ωραιος΅!
μου τον ελεγε ο παππους μου απο τα τρικαλα!
και σε οποιον και αν το ελεγα δεν το ηξερε κανενας αυτο το πουλι!
αλλα στο χωριο μου καθε βραδυ ακουγόταν ο γκιονης μεσα στην απολυτη νεκρα της νυχτας το κλαψιαρικο καλεσμα του γκιονη ηταν φοβερο!
τι μου θυμησες τωρα!

το ποιημα για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι! Χεχε

Ήταν 2 αδέρφια
πάντα αγαπημένα,
πρόβατα βοσκούσαν
σ'αρχοντα μεγάλο,
Γκιώνη λεν τον ένα
Δήμο λέν τον αλλο.

Κάποια μέρα ο Γκιώνης,
δυο αρνάδες χάνει,
ψάχνει δεν τις βρίσκει
τριγυρνά και κλαίει,
έρχεται στη στάνη
τ'αδερφού του λέει.

Βρέθηκε και εκέινος
στην κακιά του ώρα,
άδικα χολιάζει,
σα θεριό θυμώνει,
το μαχαίρι φόρα
και τον εσκοτώνει.

Οι αρνάδες ήρθαν
στο κοπάδι πάλι
και ο φονιάς τις βλέπει.
στέκεται κλαμένος,
γέρνει το κεφάλι μετανοημένος.

Και ο θεός τον είδε
που χτυπά τα στήθη,
κλαίει νύχτα μέρα,
θέλει να πεθάνει,
και τον ελυπήθει
και πουλί τον κάνει.

Και γιαυτό το βράδυ,
αμα σκοτεινιάζει
το πουλί θλιμμένο,
στο δενδρί κλαρώνει
κι'ολη νύχτα κράζει
Γκιώνη Γκιώνη Γκιώνη
 
Τι μου θυμίσατε τώρα! Ο παππούς μου (ο 2ως άνδρας της γιαγιάς μου) ήταν από την Καστάνιανη, απέναντι ακριβώς από την Πυρσόγιαννη. Εγώ από το 1985 που ήμουν 2 χρόνων και κάθε καλοκαίρι μέχρι το 1998 (που πέθανε ο παππούς) έκανα διακοπές εκεί για 2 μήνες. Κάθε βράδυ άκουγα τον γκιώνη και μου έλεγε ιστορίες ο παππούλης μου... Ωραία μέρη και ωραίες εποχές!
 
Back
Top