Φροντίδα Ο παπαγάλος μου δε θέλει να μπαίνει με τίποτα στο κλουβί του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kleos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Kleos

PB Member
Εγγραφή
14 Μαρ 2021
Μηνύματα
480
Πόλη
Αθήνα
Ο παπαγαλος μου εχει παθει ψυχολογικο με το κλουβι του. Δε θελει να μπαινει με τιποτα μεσα με αποτελεσμα πολλες φορες οταν ειναι εξω με ενα μελος της οικογενειας και στην συνεχεια ερχονται τα υπολοιπα να δαγκωνει αυτους που ερχονται επειδη φοβαται μη τον βαλουμε μεσα. Αλλες φορες οταν ειναι εξω και υποπτευεται οτι θα τον βαλουμε μεσα πεταει περα δωθε και κραζει πολυ δυνατα επισης τελευταια παει και κρυβεται πισω απο την λεκανη της τουαλετας και καθεται εκει με τις ωρες και οταν τον βγαζουμε γινεται πολυ επιθετικος, πιστευω επισης οτι ο λογος ειναι για να μην τον βαλουμε μεσα. Να αναφερω οτι ποτε μα ποτε δε θελει να μπει μεσα απο μονος του και παντα τον βαζουμε εμεις με το χερι μας. Εγω απο μεριας μου του εχω βαλει 4-5 παιχνιδια μεσα και το κλουβι του ειναι αρκετα ευρυχωρο και σε ψηλο σημειο. Μπορω να κανω κατι αλλο ωστε να μην πανικοβαλεται τοσο οταν ειναι να μπει μεσα;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Kleos αν θυμάμαι καλά σε ένα ποστ πριν ένα μήνα περίπου σου είχαν πει ότι το κλουβί του δεν είναι ευρύχωρο. Επίσης θυμάμαι να λες ότι τιμωρείται ή έστω τιμωρούσατε το πουλί είτε βάζοντας το στο κλουβί είτε βρεχοντας το. Οπότε εδώ έχω ένα πουλί που έχει συνδέσει την το κλουβί με κάτι αρνητικό το ίδιο και εσάς. Όλα τα συμπτώματα δείχνουν ένα πουλί που δεν περνάει καλά για αυτό και γίνεται επιθετικό και κρύβεται πίσω από την τουαλέτα. Επίσης είναι λάθος να αφήνουμε ένα πουλί στον χώρο του μπάνιο όπως και της κουζίνας καθώς εκεί υπάρχουν πολλά φάρμακα και υλικά επικίνδυνα και τοξικά. Να βρείτε έναν χώρο να τον έχετε ελεύθερο για λίγες ώρες της ημέρας.
Να αναφερω οτι ποτε μα ποτε δε θελει να μπει μεσα απο μονος του και παντα τον βαζουμε εμεις με το χερι μας
Αυτό δεν είναι κάτι περίεργο
 
@meniam αυτο με την τιμωρια για 100η φορα το ξαναλεω οτι μονο μια δυο φορες εγινε. Το κλουβι επισης ειναι αρκετα ευρυχωρο, 75x45x46, τωρα αμα καποιοι ειναι υπερσχολαστικοι και το θεωρουν μικρο τι να πω. Την πορτα του μπανιου την κλεινουμε συνεχεια για να μην μπαινει αλλα καποια στιγμη δε θα ανοιξει και εκεινη; Επισης το πουλι ειναι τρισευτυχισμενο απλα το μονο που το αγχωνει ειναι οταν ερχεται η στιγμη να μπει μεσα. Συγνωμη για το υφος μου αλλα το να μου κανετε κηρυγμα καθε φορα που ρωταω κατι δε λεει.
 

Συνημμένα

  • 20220823_190828.webp
    20220823_190828.webp
    245,1 KB · Προβολές: 29
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Kleos το γεγονός ότι κάθε φορά όπως λες σου κάνουν κήρυγμα θα έπρεπε να σε προβληματίζει αντί να σε νευριάζει. Πάντως εγώ πρώτη φορά σου απαντάω. Στο θέμα μας τώρα. Πόσες ώρες τον αφήνεται εκτός κλουβίου; Στο σπίτι υπάρχει ηρεμία ή θόρυβος; Εννοώ δυνατή τηλεόραση ή μουσική ή δυνατές ομιλίες.
. Την πορτα του μπανιου την κλεινουμε συνεχεια για να μην μπαινει αλλα καποια στιγμη δε θα ανοιξει και εκεινη;
ΟΧΙ δεν θα ανοίξει. Όσι ώρες είναι εκτός κλουβίου προσέχουμε, αν θέλετε τα πάτε στο μπάνιο θα ανοίγεται και θα κλείνεται αμέσως. Και η κοινή λογική λέει αν μπει τον βγάζουμε αμέσως όχι
παει και κρυβεται πισω απο την λεκανη της τουαλετας και καθεται εκει με τις ωρες
Με την ίδια λογική ανοίγει και η μπαλκονόπορτα και η εξώπορτα και μετά γεια σας ο παπαγάλος.
 
Γνωρίζοντας τις ανάγκες μιας κονουρας.
Η πρόταση μου είναι να γίνει διαφορετικά η διαρρύθμιση του κλουβιου. Αρχικά η μακριά οριζόντια πατηθρα θα πρότεινα να μπει πίσω από τις ταϊστρες ώστε το πουλάκι να πατάει εκεί όταν τρώει. Έπειτα στις δύο πλευρές να μπουν κάθετα δύο πατηθρες ώστε να μπορεί να φτερουγίζει.
Προσωπικά επιλέγω να έχω μια γωνία που τοποθετώ ένα παιχνίδι τη φορά (με τη προϋπόθεση ότι ασχολείται με αυτό) και τη μια γωνία για να χαλαρώνει και να κοιμάται.
Έπειτα θα πρότεινα να πάρεις ένα πάρκο και να το βάλεις πάνω από το κλουβί ώστε όταν θέλει να χαλαρώσει εκτός κλουβιου να έχει το μέρος του.
[automerge]1665511430[/automerge]
Στο θέμα της συμπεριφοράς, πιστεύω πως το πουλάκι διεκδικεί τη κυριαρχία του "σμήνους" για αυτό και δαγκώνει και κάνει ότι θέλει.
Πρέπει να μπουν όρια γιατί τα προβλήματα θα οξύνονται.
2 ώρες ανά φορά εξόδου πιστεύω ότι είναι καλά. Παραδείγματος χάριν εγώ τα ήμερα πουλάκια τα βγάζω γύρω στις 18:00 που επιστρέφουμε σπίτι από τις δραστηριότητες και χαλαρώνουμε οικογενειακώς, και μέχρι τις 20:00 ασχολούμαστε με τα φτερωτά μέλη της οικογένειας.
Όποτε κάποιος από την οικογένεια έχει χρόνο το πρωί βγαίνουμε και μια πρωινή βόλτα..
Θύμισε μου τι φύλο είναι;
 
Τελευταία επεξεργασία:
@meniam μα μου λετε τα ιδια ενω σας εχω εξηγησει τι γινεται. Ουτε δυστυχισμενο ειναι το πουλι, ουτε παραπανω απο δυο φορες τον εχω βαλει μεσα για τον λογο που δαγκωνε, και το κλουβι ειναι αρκετα ευρυχωρο ακομα και για ρινκνεκ οχι για κονουρες. Για το μπανιο που πηγαινει και κρυβεται (καινουργιο χουι) τρυπωνει σε ενα συγκεκριμενο σημειο που δεν μπορουμε να τον πιασουμε με τιποτα συν οτι γινεται πολυ επιθετικος, αρα αμα μπει δυσκολο να βγει. Σε αυτα που με ρωτησες, τον βγαζουμε αρκετες ωρες τη μερα εξω και υπαρχουν δυνατες ομιλιες γιατι εγω και η μητερα μου εχουμε υψηλο τονο.
 
@Kleos υπάρχει ενδεχόμενο ο θόρυβος να τον αγχωνει για αυτό να αγριευει κάποιες φορές. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην μπαίνει καθόλου στο μπάνιο. Σχετικά με το έξω από το κλουβί να μην τον έχετε πολλές ώρες συνεχόμενα έξω αφού έχετε πρόβλημα να επιστρέφει μέσα. Ξεκινήστε με μικρές εξόδους, δηλαδή μια ώρα έξω και μετά μια ώρα στο κλουβί και ξανά αυτό. Και δοκιμάστε να έχετε ανοιχτή την πόρτα του κλουβίου και λιχουδιές μέσα
 
Πιθανότατα οι δυνατές ομιλίες και γενικότερα οι δυνατοί ήχοι τον αγχώνουν και τον στρεσάρουν. Οι παπαγάλοι είναι ζώα που τους αρέσει πολύ να ακούνε ομιλίες ανθρώπων, ιδιαίτερα του ιδιοκτήτη τους για να συνηθίσουν την φωνή του, αλλά όχι σε υπερβολικά ψηλούς τόνους.
 
@Geokilkis αρσενικο ειναι και βγαινει πολλες ωρες εξω. Παντως το συγκεκριμενο κλουβι δυο πατηθρες ειχε μονο και την μια δεν την εχω πια. Εγω παντως τοποθετησα το κλαδακι ξυλου που του εχω αγορασει, μπροστα απο την ταιστρα οπως μου ειπες. Επισης παρκο σκεφτομουν εδω και καιρο να του αγορασω, ισως του παραγγειλω ενα.
 
@Kleos Το κλουβί δεν είναι κατάλληλο ούτε για ringneck. Το ότι ένα πουλί χωράει μέσα δεν σημαίνει πως είναι και κατάλληλο για το συγκεκριμένο.
Αυτές οι 1-2 φορές μπορούν να επηρεάσουν πολύ εύκολα την εύθραυστη ψυχολογία ενός παπαγάλου. Μπορεί για εμάς να είναι τίποτα οι 2 φορές αλλά για αυτά είναι πολλές.
Οι παπαγάλοι είναι ζώα πολύ φιλικά και τους αρέσει η ανθρώπινη ομιλία και οι διάφοροι ήχοι. Αντιπαθούν όμως την φασαρία. Τους δημιουργεί νευρικότητα, στρες και άλλα προβλήματα.
Το να βρίσκεται στο μπάνιο ελεύθερο είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί να παγιδευτει κάπου και να τραυματιστεί. Επίσης τα διάφορα αρωματικά είναι εντελώς απαγορευτικά καθώς οι παπαγάλοι έχουν ευαίσθητα πνευμόνια.
Σχετικά με το κλουβί υπάρχουν διάφοροι τρόποι
1) Να κλείσεις όλα τα φώτα και να αφήσεις ένα φακό να φωτίζει το κλουβί. Το πουλί από ένστικτο θα πάει στην πηγή φωτός για να μην χτυπήσει πουθενά. Επίσης εφόσον δεν θα βλέπει καλά μπορεί να μπει στο κλουβί κατά λάθος.
2) Βγάλε όλες τις λιχουδιές και την τροφή από έξω και βάλε λιχουδιές στο πορτάκι του κλουβιού καθώς και μέσα. Να φροντίσεις να είναι κάτι που του αρέσει πολύ. Μόλις πεινάσει πολύ ίσως μπει.
3) Να πάρεις ένα καθρεφτάκι και να τον οδηγείς προς το κλουβί δελεαζοντας τον ταυτόχρονα και με την λιχουδιά που του αρέσει.
 
Καλύτερα να κάνεις ένα reset με τον φιλαράκο σου.
Αρχικά διαμόρφωσε το κλουβί. Είναι το σπίτι του και ο χώρος που ξεκουράζεται και νιώθει ασφάλεια.
Έπειτα βάλε ένα αυστηρό πρόγραμμα για τα πάντα, διατροφή, έξοδοι και ύπνος. Ειδικά με τον ύπνο ιδιαίτερη προσοχή.
Στη συνέχεια επένδυσε στο να φτιάξετε μια σχέση σεβόμενος τα όρια του πουλιού, δώσε βάση σε πράγματα που του αρέσουν και βρείτε ένα κοινό ενδιαφέρον.
Επίσης πριν να έρθεις σε επαφή με το πουλάκι, φρόντισε να υπάρχει μια ήρεμη ατμόσφαιρα και κυρίως κατάλληλη ψυχολογία.
Επίσης κατά την έξοδο καλό θα είναι να περιορίσεις τον χώρο σε ένα δωμάτιο αρχικά ώστε να εμβαθύνετε και οι δύο στη μεταξύ σας σχέση. Και όσο γίνεται μείωσε την επαφή άλλων ατόμων ώστε να επικεντρωθεί σε εσένα και αργότερα βλέπουμε.
Η μουσική βοηθά πάρα πολύ όπως και ο χορός. Εμείς για παράδειγμα χορεύουμε (με τα παιδιά) και η νεαρή που έχουμε σπίτι το λατρεύει και προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις.
 
Και ο δικός μου τις περισσότερες φορές δεν θέλει να μπαίνει μέσα. Μόλις του λέω "πάμε για ύπνο" φεύγει μακριά.
Για να τον βάλω μέσα τον καλοπιάνω, ρίχνω κανένα τραγουδάκι, κανέναν χορό, κάνω τον καραγκιόζη και μπαίνει χωρίς να πετάξει μακριά και συνεχίζει το τραγούδι μόνος του ακόμη και μετά το κουκούλωμα του κλουβιού.
 
To μπάνιο είναι ακατάλληλος χώρος για να επιτρέπεται να κυκλοφορεί ένα πουλί ελεύθερο. Η κρυψώνα μπορεί να δηλώνει και αίσθηση φωλιάσματος ειδικά αν μαζεύει και χαρτιά εκεί. Δεν παίζει κανένα ρόλο που είναι αρσενικό. Φαγητό που βρίσκει αφού δεν μπαίνει ποτέ μόνος του μέσα στο κλουβί του?
 
@Φοίβος πριν εκανε το ιδιο στο συνθετο που εχουμε στο σαλονι, κρυβοταν σε μια τρυπα στο συνθετο αλλα εκει μπορουσαμε και τον βγαζαμε ενω τωρα στο μπανιο δεν μπορουμε να τον βγαλουμε εκτος και αν του δωσουμε φαγητο. Μετα οταν ειναι εξω του δινουμε και εμεις κανα φρουτο η λαχανικο.
 
Back
Top