Φροντίδα Ο παπαγάλος μου είναι άγριος, ημιάγριος ή ημέρος; Πώς το καταλαβαίνουμε;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ask c
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ask c

PB New Member
Εγγραφή
24 Αυγ 2022
Μηνύματα
23
Πόλη
Thessaloniki
Καθώς πρόσφατα μπήκα στον χώρο διάβαζα αγγελίες και μου έκανε εντύπωση ο χαρακτηρισμός ημιάγριος. Σε συνομιλίες με εκτροφείς αλλά και διαβάζοντας εδώ στο ιστότοπο μπερδεύτηκα λίγο σε σχέση με τι εννοούμε με αυτούς τους όρους αλλά και ακόμη περισσότερο με το αν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση ενός παπαγάλου. Μπορεί ένα πουλί να γίνει από άγριο ήμερο; Στα τηλεφωνήματα που είχα οι εκτροφείς λέγαν για να μπορεί να ημερέψει ένα πουλί πρέπει να είναι ταϊσμένο με κρέμα και μάλιστα κάποιος μου είπε ότι πρέπει να το πάρεις πριν σταματήσει η κρέμα για να το ταΐσεις και εσύ μερικές μέρες για να σε συνηθίσει. Εδώ διάβασα ότι είναι καλύτερα να το έχουν μεγαλώσει οι γονείς και όχι με κρέμα. Βέβαια από την μικρή μου εμπειρία είδα ότι το Μονκ που πήρε η αδελφή μου μωρό είναι πραγματικά ήμερο. Ταϊσμένο με κρέμα αν και στους 2.5 μήνες που το πήρα δεν χρειάστηκε να του δώσουν κρέμα. Το πιάνουν το χαϊδεύουν κανονικά. Εγώ το πήρα επίσης απο εκτροφέα ταϊσμένο με κρέμα 5 μηνών δεν μπορείς να το πιάσεις να το χαϊδέψεις αλλά θα έρθει στο χέρι αν έχει τροφή πάνω πολύ επιφυλακτικά. Αυτό είναι το ημιάγριο ας πούμε; Υπάρχει περίπτωση να φτάσω στο σημείο να το χαϊδέψω; Κάποιοι εκτροφείς μου είπαν από το τηλέφωνο ότι αν ένα πουλί δεν πάει από μωρό στα χέρια μετά ξέχασέ το. Τελικά τι ισχύει;
 
Θα σου πω την προσωπικη μου γνώμη αλλά σίγουρα ένα σχόλιο κάποιου εκτροφεα θα στο εξηγήσει καλύτερα.
Τα ταισμενα με κρέμα πουλακια έχουν περισσοτερες πιθανοτητες να βγουν ήμερα πουλια καθώς τα πρωτα βιώματα του πουλιου σχετίζονται με την ανθρώπινη επαφή μέσω του ταισματος.
Δεν ειναι κανονας ότι θα παρεις ένα πουλακι ταισμενο με κρέμα και θα σου βγει ήρεμο η θα δέχεται τα πάντα από εσένα όμως, αυτό εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του και από το ποσο εσυ θα ασχοληθείς μαζι του.
Επίσης η ηλικία παιζει ρόλο. Αν ειναι μικρό ειναι πιο δεκτικο.
Στη περιπτωση σου που ανεβαίνει επιφυλακτικά στο χέρι σου με λίγο υπομονή και εκπαίδευση θεωρώ ότι θα καταφέρεις να το κάνεις να σε εμπιστευτεί παραπάνω.

Άγρια ειναι τα πουλακια τα οποία
Μεγαλώνουν αποκλειστικά με τους γονείς τους και δεν έχουν συνηθίσει καθόλου την ανθρώπινη παρουσια.

Κάτι τελευταίο αλλά πολυ σημαντικό.
Μην δεχτείς ποτε να παρεις πολυ μικρό πουλακι λέγοντας σου ότι θα το ταίσεις με κρέμα και θα βγει ημερο.
Το τάισμα με κρέμα ειναι αποκλειστική υπόθεση του εκτροφεα ο οποίος γνωρίζει πως θα το κανει(ενώ εμείς όχι) και οποιος σου πει το αντίθετο πολυ απλά δεν ειναι επαγγελματίας και βάζει την ζωή του πουλιου σε κίνδυνο με σκοπό το κέρδος.
 
-Ένα μωρό που μόλις απογαλακτιστηκε αν είναι ταϊσμενο με κρέμα θα δεχτεί πάρα πολλά πράγματα από τον νέο "ιδιοκτήτη".
-Ένα μωρό που απογαλακτιστηκε και είναι ταϊσμενο από τους γονείς του, μπορεί να ημερεψει, και να μην έχει και διαφορά από ταϊσμενο με κρέμα.

-ενα πουλάκι που έχει φύγει από το παραπάνω στάδιο:
-αν είναι ταϊσμενο με κρέμα και ο εκτροφέας του έχει ασχοληθεί αρκετά μαζί του και έχει κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους, θα δεχθεί τον νέο του ιδιοκτήτη πάρα πολύ εύκολα.
-αν είναι ταϊσμενο με κρέμα και δεν έχει ασχοληθεί κάποιος μαζί του, σταδιακά αγριευει.
-αν είναι ταϊσμενο από τους γονείς του και συνέχισε να είναι μαζί τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μειώνονται οι πιθανότητες να δεχθεί κάποιον άνθρωπο.

Το έγραψα και σε άλλο ποστ.
Όποιος εκτροφέας δίνει νεοσσό μη απογαλακτισμενο σε νέο ιδιοκτήτη χωρίς εμπειρία στο τάισμα ρισκάρει την υγεία, αν όχι τη ζωή του πουλιού.
Προσωπικά δεν θα επέλεγα ποτέ έναν τέτοιο εκτροφέα. Θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο αποποιείται της ευθύνης του....
 
-αν είναι ταϊσμενο με κρέμα και δεν έχει ασχοληθεί κάποιος μαζί του, σταδιακά αγριευει.
Επειδή εδώ είμαι μάλλον. Μετά μπορεί να επανέλθει ή ουσιαστικά έχει χαθεί το πλεονέκτημα του ταΐσματος με το χέρι ας πούμε?
 
Οι παπαγάλοι είναι πανέξυπνα ζώα.
Οι αντιδράσεις τους έχουν να κάνουν με τα ερεθίσματα που δέχονται.
Οπότε θεωρώ πως ένα πουλάκι που έχει το αρχικό ερέθισμα της επαφής με τον άνθρωπο... με επιμονή, υπομονή, σεβασμό και αγάπη θα βρείτε μια κοινή γραμμή.
Θέλει τον χρόνο του βέβαια αλλά πιστεύω πως θα τα καταφέρετε.
 
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι σωστές,άλλα στο τελικό αποτέλεσμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον παίξει ο χαρακτήρας του πτηνού άλλα και τα γονίδια του.
Είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπουμε συμπεριφορές να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
 
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι σωστές,άλλα στο τελικό αποτέλεσμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον παίξει ο χαρακτήρας του πτηνού άλλα και τα γονίδια του.
Είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπουμε συμπεριφορές να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Δηλαδή θα μπορούσε ένα πουλί που θα ταιστεί και θα μεγαλώσει στα χέρια να αγριέψει λόγω χαρακτήρα;
 
Back
Top