Φροντίδα Ο παπαγάλος μου φοβάται ακόμα

Manolis Marinakis

PB New Member
Εγγραφή
3 Νοε 2021
Μηνύματα
18
Πόλη
Ρέθυμνο
Έχω ένα cockatiel και το έχω μάθει να βγαίνει από το κλουβί αλλά φοβάται τα χέρια και με αφήνει να το πιάνω μόνο με ενα ξύλο ,σπάνια κάθεται στο χέρι μου, μήπως πρέπει να το αφήσω να ηρεμήσει
 
Από ότι θυμάμαι το έχεις λίγο καιρό άρα είναι φυσιολογικό. Μην πιέζεις το πουλάκι να κάνει κάτι που δεν θέλει. Αργά και σταθερά βήματα και θα έρθει και στο χέρι σου. Καλό θα ήταν να του δίνεις κεχρί έξω απτό κλουβί μέχρι να καταλάβει ότι το χερι σου δεν είναι απειλή. Άμα βλέπεις ότι αποφεύγει μην το πιέζεις.
 
Στα περισσότερα πτηνά χρειάζεται μήνες να συνηθίσουν χέρια, ακόμα κι αυτά που είναι μεγαλωμένα στο χέρι. Συνεχίστε την εκαπίδευση με μίλλετ αργά και σταθερά. Όπως και στα περισσότερα πράγματα, η πρόοδος δεν είναι γνωσίως αύξουσα - το ότι έκατσε στο χέρι σας προχθές δεν σημαίνει ότι θα καθήσει και σήμερα, και το ότι δεν έκατσε χθες δεν σημαίνει ότι δεν θα καθήσει και σήμερα.

Όπως λέει και ο Δημήτρης, μην σταματήσετε την εκπαίδευση, απλώς ακολουθήστε τις δυνατότες του ίδιου του πτηνού. Κάποια πουλάκια δεν πολυθέλουν χέρια γενικώς, ακόμα και από εκείνα που κάνουν κόλπα, είναι θέμα προτίμσης - εδώ που τα λέμε το ανθρώπινο σώμα είναι ζελέ, λογικό να μην είναι το καλύτερο κλαδί! Να φανταστείτε ότι το μεγαλωμένο με κρέμα, ήμερο μπάτζι μου δεν θέλει καθόλου σάρκα. Δέχεται ξύλο να την κάνει ό,τι θες, κάθεται στο χέρι μου αν καλύπτεται από ύφασμα, αλλα αν δει δέρμα, το δαγκώνει ή το αγνοεί. Είναι θέμα προτίμησης, κατι συνέβη στο προηγούμενο σπίτι ή στον εκτροφέα (που είναι ένα κ@θαρμα και μισό)? Ποιος ξέρει? Αφού δεν θέλει, αργά αργά, όπως το θέλει.

Θα πρότεινα να το βγάζετε από το κλουβί μόνο αν έχετε χώρο φιλικό προς παπαγαλους να πάει και αν δεν τρομάζει, αλλιώς είναι πολύ νωρίς ακόμα, και υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για εκαπίδευση εν τω μεταξύ. Το καταλαβαίνω αν λυπάστε που είναι "πίσω απτα κάγκελα", αλλά αυτό είναι ανθρώπινη προβολή. Για το πουλάκι, το κλουβί δεν είναι κελί φυλακής, αλλά το σπίτι του, ο δικός του, ασφαλής χώρος. Φυσικά και ρπέπει να μάθει να βγαίνει για να γυμνάζεται, αλλά λίγος καιρός παραπάνω μέσα δεν θα το πειράξει, εφόσον η ψυχική του υγεία το απαιτεί.
 
Οπως και να εχει ειναι αρκετα νωρις ακομα αλλα γενικα καποια ειδη παπαγαλων οπως μπατζι, κοκατιλ, ρινκνεκ, αλεξανδρινοι κτλ δε δεχονται χαδια ακομα και αν σε εμπιστευονται και νιωθουν απολυτα ασφαλης μαζι σου. Βεβαια παντα υπαρχουν εξαιρεσεις, αυτο που μπορεις να κανεις συνεχισε να το βγαζεις και να ασχολεισαι μαζι του δοκιμασε και με το κεχρι οπως σου ειπαν πιο πανω και ακομη και να μη θελησει ποτε τα χαδια σιγουρα θα ερχεται πανω σου στον ωμο σου και θα σου μεταδωσει την αγαπη του.
 
Back
Top