Γενικά Ο πορτοκαλί παπαγάλος και ένας ομογενής απειλούν τεράστια επ

Πόπη Μπού

PB Member
Εγγραφή
25 Μαϊ 2008
Μηνύματα
748
Πόλη
Γλυφάδα
Ο πορτοκαλί παπαγάλος και ένας ομογενής απειλούν τεράστια επένδυση στην Αυστραλία

Πριν μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτόρια, Στιβ Μπρακς, ανακοίνωσε την κατασκευή μιας τεράστιας μονάδας αφαλάτωσης νερού, συνολικού κόστους άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, «για να μη διψάσει η Μελβούρνη», που αντιμετωπίζει το φάσμα της λειψυδρίας λόγω των κλιματολογικών αλλαγών. Το έργο αυτό όμως κινδυνεύει εξαιτίας ενός σπάνιου πορτοκαλί παπαγάλου, «προστάτης» του οποίου είναι ένας... Ομογενής! Πριν λίγους μήνες παρά λίγο να μην προχωρήσει μια τεράστια επένδυση για την δημιουργία αιολικού πάρκου στη Βικτόρια, προκειμένου να προστατευτεί ο σπάνιος παπαγάλος πορτοκαλί χρώματος που είναι είδος υπό εξαφάνιση. Τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος πείστηκε πως το αιολικό πάρκο δεν απειλούσε το συγκεκριμένο είδος παπαγάλων και έδωσε την έγκρισή του να προχωρήσει η επένδυση.
Τώρα όμως, σύμφωνα με τον ομογενή Χρήστο Τζάρο, στέλεχος της υπηρεσίας Bird Australia και αρμόδιο για να παρακολουθεί τους παπαγάλους με την... Πορτοκαλί κοιλίτσα, η κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης στο συγκεκριμένο σημείο όντως θα απειλήσει το συγκεκριμένο πτηνό.
«Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου βρίσκουν τροφή οι παπαγάλοι, έχουν εντοπιστεί 22 πορτοκαλί παπαγάλοι τα τελευταία 20 χρόνια» είπε ο κ. Τζάρος και η αντιπολίτευση έσπευσε να υπερθεματίσει: «Είναι προφανές πως η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας έγινε χωρίς να μελετηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τώρα θα πρέπει να αναθεωρηθεί», είπε ο Φιλελεύθερος βουλευτής Ράσελ Μπρόαντμεντ.
Πάντως ο προηγούμενος ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος, Ίαν Κάμπελ, που είχε ταχθεί κατά της δημιουργίας του αιολικού πάρκου «για να προστατευθεί ο πορτοκαλί παπαγάλος», έχασε λίγο αργότερα την θέση του.
Για την ώρα η πολιτειακή κυβέρνηση φέρεται ανένδοτη με την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την δημιουργία της μονάδας αφαλάτωσης, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, και υποστηρίζει ότι δεν θα απειληθεί ο παπαγάλος.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
http://www.sofiatimes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8377&Itemid=99999999
 
Back
Top