Διατροφή Ο τρόπος που βγάζω τους σπόρους από τα αγκάθια

Γιαννης17

Farm & Exotic Birds Expert
Εγγραφή
24 Ιαν 2019
Μηνύματα
2.994
Πόλη
Αγρίνιο
Αφού το είχα υποσχεθεί και σε παλαιότερο θέμα ήρθε η ώρα να σας δείξω πως μαζεύω τους αγκαθόσπορους για τα πουλιά μου. Όταν πηγαίνει κάποιος για συγκομιδή, θα πρέπει μέσα από τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης των αγκαθιών να επιλέγει εκείνα τα οποία έχουν ελαφρώς ανοίξει από πάνω (να φαίνεται καλά η φούντα) και το ακανθώδες περίβλημα τους να έχει πάρει μια απόχρωση μεταξύ κίτρινου και ξεβαμμένου λαχανί.

Προσωπικά τραβάω τη φούντα και αφού βεβαιωθώ ότι οι σπόροι βγαίνουν με ευκολία μαζεύω το αγκάθι. Διαφορετικά το αφήνω μιας και δεν είναι έτοιμο ακόμη. Αφού μαζέψω τα αγκάθια, τα τοποθετώ για μια ολόκληρη ημέρα μέσα σε πλαστικά μπολ κάτω από τον ήλιο.

1-silybum-marianum.jpg 2-silybum-marianum.webp

Τα αγκάθια και άλλα παρεμφερή φυτά έχουν έναν ειδικό σχεδιασμό επιβίωσης ο οποίος τα βοηθά να σκορπίσουν παντού τους σπόρους τους. Όταν λοιπόν κόβουμε ένα αγκάθι, ανεξάρτητα από το εάν είναι ώριμοι οι σπόροι του ή όχι, εκείνο αρχίζει να ανοίγει σιγά σιγά και ωθεί τους σπόρους του να αφήσουν το περίβλημα του. Αυτό του το προνόμιο μπορούμε να το εκμεταλευτούμε κόβοντας τα κεφάλια από τα αγκάθια που μας ενδιαφέρουν και αφήνοντας τα να ανοίξουν μόνα τους με την βοήθεια του ηλίου. Αφού ανοίξουν για τα καλά οι σπόροι είναι έτοιμοι να αρχίσουν το ταξίδι τους.

3-silybum-marianum.jpg

Όπως βλέπετε, η φούντα από τους σπόρους έχει βγει στην επιφάνεια. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο πέρα από να την τραβήξουμε.

4-silybum-marianum.jpg 5-silybum-marianum.jpg

Οι σπόροι βγαίνουν πανεύκολα! Καλό θα ήταν όμως να μην τους βγάζουμε με δύναμη γιατί μπορεί να κοπούν από την φούντα και να μείνουν μέσα στο αγκάθι. Στην συνέχεια, με ένα απλό άγγιγμα, αφαιρώ τους σπόρους από την φούντα και τους συγκεντρώνω όλους μαζί σε ένα σημείο.

6-silybum-marianum.jpg

Αφού δω πως δεν βγαίνουν άλλοι σπόροι, παίρνω ένα κουταλάκι του γλυκού και αρχίζω να ψάχνω μέσα στο αγκάθι. Όσοι σπόροι είχαν μείνει μέσα βγαίνουν γρήγορα.

Αυτός είναι ο τρόπος που μαζεύω τους σπόρους για τα πουλιά μου. Ελπίζω να σας άρεσε.
 
Σχετικό περιεχόμενο
Γιαννηηη; Είμαι και γω τρελή με τη φροντίδα των ζώων μου αλλά εσύ είσαι θεοτρελος!
Σήμερα λοιπόν που βγήκα βόλτα έπεσα πάνω σε ένα χωράφι με γαϊδουράγκαθα. Ήρθες αμέσως στο μυαλό μου. Άντε λέω αφού το μοιράστηκε μαζί μας ας το κάνει κάποιος! Γυρίζω σπίτι με μια τεράστια τσάντα! Η χαρά μου μεγάλη! Ο πατέρας μου με είπε τρελή και τα αδέρφια μου "άρρωστη"
😀χ τα σχόλια του Ανδρέα είναι ακατάλληλα να τα μεταφέρω!
Καθαρίζοντας τα θυμήθηκα γτ έχω σταματήσει να μαγειρεύω αγκιναρες 😀, οι νοικοκυρές θα καταλάβουν.
Πέρα από το χιουμοριστικό κομμάτι του post μου ήταν απίθανη εμπειρία! Όσοι το επιχειρήσουν μην απογοητεύουν μέχρι να βρουν τον τροπο.
Και μια ερώτηση Γιάννη, αν τα κρατησω χωρίς να τα καθαρίσω υπάρχει πρόβλημα;
 
😄

Πολύ χάρηκα γιώτα που σε βοήθησε το θέμα μου! Τα καθάρισες εύκολα; αν τα αφήσεις για πολύ ακαθάριστα τότε οι σπόροι είτε θα βγουν οι περισσότεροι μόνοι τους είτε θα αποκοπούν από την φούντα και θα μείνουν μέσα στο αγκάθι.
 
και πως τα δινεις;
με μπρουτζινο γουδοχερι τα χτυπαω οσο μπορω, μετα τα βραζω και το δινω ως νερο(ειναι ευεργετικο για παθησεις εσωτερικων οργανων κ (προληπτικα)
 
Back
Top