Ασθένειες Ο χρονος στα πουλακια τρεχει γρηγορα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης scorp
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
31 Ιαν 2007
Μηνύματα
207
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Λοιπόν. Επειδή όπως θα έχετε παρατηρήσει τα θέματα συνέχεια είναι τα ίδια και τα ίδια (διάρροια, πτερόρροια, κανα εξόγκωμα και πάλι απ την αρχή) γράφω αυτή την ιστορία για να δείξω πόσο σημαντικό είναι να μην αφήνουμε ούτε ώρα να περνάει. Το στόρυ έχει ως εξής:
Παρασκευή 20/3 πηγαίνω σε ένα πετ σοπ. Μου αρέσουν κάτι φλωράκια λουτίνο εκτροφής (στα λόγια... λουτίνο, δε μοιάζει καθόλου, όυτε έχει δακτυλίδι αλλά εν γνώσει μου το πήρα) και διαλέγω ένα αρσενικό. Το φυσάω από κάτω, ΤΟΥΜΠΑΝΟ η κοιλίτσα του."Έχει φάει πολύ" ήταν η δικαιολογία του πετ-σοπά. Εννοείται πως ήταν φανερό πως το πουλάκι έχει πρόβλημα αλλά με έπιασε το ψυχοπονιάρικο. Πιο δίπλα καθόταν ένα άλλο φλωράκι, το πιάνω και αυτό, ΤΟΥΜΠΑΝΟ η κοιλίτσα του. Δε μπορούσα να αγοράσω και τα δύο (50ευρά το ένα), πήρα το πρώτο για να το φροντίσω. Το βάζω σε κλουβάκι, νάτες και οι πρώτες κόκκινες κουτσουλίτσες με αίμα... Κατευθείαν teniazine και την άλλη μέρα πρωί πρωί στον κτηνίατρο.
Σάββατο 21/3 πηγαίνω στον Κο Γκιουρτζίδη, τον μοναδικό κτηνίατρο της Θεσ/νίκης που ξέρω να έχει γνώσεις πάνω σε πτηνά και παθολογία πτηνών. Εξέταση κοπράνων και σε 20 λεπτά το αποτέλεσμα: Το πουλάκι είναι ΓΕΜΑΤΟ κοκκίδια (κάτι για το οποίο ήμουν σίγουρος από τα συμπτώματα αλλά έπρεπε να επιβεβαιωθεί και επιστημονικά).Αγωγή; 1 μέρα teniazine (όπως σωστά είχα αρχίσει να δίνω...), 7 ημέρες Esb3 για τα κοκκίδια και μετά Aidonine για 3 μέρες σε δοσολογία 20 σταγόνες/100 ml(τα παιξα... Το μπουκαλάκι λέει 6!). Καθημερινή αλλαγή νερού και ΚΥΡΙΩΣ χαρτιού στο πάτωμα (τα κοκκίδια είναι ενεργά στα περιττώματα και αν δεν αλλάζεις ΚΑΘΕ μέρα την εφημερίδα το πουλάκι επανα-μολύνεται από τα ίδια του τα περιττώματα). Παίρνω τηλ το Σάββατο το απόγευμα και ενημερώνω τον Πετ-σοπά.
Τη Δευτέρα πέρασα από το μαγαζί και δυστυχώς το άλλο το φλωράκι ήταν στα τελευταία του αν και είχε αρχίσει και αυτός με το Esb3. Δε ξέρω τι απέγινε αν και δυστυχώς αυτό δεν είναι δύσκολο να το μαντέψω. Σήμερα το φλωράκι τελειώνει και την τελευταία μέρα Aidonine και αύριο μεθαύριο ξαναπάω για ξέταση. Εξωτερικά χαίρει άκρας υγείας.Η μια ή δύο μέρες ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ! Τα πουλάκια είναι μινιατούρες και ο χρόνος σε αυτά τρέχει πάρα πολύ γρήγορα.
 
Μπραβο σου, παλι καλα που το προλαβες και το πειρες γιατι αν ηταν καποιος αλλος και ηξερε απο πουλια και το εβλεπε ετσι αρρωστο θα το παρατουσε και θα επερνε κανενα αλλο πιο υγειες. Αν ηταν καποιος που δεν ηξερε και του το ειχε δωσει ο pet-shoper σαν υγειες αυτο θα αρρωστεναι και αυτος δεν θα ηξερε τι να κανει και θα το αφηνε να πεθανει.
 
Κατα καιρούς έχω πάρει και άλλα προβληματικά πουλάκια εν γνώσει μου αλλά τις περισσότερες φορές μου ψοφούσαν...Αυτός απ ότι φαίνεται τα κατάφερε. Το ποστ μου αποσκοπεί σε 2 πράγματα: Αρχικά το θέμα του ΧΡΟΝΟΥ στα πουλιά και κατα δεύτερο λόγο η αντιμετώπιση ενός πραγματικού και επιβεβαιωμένου περιστατικού κοκκιδίωσης
 
Χθές έγιναν οι επαναληπτικες εξετάσεις του φλωράκου και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Είναι πεντακάθαρος από κοκκίδια. Μόνο που παραζήρεψε και τώρα όταν με βλέπει χτυπιέται ο μπαγλαμάς.Αχάριστο πουλι... 😡
 
Φιλε μου απο οτι ξερω το εχουν αυτο τα Φλωρια, ειναι φοβιτσιαρικα πουλια και δυσκολα καθονται φρονημα. Θελει καιρο για να ηρεμηση κουραγιο
 
Μπραβο για οτι εκανες για το πουλακι.

Τα κοκκιδια ποσες μερες επιζουν στα περιττωματα;
 
Δηλαδη αν ενα πουλι ερθει σε επαφη με μολυσμενα περιττωματα μετα απο τοσους μηνες ασθενει;
Αυτο ηθελα να ρωτησω, μετα απο ποσο καιρο δεν μεταδιδεται η ασθενεια μεσω περιττωματων.
 
Δηλαδη αν ενα πουλι ερθει σε επαφη με μολυσμενα περιττωματα μετα απο τοσους μηνες ασθενει;
Akribos, gia afto i kokidiosei einai toso epikindino.

Αυτο ηθελα να ρωτησω, μετα απο ποσο καιρο δεν μεταδιδεται η ασθενεια μεσω περιττωματων.
meta tis 4 eos 8 mines. Kai apolimantiko gia kokidiosei iparxoune mono 2 i 3, kai afta den poulane sta Pet-Shop.
 
Το καλύτερο απολυμαντικό για την κοκκιδίωση είναι ένα: Το παραδοσιακό σαπούνι.Φυσικά δε ψεκάζουμε με σαπούνι αλλά πλένουμε με σαπουνάδα ότι μπορεί να πλυθεί. Με πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην χρήση, νομίζω πως και η αραιωμένη χλωρίνη σε καλύπτει αλλά θέλει πολύ καλό ξέπλυμα και στέγνωμα για να μην υπάρχουν αναθυμιάσεις και χάσεις το πουλάκι. Τα κοκκίδια όπως είπε ο Αλέξανδρος είναι πολύ επικύνδυνα γιατί είναι ύπουλα. Ο χρόνος παραμονής τους στα περιττώματα εξαρτάται άμεσα από:
1. Τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και
2. Την υγρασία των περιττωμάτων (και τα δυο όσο μεγαλύτερα είναι τόσο πιο πολύ καιρό θα παραμείνουν ζωντανά)
Η κοκκιδίωση ΔΕΝ μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά επειδή στα πουλάκια προκαλεί σταδιακό αδυνάτισμα που δεν γίνεται αντιληπτό πολλές φορές γι αυτό είναι τόσο επικυνδυνη. Το πουλί τρώει ασταμάτητα αλλά δε μπορεί να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται και σταδιακά αδυνατίζει μέχρι τέλους. Η διάρροια που παρουσιάζουν καθ όλη τη διάρκεια μπορεί να έχει 100 διαφορετικές αιτιολογίες και εσύ να δίνεις φάρμακα διάφορα με τον κουβά αλλά επειδή τα φάρμακα αυτά δεν προορίζονται για τα κοκκίδια αλλά για διάφορες άλλες παθήσεις, τα κοκκίδια παρότι δίνεις διάφορα φάρμακα στο πουλάκι, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. 2 πράγματα μπορούν να σε οδηγήσουν στα κοκκίδια.
1. Η πρησμένη κοιλιά και
2. Το αίμα στα κόπρανα
Αν εμφανιστεί το 2ο να ξέρεις ότι δεν έχεις πολύ χρόνο
Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον κτηνίατρο, τα διάφορα σκουλήκια που παρασιτούν στο πουλάκι μας μπορεί να είναι φορείς κοκκιδίων (γι αυτό και η θεραπεία ξεκινά με 1 μέρα teniazine). Και κάτι ακόμα:
Στην φυσιολογική χλωρίδα ενός υγειούς πτηνού μπορεί να υπάρχουν κοκκίδια, τριχομονάδες, σαλμονέλες κ. Α. Επειδή όμως υπάρχει αυτό που λέμε "καλή χλωρίδα" η οποία δημιουργεί κατα κανόνα όξινο ph, όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε δυναμική ισορροπία και γι αυτό δεν αναπτύσσονται.Αν κάτι διαταράξει αυτή την ισορροπία (κυρίως άσκοπη χρηση αντιβίωσης), όλα αυτά που προυπάρχουν μπορεί να αναπτυχθουν και αυτό είναι καταστροφικό. ΤΑ ΚΟΚΚΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΑ ΣΕ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΟΠΡΑΝΩΝ και είναι η μόνη περίπτωση που μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι αυτά. Γι αυτό υπάρχουν λοιπόν οι κτηνίατροι...
 
Back
Top