Αναπαραγωγή Πέρασαν 16 μέρες και ακόμα δεν εκκολάφθηκε κανένα αυγό

Nicholas Marcou

PB New Member
Εγγραφή
12 Δεκ 2020
Μηνύματα
11
Πόλη
Λευκωσία
Γεια σας, είμαι ο Νικόλας απο Κύπρο, στις 24 Οκτωβρίου 2020 πήρα απο pet shop ένα ζευγάρι κίτρινα καναρίνια και ένα ζευγάρι κόκκινα καναρίνια. Τα κίτρινα καναρίνια έκαναν 4 αυγά, στις 25/11-28/11, όποτε στις 28/11/20 κάθισε στη φωλιά και ξεκίνησε το βράσιμο. Πέρασαν 16 μέρες σήμερα και ακόμα δεν εκκολαπτηκε κανένα αυγό. Σκέφτομαι ότι επειδή είναι φετεινά πουλιά και άπειρα, μπορεί να μην έχουν σπόρο και απλά να τρώει το χρόνο της η καναρινα. Σημειώστε ότι το θηλυκό κίτρινο καναρίνι, μου το πούλησε αυτός απο το pet shop αρχικά ως το αρσενικό. Πάντως το άλλο καναρίνι δεν κελαηδά, όποτε υποθέτω ότι είναι και αυτό θηλυκό (που μου το πούλησε αρχικα ως θηλυκό). Τώρα τι να υποθέσω? Ότι έχω δυο θηλυκά κίτρινα καναρίνια, και ότι τα αυγά είναι άσπορα? Ακόμα μια ερώτηση: η κίτρινη καναρινα δεν έβαλε νήμα στη φωλιά, τα γέννησε τα αυγά μέσα στη ψάθενη τη φωλιά χωρίς νήμα, που η φωλιά έχει τρύπες απο κάτω και γύρω γύρω, μπορεί αυτό να έπαιξε ρόλο και να μην πήραν τη θερμοκρασία που πρέπει τα αυγά? ((Πάντως και με τα κόκκινα καναρίνια έχω παρόμοια υπόθεση, αυτό που μου πούλησε ως θηλυκό, τελικά κελαηδά, άρα είναι αρσενικό, και αυτό που μου πούλησε ως αρσενικό, τελικά δεν κελαηδά, άρα υποθέτω τα κόκκινα καναρίνια είναι ζευγάρι.)) . Θα το εκτιμούσα αν έχω τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ. Νικόλας
 

Συνημμένα

  • image.webp
    image.webp
    69 KB · Προβολές: 2
  • image-2.webp
    image-2.webp
    67,7 KB · Προβολές: 2
  • image-3.webp
    image-3.webp
    109 KB · Προβολές: 2
  • image-4.webp
    image-4.webp
    113,1 KB · Προβολές: 2
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Νικόλα καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Το θέμα, όπως το θέτεις είναι κάπως μπερδεμένο...
Καταρχήν να σου πω ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για γέννες στα καναρίνια, έστω κι αν κάνουν αυγά. Θα έπρεπε αυτές οι δουλειές να γίνονται την άνοιξη, έστω σε εσωτερική εκτροφή τον Ιανουάριο, και οπωσδήποτε όχι τόσο σύντομα μετά την αγορά ενός πουλιού.
Επίσης το γεγονός ότι έχεις τα πουλιά στο ίδιο κλουβί, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συντελεί στο ότι τα αρσενικά δεν κελαηδούν, οπότε (και με δεδομένο ότι το κελάηδημα ενός αρσενικού είναι για να προσελκύσει τη θηλυκιά και ίσως να δηλώσει "κυριαρχία" στον ζωτικό του χώρο), ίσως τα κίτρινα να είναι ζευγάρι. Το πιο βέβαιο για να καταλάβει κανείς το φύλο ενός καναρινιού, είναι αυτό να κάνει αυγό, οπότε είναι θηλυκό.
Τώρα που γέννησε το ένα καναρίνι και έχουν περάσει και τόσες ημέρες, θα σου προτείνω να περιμένεις άλλες 3-4 ημέρες κι έπειτα να δεις τα αυγά με φακό στο εσωτερικό τους..αν είναι διαφανή - κίτρινα ή λευκά στο εσωτερικό τους, θα είναι άσπορα και τα πετάς. Αν είναι σκούρα και φαίνεται ο αερόσακος, τότε το συζητάμε εκ' νέου. Αν όμως δεν έχεις ένσπορα αυγά, τότε αυτό που θα σου προτείνω είναι να χωρίσεις τα καναρίνια μεταξύ τους και να τα βάλεις σε διαφορετικά κλουβιά και μάλιστα τα εικαζόμενα αρσενικά και θηλυκά να μην βλέπονται.
Τα έχεις σε εσωτερικό χώρο;
Επίσης τα κλουβιά, όπως τα βλέπω είναι αρκετά βρώμικα, βέβαια δεν καθαρίζουμε συχνά όταν η κανάρα κλωσσάει, αλλά σε γενικές γραμμές χρειάζονται περισσότερη καθαριότητα, όπως επίσης οι ζευγαρώστρες είναι πολύ πιο βολικές για την αναπαραγωγή. Επομένως, θα έλεγα ότι όταν χωρίσεις τα "ζευγάρια" μεταξύ τους και χρειαστείς περισσότερα κλουβιά, επέλεξε ζευγαρώστρες μήκους 60 εκατοστών με χώρισμα (κάγκελο και οπτικό) και καλύτερα με συρόμενο (παρά αποσπώμενο) πάτο - ταψάκι και αντίστοιχα συρόμενη σχάρα, που είναι πιο βολικά στο καθάρισμα. Επίσης, τα κλουβιά δεν πρέπει να μένουν στο πάτωμα, αλλά καλά θα ήταν να βρίσκονται σε τοίχο στο ύψος των ματιών μας.
Τέλος, σου επισυνάπτω ένα καλό άρθρο για την αναπαραγωγή των καναρινιών, ώστε να το διαβάσεις και να δεις ότι πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα που θα προοιωνίσουν ένα θετικό αποτέλεσμα... https://community.petbirds.gr/threads/Η-αναπαραγωγή-των-καναρινιών.29538/
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές! Τελικά ήταν ασπορα τα αυγά. Καθάρισα όλα τα κλουβιά και χώρισα τα κίτρινα καναρίνια για να τα βάλω ξανά μαζί τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου, το κλουβί είναι ζευγαρωστρα και βολεύει. Με αυτό τον τρόπο θα δείξει τελικά αν το άλλο κίτρινο καναρίνι είναι αρσενικό ή θηλυκό, αν ξεκινήσει να κελαηδά σημαίνει είναι αρσενικό, αν όχι θα πρέπει να το ανταλλάξω με ένα αρσενικό κίτρινο.

Όμως τα κόκκινα καναρίνια τα έχω σε κλουβί που δεν είναι ζευγαρωστρα, και ο αρσενικός κατεβάζει τα φτερά του και κηνυγα το άλλο κόκκινο καναρίνι, κελαηδώντας ταυτόχρονα δυνατά. Αυτό σημαίνει ότι θέλει ζευγάρωμα? Μήπως είναι καλύτερα να τα βάλω και αυτά σε κλουβί/ζευγαρωστρα και να τα χωρίσω, και να τα ενώσω σε 1,5 μήνα?

Επίσης τα νύχια του κόκκινου αρσενικού είναι πάρα πολύ μακριά, βλέπω ότι κάποτε το ενοχλούν το πουλί όταν πάει απο κλαδί σε κλαδί. Τι μπορώ να κάνω?

Ευχαριστώ
 
Επίσης τα νύχια του κόκκινου αρσενικού είναι πάρα πολύ μακριά, βλέπω ότι κάποτε το ενοχλούν το πουλί όταν πάει απο κλαδί σε κλαδί.
Πάνω σε αυτο πρεπει το συντομότερο να κοπουν μπορει να τραυματιστει με καποια αποτομη κινηση! Θελει πολυ προσοχη γιατι μπορει να κοψεις κανενα αγγειακι και το πουλι μετα θα κουτσουνει και θα ποναει...Θα σου προτεινα αφου δε το χεις ξανακανει να μη το ρισκαρεις!Εκτος και αν αποφασισμενος,τοτε αυτο το βιντεακι μπορεί να βοηθησει:
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Αυτό σημαίνει ότι θέλει ζευγάρωμα?
Ναι.

Μήπως είναι καλύτερα να τα βάλω και αυτά σε κλουβί/ζευγαρωστρα και να τα χωρίσω, και να τα ενώσω σε 1,5 μήνα?
Ναι, είναι καλύτερα.

Επίσης τα νύχια του κόκκινου αρσενικού είναι πάρα πολύ μακριά, βλέπω ότι κάποτε το ενοχλούν το πουλί όταν πάει απο κλαδί σε κλαδί. Τι μπορώ να κάνω?
Δες εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Κόψιμο-νυχιών-των-καναρινιών.18825/
 
Back
Top