Αναπαραγωγή [Πίνακας] Σενάρια Αναπαραγωγής Λιποχρωμικών Καναρινιών

Δημήτρη, να θεωρήσουμε ότι το :
  • κίτρινο λιποχρωμικό γονίδιο είναι ατελώς επικρατές με το κόκκινο και επικρατές ως προς το λευκό υπολειπόμενο, ενώ υπολείπεται του λευκού επικρατούς;
  • Ο γονότυπος του λευκού επικρατούς είναι ετερόζυγος δλδ Λκ (Λευκό, κίτρινο);
 
Κανένα απο τα λιποχρωμικά γονίδια δεν είναι μεταξύ τους πραγματικά αλληλόμορφα.
Συνεπώς Γιάννη οι σχέσεις επικράτησης και υποχώρησης που περιγράφονται αναφέρονται σε συσχετισμούς γονιδίων με εντελώς διαφορετικούς γονιδιακούς τόπους. Είναι κάτι που εξ'ανάγκης έγινε στο παρελθόν ελλείψει επιστημονικής γνώσης σαν μια προσπάθεια να καλύφθούν οι ανάγκες των εκτροφέων απο σκοπιάς φαινοτυπικού αποτελέσματος.
Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη και φυσικά χρειάζεται στον πειραματικό εκτροφέα που θέλει να διασπείρει μια μετάλλαξη σε όλους τους λιποχρωμικούς τύπους, διότι τέτοια είναι και πρέπει να είναι η κατεύθυνση παρόμοιων πινάκων.
Ήδη στον πίνακα υπάρχει μια μαύρη τρύπα που λέγεται πορτοκαλί. Η αδυναμία διαχείρισης αυτού του πορτοκαλί είναι μια απο τις ανεπάρκειες αυτού του παλιού συστήματος γνώσης.
Στο ζευγάρωμα λευκό Κυρίαχο επί Κόκκινο βάζουμε ένα αποτέλεσμα 50% λευκά Κυρίαρχα.Αυτά τα λευκά κυρίαρχα τι λιπόχρωμα πιστεύεις οτι κρύβουν;
Στο ίδιο μήκος κύματος, με τα παραπάνω ζευγαρωματα και τους ορισμούς που εννοούνται, είναι αδύνατο να υπάρξει κόκκινο φορέας λευκού υπολειπόμενου. Το αποτέλεσμα του κόκκινου επί λευκού υπολειπόμενου δίνει 100% πορτοκαλί φορείς λευκού υπολειπόμενου.
 
Δημήτρη πολύ ενδιαφέροντα όσα λες. Προσπάθησα να βρω στοιχεία σχετικά στο διαδικτυο, αλλά δεν... Παρόλα αυτά μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες:
  • Εφόσον τα γονίδια που ελέγχουν το κίτρινο κόκκινο ή που τα σβήνουν ( λευκό) δεν ειναι αλληλόμορφα μεταξυ τους, μπορει κανεις να πει οτι το γονίδιο του λευκού ελέγχει κάπως τον μεταβολισμό των καροτενοειδων ώστε να μην εναποτίθενται τα παράγωγά τους στους ιστούς δίνοντας χρωμα και
  • Το πορτοκαλί ειναι διάλυση / διάχυση του κίτρινου στο κόκκινο απο πλευράς απορροφούμενων ουσιών που κάποιες απο αυτές οφείλονται σε μεταβολικές οδούς σχετιζόμενες με το ενα χρωμα και κάποιες με το άλλο;

Και κατι άλλο... Τι γινεται όταν ενα κόκκινο καναρινι φέρει γονίδια του κίτρινου ή του λευκού κυρίαρχου; Πώς αυτά επιδρούν στο χρωμα του φαινοτυπου;
Παρεπιπτόντως διάβασα μια μελέτη που εκ του αποτελέσματος βλέπουν οτι τα ομόζυγα πουλιά ως προς το λευκό κυρίαρχο γονίδιο υπάρχουν και θεωρουν ότι ίσως και το θνησιγενές του διπλού αλληλομορφου του λευκού επικρατους να ειναι βιώσιμο. Βεβαίως δεν έκαναν πραγματικό έλεγχο σε γονιδιακή βάση αλληλουχιών, αλλά είδαν εκ του αποτελέσματος οτι απόγονοι ζευγών λευκών κυρίαρχων καναρινιων αν διασταυρωθούν με κίτρινα λιποχρωμικα, κάποιοι δίνουν παντα μονο λευκά πουλιά.
 
Προσπάθησα να βρω στοιχεία σχετικά στο διαδικτυο, αλλά δεν
Μόνο για το λευκό κυρίαρχο λείπει ακόμα επιστημονική έρευνα κάτι που τενικά δεν έχει σημασία.
Για να μην μπερδευτείς, η βάση πάντα ήταν, είναι και θα είναι, το κίτρινο.Αυτό δεν αλλάζει ούτε στο κόκκινο λιποχρωμικό, στο πτέρωμα του οποίου βρίσκουμε κανονικά κίτρινα καροτενοειδή, προϊόντα μεταβολισμού και όχι.

Στα μάτια κάποιου που δεν ασχολείται δεν αλλάζει κάτι επι της ουσίας, μόνο σε κάποιες "μακρινές" διασταυρώσεις ή στα δεύτερα βήματα αυτών. Για κάποιον όμως που ασχολείται,έχουν αλλάξει όλα ακόμα και αν αυτές οι νέες έρευνες δεν έχουν καμία σχέση με τα πουλιά του.

Επειδή είναι μεγάλο το θέμα για τις απορίες σου:
Όποιος δεν θέλει να διαβάσει τις έρευνες αλλά θα ήθελε να γνωρίζει πέντε πράγματα για το που πάνε τα πράγματα θα μπορούσε απλά να κατεβάσει το αρχείο του Σεμιναρίου που παρουσίασε ο κ. Μάκης στην ΑΛΟΠ.
https://community.petbirds.gr/threads/Αττική-Λέσχη-Οικόσιτων-Πτηνών-ΑΛΟΠ.1149/page-9#post-412366

Παρεπιπτόντως διάβασα μια μελέτη που εκ του αποτελέσματος
Φυσικά. Την είχα παρουσιάσει και στο άρθρο, αλλά την αποσύραμε ως λίγο πρόχειρη και ως κάτι το μη επίσημο, ακόμα.
 
Δημήτρη, να θεωρήσουμε ότι το :
  • κίτρινο λιποχρωμικό γονίδιο είναι ατελώς επικρατές με το κόκκινο και επικρατές ως προς το λευκό υπολειπόμενο, ενώ υπολείπεται του λευκού επικρατούς;
  • Ο γονότυπος του λευκού επικρατούς είναι ετερόζυγος δλδ Λκ (Λευκό, κίτρινο);
ΕΔΩ alop.gr/2017/10/08/τα-λευκα/ υπάρχει η αναλυτική περιγραφή όσον αφορά την γενετική των Λευκών. Βέβαια κωδικοποιημένη με την "διεθνή" γλώσσα που κυκλοφορεί ανάμεσα στα μέλη της COM-OMJ .
 
Back
Top