Φροντίδα Παιχνίδια για παπαγάλους

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που απευθύνονται σε παπαγάλους. Ποια από αυτά όμως είναι κατάλληλα και ποια όχι; Μάθετε επίσης πώς να φτιάξετε μόνοι σας χειροποίητα ασφαλή παιχνίδια για τα πουλιά σας.

Επιλέγοντας τα κατάλληλα παιχνίδια για τους παπαγάλους σας​

Παιχνίδια για παπαγάλουςΣτο εμπόριο θα βρούμε πολλά παιχνίδια που απευθύνονται σε παπαγάλους. Πρέπει όμως να έχουμε πάντα κατά νου μερικές βασικές αρχές για την επιλογή των παιχνιδιών, καθώς πολλά από αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Αρχικά, διαλέγοντας το κάθε αντικείμενο πρέπει να φροντίζουμε να είναι κατάλληλο για το μέγεθος του πουλιού στο οποίο απευθύνεται. Τα μικρά παιχνίδια μπορούν εύκολα να σπάσουν με το δυνατό ράμφος μεγαλύτερων πουλιών, ενώ τα πολύ μεγάλα αντικείμενα μπορεί να τρομάξουν ένα μικρού μεγέθους πουλί και να μην τα προσελκύσει να το πλησιάσουν.

Τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από ανθεκτικό υλικό, πολύ καλής ποιότητας που να μην καταστρέφεται εύκολα. Κατά προτίμηση να είναι πολύχρωμα, ξύλινα, βαμμένα με μη τοξικά χρώματα όπως αυτά που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά.

Κάθε παιχνίδι θα πρέπει να το εξετάζουμε προσεχτικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει αιχμηρές άκρες, σημεία από γυαλί ή μέταλλα που μπορεί να τραυματίσουν ή να γίνουν αιτία να χάσουμε το κατοικίδιό μας.

Να έχει αρκετές εναλλακτικές δυνατότητες χρήσης ώστε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον το πουλιού.

Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέρονται του πουλιού.

Παιχνίδια με μακριά κορδόνια και κορδέλες θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν εύκολα να γίνουν αιτία να στραγγαλιστούν τα πουλιά μας. Πολλά ατυχήματα δημιουργούνται και από τις αλυσίδες από τις οποίες κρέμονται τα παιχνίδια. Αρκετά πουλιά έχουν σωθεί από την έγκαιρη επέμβαση του ιδιοκτήτη τους όταν το ράμφος τους πιάνεται μέσα σε κρίκο της αλυσίδας και μόνα τους αδυνατούν να σωθούν.

Διατηρούμε τα παιχνίδια σε καλή κατάσταση. Πετάμε όσα είναι σπασμένα, και ξεφτισμένα ή κρέμονται κλωστές για να αποφύγουμε τυχών τραυματισμό ή απώλεια του παπαγάλου μας.

Κατασκευή χειροποίητων παιχνιδιών για παπαγάλους​

Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να ξοδέψουμε μια μικρή περιουσία για τα παιχνίδια των παπαγάλων μας, τα οποία και πρέπει να αντικαθιστούμε συχνά σε περίπτωση φθοράς, μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας παιχνίδια με οικολογικά υλικά, όπως διάφορα κομμάτια ξύλου δεμένα σε κορδόνια από φυσικό δέρμα που δεν είναι βαμμένα με τοξικές βαφές ή σχοίνινους σπάγκους, ξύλινες χάντρες σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, ξυλάκια κανέλας κτλ.

Μπορείτε να βρείτε ιδέες για την κατασκευή αυτοσχέδιων και ευφάνταστων παιχνιδιών. Επίσης, ενημερωθείτε για τα ξύλα που είναι κατάλληλα για την κατασκευή παιχνιδιών.

Παρουσίαση ενός νέου παιχνιδιού στον παπαγάλο σας​

Σημαντική είναι η παρουσίαση ενός νέου παιχνιδιού. Τα πουλιά πλησιάζουν τα υλικά άλλες φορές με ευθύτητα ή συστολή, με επίθεση ή επιφύλαξη, με φόβο και διστακτικότητα ή με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Για αυτόν το λόγο πρέπει προσέχουμε για να μην τρομάξουμε τον παπαγάλο μας.

Είναι καλύτερα να κρεμάσουμε αρχικά το νέο αντικείμενο είτε σε μικρή απόσταση από το κλουβί, είτε στο εξωτερικό του ώστε να εξοικειωθεί με την παρουσία του. Στην συνέχεια και αφού διαπιστώσουμε ότι δεν το τρομάζει ή δεν του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, τότε μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του κλουβιού.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα παιχνίδια μπορούν να κρεμαστούν και σε στάντ και έτσι ο χώρος τους να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό παιχνιδότοπο, πάνω στον οποίο θα περνά πολλές ευχάριστες και δημιουργικές ώρες.

Από τα πλέον ακατάλληλα αξεσουάρ είναι ο καθρέπτης. Παρόλα αυτά πολλά πετ σοπ επιμένουν να το παρουσιάζουν ως χρήσιμο αντικείμενο για την απασχόληση τους πουλιού. Εκτός από τις αντανακλάσεις που δημιουργεί ο καθρέφτης που είναι πολύ ενοχλητικός, δημιουργεί την αίσθηση ενός ειδώλου το οποίο τα πουλιά προσπαθούν να ταΐσουν.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί πολλές φορές μολύνσεις στον πρόλοβο και για τον λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η αγορά τους.

Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν ως χρήσιμα αντικείμενα για απασχόληση των πουλιών μας όταν αυτά παραμένουν εκτός κλουβιού, μπορεί να είναι ακόμα και οι χάρτινες συσκευασίες από δημητριακά, ρολό από χαρτί υγείας, κουτιά από παπούτσια, ένα σερβίτσιο από τις κούκλες του παιδιού μας.

Ακόμα και οι κουδουνίστρες του μωρού που δεν χρησιμοποιούνται πια μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο προσφέροντάς τες ως υλικό δραστηριοτήτων.

Οπωσδήποτε είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρά τα παιχνίδια των παπαγάλων μας με την ίδια μέριμνα που φροντίζουμε τα σκεύη για την διατροφή τους και τις πατήθρες τους.
Παρατηρώντας την συμπεριφορά των πουλιών μας μπορούμε να διαπιστώσουμε και να κατανοήσουμε τις δυνατότητές τους.

Ο ρόλος των ιδιοκτητών θα πρέπει να είναι ενθαρρυντικός προσφέροντας αρχικά στο πουλί την δυνατότητα να βγαίνει εκτός κλουβιού, αλλά και ουσιαστικής ενασχόλησης μαζί του.

Παράλληλα να προσπαθεί να εμπλουτίζει συνεχώς με νέο υλικό και τον προσωπικό χώρο του πουλιού, έχοντας πάντα σαν γνώμονα την ασφάλεια και την ηρεμία του φτερωτού του φίλου, ενισχύοντας τις ικανότητές του, ενώ ταυτόχρονα να τον βοηθάει να αξιοποιεί δημιουργικά τον χρόνο όταν εκείνος απουσιάζει.

Σχετικό περιεχόμενο​

Τα παιχνίδια και η συμβολή τους στην ανάπτυξή των παπαγάλων
 
Back
Top