Παπαγάλοι Παπαγάλοι Εκλέκτους (Eclectus roratus)

Οι Παπαγάλοι Eclectus είναι από τα ομορφότερα αλλά και πιο εντυπωσιακά είδη παπαγάλων. Οι έντονοι χρωματισμοί και το λαμπερό φτέρωμά των Εκλέκτους εντυπωσιάζουν με την πρώτη ματιά. Το όνομά τους φέρει την ελληνική ρίζα "εκλεκτός" λόγω του σεξουαλικού διμορφισμού, ενός σπάνιου χαρακτηριστικού για τον κόσμο των παπαγάλων.

Οι Εκλεκτοί Παπαγάλοι Eclectus​

Αρσενικός Εκλέκτους
[1] Αρσενικός Εκλέκτους

Οι Eclectus κατάγονται από την Βόρειο Αυστραλία, Νέα Γουινέα, Seram, Sumba και τα νησιά Moluccas όπου θεωρούνται ότι καταλαμβάνουν και αρκετές περιοχές. Έχουν καταταχθεί στην κατηγορία ελάχιστου κινδύνου (least concern) όσον αφορά στην ζώνη προστατευόμενων ειδών.

Όταν οι ορνιθολόγοι πρωτοείδαν τους παπαγάλους Eclectus, νόμισαν ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά είδη, καθώς τα αρσενικά πετούσαν σε σμήνη χωριστά από τα θηλυκά. Είναι το μόνο είδος παπαγάλου που το θηλυκό με το αρσενικό ξεχωρίζουν από το χρώμα τους.

[2] Θηλυκός Εκλέκτους
[2] Θηλυκός Εκλέκτους

Περιγραφή​

Το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 36 εκ. Ο αρσενικός είναι συνήθως ανοιχτός πράσινος με πορτοκαλί ράμφος και κόκκινο και μπλε κάτω από τα φτερά του, ενώ τα θηλυκά ξεχωρίζουν από το κόκκινο φτέρωμα και μωβ κοιλιά και το μαύρο τους ράμφος.

Συμπεριφορά​

Σε πολλά άρθρα αναφέρεται ότι οι Eclectus εκλαμβάνονται ως ψυχροί, απόμακροι και σοβαροί. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Το σοβαρό τους ύφος είναι ικανό να σε ξεγελάσει καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σκανδαλιάρικα και παιχνιδιάρικα είδη παπαγάλων!

Οι eclectus θεωρούνται εξαίρετοι ομιλητές και ίσως συναγωνίζονται τους διάσημους African grey (Ζακό). Οι διαφορές τους όμως είναι μεγάλες. Οι eclectus δείχνουν φαινομενικά αδιάφοροι αλλά είναι οι κουτσομπόλες του παπαγαλόκοσμου! Είναι μονίμως επικεντρωμένα στην επόμενη επικίνδυνη αποστολή και συχνά δεν προλαβαίνεις να αντιληφθείς τι θα κάνουν!

Όταν βρίσκονται ανάμεσα σε κόσμο δε ντρέπονται να μιλήσουν και να πουν τα λογάκια τους και είναι πολύ κοινωνικά. Το κωμικό είναι το σοβαρό τους ύφος που σε προδιαθέτει για ένα ψυχρό παπαγάλο - το αποτέλεσμα βέβαια είναι η αντιμετώπιση ενός πολύ ζωηρού και γεμάτου φαντασία πλάσματος.

Κατά γενική ομολογία τα αρσενικά θεωρούνται πιο ευαίσθητα και αφοσιωμένα πουλιά. Οι θηλυκοί εκλέκτους συνιστώνται σε οικογένειες με παιδιά μιας και είναι πιο θρασείς και ευπροσάρμοστοι και δεν δένονται με ένα μόνο πρόσωπο.

Τέλος, οι eclectus θεωρούνται σχετικά ήσυχα πουλιά με μέτρια ένταση φωνής. Έχει αναφερθεί ότι βγάζουν μια πολύ δυνατή κραυγή όταν νιώθουν ότι βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή κινδύνου και επίσης όταν ενθουσιάζονται πολύ!

Φροντίδα​

Για να διατηρούνται τα πανέμορφα φτερά τους λαμπερά και καθαρά είναι απαραίτητο να κάνουν μπάνιο καθημερινά. Τα δοχεία του νερού και του φαγητού να καθαρίζονται καθημερινά καθώς και ο πάτος του κλουβιού. Για τις ώρες που περνούν μόνοι τους στο σπίτι είναι καλό να έχουμε στον παπαγάλο αρκετά παιχνίδια για να μην πλήττει.

Η πλήξη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν τόσο αρνητικά τον Εκλέκτους που μπορεί να αρχίσει να μαδάει το πτέρωμά του. Γι’αυτό η καθημερινή ενασχόληση μαζί του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν Eclectus.

Μια άλλη σημαντική πληροφορία είναι ότι δεν παράγουν την περίφημη πούδρα όπως άλλα είδη αυστραλιανών παπαγάλων και αυτό είναι καλό νέο για τους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί.

Το κλουβί που χρειάζεται ο Eclectus θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος. Εξαιτίας του μεγάλου μήκους των φτερών τους, έχουν ανάγκη από ένα κλουβί με αρκετό πλάτος αλλά και ύψος γιατί τους αρέσει να σκαρφαλώνουν. Με λίγα λόγια ένα κλουβί για μεγάλο Macaw είναι ιδανικό. Καλό είναι να περνούν αρκετές ώρες έξω από το κλουβί τους καθώς στρεσσάρονται εύκολα.

Διατροφή​

Στους Eclectus αρέσει να τρώνε. Είναι καλοφαγάδες. Αντίθετα με άλλους παπαγάλους η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται κατά 70% φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μόνο κατά 30% από σπόρους ή pellets. Το γαστρεντερικό τους σύστημα διαφέρει από αυτό των υπόλοιπων παπαγάλων.

Δεν συνιστώνται κανενός είδους συμπληρώματα ή βιταμίνες για την ενίσχυση της υγείας του πουλιού. Λατρεύουν πολλών ειδών φρούτα καθώς στην φύση τρέφονται σχεδόν μόνο από καρπούς δέντρων. Έχουν μεγάλη τάση για πάχος και επειδή είναι και καλόφαγα, η διατροφή τους πρέπει να είναι προσεκτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερούνται συγκεκριμένες τροφές, αλλά όσες είναι ιδιαίτερα παχυντικές και βλαβερές θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αναπαραγωγή​

Οι παπαγάλοι Eclectus φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 3 ετών. Δεν έχουν συγκεκριμένη εποχή αναπαραγωγής και μπορούν να αναπαραχθούν όλο το χρόνο. Τα θηλυκά φτιάχνουν την φωλιά σε κορμούς δέντρων και γεννούν 2 αυγά. Ο Solomon Eclectus αποτελεί εξαίρεση με 3-4 αυγά τη φορά. Τα μικρά εκκολάπτονται συνήθως στις 28 ημέρες.

Προσδόκιμο ζωής

Εάν τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα κι ένα περιβάλλον με αγάπη εκτιμάται ότι ζουν 50-70 χρόνια όπως και άλλα είδη μεγαλόσωμων παπαγάλων.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Eclectus roratus
Ελληνική: Εκλέκτους
Αγγλική: Western Eclectus
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες
Γένος: Eclectus
Είδος: E. roratus

Υποείδη​

Eclectus roratus roratus (Grand eclectus, στα νησιά Σέραμ, Μπούρου, Αμπόν, Σαπάρου και Χαρούκου στα νότια των νήσων Μάλουκου).​
Eclectus roratus vosmaeri (βόρεια περιοχή των νησιών Μάλουκου)​
Eclectus roratus cornelia (νήσος Σούμπα)​
Eclectus roratus riedeli (νησιά Τάνιμπαρ)​
Eclectus roratus polychloros (Δυτική Παπούα, Νέα Γουινέα)​
Eclectus roratus solomonensis (νησιά Σολομώντα)​

Δυστυχώς για πολλά χρόνια έγιναν διασταυρώσεις ανάμεσα στα υποείδη με αποτέλεσμα πολλά eclectus να μην ανήκουν επίσημα σε κανένα υποείδος. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες πλέον να διασταυρώνονται τα υποείδη σωστά.
 
Επειδή είμαι τυχερός που έχω ένα αρσενικό eclectus που τώρα είναι 4 μηνών (τό ΄χω από 2 μηνών), είναι πάρα πολύ γλυκό, τρυφερό, ναζιάρικο και καλό πουλάκι. Περάσαμε τις δυσκολίες μας όταν το τάϊζα με κρέμα, γιατί ήταν απαιτητικός στην ώρα που την ήθελε και δε σταμάταγε να φωνάζει μέχρι να το ταϊσεις. Αλλά είναι απίστευτα γλυκός και κάνει ήχους μωρού. Θέλει όλο χάδια κι αγκαλιές. Έχω ξετρελλαθεί μαζί του. Το συστήνω παντού, όποιος μπορεί να πάρει Eclectus. Είναι πανέμορφα και κρίμα που δεν είναι τόσο διαδεδομένα.
 
Είναι από τους αγαπημένους μου παπαγάλους, έχουν τρομερές φάτσες και εκπληκτικά χρώματα. Αν έπαιρνα μεγάλο παπαγάλο νομίζω αυτόν θα επέλεγα ή μια αμαζόνα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αλλά τα θεωρώ υπέροχα πλάσματα και τα δυο.
 
Με αφορμη καποια ποστ στο ιντερνετ για τα Εκλεκτους βρηκα οτι υπαρχουν και σε αλλα χρωματα.
Μεταλλάξεις είναι Τάκη που θέλουν τον (μέσο) μισθό όλης της χρονιάς μαζεμένο για ένα πουλί. 😀 Είναι όμως πραγματικά παννέμορφα!
 
Αρχές Ιουλίου θα έχω ένα ζευγαράκι. Διαβάζω ότι 30% θα πρέπει να ειναι παλλετ η σπόροι και το 70% φρέσκα φρούτα.Εσεις που εχετε τι και ποσο τα ταΐζετε;
 
Back
Top