Παπαγάλοι Παπαγάλοι - Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)

Με τον όρο "παπαγάλοι" αναφερόμαστε σε μια μεγάλη κατηγορία δενδρόβιων αναρριχητικών πουλιών που περιλαμβάνει γύρω στα 560 είδη παπαγάλων, από τα οποία μόνο τα 315 είναι κατανεμημένα.

Οι Παπαγάλοι, από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πουλιά​

Παπαγάλοι

Οι παπαγάλοι ή ψιττακοί όπως είναι επίσης γνωστοί, είναι διαδεδομένοι σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ευρώπη. Όπου τους συναντάμε μόνο ως κατοικίδια εδώ και πολλά χρόνια. Σε άγρια κατάσταση τους συναντούμε στα παρθένα τροπικά δάση της Αυστραλίας, της Αφρικής αλλά και στην κεντρική και Νότια Αμερική.

Χαρακτηριστικά​

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτής της κατηγορίας πουλιών είναι το πολύχρωμο, ζωηρό τους φτέρωμα, το άνοιγμα των φτερών τους καθώς και η μακριά ουρά τους τα διευκολύνει στις πτήσεις.

Επίσης, οι παπαγάλοι διαθέτουν κυρτό, ισχυρό γαμψό ράμφος με το οποίο μπορούν να σπάζουν σπόρους και καρπούς που αποτελούν κυρίως την διατροφή τους, σαρκώδη γλώσσα με την οποία κάποια είδη καταφέρνουν να μιλούν με σχετική ευκολία και κοντά πόδια με γαμψά νύχια με κατεύθυνση 2 μπροστά και 2 πίσω για να διευκολύνεται η αναρρίχηση μιας και θεωρούνται δενδρόβια πτηνά.

Το μέγεθός τους ποικίλει από 12 εκατοστά και φτάνει μέχρι ένα μέτρο ανάλογα με το είδος. Είναι πουλιά επιβλαβή για την γεωργία των περιοχών που συναντώνται μιας και πετούν κατά σμήνη πάνω από τις καλλιέργειες και τις φυτείες και τις καταστρέφουν.

Συμπεριφορά​

Οι περισσότεροι παπαγάλοι στο φυσικό τους περιβάλλον είναι κοινωνικά πουλιά που ζουν σε ομάδες αρκετών ατόμων. Οι African grey δημιουργούν σμήνη που αποτελούνται από 20 με 30 πουλιά ενώ κάποια άλλα μικρότερα είδη όπως τα budgerigar φτιάχνουν ομάδες εκατοντάδων πουλιών.

Παπαγάλοι σε σμήνος
Budgie tornado - Photo by BBC

Άλλα είδη περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους στα δέντρα, αναρριχώμενα προς αναζήτηση τροφής. Για την αναρρίχηση τους χρησιμοποιούν το δυνατό τους ράμφος και τα πόδια τους, που λόγω της ανατομίας τους (δύο δάχτυλα μπροστά και δύο πίσω) τους επιτρέπουν να κρατιούνται κυριολεκτικά από τα κλαδιά.

Οι παπαγάλοι ως κατοικίδια​

Οι παπαγάλοι δεν είναι αυτό που θα λέγαμε εύκολα πουλιά, όσον αφορά τη διατήρησή τους ως κατοικίδια. Τουλάχιστον τα περισσότερα είδη. Παρόλα αυτά, είναι πολύ δημοφιλή πουλιά στον άνθρωπο που εντυπωσιάζεται από την εμφάνιση, την ευφυΐα, καθώς και την ικανότητα ομιλίας που διαθέτουν κάποια είδη.

Δυστυχώς, πολλές φορές τα χαρακτηριστικά αυτά γίνονται για ορισμένους ανθρώπους αιτία για βιαστικές, επιπόλαιες αγορές που έχουν ως αποτέλεσμα την παραμέληση των πουλιών στις πρώτες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στη φροντίδα και στη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς των πουλιών.

Οι παπαγάλοι είναι πουλιά με έντονη προσωπικότητα που απαιτούν την προσοχή και το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών τους και έχουν ανάγκη τη συντροφιά του για πολλές ώρες την ημέρα. Έτσι, εάν δεν έχετε αρκετό διαθέσιμο χρόνο για να αφιερώνετε σε έναν παπαγάλο, είναι προτιμότερο να μην προβείτε στην απόκτηση κάποιου και ειδικά και εάν πρόκειται για παπαγάλο μεγάλου μεγέθους.

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αποφασίσατε εάν θέλετε πραγματικά ή όχι να αποκτήσετε ένα παπαγάλο.

Κλουβιά​

Οι παπαγάλοι χρειάζονται μεγάλα κλουβιά για τη διαμονή τους. Πρέπει να σκεφτείτε ότι λόγω του έντονου χαρακτήρα τους, τα χρειάζονται αρκετό χώρο για να απασχολούνται, να παίζουν με τα παιχνίδια τους, να σκαρφαλώνουν στα κάγκελα και να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της ανίας, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα πουλιά και στη συμπεριφορά τους.

Κάποιοι παπαγάλοι έχουν μακριά ουρά και άνοιγμα φτερών, οπότε πρέπει να λάβετε υπ' όψιν ότι χρειάζονται αρκετό χώρο για τη μετακίνηση και τον καλλωπισμό του φτερώματός τους. Επίσης, φροντίστε ώστε τα κάγκελα του κλουβιού να έχουν οριζόντια διάταξη για να επιτρέπουν στα πουλιά να τα χρησιμοποιούν στην αναρρίχηση τους.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το κλουβί που χρειάζεται κάθε είδος παπαγάλου, τα παιχνίδια αλλά και τα αξεσουάρ των κλουβιών.

Περισσότερα για τα κλουβιά των παπαγάλων.

Διατροφή​

Η διατροφή των παπαγάλων καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα τροφών, όπως είναι οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, λουλούδια, μπουμπούκια, έντομα, κρέας, ανάλογα το είδος. Το δυνατό τους ράμφος επιτρέπει στα πουλιά να ανοίγουν ακόμη και πολύ σκληρούς καρπούς ή να σκάβουν το έδαφος για να βρουν έντομα, σκουλήκια ή να αναζητήσουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη διατροφή των κατοικίδιων παπαγάλων ή να ενημερωθείτε για τη διατροφή των πουλιών γενικά. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα διατροφής στα δικά σας πουλιά, γράψτε το μήνυμά σας στο φόρουμ της διατροφής των παπαγάλων.

Αναπαραγωγή​

Αν και πολλοί παπαγάλοι ζουν κατά σμήνη, είναι κατά βάση μονογαμικά πουλιά και διατηρούν αμοιβαία αφοσίωση μεταξύ τους. Αφού βρουν τον κατάλληλο σύντροφο, περνούν μαζί το υπόλοιπο της ζωής τους.

Στη φύση φωλιάζουν σε κοιλότητες δέντρων (οι παπαγάλοι Monk, τα Lovebirds και τα Budgerigars), σε ρωγμές βράχων ή στο έδαφος ( Γεννούν από 2-5 αυγά που τα κλωσούν για 18-20 μέρες. Οι νεοσσοί είναι γυμνοί από φτέρωμα και τυφλοί. Σε πολλά είδη οι νεοσσοί δέχονται την περιποίηση και από τους δύο γονείς για πάνω από 2 μήνες.

Η αναπαραγωγή των κατοικίδιων παπαγάλων χρειάζεται διαφορετικό τρόπο διαχείρισης από τον ιδιοκτήτη. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ειδών και των διαφορών που υπάρχουν στη φροντίδα και διαχείριση του κάθε είδους, το θέμα της αναπαραγωγής πρέπει να ξεχωριστά για κάθε είδος παπαγάλου.

Μπορείτε να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας για την αναπαραγωγή των πουλιών γενικά ή για το κάθε είδος παπαγάλου ξεχωριστά. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην αναπαραγωγή των παπαγάλων σας, γράψτε το μήνυμά σας στο φόρουμ αναπαραγωγής των παπαγάλων.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Ονομασία: Παπαγάλοι ή Ψιττακοί
Αγγλική ονομασία: Parrots
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Υπεροικογένειες

Άλλες τάξεις πτηνών​

Γλαυκόμορφα (Strigiformes)
Στρουθιόμορφα πτηνά (Passeriformes)
 
Back
Top