Παπαγάλοι Παπαγάλος Κέα (Nestor notabilis)

Ο παπαγάλος Κέα είναι ενδημικό είδος της νέας Ζηλανδίας. Είναι ίσως ο πιο έξυπνος, περίεργος και πιο πανούργος παπαγάλος που μπορεί να συναντήσει κάποιος.

Κέα ο πανούργος παπαγάλος Νέστορας​

Παπαγάλος Κέα

Ο γενικός του χρωματισμός των παπαγάλων Κέα αποτελείτε από πράσινο και ανοιχτό καφέ και στο εσωτερικό των φτερών πτήσης κυριαρχεί το κόκκινο. Το γαμψό του ράμφος τον βοηθά να τρώει, να σκοτώνει και να περιεργάζεται τα πάντα.

Το μήκος του είναι περίπου 48-50 εκατοστά και το βάρος τους 800-950 γραμμάρια.

Συμπεριφορά​

Ο Κέα είναι ίσως ο πιο έξυπνος, περίεργος και πιο πανούργος παπαγάλος που μπορεί να συναντήσει κάποιος. Κατάγεται από τις Άλπεις της Ν. Ζηλανδίας και συναντάται και στις Βόρειες περιοχές της σε υψόμετρα από 600-2000 μέτρα.

Είναι αρκετά περίεργος και καταστροφικός. Διαλύει αυτοκίνητα, μιας και του αρέσει πολύ να ροκανίζει ελαστικά μέρη, αναποδογυρίζει σκουπιδοντενεκέδες για να βρει αυτό που ψάχνει. Το πιο παράξενο σε αυτό το είδος είναι η ικανότητα του να προκαλεί κατολισθήσεις για αδιευκρίνιστο ακόμα λόγο.

Η δύναμη του είναι τεράστια σε σχέση με το σωματότυπό του και μπορεί να αναποδογυρίσει πέτρες μέχρι και 7 κιλών. Είναι αρκετά πανούργος και έξυπνος, πειράματα έδειξαν ότι σκέφτεται και ''ζυγίζει'' τα πράγματα πριν κάνει κάτι.

Οι παπαγάλοι Κέα μέχρι το 1986 ήταν επικηρυγμένοι από τις αρχές για τις καταστροφές στα αιγοπρόβατα και τις καλλιέργειες. Μετά το 1986 έφτασαν σε σημείο αφανισμού και πλέον είναι προστατευόμενο είδος. Λειτουργούν ως αρπακτικά και έχουν επιθετικές τάσεις σε μικρότερα είδη (μωρά γλάρων, μικρά πουλιά κ. Α).

Διατροφή​

Η διατροφή του παπαγάλου Κέα αποτελείται από σπόρους, λουλούδια, φύλλα, ρίζες ακόμα και ζωντανά ζώα.

Ζει σε ομάδες 40 ατόμων περίπου και συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν ομαδικά για την ανεύρεση τροφής και προτιμούν να βοηθήσουν την υπόλοιπη ομάδα να τραφεί παρά να τραφούν τα ίδια.

Αναπαραγωγή​

Οι παπαγάλοι Κέα γίνονται σεξουαλικά ώριμοι στην ηλικία των 3 ετών για τα θηλυκά και τα 4-5 ετών για τα αρσενικά. Κατά την αναπαραγωγή που γίνεται τους μήνες Ιανουάριο έως Ιούλιο, το θηλυκό γεννά 3-4 αυγά και τα επωάζει για 21 μέρες περίπου. Σπάνια σηκώνεται από την φωλιά και ο αρσενικός αναλαμβάνει το καθημερινό τάισμα της.

Όταν τα αυγά εκκολαφθούν, ο αρσενικός συνεχίζει το τάισμα της θηλυκιάς και αυτή με την συνέχεια ταΐζει τα μικρά της. Οι νεοσσοί αποκτούν το πτέρωμά τους στην ηλικία των 13 εβδομάδων και γίνονται ανεξάρτητα στην ηλικία των 18 εβδομάδων.

Το προσδόκιμιο ζωής των Κέα στην αιχμαλωσία είναι περίπου 14 χρόνια ενώ στην άγρια μορφή δεν έχει καταγραφεί ακόμα.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Nestor notabilis
Ελληνική: Παπαγάλος Κέα
Αγγλική: Kea Parrots
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Νεστορίδες (Nestoridae)
Γένος: Νέστορ (Nestor)
Είδος: Κέα N. notabilis
 

Συνημμένα

  • κεα1.webp
    κεα1.webp
    16,2 KB · Προβολές: 5.323
  • κεα2.webp
    κεα2.webp
    20,4 KB · Προβολές: 130
Πολύ ωραίο το άρθρο σου! Είναι όντως απίστευτα πουλιά και πανέξυπνα. Είχα δει ένα ντοκιμαντέρ στον ΣΚΑΙ γι αυτά και έδειχνε πως λύνανε ολόκληρους γρίφους που τους βάζανε οι επιστήμονες που τους μελετούσαν.

Μερικά τα δείχνει και στο βίντεο που έβαλες! Είχε και κάποιους εξημερωμένους σε σπίτια και μάλιστα μιλούσανε, όχι τόσο καλά όσο οι αφρικάνικοι γκρι αλλά λέγανε μερικές λέξεις!
 
Συγκεκριμένα ο ΚΕΑ δεν τρώει ζώα. Η ζημιά που έκανε ήταν όταν εισάγανε στην περιοχή του πρόβατα. Για να συντηρηθεί στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα ο παπαγάλος ψάχνει τροφές πλούσιες σε λίπος.

Πολύ γρήγορα ανακάλυψε ότι τα πρόβατα ήταν γεμάτα λίπος και τότε άρχισε να τα σκοτώνει. Επιτίθεται πάντα βράδυ στα πρόβατα (γιατί λόγω σκοταδιού δεν μπορούν να αντιδράσουν) και τρώει το υποδόριο λίπος τους σκίζοντας ένα κομμάτι δέρμα στην πλάτη. Φυσικά τα πρόβατα πεθαίνουν.

Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι γεννάει αυγά μέσα στην καρδιά του χειμώνα σε μικρές σπηλιές συνήθως. Αυτό το κάνει για να είναι άνοιξη όταν τα μικρά του θα ενηλικιώνονται (γιατί αλλιώς δεν θα άντεχαν τις χαμηλές θερμοκρασίες). Η θηλυκιά όλη τη διάρκεια του χειμώνα δεν βγαίνει καθόλου από τη φωλιά και είναι πλήρως εξαρτημένη από τον αρσενικό.

Έχει βγει και ένα DVD από εφημερίδα παλιότερα. Ίσως ο πιο νοήμων παπαγάλος, αφού κατάφερε να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στις πιο αντίξοες για το είδος του καιρικές συνθήκες.
 
Χαζεύοντας στο διαδίκτυο είδα αυτές.. Και θυμήθηκα το ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο. Nestor Kea η πρώτη και Nestor superbe οι άλλες.

Ένα υπέροχο και σπάνιο πουλί.

Έχει βγει και ένα DVD από εφημερίδα παλιότερα. Ίσως ο πιο νοήμων παπαγάλος, αφού κατάφερε να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στις πιο αντίξοες για το είδος του καιρικές συνθήκες.

1_nestor_kea.webp2_nestor_superbe.webp
 
Πραγματικά πανέξυπνα πουλιά. Τα είχα πρωτοδεί σε ένα ντοκιμαντέρ στον ΣΚΑΪ

Η Νέα Ζηλανδία έχει από τα πιο σπάνια είδη παπαγάλου, όπως το Kakapo, το οποίο είναι πραγματικά αξιοπερίεργο!

http://www.terranature.org/parrots.htm
 
Το Αττικό πάρκο έχει φέρει σε ειδικό χώρο αρκετά μεγάλο θα έλεγα τους παραπάνω παπαγάλους, για όσους θέλουν να τους δουν από κοντά, οι οποίοι εντύπωση μου έκανε ότι κινούνται χαμηλά στο χώμα ή σε μεγάλα κλαδιά πεσμένα! Γενικά η εμφάνιση τους είναι λίγο αποκρουστική συγκριτικά με τους υπόλοιπους παπαγάλους.
 
Back
Top