Παπαγάλοι Παπαγάλος Σενεγάλης (Poicephalus senegalus)

Ο παπαγάλος Σενεγάλης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κατοικίδιους παπαγάλους. Είναι πολύ καλά πτηνά συντροφιάς καθώς είναι πολύ φιλικοί σε σχέση με άλλα είδη παπαγάλων.

Οι παπαγάλοι Σενεγάλης​

Παπαγάλος Σενεγάλης

Οι παπαγάλοι Σενεγάλης προέρχονται από τη Δυτική Αφρική, αλλά συναντώνται και σε διάφορα πάρκα της Αθήνας. Το μέγεθος τους είναι περίπου 23-25 εκατοστά και ο χρωματισμός τους αποτελείται από περίπου 70% ανοιχτοπράσινο χρώμα, πορτοκαλί, μαύρο καφέ και κίτρινο. Τα μάτια τους έχουν χρώμα πορτοκαλί και ο εξωτερικός δακτύλιος μαύρο.

Πρόκειται για αρκετά ανθεκτικά πουλιά μιας και αντέχουν σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος από όπου προέρχονται.

Πρέπει κατά προτίμηση να διατηρούνται σε ζευγάρια αλλά και ο μοναχισμός δεν είναι κάτι που τα απασχολεί ιδιαίτερα αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ενασχόληση. Επίσης, πρέπει να έχουν στο κλουβί τους αρκετά παιχνίδια για παπαγάλους κυρίως ξύλινα, λόγο του δυνατού τους ράμφους που ελάχιστα υλικά μπορούνε να αντισταθούν.

Διατροφή​

Η διατροφή των παπαγάλων Σενεγάλης αποτελείται από μείγμα σπόρων για μεγάλους παπαγάλους αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεται με μικρές ποσότητες φρούτων, λαχανικών και μερικές πρωτεΐνες (γαλοπούλα, κοτόπουλο). Η ανάγκη για νερό είναι σημαντική μιας και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών σε σχέση με τον σωματότυπο τους.

Οι παπαγάλοι Σενεγάλης μπορούν εύκολα να εξημερωθούν και να αποκτήσουν οικειότητα με το νέο τους περιβάλλον, αλλά όπως συμβαίνει και με τους μεγάλους παπαγάλους, τα σφυρίγματα και γενικά ο θόρυβος είναι αναπόφευκτα. Η ικανότητα μίμησης είναι αρκετά καλή και μπορούνε να μάθουν αρκετές λέξεις.

Στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στη φύση, τους αρέσει να κάνουν συνέχεια μπάνιο ή να βρέχονται από τη βροχή. Στην αιχμαλωσία και ιδίως σε εσωτερικό χώρο, πρέπει να κάνουν μπάνιο σχεδόν καθημερινά.

Αναπαραγωγή​

Για την αναπαραγωγή πρέπει το ζεύγος των παπαγάλων Σενεγάλης να είναι απομονωμένο και σε ήσυχο, υγρό και ζεστό μέρος. Προτιμούν να αναπαράγονται σε φυσικές φωλιές με επιφάνειες 25 Χ 30 το ελάχιστο και ύψος 50 εκ. Για τη δημιουργία της φωλιάς πρέπει να τους παρέχουμε υλικό που αποτελείτε από κλαδιά ιτιάς και τρυφερά κλαδιά από ακατέργαστο ξύλο οπωροφόρων δέντρων.

Γεννούν κατά μέσο όρο 3-4 αυγά και τα επωάζει μόνο το θηλυκό για 28 ημέρες. Οι νεοσσοί που θα γεννηθούν βγάζουν φτερά όταν γίνουν τουλάχιστον 2,5 μηνών και μετά από 2-3 εβδομάδες μπορούνε να γίνουν ανεξάρτητα από τους γονείς τους.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Poicephalus senegalus
Ελληνική ονομασία: Ποικέφαλος ο σενεγαλός, Παπαγάλος Σενεγάλης
Αγγλική ονομασία: Senegal parrot
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιτακίδες (Psittacidae)
Γένος: Ποικέφαλος (Poicephalus)
Είδος: P. senegalus

Υποείδη​

P. s. senegalus
P. s. mesotypus
P. s. versteri


Media παπαγάλων Σενεγάλης​

 
Οι παπαγάλοι Σενεγάλης προέρχονται από τη Δυτική Αφρική, αλλά συναντώνται και σε διάφορα πάρκα της Αθήνας
Έχει και στα Γιάννενα! Ο Πέτρος μου, που μου έχει διαλύσει όλα τα κλουβιά!
 
Άρα Χάρη έχουμε 2 Σενεγάλης στα Γιάννενα. Κρίμα που δεν μας κάθησε το προξενιό γιατί αρσενικό εσύ, αρσενικό και εγώ δεν μπορούμε να τα παντρέψουμε.
 
Παιδιά μετά από πολύ μεγάλη ερευνά μπορώ να σας πω ότι εκτός από τα Budgerigars οι Σενεγάλης είναι το ιδανικό είδος για όσους μένουν σε πολυκατοικίες. Εννοώ από άποψη μεγέθους, φασαρίας, κτλ.
 
Όταν λέτε ότι έχει και στα Γιάννενα και σε πάρκα στην Αθήνα εννοείτε ελεύθερα όπως τα Ringnecks
Στα Γιάννενα εννοούμε ότι έχει ο Χάρης έναν και εγώ άλλον έναν. Στην Αθήνα έχουν θεαθεί στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης.

Δημήτρη όπως ακριβώς διάβασες ισχύει για τους Σενεγάλης. Είναι ένα αρκετά φιλήσυχο πτηνό, αρκετά παιχνιδιάρης και πανέξυπνος. Το μόνο μειονέκτημα (αν μπορούμε να το πούμε μειονέκτημα) είναι ότι γίνεται πολύ πονηρός όταν θέλει.
 
Έχει πάει κανένας εκεί πρόσφατα και τους είδε; Υπάρχουν ακόμα;
 
Καλημέρα,

Τώρα κατάλαβα ότι ο όμορφος παπαγάλος που είχα ήταν Σενεγαλέζος. Ο Μπάμπης, έτσι τον έλεγα. Πεντάμορφος, τρομερά χρώματα και πολύ έξυπνος. Του άρεσε αρκετά η φρουτόκρεμα, τα φρέσκα φρούτα και τα φιστίκια που τα άνοιγε με χειρουργική ακρίβεια. Το καλοκαίρι τρελαινόταν να κάνει μπάνιο και να "ψειρίζεται" πούπουλο πούπουλο. Ήταν και εξαιρετικός μίμος στις κινήσεις!

Το πρωινό του κράξιμο ήταν αρκετά ενοχλητικό για όλους τους γείτονες, εμένα όμως μου άρεσε να τον ακούω. Έδινε ζωή στην γειτονιά.

Δεν κατάφερα να τον κάνω να μιλήσει. Τελικά "έφυγε" χωρίς να γνωρίζω τον λόγο.

Υ. Γ. Ακόμη θυμάμαι το δάγκωμα που μου έριξε στην παλάμη, τις πρώτες μέρες που το είχα πάρει, γιατί τον μάθαινα, μάλλον ήθελα να τον κάνω ήμερο. Κάθε φορά που τον θυμάμαι χαμογελάω, χαίρομαι που είχα τέτοια εμπειρία για 7 χρόνια.
 
Back
Top