Παπαγάλος Σενεγάλης (Poicephalus senegalus)

inca1099

PB Known Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
2.542
Πόλη
Ιωάννινα
Ο παπαγάλος Σενεγάλης προέρχεται απο την Δυτική Αφρική, αλλά συναντάτε και σε διάφορα πάρκα της Αθήνας. Το μέγεθος του είναι περίπου 23-25 εκατοστά και ο χρωματισμός του αποτελείται απο περίπου 70% ανοιχτοπράσινο χρώμα, πορτοκαλί, μαυρο, καφέ και κίτρινο. Τα μάτια τους έχουν χρώμα πορτοκαλί και ο εξωτερικός δαχτύλιος μαύρο. Πρόκειται για αρκετά ανθεκτικά πουλιά μιας και αντέχουν σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλοντος απο όπου προέρχοντε. Πρέπει κατα προτίμηση να διατηρούνται σε ζευγάρια αλλά και ο μοναχισμός δεν είναι κάτι που τα απασχολεί ιδιαίτερα αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ενασχόληση.

Η διατροφή τους αποτελείται απο μείγμα σπόρων για μεγάλους παπαγάλους αλλά θα πρέπει να συμπηρώνεται με μικρές ποσότητες φρούτων, λαχανικών και μερικές πρωτείνες (γαλοπούλα, κοτόπουλο). Η ανάγκη για νερό είναι σημαντική μιας και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών σε σχέση με τον σωματότυπο τους. Μπορούνε εύκολα να εξημερωθούν και να αποκτήσουν οικιότητα με τον νέο τους περιβάλλον, αλλά όπως συμβαίνει και με τους μεγάλους παπαγάλους τα σφυρίγματα και γενικά ο θόρυβος είναι αναπόφευκτα. Η ικανότητα μίμησης είναι αρκετά καλή και μπορούνε να μάθουν αρκετές λέξεις.

Στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στην φύση, τους αρέσει να κάνουν συνέχεια μπάνιο ή να βρέχοντε απο την βροχή. Στην αιχμαλωσία και ιδίως σε εσωτερικό χώρο πρέπει να κάνουν μπάνιο σχεδόν καθημερινά.

Για την αναπαραγωγή τους πρέπει το ζεύγος να είναι απομονωμένο και σε ήσυχο, υγρό και ζεστό μέρος. Προτιμούν να αναπαράγοντε σε φυσικές φωλιές με επιφάνεις 25χ30 το ελάχιστο και ύψος 50 εκ. Για την δημιουργεία της φωλιάς πρέπει να τους παρέχουμε υλικό που αποτελείτε απο κλαδιά ιτιάς και τρυφερά κλαδιά από ακατέργαστο ξύλο οπωροφόρων δέντρων. Γεννούν κατά μέσο όρο 3-4 αυγά και τα επωάζει μόνο το θηλυκό για 28 ημέρες. Οι νεοσοί που θα γενηθούν βγάζουν φτερά όταν γίνουν τουλάχιστον 2,5 μηνών και μετά απο 2-3 εβδομάδες μπορούνε να γίνουν ανεξάρτητα απο τους γονείς τους.

Πρέπει να τονίσω οτι στο κλουβί τους θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά ''παιχνίδια'' κυριώς ξύλινα, λόγο του δυνατού τους ράμφους που ελάχιστα υλικά μπορούνε να αντισταθουν. (τα δάχτυλα πάντως όχι!)
 
Back
Top