Παπαγάλοι Παπαγάλος βάσα - Greater vasa parrot (Coracopsis vasa)

Ο μεγαλύτερος παπαγάλος vasa (Greater vasa) είναι ένα από τα τρία είδη του παπαγάλου Coracopsis. Τον συναντάμε σε όλη τη Μαδαγασκάρη και τα νησιά Κομόρες.

Ο μεγαλύτερος παπαγάλος vasa​

Παπαγάλος vasa

Φανταστείτε έναν παπαγάλο που να κάνει μόνο 18 μέρες για να την εκκόλαψη των αυγών του, να χάνει πτέρωμα από το κεφάλι του και το στήθος του κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής διαδικασίας και να αλλάζει το χρωματικό του φαινότυπο εκτός πτερόρροιας. Ο Vasa είναι το πιο παράξενο είδος παπαγάλου που μπορεί να συναντήσει κάποιος.

Περιγραφή​

Τα παράξενα αυτά πτηνά με ομοιότητες όπως η κουρούνα, το περιστέρι και ο δεινόσαυρος προέρχονται από την Μαδαγασκάρη και συναντώνται και στα γύρο συμπλέγματα νήσων.

Το συνολικό τους μήκος ανέρχεται στα 50 εκατοστά περίπου και το βάρος τους πάνω από 500 γραμμάρια. Ο γενικός χρωματισμός είναι μαύρος, γκρι, και ανοιχτό γκρι.

Διατροφή​

Η διατροφή τους στην φύση αποτελείτε από σπόρους, φρούτα, βατόμουρα κ. Α. Συνήθως συναντώνται σε ομάδες 10-15 ατόμων εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής που τα ζευγάρια μένουν μόνα τους.

Αναπαραγωγή​

Κατά την αναπαραγωγή τα θηλυκά αλλάζουν τα χρώματα τους σε ανοιχτό καφέ. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλετε στις ορμόνες που παράγει ο ουροπηγικός αδένας της και έτσι εξηγείται η αλλαγή χρώματος. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, το θηλυκό θα χάσει όλα τα φτερά του κεφαλιού της και μερικά από τα φτερά στο στήθος της.

Το θηλυκό επωάζει 2-3 αυγά θάβοντάς τα μέσα στο υλικό της φωλιάς και τα φροντίζει συνεχώς. Τα θηλυκά είναι αρκετά κυρίαρχα εν αντιθέσει με το αρσενικό και έτσι χρειάζονται συνεχώς την προσοχή τους.

Το αρσενικό ταΐζει συνεχώς το θηλυκό και σε περίπτωση που δεν το κάνει, το θηλυκό το καταδιώκει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Έχουν καταγραφεί μέχρι και περιπτώσεις θανάτων αρσενικών από τα θηλυκά.

Τα μικρά ξεπροβάλλουν από τα αυγά τους στην 18 μέρα και οι 2 γονείς αναλαμβάνουν την φροντίδα τους για περίπου 7 εβδομάδες που αποκτούν το πτέρωμά τους και γίνονται ανεξάρτητα.

Αν και ο παπαγάλος greater vasa ενδείκνυται για κατοικίδιο αλλά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής γίνεται αρκετά περίεργος και αρκετά θορυβώδης. Οπότε η διατήρηση του πρέπει να γίνεται από έμπειρα άτομα.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Coracopsis vasa
Ελληνική ονομασία: Παπαγάλος βάσα
Αγγλική ονομασία: Greater vasa parrot
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττρικασίδες (Psittrichasidae)
Γένος: Coracopsis
Είδος: C. vasa
Υποείδη
Coracopsis vasa comorensis
Coracopsis vasa drouhardi
Coracopsis vasa vasa


2-vasa.jpg 3-vasa.jpg 4-vasa.jpg
 
Είναι λίγο άσχημα όπως λες Δημήτρη αλλά αρκετά συμπαθητικά. Να συμπληρώσω ότι στη δεύτερη φωτογραφία είναι ένα ζευγάρι και το θηλυκό είναι σε κατάσταση αναπαραγωγής. Μπορείτε να δείτε πως έχει χάσει το πτέρωμα του στο κεφάλι και πως άλλαξε το χρώμα του στην βάση των φτερών του.
 
Μαλλον δεν θα πάω ποτέ κατά Μαδαγασκάρη κι έτσι δεν χρειάζεται να... Ανυσηχώ! Είναι πραγματικά άσχημα ή έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε παπαγάλος=χρώμα;
 
Μην σου φαίνεται περίεργο Γρηγόρη το χάσιμο φτερών από το κεφάλι. Αυτό συμβαίνει και στα καναρίνια τα θηλυκά όταν δεν θέλουν πλέον να αναπαραχθούν άλλο, χάνουν τα φτερά γύρω από το ράμφος τους. Όχι σε τέτοιο βαθμό βέβαια αλλά συμβαίνει.
 
Δεν τον βρίσκω καθόλου άσχημο το μαύρο χρώμα με το υπόλευκο ράμφος τον κάνουν υπέροχο, άσε που το σχήμα της μύτης του είναι το κλασσικό των κινουμένων σχεδίων των παιδικών μας χρόνων.
 
astrapogiannos είπε:
μην σου φαίνεται περίεργο Γρηγόρη το χάσιμο φτερών...
Λευτέρη δεν μου φαίνεται παράξενο. Το μόνο παράξενο στην περίπτωση αυτή είναι ότι κάνουν ακριβώς το αντίθετο με τα καναρίνια. Δηλαδή χάνουν φτερά όταν θέλουν να ζευγαρώσουν.
 
Back
Top