Παπαγάλοι Παπαγάλος του Μέγερ - Meyer’s Parrot (Poicephalus meyeri)

Αν ψάχνετε για ένα ευγενικό, φιλικό, όμορφο, κοινωνικό, παιγνιδιάρικο και πανέξυπνο κατοικίδιο πτηνό, ο παπαγάλος Meyerʼs είναι η ιδανική επιλογή, όχι μόνο για μοναχικούς ανθρώπους που ψάχνουν για συντροφιά, αλλά και για όλη την οικογένεια.

Παπαγάλοι Meyer’s​

Παπαγάλος του Μέγερ - Meyer’sΟι παπαγάλοι του Μέγερς προέρχονται από την Κεντρική και Νότια - Ανατολική Αφρική. Είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος πουλιά που κυμαίνονται από 25 έως 30 εκατοστά και έχουν βάρος έως 120 γρ. Μοιάζουν αρκετά στα χρώματα και το μέγεθος με τον παπαγάλο Σενεγάλης. Ζουν στη σαβάνα και σε αραιά δάση.

Παπαγάλος του Μέγερ θα σας κερδίσει αμέσως με τα ελκυστικά και λαμπερά χρώματα του φτερώματός του. Το κεφάλι του έχει καφέ-γκρίζα φτερά με μικρή κίτρινη κορώνα. Το καφέ καλύπτει και μέρος του στήθους του. Η κοιλιά του έχει τυρκουάζ χρώμα, ενώ σε κάποια άλλα υποείδη (υπάρχουν 6 καταγεγραμμένα) διαφοροποιείται και είναι ή λαμπερή γαλάζια ή πρασινωπή. Στο σημείο των ώμων έχει γενναίες ποσότητες κίτρινου ενώ στην πλάτη είναι ντυμένος με γκριζοκάστανο φτέρωμα. Διαθέτει σκουρόχρωμη κοντή ουρά και γκρίζο γαμψό ράμφος και πόδια.

Συμπεριφορά​

Ο ήσυχος και ευγενικός χαρακτήρας παπαγάλου Μέγερ και η φιλικότητα που δείχνει σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της οικογένειας, είναι από τα στοιχεία την προσωπικότητάς του που δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Είναι ένα ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο πουλί που αρέσκεται όχι μόνο στο να παίζει συνεχώς με τα παιχνίδια που υπάρχουν στο κλουβί του, αλλά τρελαίνεται να κάνει τούμπες και να κρέμεται ανάποδα κάνοντας ακροβατικά.

Είναι ιδανικό κατοικίδιο για όσους έχουν παιδιά γιατί παρόλο που έχει δυνατό, γαμψό ράμφος, σπάνια το χρησιμοποιεί για να τραυματίσει κάποιον που τον ενοχλεί. Το χρησιμοποιεί μόνο για να σκαλίζει τις ξύλινες πατήθρες και τα παιχνίδια του. Είναι κοινωνικό και φιλικό πουλί με όλα τα νέα πρόσωπα που συναντάει ακόμα και για πρώτη φορά.

Γενικά, λατρεύει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκπαιδεύεται εύκολα, με την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης του να του αφιερώνει αρκετές ώρες απασχολώντας τον με διάφορα παιχνίδια. Για να προκαλέσει την προσοχή των ιδιοκτητών του, βγάζει μικρές απαλές κραυγές καλέσματος και κάποιες φορές για να τραβήξει το ενδιαφέρον τους, τους ραμφίζει, χωρίς όμως ποτέ να επιδείξει πρόθεση να τραυματίσει κάποιον.

Οι νεοσσοί Meyer’s κοινωνικοποιούνται από πολύ νωρίς. Όταν είναι μικρά, με την κατάλληλη απασχόληση και με άπλετη υπομονή γίνονται κοινωνικά, φιλικά, ήρεμα και καθόλου επιθετικά. Σπάνια αποκτούν την ικανότητα της ομιλίας, αλλά και αν υπάρχει τέτοια περίπτωση, το λεξιλόγιο που μπορούν να αναπτύξουν είναι πολύ φτωχό.

Φροντίδα​

Οι παπαγάλοι του Meyer’s είναι γενικά πολύ εύκολα πτηνά στη διαχείρισή τους. Ο ιδιοκτήτης ενός Μέγερ θα πρέπει να του προσφέρει ένα άνετο κλουβί, που να του δίνει την δυνατότητα να κινείται με ευκολία μέσα του, καθώς εκεί θα περνάει αρκετές ώρες την ημέρας.

Οι διαστάσεις του κλουβιού θα πρέπει να είναι το λιγότερο 80 Χ 80 Χ 80 με οριζόντια κάγκελα για να μπορεί να σκαρφαλώνει και τουλάχιστον 2 ξύλινες πατήθρες. Ο ελεύθερος χώρος εντός του κλουβιού θα πρέπει να του δίνει την δυνατότητα να περιστρέφεται χωρίς να βρίσκει η ουρά του στα τοιχώματα του κλουβιού και να μπορεί να ξεδιπλώνει τα φτερά του γυμνάζοντάς τα. Φυσικά, απαραίτητο αξεσουάρ στο κλουβί του είναι διάφορα εδικά παιχνίδια.

Η φροντίδα των παπαγάλων του Μέγερ βασίζεται στις βασικές αρχές φροντίδας όλων των πτηνών. Έτσι, χρειάζονται καθαριότητα και φρέσκο νερό καθημερινά για να πίνουν αλλά και να κάνουν μπάνιο.

Διατροφή​

Η διατροφή του περιλαμβάνει σπόρους, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, βατόμουρα, φρούτα και λαχανικά, αλλά δεν θα διστάσει να δοκιμάσει και οτιδήποτε του προσφερθεί από ανθρώπινη τροφή. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή να μην φάει κάτι βλαβερό για την υγεία του.

Αναπαραγωγή​

Οι Μέγερς ωριμάζουν αναπαραγωγικά σε ηλικία 3-4 χρονών. Η αναπαραγωγική τους περίοδος ξεκινάει τους χειμωνιάτικους μήνες. Η θηλυκιά γεννάει 3-4 αυγά μεσολαβώντας μερικές φορές και δύο μέρες για το επόμενο αυγό. Οι νεοσσοί ξεπεταρίζουν από τη φωλιά σε 9 περίπου βδομάδες αλλά ανεξαρτητοποιούνται πλήρως μετά την 12η ή 13η βδομάδα.

Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται γύρω στα 25-30 χρόνια.

Συνοπτικά​

Καταγωγή: Αφρική.
Χρώμα: Πράσινο, καφέ.
Μέγεθος: Μικρό.
Ένταση φωνής: Μέτρια.
Δυνατότητα ομιλίας: Μικρή.
Χαρακτήρας: Κοινωνικός.
Προσδόκιμο ζωής: 20 χρόνια.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Poicephalus meyeri
Ελληνική ονομασία: Παπαγάλος του Meyer
Αγγλική ονομασία: Meyer’s parrot, Brown parrot
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Ποικέφαλος (Poicephalus)
Είδος: P. meyeri

Υποείδη​

P. m. meyeri
P. m. matschiei
P. m. saturatus
P. m. reichenowi
P. m. damarensis
P. m. transvaalensis


Media gallery Ποικέφαλων​

 
Η τιμή τους γύρω στα 400-450 ευρώ. Από δεύτερο χέρι 250-300 συνήθως με το κλουβί μαζί.
 
Back
Top